منظور از زهکشی گلدان چیست؟ زهکش گلدان به روشها و شیوههای گفته میشود که باعث میشود آب اضافی گلدان از دسترس ریشه خارج شود تا منجر به پوسیدگی ریشه نشود. برای این منظور میتوان از سوراخ کردن گلدان، یا استفاده از خاکهایی با قدرت زهکشی آب استفاده کرد.
اصول زهشکی خاک گلدان:
- برای گیاهانی که به آبیاری کمی نیاز دارند مانند کاکتوسها از خاکهای ماسهای با تخلخل بالا استفاده کنید.
- خاک رس به علت چسبندگی بالا مناسب هیچ گیاهی نیست.
- کف گلدان باید دارای سوراخهای زیادی برای خروج آب اضافی و تنفس ریشه باشد.
- از اندازه مناسب گلدان برای گیاه استفاده شود. گلدان خیلی بزرگ و یا خیلی کوچک میتواند باعث ایجاد مشکل برای گیاه شود.
- ترکیب مقداری ماسه (شن) در خاک اکثر گیاهان میتواند باعث بهبود زهکشی خاک گلدان شود.
- سوراخهای کف گلدان را در مناطق مختلف ته گلدان ایجاد کنید.
- کف گلدانیها را طوری انتخاب کنید که باعث مسدود شدن مکان خروج آب از کف گلدان نشود.
- کف گلدان میتوانید از چند سانتی متر ماسه (درشت) یا سنگریزه استفاده کنید. این کار کمک زیادی برای زهشکی خاک گلدان میکند و باعث میشود خاک جلوی سوراخهای کف گلدان را نگیرد.
چرا زهکشی گلدان کاکتوس ضروری است؟
کاکتوس بر خلاف سایر گلها و گیاهان زینتی به ماندگاری آب در مجاورت ریشههای خود حساس است و وجود آب به مدت طولانی در گلدان موجب پوسیدگی ریشههای آنها میشود لذا تا آنجایی که میتوانیم باید جلوی ماندن آب در گلدان کاکتوس را بگیریم.
سنگ ته گلدان:
استفاده از سنگ در ته گلدان کاکتوسها تأثیر بسیار خوب بر خروج آب اضافی گلدانها میگذارد که حتماً و به خصوص در گلدانهای بزرگ باید استفاده شود.
گلدانهای سفالی:
استفاده از گلدانهای سفالی البته نوع بدون لعاب آن نیز تأثیر بسیار زیادی در سریعتر خشک شدن خاک گلدان دارد زیرا گلدان آب موجود در خاک را میگیرد و با تبخیر سطحی هم باعث خنکتر شدن ریشه گیاه میشود و هم آب اضافی را از دسترس گیاه خارج میکند.
آبیاری زیر گلدان:
شاید بهترین شیوه برای آبیاری گلدانها آبیاری از زیر گلدان باشد که در این روش خاک گلدان و ریشه به اندازه نیاز خود آب را جمع میکند و آب اضافی در زیر گلدان باقی میماند که البته باید برای جلوگیری از بیماریهای قارچی آب اضافی هم خارج شود.
سوراخهای ته گلدان:
شاید کمتر به این موضوع توجه شود اما باید حتماً برای خروج آب اضافی گلدان سوراخهای متعدد و بزرگ به نسبت سایز گلدان در زیر آن تعبیه شود تا آب اضافی به راحتی خارج شود.
گلدان کوچک:
جدا از این مورد کاکتوسها در گلدانهای کوچک رشد بهتری دارند. توجه به این نکته که هرگلدان کوچکتر باشد خاک آن هم سریعتر خشک میشود و آب اضافی از دسترس ریشه گیاه خارج میشود تأثیر بسیار زیادی در سلامت گلدان و گیاه دارد لذا تا آنجایی که میتوانید از گلدانهای کوچک و متناسب با سایز گیاه خود استفاده کنید.
گلدانهای زینتی و لعابدار:
استفاده از گلدانهای زینتی و لعاب دار اغلب برای کاکتوسها مشکل ساز است لذا معمولاً گلدانهای لعاب دار و زینتی دارای زهکشی خوبی در زیر گلدان نیستند و آب اضافی به راحتی خارج نمیشود و از طرفی چون لعاب مانع تبخیر سطحی آب از روی گلدان میشود آب اضافی در گلدان کاکتوس با باقی ماندن و باعث خرابی ریشه گیاه میشود و تا آنجایی که میتوانید سعی کنید از گلدانهای معمولی و پلاستیکی یا گلدانهای سفالی بدون لعاب برای کاکتوسها استفاده کنید.
زهکش مناسب گلدان صرفاً برای سلامت ریشه کاکتوسها است و رعایت این نکات ابتلا به بیماریهای ریشه را به حداقل میرساند اکثر بیماریهای قارچی در کاکتوسها از ریشه به گلدان سرایت میکند پس توجه در ریشه گلدانها میتواند تأثیر بسیار خوبی بر رشد و سلامت گیاهان داشته باشد.
نویسنده: hamid-ma99
منبع: میهن کاکتوس