پوسیدگی ساقه کاکتوسها یکی از بیماریهای شایع در میان انواع کاکتوسها است که به سرعت باعث از بین رفتن گیاه میشود این بیماری ناشی از فعالیت نوعی قارچ به نام Drechslera cactivora میباشد، این قارچ بسیار خسارت زا بوده و به سرعت گیاه را از بین میبرد.
عوارض بیماری پوسیدگی ساقه کاکتوسها
این قارچ جوانههای تازه سبز شده کاکتوسها و ساکولنت ها را مورد حمله قرار میدهد و به سرعت باعث خرابی و حالت له شدگی در جوانهها میشود ، از طرفی در گیاهان مسنتر از راه زخمهای روی تنه یا روزنهها و بیشتر قسمتهای جوانتر نوک ساقه وارد گیاه میشود.
به همین دلیل این بیماری را پوسیدگی تاج هم نامگذاری کردهاند. برعکس بیماریهای دیگر ناشی از قارچ که از خاک شروع میشود، شروع بیماری در اندام هوایی کاکتوس ظاهر میشود. (گاهی در قسمتهای پایین گیاه و نزدیک خاک هم دیده شده است.)
در قسمتهای آلوده شده ابتدا لکههایی به رنگ زرد ظاهر میشود و به سرعت به رنگ سبز تیره تغییر رنگ میدهد و در نهایت به رنگ قهوهای تیره خواهد شد. در این شرایط کاکتوس طی ۲ تا ۴ روز کاملاً از بین میرود.
این قارچ با تولید هاگ و پراکنده شدن آن توسط حشرات، باد یا خود ما باعث آلودگی سایر کاکتوسهای اطراف میشود. در کاکتوسهایی مانند سرئوس ها اچینو و مامیلاریا و انواع گونههای دیگر بیماری مشاهده میشود.
تشخیص این بیماری با سایر پوسیدگیها در علائم بیماری است. در آسیب قارچهای بیماریزای Phytophthora cactorum و Pythium debaryanum، گندیدگی در ابتدا از قسمتهای پایین ساقه شروع شده و به تدریج به قسمتهای بالاتر گسترش میکند. عوارض آسیب ناشی از دو گونه قارچ Fusarium، لکهها خشک با حاشیه زرد رنگ میباشد.

درمان:
اقدامات پیشگیرانه از مهمترین راههای کنترل این بیماری است. جدا سازی کاکتوسهای آلوده، ضدعفونی کردن خاک و بذر، مدیریت آبیاری و پرهیز از پاشیده شدن آب روی گیاه.
(اسپورهای عامل بیماری برای جوانهزنی آب نیاز دارند) روشهای کنترلی برای دچار نشدن کاکتوسها به این بیماری است.
کنترل شیمیایی:
برای درمان شیمیایی قارچ کش های متعددی در منابع مختلف پیشنهاد شده است. استفاده از قارچ کش کاپتان با فاصله سمپاشی ۱۴ روز و نیز قارچکش سیستمیک پروپیکونازول به روش آبیاری یا مه پاشی برای گیاهان و ضدعفونی بذر و خاک با قارچکش سیستمیک توپسین به روش آبیاری یا مه پاشی مفید میباشد.
منبع: کاکتوس گاید آی آر