همه چیز دربازه سموم قارچ کش در باغبانی و کشاورزی، قارچکش ها

قارچ کش ها

سموم قارچکش برای پیشگیری و درمان بیماریهای قارچی در گیاهان مورد استفاده قرار می‎‌گیرد، بیماری های قارچی جز بزرگترین آفت های گیاهان هستند که باعث پوسیدگی در ریشه، پوسیدگی در ساقه، لکه برگی، زرد قهوه ای و سیاه شدن برگها، ریزش برگها و کلی مشکل دیگر در گلهای آپارتمانی ، گلهای بیرونی، درختان و صیفی جات می شوند، در شرایط بد نگهداری گیاهان مانند رطوبت زیاد، نور کم، آبیاری زیاد و استفاده از خاک نامناسب بیماری های قارچی بیشتر مشاهده میشوند.

برای جلوگیری از ابتلای گیاهان به بیماریهای قارچی بهترین راه پیشگیری است، بیماریهای قارچی تنها در مراحل اولیه قابل درمان هستند و در صورتی که بخش زیادی از گیاه آلوده شود درمان آن دشوار خواهد بود.

در این مقاله به نحوه عملکرد قارچ کش ها و انواع قارچ‌کش‌ها می‌پردازیم شما همواره می‌توانید سؤالات خود را در پایین مقاله برای ما بفرستید.

سموم قارچ‌کش‌ها به عنوان پیشگیری و درمان بیماری‌ های قارچی در گیاهان و درختان استفاده می‌شود، همچنین برای ضدعفونی بذرها و ضدعفونی خاک مورد استفاده قرار می‌گیرند، قارچ‌کش‌ها به دو دسته قارچ کش های سیستمیک و تماسی تقسیم می‌شوند.

برای گیاهان آپارتمانی و کاکتوس بیشتر از قارچ کش هایی مانند مانکوزب، کاربندازیم، کاپیتان، پرویکور، توپسین و بنومیل استفاده می‌شود، البته از انواع دیگر قارچ کش ها میتوان برای کاربردهای مختلف استفاده کرد.

زمان مناسب سم پاشی

زمان سم‌پاشی ساعت‌های خنک صبح یا عصرها که روزنه‌های برگ‌ها باز هستند و دمای هوا خنک‌تر است و نیز عدم سم‌پاشی در هوای بادی و بارانی که امکان هدر رفت و عدم پوشش مناسب و نیز شستشوی سم وجود دارد را باید لحاظ کرد.
بهترین دز مصرف نیز روی بروشور و لیبل سم درج گردیده است و حاصل سال‌ها آزمایش مورد اطمینان سازندگان و تایید کنندگان است و هر چند کمی و زیادی مصرف چه اثرات مخربی روی گیاه یا آفت می‌گذارد روی بروشور درج نمی‌گردد ولی تجربه استفاده قبلی خود و دیگران می‌تواند بسیار مثمر ثمر باشد.

نحوه اثر قارچ‌کش‌ها

اکثر سم های قارچکش را میتوان به صورت اسپری روی شاخ و برگ گیاهان و برای جلوگیری و درمان پوسیدگی ریشه به خاک گلدان یا ریشه به صورت آبیاری استفاده کرد.

از بین بردن قارچ از طرق گوناگون صورت می‌پذیرد؛ از راه آسیب زدن به بافت‌های سلولی، غیرفعال کردن آنزیم‌ها و پروتئین‌های حیاتی و مداخله در روندهای کلیدی مانند تولید انرژی و تنفس. این نحوهٔ اثر مهار کننده یا بازدارنده‌های چند نقطه اثر است و سموم مسی همانند قارچ کش ترکیب بردو و قارچ کش بردوفیکس از جمله مهار کننده‌های چند نقطه اثر هستند. این نوع قارچ کش‌ها سبب ایجاد مقاومت در عامل بیماری نمی‌شوند زیرا فرایند اثر آنها پیچیده است. قارچ کش‌های مهارکننده یک نقطه اثر در یک روند متابولیک و تنها در یک نقطه بر عامل بیماری اثر می‌کنند. این نوع از قارچ کش‌ها به سادگی در معرض مقاوم شدن عامل بیماری نسبت به آنها قرار دارند.

اختلاط سموم نیز بحث مهمی است که در بروشور اغلب سموم نحوه آن قید شده است اختلاط برخی سموم باهم دیگر مثل حشره کش با قارچ کش (علی‌الخصوص ترکیبات مسی) و و یا کنه‌کش‌ها و حتی کودهای مایع (مثل ترکیبات کلسیم دار) دقت فراوانی را می‌طلبد.

بررسی چند سم قارچ کش رایج در بازار

  • سم قارچ‌ کش مانکوزب
    مانکوزب قارچ کشی تماسی با اثر محافظت کننده از گروه دی تیو کاربامات ها می‌باشد. مانکوزب کمپلکسی از روی و مانب است که حاوی ۲۰% منگنز و ۲/۵۵% روی است. این قارچ کش سبب اختلال عمومی در متابولیسم سلولی می گردد. مانکوزب قارچکشی با طیف اثر وسیع و نسبتاً پایدار بوده که جهت ضدعفونی بذر، کنترل سیاهک و طیف بسیار وسیعی از بیماری‌های قارچی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

موارد مصرف

پیشگیری و درمان بیماری‌های قارچی گیاهان آپارتمانی و ضدعفونی بستر کشت

سیاهک پنهان گندم: ضدعفونی بذر به نسبت ۲ در هزار

سفیدک داخلی یونجه: محلول پاشی ۲ در هزار

سفیدک دروغی توتون: محلول پاشی ۲-۱ در هزار

برق زدگی نخود: ضدعفونی بذر و محلول پاشی به نسبت ۲ در هزار

زنگ میخک: ۱/۵ تا ۲ در هزار، به‌صورت پیشگیری، هفته‌ای یکبار همراه با مویان (۵/. در هزار)

کنه نقره‌ای مرکبات: محلول پاشی ۲ در هزار

لکه آجری بادام: محلول پاشی ۲ در هزار، نوبت اول پس از ریزش گلبرگ‌ها و نوبت‌های بعدی به فاصله ۱۲ روز

قارچ کش مانکوزب
قارچ کش مانکوزب
  • – قارچ‌کش لاماردور (تبوکونازول ۱۵۰ گرم برلیتر+پروتیوکونازول ۲۵۰ گرم برلیتر) FS40% ساخت شرکت بایر آلمان لاماردورقارچکشی با طیف اثر وسیع _ مؤثر روی بیماریهای بذری و برخی بیماری‌های خاکزی دو مولکول (ماده مؤثر) موجود در ساختمان شیمیایی لاماردور موجب ایجاد تعادل خوب مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در گیاه و در نتیجه تنظیم رشد در گیاه می‌شود. این قارچ‌کش به‌عنوان یک ضدعفونی کننده بذر مورد استفاده قرار می‌گیرد، بعلاوه روی بیماری‌های کپک برفکی.
    (Microdochium nivale) وسپتوریا (Septoria nodorumm) از طریق ضدعفونی بذر تأثیر خوبی دارد.
  •  قارچ کش کولیس (بوسکالید + کروزکسیم متیل) SC 30% ساخت BASF آلمان اختصاصاً” جهت کنترل سفیدک سطحی – میزان مصرف نیم در هزار
    کولیس توسط برگ‌ها جذب و در داخل برگ به خوبی منتشر شده و تمام بافت‌ها را می‌پوشاند و ضمناً در پشت برگ نیز بیماری را کنترل خواهد کرد. و در خاک کاربردی ندارد.
  • قارچ کش رانمن (سیازوفامید) سوسپانسیون ۴۰٪ ساخت ایشهارا سانگیو کایشا ژاپن جدیدترین قارچ کش موجود در بازار برای مبارزه با سفیدک داخلی.
    این قارچ کش به‌صورت محافظتی با اثر تماسی می‌باشد. دارای خاصیت سیستمیک محدود و حرکت به سمت جوانه‌ها قدرت کنترل بیماری در برگ‌هایی که پس از سم‌پاشی ظاهر می‌شوند را نیز دارد. رانمن اغلب بیماری‌های ناشی از قارچ‌های فیکومیست، بخصوص جنس فیتوفترا را کنترل می‌کند.
  • قارچ کش دومارک (تتراکونازول) EC 10% ساخت ایساگرو ایتالیا برای کنترل سفیدک حقیقی سبزیجات و جالیز بهترین قارچ کش از جهت دز و تأثیر در بازار است. این قارچ کش بر لکه سیاه نیز مؤثر است.
  • قارچ کش اپوس (اپوکسی کونازول) SC 12/5% ساخت BASF آلمان جهت کنترل سفیدک سطحی
  • قارچ کش بایکور (بیترتانول) WP 25% ساخت بایر آلمان جهت کنترل لکه سیاه و حتی سفیدک حقیقی جالیز و گیاهان زینتی
  • قارچ‌کش مونسرن (پنسیکورون) WP 25% ساخت بایر آلمان. مونسرن قارچ‌کش غیر سیستمیک با خاصیت حفاظتی و دوام اثر طولانی می‌باشد که علیه بیماری شوره سیاه به کار می‌رود. مونسرن را می‌توان با حشره کش گاچو به صورت همزمان مخلوط و مصرف کرد.
  •  قارچ کش ردومیل (متالاکسیل) گرانول ۵% ساخت سینجنتا جهت کنترل بیماری‌های خاکزی مثل پوسیدگی‌های ریشه.
  • قارچ کش متالاکسیل – مانکوزب از ترکیب دو نوع قارچ کش است که جهت کنترل سفیدک دروغی جالیز توصیه می‌شود میزان مصرف ۲ در هزار
  • قارچ کش داکونیل (کلروتالونیل) SC 72% ساخت سینجنتا جهت کنترل سفیدک دروغی استفاده می‌شود.
  • پریویکور انرژی نام تجاری:  پریویکور انرژی PREVICUR ENERGY

نام: ۳۱% فوستیل آلومینیوم + ۵۳% پروپاموکارب
موارد مصرف: بوته میری (پیتیوم – فیتوفتورا) جالیز
سبزیجات و بذر کاری

قارچ کش پریویکور
قارچ کش پریویکور
  • قارچ کش توپسین
    قارچ کش سیستمیک از گروه بنزیمیدازول علیه بیماریهای سیاهک گندم، پوسیدگی سفید ریشه‌های گیاهان و پوسیدگی آرمیلاریائی ریشه در درختان میوه سردسیری استفاده می‌شود.
  • کاربندازیم ۶٠٪‌ wp
    قارچ کش سیستمیک از گروه بنزیمیدازول می‌باشد و روی تعداد زیادی از پاتوژنهای قارچی خطرناک اثر بخشی زیادی دارد. این قارچ کش سیستمیک برای پیشگیری و درمان از طریق ریشه و نسوج سبز، جذب شده و منتقل می‌شود. این قارچ کش دارای نمک‌های فسفات هیدروکلراید هیپو فسفیت است. قارچ کش کاربندازیم روی قارچهای سیاه تأثیر به سزایی دارد.
قارچ کش کاربندازیم
قارچ کش کاربندازیم

منبع: میهن کاکتوس

خرید کود و سم قارچ کش اصلی

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    658 thoughts on “همه چیز دربازه سموم قارچ کش در باغبانی و کشاورزی، قارچکش ها

    1. mohammad.talebi20002000 میگوید:

      سلام ببخشید میخواستم بپرسم من خاک گلدونامو عوض کردم و توی خاکشون قارچ کش نریختم به نظرتون خطرناکه؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، میتونید اولین ابیاری رو با محلول قارچ کش انجام بدید.

    2. زهره میگوید:

      سلام بهترین قارچ کش برای گیاه سلوی و جعفری زینتی که هیچگونه آسیبی به ساختار سلولی و فیزیولوژیکی گیاه وارد نشود چیست؟ چون برای امور تحقیقاتی گیاه ها را لازم دارم و نمیخوام بر روی هورمون ها و یا آنزیم ها…. اثراتی داشته باشد.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، برای چه نوع بیماری میخواهید از قارچ کش استفاده کنید؟

    3. علی میگوید:

      سلام
      وقت بخیر
      این بسته یک کیلویی کاربندازیم با بسته های کوچک از نظر محتوا فرق داره؟ میشه برای کاکتوس استفاده کرد؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، مواد داخل بسته بندی که یکی هست فقط شرکت تولید کننده فرق داره وبسته بندیها از نظر حجم، بله برای انواع گیاهان میتونید استفاده کنید.

    4. مینا میگوید:

      سلام من قلمه حسن یوسف دارم و توی آب نگهداری می کنم چند دقته پیش شپشک زد و امروز از بردوفیکس استفاده کردم و زیر و روی برگ و اسپری کردم به نظرتون مفید هست یا باید کار دیگه ای انجام بدم؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شپشک حشره هست وباید از حشره کش استفاده کنید،بردوفیکس قارچ کش هست اثری روی حشرات نخواهد داشت، برای شپشک ابتدا باید حذف فیزیکی انجام بدید بعد با محلول حشره کش گیاه رو سمپاشی کنید گیاه الوده رو از سایر گیاهان جدا نگهداری کنید وتهویه محیط رو بالاببرید.

      • کارشناس 2 میگوید:

        شرایط نگهداری رو بفرمایید واز گیاه وبرگها عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    5. زیبا میگوید:

      سلام.وقت بخیر.دلیل وجود لکه های کوچک روی سانسوریا مهتابی چیه؟مث سوختگی هست.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، دلایل مختلفی میتونه داشته باشه افتاب سوختگی ویا بیماری قارچی ویا فعالیت کنه موجب این نوع لکه ها میشه.

    6. Z میگوید:

      سلام وقت بخیر.گیاه آدنیوم دارم میخوام ریشه شو بزنم حالت بنسایش بیشتر شه یعنی حالت بدم بجای ضد قارچ چی بزنم به ریشش که گیاه مریض نشه منظور داخل خونه موادش باشه .چون شنیدم میشه ازبرق ناخن یاشیر استفاده کرد گلخونه تودسترسم نیست یاگل فروشی

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، از پودر دارچین میتونید استفاده کنید هم بصورت پودر ویا مقداری دارچین رو داخل یک ظرف بریزید وروش مقداری اب داغ بریزید ۲۴ ساعت بمونه بعد صاف کنید واب حاصله رو میتونید بعنوان قارچ کش استفاده کنید دقت کنید که همان روز استفاده بشه، یک روز باقی بمونه خاصیتش از بین میره.

    7. سمانه میگوید:

      سلام‌ من ی نخل ماداگاسکار دارم که حدودا ۲۰سالشه حدود ۸ماه پیش برگ‌های جدیدش لکه های سیاه میزد و چروک می‌شد که به توصیه گیاه پزشک برگ‌های خراب رو جدا کردم و کاربندازیم دو بار استفاده کردم بعد از ۸ماه بالاخره دوباره برگ جدید زده ولی دوباره داره سیاه میشه پشت پنجره جنوبی هست نور کافی دریافت میکنه و آب دهی هم یک هفته در صورت خشکی خاک هست الان دوباره ۲دوره ۱۴روزه کاربندازیم زدم ولی فایده نداره میتونم ازاکسی کلرور مس برای درمان استفاده کنم لطفا راهنمایی کنید ممنون

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، از گیاه ولکه ها عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم وبرای ابیاری از چه ابی استفاده میکنید؟

    8. زیبا میگوید:

      سلام.وقت بخیر.من امروز خاک گلدونامو عوض کردم.۷ تا گلدون بود.۳ ق م قارچ کش و ۳ ق م حشره کش هم تو خاک قاطی کردم.البته این مقدار تو کل خاک قاطی کردم بعد گلدونا رو خاک ریختم.رو دستور نوشته با آب ترکیب بشه.ولی فروشنده گفت داری میکاری همون بریز تو خاک.آب بدی حل میشه.با این روش مشکلی پیش میاد؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر مقدار خاک زیاد باشه مشکلی پیش نمیاد،یک هفته بعد از کاشت ابیاری رو انجام بدید،اگر مشکلی برای گیاهان بوجود امد برای مثال چروک شدن ویا تغییر رنگ دادند حتما خاک رو ابشویی کنید تا گیاهانتون مسموم نشن،ترکیب دونوع سم برای گیاهان مناسب نیست وباعث مسمومیت گیاه میشه.

    9. نیکی میگوید:

      سلام من سانسوریا پاکوتاه دارم بعد مدتی برگهاش شل میشه و یواش یواش میپوسه و زرد میشه اب هم زیاد ندادم میشه لطفا راهنمایی کنید

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری از جمله ترکیب خاک، میزان نور دریافتی،دمای نگهداری،میزان ابیاری،کوددهی یا سمپاشی اگر داشته بفرمایید وعکس واضح از گیاه بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم،زهکش گلدان رو هم بررسی کنید که حتما باز باشه.

    10. رضا میگوید:

      سلام گیاه من دچار لکه های سفید زده . آیا بیماری قارچی است ؟ چه نوع قارچ کشی استفاده کنم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری رو بفرمایید واز گیاه وقسمتهایی که لکه سفید دارند عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    11. Arezo میگوید:

      سلام خسته نباشید..من از یه گلخونه قارچ کش خریدم…مایع ابی رنگیه…گفت بپاش روی برگها..ولی یادم رفت بپرسم چند وقت چند وقت ؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، معمولا روی بسته بندی محصول طرز استفاده نوشته میشه، برای درمان سه بار بافاصله یک هفته.

    12. سجاد میگوید:

      با سلام و خدا قوت خدمت شما
      در سطح بستر کشت بذر ها یه چیزایی شبیه کپک هست.
      باید چکار کنم سم کاربندازیم دارم تاثیر داره استفاده کنم با چه دزی؟
      خیلی ممنون واقعا
      و متشکر از سایت بسیار خوبتون.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، تمام قسمتهایی رو که حالت کپک زدگی دارند با پنس جمع کنید ومحلول قارچ کش (یک گرم در یک لیتر اب) اسپری کنید ویک ساعت هوادهی کنید.

    13. Baran میگوید:

      سلام ببخشید من هرچی تراریوم درست میکنم خراب میشن کاکتوس هاش نمیدونم چرا تموم نکاتشم رعایت میکنم اما بازم خراب میسه ممنون میشم راهنمایی کنین که اصن چرا گلام خراب میشن

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ابیاری تراریوم باید کم باشه،وهر ماه گیاهان وتراریوم رو با محلول قارچ کش ضدعفونی کنید.

      • Baran میگوید:

        این کارا رو انجام دادم الان تخلیش کردم و دوباره درستش میکنم
        احتمال داره برای متفادت بودن ابیاری گل ها بوده باشه؟ میشه گل هایی ک میتونن باهم کاشته بشن روبهم بگید ممنون?

        • کارشناس 1 میگوید:

          احتمالش هست که زهکش مناسب نبوده یا خاک مناسبی نداشتند ویا ابیاریتون زیاد بوده،باید گیاهانی رو انتخاب کنید که میزان اب ونور ونوع خاک برای رشدشون یکی باشه، برای کسب اطلاع بیشتر در این مورد پیشنهاد میکنم مقاله ۱۰گیاه مناسب برای تراریوم رو مطالعه بفرمایید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، بیشتر شبیه ضربه فیزیکی هست،چند روزی قسمت ضرب دیده رو تحت نظر داشته باشید اگر گسترش داشت با سم قارچ کش کاربندازیم ویا مانکوزب محلول درست کنید (یک گرم در یک لیتر اب)و روی گیاه اسپری کنید وداخل خاکش هم بریزید.

    14. مختار میگوید:

      سلام..خسته نباشید…من تعدادی اچینو دارم که متاسفانه خیلی از اونها دچار له شدگی و قهوه ای شدن در قسمت پایین میکنن و بعد یه مدت خشک میشن…از خیلی ها که پرسیدم گفتن از اب زیاده .یه عده هم گفتن که قارچه..ولی خودم برای تست چندتا از کاکتوس ها رو در جاهای مختلف که بودن هر روز اب میدادم و زیاد و تعدادی رو کم و تعدادی رو معمولی و نتیجه اش هم این شد که اونایی که زیاد اب دادم خیلی سر حال خوش رنگ بودن اما اونایی که کم دادم یه خورده ضعیف شدن ( از لحاظ رنگ و حجم) و معمولی ها هم بعضیهاشون دچار له شدگی کردن…از قارچ کش پریویکور هم استفاده میکردم که بعد از استفاده بعضی از کاکتوس ها قسمت هایی که قهوه ای بودن شروع به خشک شدن میکردن و به روال عادی برمیگشتن .حالا سوالم اینه که اگه اب زیاد دچار له شدگی میشه چرا کاکتوسای من سر حال بودن و برای استفاده از قارچ کش و کود ها ابیاری قبل و بعد ش رو بگید ممنون میشم

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ترکیب خاکشون چی هست؟تمام گلدانها زهکش مناسبی دارند؟در چه محیطی نگهداری میکردید ودر چه دمایی؟ از گیاهان عکس واضح هم بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    15. بهناز میگوید:

      سلام وقت بخیر
      من یه گل فیکوس دارم که یه حالت زنگ زدگی زیر برگاش و ساقه اش به وجود اومده و وقتی پاکش میکنم رنگ زنگ زدگی میده به دست و باعث شده برگاش خشک بشن و بریزن من از سم بنومیل استفاده کردم ولی قایده ای نداشت میتونید راهنماییم کنید ؟
      خیلی ممنونم که وقت میزارید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری رو بفرمایید واز گیاه وقسمتهایی که میفرمایید زنگ زدگی دارند عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    16. میلاد میگوید:

      درود بر شما
      من یه گیاه قهوه دارم که به قارچ فوما مبتلا شده از چه نوع قارچ‌کشی پیشنهاد میکنید استفاده کنم؟
      و روش استفاده رو لطف بفرمایید بگین

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، از گیاه وقسمتهایی که قارچ فوماژین گرفته عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم، همه ی قسمتهای گیاه رو از نظر وجود شته وافات مکنده بررسی کنید یا اگر کنار گیاه دیگری هست، اون گیاه رو هم از نظر وجود افت بررسی کنید. این نوع قارچ بیشتر در اثر عسلک وافتها بوجود میاد.

    17. مصطفی میگوید:

      سلام، بنظرتون قارچ کش کاپتان هم برای قارچ کشی خزانه کشت ادنیوم مناسبه، ایا درسته که اثری روی قوه نامیه نداره واز لحاظ مسمومیت در گیاه، و اینکه مقدار دز مشخص برای ضدعفونی کردن خزانه و اینکه ایا نیازه هر ۱۵ روز با دوز استاندارد تکرار بشه بصورت ابپاش؟ چون میگن اثر طولانی مدت داره؟ سپاس از راهنماییتون..

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، قارچ کش کاپتان سراطانزا هست ومصرفش در بیشتر کشورها ممنوع شده، بهتر هست برای ضدعفونی خاک وپیشگیری از قارچ بستر از قارچ کش کاربندازیم یا مانکوزب استفاده کنید. موقع استفاده از هر نوع سمی نکات ایمنی رو رعایت کنید.

    18. salimehkehtari میگوید:

      سلام و وقت بخیر، من آرالیایی دارم که به تازگی متوجه شدم قارچ گرفته، سم قارچ کش مناسب چیست و نحوه استفادش رو هم لطفا توضیح بدید

    ارسال دیدگاه بسته شده است.