آموزش نگهداری از درخت ازگیل

آموزش نگهداری از درخت ازگیل

آموزش نگهداری از درخت ازگیل : درخت ازگیل با نام علمی Mespilus germanica از خانواده گل‌سرخیان می‌باشد. میوه ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و تا زمانی که خوب رسیده نشود قابل‌خوردن نیست. ازگیل از حدود ده هزار سال پیش در جنوب دریای مازندران درمناطق گیلان و مازندران در ایران کشت می‌شد. میوه ازگیل سرشار از ویتامین‌های B و C است. 

آموزش نگهداری از درخت ازگیل:

خاک:
ازگیل نسبت به خاک سختگیر نیست اما در خاک‌هایی با زهکش مناسب و خوب که محتوی خاک‌برگ نیز هستند به خوبی رشد می‌کند. خاک‌های آهکی و یا خاک‌هایی سنگین که زهکش خوبی ندارند از دلایل عدم رشد این گیاهان هستند. بین هر دو درخت می‌بایست حدود ۵-۴ متر فاصله در نظر گرفت. در اواسط بهار می‌توان از کودهایی همانند ۲۰-۲۰-۲۰ به میزان ۷۰ گرم در هر متر مربع و یا حدود ۲۲۰ گرم کود با فرمول ۵-۵-۵ در هر متر مربع استفاده کرد. بعد از کود دهی نیز اضافه کردن لایه‌ای به ضخامت ۵ سانتیمتر از خاک برگ و یا کود دامی پوسیده بر روی سطح خاک، نیاز تغذیه ای گیاه را در طی سال فراهم می‌کند و نیازی به دادن کود در مابقی سال نیست.

میوه درخت ازگیل
میوه درخت ازگیل

نور:
مکان‌هایی با حداقل حدود ۶-۵ ساعت نور مستقیم برای این گیاه مناسب است. نور شدید آفتاب بخصوص اگر به همراه دمای بالا باشد اصلاً مناسب این گیاه نیست و برگ‌های آن را خواهد سوزاند. بنابراین اگر در مکانی زندگی می‌کنیم که تابستانی ملایم‌تر و معتدل‌تر دارد می‌توان گیاه را در مکانی کاشت که از نور مستقیم آفتاب برخوردار باشد اما هر مقدار که به گرما و شدت نور تابستان منطقه کاشت افزوده شود می‌بایست درخت را در مکانی کاشت که بخصوص از ظهر به بعد از سایه برخوردار باشد.بااین‌وجود همان‌طور که در قسمت آبیاری اشاره کردیم، گرمای بالای تابستان و نور مستقیم آفتاب در این فصل به همراه خشکی هوا مانع از رویش و میوه دهی مناسب این گیاه خواهد بود.

آبیاری درخت ازگیل:
درخت ازگیل سیستم ریشه‌ای عمیقی دارد بااین‌وجود مناسب مناطق نیمه‌خشک نیست و در مناطقی که از بارندگی مناسب سالانه برخوردار است می‌بایست کاشته شود حتی اگر آب مورد نیاز آن را در مناطق نیمه‌خشک تأمین کنیم باز هم خشکی و عدم رطوبت هوا به همراه گرمای این مناطق مانع از رشد و نموی این گیاه خواهد شد. این گیاه به طور کل به آبیاری میانه و متوسط نیاز دارد و گیاهان جوان را در سال اول و همچنین دوم پس از کاشت می‌بایست هر هفته آبیاری کرد تا سیستم ریشه‌ای آنها قوی‌تر شود. گیاهان مسن را می‌توان بافاصله هر ۳-۲ هفته آبیاری کرد. البته آبیاری این گیاهان بستگی به میزان بارش باران دارد و در مناطقی که از بارندگی خوبی برخوردار هستند گاهی نیاز به آبیاری گیاهان بالغ نیست.

گل درخت ازگیل
گل درخت ازگیل

دما:
درخت ازگیل در فصل رکود و خواب و در طی زمستان می‌تواند سرما را تا حدود ۲۸- درجه تحمل کند البته به‌شرط اینکه در محل کاشت آن بادهای سرد و شدید زمستانی وجود نداشته باشد. در صورت سرمای شدید و وزش باد شاخسار درخت خشک خواهند شد و آسیب خواهد دید.

آموزش تکثیر درخت ازگیل:
دانه‌های ازگیل را می‌توان کاشت تا گیاهی جدید به‌دست آورد البته احتمال اینکه گیاه به‌دست آمده از کاشت بذر در آینده میوه‌هایی نه چندان خوب و خوراکی تولید کند وجود دارد به همین دلیل از روش پیوند زنی برای تکثیر این گیاه معمولاً استفاده می‌شود. به هر حال برای استفاده از بذرها می‌بایست صبر کرد تا میوه بر روی درخت به خوبی برسد و حدود اواخر پاییز آن را از روی درخت جدا کرد. باید بذرها را از داخل گوشت بیرون آورد و با قرار دادن آنان در ظرفی آب باقیمانده گوشت میوه را به خوبی نرم و از روی سطح دانه‌ها پاک کرد. بذر ازگیل پوسته سفت و محکمی دارد که می‌تواند مانع از جوانه‌زنی آن شود. بهتر است که برای آماده ساختن بذرها آنها را بلافاصله بعد از بیرون آوردن از میوه در میان موادی که کمی رطوبت نگه می‌دارند همانند پیت خزه، کوکوپیت و موادی مشابه، به مدت ۳-۲ ماه در دمای ۵-۱ درجه نگهداشت و سپس نسبت به کاشت آنان اقدام کرد.

آموزش نگهداری از درخت ازگیل
بذر درخت ازگیل

قلمه چوب سخت روش دیگری برای تکثیر این گیاه است و البته توجه داشته باشید اصولاً میزان موفقیت در ریشه زایی قلمه‌های این گیاه پایین است و استفاده از هورمون‌های ریشه‌زایی بر روی انتهای قلمه‌ها قبل از کاشت و قرار دادن آنان در بستر ریشه‌زایی، احتمال دستیابی به موفقیت را افزایش می‌دهد. قلمه‌ها را می‌توان در اواخر پاییز از گیاه تهیه کرد. طول قلمه را می‌توان حدود ۲۰ سانتیمتر در نظر گرفت و از شاخه‌هایی که به اندازه یک مداد معمولی ضخامت دارند تهیه کرد. قلمه در مخلوط همانند خاک برگ و شن کاشت می‌شود و تا نیمه ارتفاعی که دارد در درون خاک قرار می‌گیرد. ظرف محتوی قلمه در مکانی پر نور و روشن اما به دور از تابش مستقیم اشعه آفتاب با دمای حدود ۲۴-۲۱ درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرد. سطح خاک را نباید اجازه دهیم تا خشک شود و حدود ۶-۴ هفته طول می‌کشد تا ریشه‌ها شکل بگیرند. از طرفی اگر درختان ازگیل با صفات خوب میوه دهی و کیفیت بالای میوه وجود دارند می‌توان از آنان پیوندک تهیه کرد و بر روی پایه‌های تهیه‌شده از درختان ازگیل که با روش کاشت دانه به‌دست آمده‌اند (و احتمالاً میوه خوبی تولید نمی‌کنند) و همچنین پایه‌هایی از درختان گلابی و به پیوند زد. ازگیل روی گلابی و به سازگاری دارد و قابل پیوند است. پیوند معمولاً بر روی پایه و در سال اول و یا دوم رشد و نمو پایه و در فاصله ۵-۴ سانتیمتری از سطح خاک انجام می‌شود.

هرس:
درخت ازگیل نیاز به هرس ندارد و حتی شاید هرس این درخت و اصرار به قطع شاخسار به ضرر آن تمام شود بنابراین هرس آن محدود به حذف شاخساری می‌شود که شکسته و آسیب دیده هستند و یا نهایتاً شاخساری مسن آن که رو به مرکز گیاه رشد کرده‌اند و بسیار مزاحم رشد سایر شاخه‌ها هستند. در این صورت لازم است که عمل هرس را در زمان خواب و رکود گیاه یعنی در اواخر فصل زمستان انجام داد.

آفت و بیماری:
درخت ازگیل به‌طور کل مشکلات و بیماری‌های خاص و یا زیادی ندارند. در بین آفات گاهی شته‌ها و لارو برخی دیگر از حشرات مشکلاتی را ایجاد می‌کنند و از بین بیماری‌ها آتشک بیشتری مزاحمت را به وجود می‌آورد همچنین گاهی بیماری‌های زنگ و سفیدک پودری بخصوص زمانی که هوا مرطوب و مکان کاشت از نور مناسبی برخوردار نیست و سایه است مشکلاتی را ایجاد می‌کنند.

منبع: باغبانی سبز

انتشار:میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    73 thoughts on “آموزش نگهداری از درخت ازگیل

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، میتونید مقدار خیلی کم روی سطح خاک بریزید با ابیاری شیرابه به ریشه ها میرسه.

    1. کمال میگوید:

      من در اصفهان ۶ ساله که درخت ازگیل کاشتم ولی هنوز بار نداده ممکنه بفرمایید که دلیلش چیه و چکار کنم که بار بده ممنون

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، در مورد درختان میوه اطلاعی ندارم، بایک کارشناس کشاورزی مشورت کنید.

    2. محمود‌حافظی میگوید:

      سلام در زمستان ‌نیاز‌به‌آبیاری‌هست‌‌چه‌مدت باید‌آب‌داددر‌استان اصفهان

      • کارشناس 1 میگوید:

        زیر کادر نوشتن نظر گزینه ارسال عکس هست از اون قسمت میتونید عکس ارسال کنید.

    3. zahrazolghadr999 میگوید:

      سلام..من چندتا ازگیل تازه جوانه زده شده رو از شمال آوردم وتو گلدان کاشتم با اینکه برگهاش سبز بود اما امروز متوجه شدم تعدادیش خشک شده اما چندتاش هنوز ساقه اش سبزه امیدی به گیاه هست؟ چیکارکنم مابقی خشک نشن ؟چقدر آب بدم بهشون؟ واینکه ممکنه رشد کنن؟ سرعت رشدشون کمه یا زیاده؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر خیلی کوچک باشن متاسفانه کاری نمیشه کرد ریشه اسیب ببینه خشک میشن، بهتر هست کاور کنید تا رطوبت محیطشون تامین بشه. بستگی به شرایط نگهداری داره.

          • کارشناس 1 میگوید:

            بله میتونید یک کیسه نایلونی شفاف رو روش بکشید چند روز بمونه بعد کاور رو بردارید. میتونید روی کاورچند سوراخ کوچک هم ایجاد کنید تا داخلش هوا هم درجریان باشه.

            • zahrazolghadr999 میگوید:

              باسلام. بلخشید این ازگیا های من خاکش چند روزه خشک نمیشه …ریشهداش آب کمی مصرف میکنه ؟ یاریشه آسیب دیده؟

              • کارشناس 2 میگوید:

                سلام، احتمالا زهکش گلدان گرفته زهکش گلدان رو بررسی کنید وحتما باز کنید تا اب اضافی از زهکش گلدان خارج بشه اگر بیشتر از ۵ روز گذشته وهنوز خاک خیس هست بهتر هست گیاه رو از خاک خارج کنید وریشه های گیاه رو از نظر پوسیدگی بررسی کنید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        متاسفانه در مورد درختان میوه اطلاعات ندارم بایک کارشناس کشاورزی مشورت کنید، تخصص ما در مورد گیاهان اپارتمانی وزینتی هست.

    4. بهنام میگوید:

      سلام من ۶۰۰ تا نهال کاشتم .
      سیستم آبیاری و کوددهی و شخم زدن هم مرتب هست ولی ۲ تا مشکل دارم
      یکی اینکه با رعایت همه موارد و گلدهی عالی در بهار ولی اکثر گلها ریختند و بعضی درختان حتی میوه ندارند ولی همگی رشد خوب داشته وسرحالند
      دوم شدیدا آفت شته دارند و هرچقدر سم پاشی میکنم اون هم مرتب یعنی ۳ مرتبه با فاصله یک هفته ولی باز هم با یک باران شته ها حمله میکنند
      البته باغ هم در میان شالیزارها قراردارد ولی از نظر ارتفاع یک متر بلند تر است

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، متاسفانه در مورد درختان ونهالها اطلاعات کافی نداریم، تخصص ما در زمینه گیاهان زینتی واپارتمانی هست با یک کارشناس کشاورزی مشورت کنید.

    5. ابوالفضل میگوید:

      سلام من درخت ازگیل را کاشتم خشک شد بعد دو هفته دوباره سبز شده و داره برگ‌ در میاره خواستم ببینم این گیاه چجوری باید مراقبت کنم خیلی ممنون از توضیاتتون

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون از شما ،سطح خاک هر زمان خشک شد ابیاری کنید ابیاری نهال باید منظم انجام بشه، محیط پر نور ومرطوب میپسنده.

    6. Saeed میگوید:

      ببخشید هی سوال میپرسم.من امروز کاشتم شاخه هارو ولی برگا خشک شده بودن.شاخه ها هنوز تر بودن.برا همین کاشتمشون.فایده ای داره این کاشتن من؟سبز میشن؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        خواهش میکنم، اگر ساقه اصلی انعطاف داشته باشه وسالم باشه مشکلی بوجود نمیاد وریشه دارمیشه ، حتما خاک رو مرطوب نگهدارید ونگذارید خشک بشه غرق اب هم نکنید. میتونید بعد از کاشت قلمه رو هم کاور کنید تا رطوبت از دست نده.

    7. Saeed میگوید:

      سلام.برای همون عکسایی که تو نظر پایینی دادم گفتین برگارو بچینم باید گل هاشم بچینم یا نه؟?

    8. Saeed میگوید:

      سلام من دوتا شاخه ازگیل چیدم.قبلا تو سایتتون خوندم که از راه قلمه زدن درخت بهتری به دست میاد.اگهمیشه راه کاشتن این شاخه هارو به من بگین.ممنون.لطفا زود جواب منو بدین چون عجله دارم.تشکر
      https://uupload.ir/files/1qai_img_۲۰۲۱۰۱۰۸_۱۹۱۷۲۰.jpg
      https://uupload.ir/files/7k6i_img_۲۰۲۱۰۱۰۸_۱۹۱۶۴۹.jpg

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، میتونید داخل کوکوپیت بکارید وخاک رو مرطوب نگهدارید ودر محیطی که دمای مناسب ونیمه سایه باشه نگهداری کنید تا ریشه بزنه باید تمام برگها رو جدا کنید تا نیروی گیاه صرف ریشه زایی بشه یک یا دو برگ بالای هر قلمه بمونه کافی هست.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.