نکات مهم در هرس و سرزنی گیاه آدنیوم: هرس کردن گیاهان باعث کاهش رشد طولی و افزایش رشد عرضی گیاهان میشود که در این صورت گیاهان پر پشت با برگ و شاخههای فراوان خواهیم داشت. در ضمن هرس کردن و سرزنی شاخهها باعث تحریک گیاهان به گلدهی و افزایش گلها میشود. گیاه آدنیوم نیز نیاز به هرس کردن به موقع و اصولی دارد.
موضوعاتی که در این مقاله به آنها پرداخته خواهد شد:
- آموزش سربرداری آدنیوم
- بهترین فصل برای هرس آدنیوم
- نکات مهم در سرزنی و هرس گیاه آدنیوم
آدنیوم ها در صورت کمبود نور رشد علفی داشته و ساقهها باریک و دراز شده و برگها کوچک و کممیشود که در این صورت باید از محلی که ساقه به صورت نازک و دراز رشد کرده هرس شود. با این کار از محل برش پس از مدتی چند شاخه جدید ظاهر شده و گیاه زیباتر میشود.
آدنیوم هایی که از طریق بذر تکثیر میشوند به صورت تک شاخه رشد میکنند و صرفاً قد دراز کرده و جلوه زیبایی از خود به جا نمیگذارند. در این موارد لازم است که جوانهها پس از گذشت ۱ سال در حدی که به اندازه ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر قد کشیدند عمل سرزنی و هرس انجام بگیرد تا گیاه به چند شاخه شدن تحریک شود و به صورت درختچه رشد کند.
آدنیوم هایی که چندساله هستند و شاخ و برگهای زیادی نیز دارند بهتر است اواخر فصل اسفند سرزنی شوند تا هم تحریک به گلدهی بیشتر شده و هم شاخ و برگهای آن افزایش یابد.
برخی نیز قصد پرورش و تربیت آدنیوم به صورت بونسای را دارند که عمل هرس و سرزنی شاخهها بسیار در این روش مهم بوده و ضرورت دارد.
در هر فصلی میتوان گیاه آدنیوم را هرس کرد اما بهترین فصل برای انجام این کار اواخر اسفند ماه است ولی شما با ایجاد شرایط مطلوب میتوانید در هر فصلی از سال آدنیوم های خود را هرس کنید. برای هرس کردن یک چاقوی تیز را انتخاب کنید. دقت کنید اگر چاقو شما تیز نباشد باعث له شدن ساقه شده و ممکن است گیاه را از بین ببرد. چاقو را استریل کنید، میتوانید لحظهای چاقو را روی شعله آتش بگیرید و صبر کنید تا خنک شود یا میتوانید از الکل برای این کار کمک بگیرید.
مقاله کامل روش هرس آدنیوم را نیز مطالعه نمایید. کلیک کنید
حتماً قبل از برش دستکش دست خود کنید، چون این گیاه در صورت برش از خود شیره ترشح میکند که سمی بوده و میتواند موجب بیماریهای پوستی شود. گیاه را از محلی که رشد علفی داشته و ساقهها نازک و زشت هستند با دقت ببرید. پس از برش کمی صبر کنید تا شیره آن خارج شود و سپس مقداری پودر قارچ کش بر روی محل برش بریزید تا گیاه دچار بیماری قارچی نشود. میتوانید بجای استفاده از قارچ کش با مقداری روغن محل برش را چرب کنید. گیاه را پس از هرس کردن به مدت چند روزی در محل خشک و خنک قرار دهید ترجیها یک محل سایه انتخاب کنید و گیاهتان را در آن محل قرار دهید. در این مدت آبیاری را تنظیم کنید به گونهای که نه بی رویه آبیاری کنید و نه به گیاه خشکی بدهید. پس از گذشت چند روز جوانهها ظاهر شده و گیاه را به محل روشنتری منتقل کنید تا از نور کافی بهره ببرد.
میتوانید هنگام هرس شاخههای بریده شده را دور نریخته و آن ها را تکثیر کنید. برای اینکار چند روزی شاخههای بریده شده را در محل خنک و سایه قرار دهید تا انتهای آنها پینه ببندد و قهوهای شود و سپس آن هارا در مخلوط خاک ۷۰ در صد پرلیت و ۳۰ در صد پیت ماس بکارید و در محلی تقریباً روشن به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید. پس از مدت ۲ الی ۳ هفته اگر شرایط مطلوب باشد شاخهها ریشه میدهند.
نویسنده: محمد نورعلی
منبع: میهن کاکتوس