آموزش نگهداری گل نرگس: گل نرگس را میتوان در گلدان یا باغچه پرورش داد. گل نرگس از طریق پیاز و بذر تکثیر میشود و نگهداری از آن آسان است. در این مقاله نحوه آبیاری گل نرگس همچنین خاک مناسب و نگهداری کامل آن توضیح داده میشود. نام علمی گل نرگس Daffodil است.
خاک مناسب برای گل نرگس:
گل نرگس به خاکی با زهکش مناسب نیاز دارد. یک قسمت پیت ماس با یک قسمت ورمی کولیت یا یک قسمت کود کاملاً پوسیده گاوی با یک قسمت پیت ماس و یک قسمت پرلیت مناسب است. حتی میتوان پیاز آنان را در شن کاشت و فقط مراقب بود که بستر کاشت رطوبت خود را از دست ندهد. عمق گلدان نیز کلاً ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر مناسب است.
البته پیازها اینقدر عمیق کاشته نمیشوند (عمق کاشت بین ۷ تا ۱۵ سانتیمتر بسته به اندازه پیاز) اما برای رشد مناسب ریشهها و همچنین پیازهای کوچک متصل به پیاز مادری این عمق گلدان مورد نیاز است. بهکارگیری کود موجب رشد بهتر گیاه خواهد شد. بعد از سبز کردن پیازها میتوان از کود ۱۰-۱۰-۵ استفاده کرد. استفاده از غلظت بیشتر نیتروژن شاید منجر به عدم گلدهی این گیاه شود. کود را در طی فصل رشد میتوان هر دو هفته یکبار استفاده کرد.
نحوه آبیاری گل نرگس:
بعد از کاشت پیازهای نرگس به آنان آب دهید و تا سبز شدن پیازها نگذارید که بستر کاشت خشک شود. با سبز شدن پیازها و ظهور جوانهها باید آبیاری را مقداری افزایش داد. به طور کل نباید اجازه دهید تا بستر کاشت خشک شود بنابراین سطح بستر کاشت را همواره بررسی کنید و در صورت مشاهده کاهش رطوبت آن گیاه را آب دهید. بهتر است از آبهای بدون املاح و بدون نمک برای آبیاری استفاده شود.
نور لازم برای پرورش گل نرگس:
نرگسها محیطی پر نور و روزانه حداقل ۴ ساعت نور مستقیم آفتاب را نیاز دارند تا گل بدهند. نور کم محیط موجب ضعیف شدن گیاه و زردی و کشیدگی برگها خواهد شد و همچنین احتمال دارد که غنچههای گل یا تشکیل نشوند و یا در صورت شکل گیری یا شکوفا نشوند و یا گل ریز و کوچکی تولید کنند. نور مستقیم زمانی توصیه میشود که غنچههای گل ظاهر شده باشند.
دمای مناسب برای رشد نرگس:
گونهها و ارقام مختلف نرگس نیازهای دمایی متفاوتی با یکدیگر میتوانند داشته باشند اما به طوری که گفته شده در زمان رشد و گلدهی دمای روز از ۱۸٫۵ درجه سانتیگراد و در طی شب نیز از ۱۲ درجه سانتیگراد موجب عمر طولانی این گیاه میشود. افزایش دما و گرمتر شدن محیط موجب سرعت گرفتن رشد این گیاهان و کوتاه شدن عمر گل خواهد شد. همچنین دما در ارتفاع برگها و ساقه گل نیز نقش دارد. به عنوان مثال با نگهداری نرگس کاغذی بعد از کاشت در دمای ۲۱ ساقه گل بلندتری بهدست میآید البته در مقایسه با زمانی که دمای محیط ۱۳ درجه در نظر گرفته شود.
آموزش تکثیر گل نرگس:
معمولاً در کنار پیاز مادری، پیازهای کوچکی نیز شکل میگیرند که بعد از بیرون آوردن پیاز مادری از خاک آنها نیز همراه آن بیرون میآیند و به راحتی میتوان آنان را در اواخر تابستان و اوایل پاییز و قبل از آنکه نرگسها شروع به جوانه زنی کنند آنها را از گیاه مادری جدا کرد. پیازهای کوچک را همانند پیاز مادری میتوان انبار کرد تا با فرارسیدن زمان مناسب آنها را کاشت. این پیازها در طی یک یا دو سال آنقدر رشد خواهند کرد که بتوانند گل تولید کنند. در صورت تولید بذر از آنان نیز در تکثیر میتوان استفاده کرد. بذرها در تابستان و بعد از آنکه سیاه و سفت شوند برداشت میشوند. بذرها یا بلافاصله کاشته میشوند و یا میتوان آنان را در مکانی خشک و خنک در طی تابستان نگهداشت و آخر تابستان کاشت. عمق کاشت حدود ۳ سانتیمتر است و حدود دو سال طول میکشد تا از گیاه حاصل از کاشت بذر گل بدهد.
منبع: میهن کاکتوس