معرفی گل شمعدانی

معرفی گل شمعدانی

معرفی گل شمعدانی
نام علمی:pelargonium
خانواده:Geraniaceae
بومی نواحی جنوبی افریقا  استرالیا شمال نیوزیلندجنوب ماداگاسکار  می باشد منشأ تمام شمعدانی نواحی جنوبی قاره افریقا است.
شمعدانی ۲۰۰ گونه داردکه برحسب شاخسار، رشد، شکل و رنگ بر گسار معطر بودن و …در گروه‌های مختلف جای دارند
معمولاً شمعدانی‌ها در چند گروه قرار داده می‌شوند.

۱_شمعدانی رگال regal
بوته‌هایی چند ساله و همیشه سبز هستند و برگ‌هایشان تقریباً دایره‌ای شکل است گاهی حاشیه برگها دندانه دار است و معمولاً گل‌هایی با پنج گلبرگ به رنگ‌های ارغوانی روشن. صورتی. بنفش یا سفید تولید می‌کند این گیاهان را می‌توان در فضای باز و یا گلدان کاشت.شمعدانی‌هایی که با نام شمعدانی اژدر شناخته می‌شوند در این گروه جای دارند.

۲_شمعدانی آنجل Angel

شبیه گروه رگال هستند اما شاخساری متراکم‌تر دارند و اکثراً از گونه p.crispum به دست آمده اند.

۳_شمعدانی زونال zonal

شمعدانی‌های این گروه چند ساله و همیشه سبز هستند شاخسار علفی و آبدار آنها معمولاً به شکل مستقیم رشد می‌کند و گل‌هایی ساده (۵ گلبرگ) یا با تعدادد بیشتر گلبرگ دارند. برگ برخی از شمعدانی‌های این گروه جذاب و زیبا است.معمولاً از شمعدانی‌های این گروه در فضای باز استفاده می‌شود، گلهای این گروه از گونه‌های p.zonale و p.inquinans است  معرفی گل شمعدانی.

۴_شمعدانی برگ عشقه‌ای lvy-leaf
شمعدانی‌های این گروه چند ساله و همیشه سبز هستند شاخسار خزنده و گل‌هایی ساده پنج برگی یا تعداد گلبرگ بیشتر دارند اکثراً در سبدهای آویخته یا گلدان کشت می‌شوند.

۵_شمعدانی عطری scented leaved

بوته‌هایی همیشه سبز هستند که اکثراً به دلیل عطر خوش برگ‌هایشان کاشته می‌شوند از برگ‌ها و یا روغن استخراج شده این گیاهان در صنایع غذایی یا عطر سازی استفاده می‌شود. به همین دلیل گاهی این گیاهان که برای معطر ساختن چای مورد استفاده قرار می‌گیرند با نام عطر چای شناخته می‌شوند.گونه‌های مختلف شمعدانی می‌تواند عطرهای متفاوتی داشته باشند. حیوانات خانگی ممکن است در اثر خوردن برگهای معطر این گونه‌ها دچار مسمومیت شوند. پهنه برگهای این گیاهان معمولاً به چند قسمت تقسیم شده‌اند و یا حاشیه‌هایی دندانه دار و یا بریده دارند. برخی نیز برگهایی ابلق دارند.

۶_شمعدانی یونیک unique

بوته‌هایی همیشه سبز هستند که خصوصیات منحصر به فرد دارند به نحوی که در گروههای دیگر نمی‌توان آنان را قرار داد.

 

۷_شمعدانی سیتروزوم citrosum

مشخصه بارز این گونه داشتن برگهایی با بریدگی‌های بسیار عمیق و گلهای کم پر به رنگ بنفش مایل به سفید می‌باشد. در اکثر منازل نگهداری می‌شود. شمعدانی سیتروزوم معروف‌ترین گونه شمعدانی است.

۸_شمعدانی تومنتوزوم tomentosum

دارای مواد اروماتیک در برگهای خود می‌باشد رنگ گلبرگ‌ها سفید رنگ می‌باشد و معمولاً بهار و تابستان گل می‌دهد.

Pelargonium zonale
Pelargonium zonale

Pelargonium regal

Pelargonium regal

معرفی گل شمعدانی

شرایط نگهداری شمعدانی 
آبیاری: شمعدانی تا حدودی خشکی بستر کاشت را تحمل می‌کند ولی برای رشد بهینه و گلدهی باید در طی فصل رشد بستر کاشت را مرطوب نگه داشت (مرطوب نه خیس) خیس بودن بستر. غرقابی کردن خاک حین آبیاری. خاک دائم مرطوب می‌تواند باعث پوسیدگی ریشه یا ابتلا یا تشدید بیماری قارچی شود. آبکی شدن ساقه‌ها شل شدن و عدم استحکام شاخسار. خشکیدگی و ریزش غنچه‌ها می‌تواند دلیل آبیاری زیاد باشد. اگر شمعدانی را در گلدان کاشته‌اید فصل سرد سال مخصوصاً زمستان آبیاری را محدود و اجازه دهید خاک گلدان بین دو آبیاری خشک شود.

نور: شمعدانی نور دوست است و بیشتر واریته ها در فضای باز دوام می آورند اکثر واریته های این گل ۶ ساعت نور مستقیم روز را نیاز دارد البته بعضی واریته های متصل به گروه رگال وقتی دمای محیط نگهداری به دلیل تابش نور مستقیم در فصول گرم مخصوصاً تابستان بالا برود گل نمی‌دهند. بنابراین این واریته ها را در فضای باز در مکانی بکارید که بعد از ظهر از سایه برخوردار باشد. گلهای گروه زونال تابش نور و گرما را دوست دارند.
شمعدانی برگ عطری محیط سرد و دمای پایین را می‌پسندد تابش نور مستقیم برای زمان طولانی یا دمای بالا در فصول گرم سال ممکن است به این گیاهان آسیب برساند، پس باید در مکانی کاشته شود که بعد از ظهر نیم سایه باشد کمبود نور در این گیاهان باعث رشد علفی. طویل و نازک شدن ساقه. فاصله دار شدن برگها از همدیگر روی ساقه رشد نکردن جوانه‌های جدید. کمرنگ شدن برگ‌ها و عدم گلدهی می‌شود.

دما: دمای ۲۱تا ۲۶ درجه سانتی گراد برای رشد این گیاهان مناسب است. اگر چه برخی از شمعدانی‌ها در دمای ۷_۱۰ درجه در طی زمستان نیز به رشد خود ادامه می‌دهند، اما رشد اغلب آنها در دمای ۴_۵ درجه متوقف می‌شود و دمای ۲_۳ درجه زیر صفر دچار سرمازدگی می‌شوند و از بین خواهند رفت.شمعدانی که برگهای عطری دارند اصولاً محیط خنک‌تری از شمعدانی معمولی می‌خواهند و دمای ۱۲-۲۱ درجه رشد خواهند کرد. اما دمای پایین‌تر از این به گیاه آسیب وارد می‌کند.اصولاً شمعدانی در دمای زیر ۵_۴ درجه دچار مشکلاتی چون قرمز شدن برگ‌های گیاه و کاهش رشد برگها و عدم گلدهی گیاه خواهد شد. گرمی بیش از اندازه محیط نیز از جمله مواردی است که موجب عدم گلدهی این گیاه است. زمانیکه در طی زمستان گلدانهای شمعدانی را در محیط منزل نگه می‌دارید عدم وجود تفاوت دمایی بین روز و شب یکی از دلایل عدم گلدهی این گیاه است.

خاک: شمعدانی خاکی با زهکش مناسب و مواد ارگانیک نیاز دارد تا رشد خوبی داشته باشد. برای کاشت در فضای باز مخلوط خاکی همانند خاک معمولی+خاک برگ+و کود پوسیده دامی به همراه ( شن که اندازه دانه‌ها یک تا دو میل باشد)به میزان ده درصد از ترکیب کلی خاک برای کاشت مناسب است. برای کاشت در گلدان خاک سبک با زهکش بالا نیاز دارد مخلوط پیت ماس و ماسه و کوکوپیت ترکیب مناسبی برای کاشت شمعدانی است.

کود:کمبود نیتروژن منجر به کوتاهی قامت گیاه و زردی برگسار و به خصوص برگهای موجود در قسمت پایین گیاه می‌شود. در این صورت می‌توان هر ۴ هفته یک‌بار از کودهای محلول مخصوص گیاهان زینتی استفاده کرد، کوددهایی که میزان فسفر یا فسفر و پتاس انها بیشتر از نیتروژن است به گلدهی این گیاه کمک می‌کند. اگر در کوددهی زیاده روی شود گیاه فقط رشد رویشی خواهد داشت و گل نمی‌دهد در این صورت برای ۲تا ۳ نوبت فقط آبیاری خالی شود تا کود اضافی خارج شود.

Pelargonium ivy-leaf
Pelargonium ivy-leaf

زمستان گذرانی شمعدانی 
گیاه شمعدانی با توجه به مقاومتی که در برابر سرمای محیط دارند به روش‌های زیر می‌توانند زمستان را سپری کنند.

۱-از شمعدانی‌هایی که ساقه‌های علفی آنها نمی‌توانند فصل زمستان را به شکل نیمه خواب سپری کنند قلمه تهیه می‌شود.قلمه‌هایی به طول ۷تا ۱۰ سانت از چوب‌های نرم انتهای ساقه این گیاهان در اواخر تابستان بگیرید و گیاه قدیمی را دور بیندازید.قلمه‌ها را در بستری از شن یا مخلوط شن و پیت ماس کاشته تا زمستان را سپری کنند. از اواخر زمستان نوک قلمه‌ها را قطع کنید تا رشد شاخه‌های جانبی تحریک شود. در این زمان می‌توان کود دهی را به شکل بسیار سبک و هر دو هفته یک‌بار شروع کرد. این روش مربوط به زمانی است که تعداد گلدانهای شمعدانی انقدر کم و محدود است که بتوان انان را در مکانی محافظت شده همانند گلخانه‌های خانگی یا اتاقهای منزل نگهداری کرد.

۲-اگر گیاهان شمعدانی در خاک باغچه کاشته شده‌اند قبل از فرا رسیدن اولین سرمای زمستان آنان را به همراه خاک اطراف ریشه از زمین در آورید و در گلدانی مناسب با اندازه گیاه بکارید. گیاهانی انتخاب کنید که ظاهری سالم بدون مشکل دارند ۱۰ سانت از شاخه‌ها باقی می‌ماند و مابقی قطع می‌شود گلدان را در طی زمستان در مکانی روشن به دور از خطر سرمازدگی قرار دهید. دمای روزانه ۱۸ درجه و شبانه ۱۳ درجه برای این گیاه مناسب است به محض خشک شدن خاک گلدان آن را آبیاری کنید با توجه به سرعت رشد گیاه در طی زمستان یک یا دوبار عمل سرزنی ساقه‌ها را انجام دهید تا ساقه‌های جانبی تحریک شود.

۳-گاهی شمعدانی‌ها به صورت نیمه خواب زمستان را سپری می‌کنند این روش مناسب شمعدانی با ساقه‌های نسبتاً چوبی است. در مرحله اول گیاه را باید از بستر کاشت در آورد تا حدودی خاک اطراف ریشه را بتکانید گیاه را در مکانی به دور از سرما زدگی قرار دهید تا کمی آب برگ‌ها و ساقه‌ها تبخیر شود، سپس گیاه را در روزنامه بپیچید و به شکل وارونه در مکانی خشک و تاریک با دمای ۷تا ۱۰ درجه آویزان کنید. دو تا سه بار در طی زمستان باید ریشه این گیاهان به مدت ۱تا ۲ ساعت در آب قرار گیرد و مجدداً گیاهان به شکل وارونه اویزان شود. گیاهانی که ساقه‌های انها در طی مدت زمستان چروکیده می‌شوند به دور بیندازید. این گیاهان با نزدیک شدن به فصل بهار نشانه‌هایی از زنده بودن خود نشان می‌دهند که می‌بایست در این زمان ریشه انها را برای یک تا دو ساعت در آب قرار داد ۱۰ سانت از ساقه باقی می‌ماند و مابقی قطع می‌شود و پس از آن در بستر خاک کاشته می‌شود.

شمعدانی ivy-leaf
شمعدانی ivy-leaf

 

Pelargonium regal
Pelargonium regal

تکثیر شمعدانی 
به دو روش کاشت بذر و قلمه می‌توان این گیاه را تکثیر کرد

۱-تکثیر از طریق قلمه:

از بهار تا اواسط پاییز می‌توانید قلمه‌های ۱۰ تا ۱۲ سانتی از گیاه مادر جدا کنید قلمه‌ها باید حدود ۲ تا ۳ گره داشته باشند بهتر است از قسمت‌های جوان شاخه که هنوز خشبی نشده است قلمه بگیرید همه برگهای قلمه را حذف کنید به جز دو برگ انتهایی ساقه که برای عمل فتوسنتز لازم است. قلمه را به مدت یک تا دو روز بسته به قطر قلمه در مکان سایه گذاشته تا استراحت کند بعد از این تایم در گلدانی مناسب حاوی شن یا مخلوط پیت ماس و ماسه یا کوکوپیت و پرلایت بکارید و در حد مرطوب کردن بستر آبیاری کنید (مرطوب نه خیس) گلدان را در مکانی سایه به انور محیطی قرار داده و هر وقت خاک رطوبت را از دست داد آبیاری کنید برای حفظ رطوبت قلمه‌ها می‌توان گلدان را کاور کرد، مراقب دما و رطوبت بستر باشید دمای بین ۲۲ تا ۲۴ برای ریشه زایی مؤثر است یک تا دو هفته بعد کاشت کم کم گلدان را به مکانی آفتاب گیر منتقل کنید. بسته به دما و رطوبت محیطی از سه تا هشت هفته طول می‌کشد تا قلمه‌ها ریشه بزند.

 

۲-تکثیر از طریق کاشت بذر: 
بعضی از شمعدانی‌ها با بذر تکثیر می‌شوند. بذر شمعدانی پوشش سختی دارد که می‌تواند درصد جوانه زنی را کاهش دهد به همین دلیل اگر با وسیله‌ای مثل سنباده کاغذی بافت روی بذرها را مالش دهید این پوشش نازک می‌شود و جذب آب توسط بذرها بهتر انجام و جوانه زنی تسریع می‌شود البته این کار را باید با دقت انجام دهید، که قوه نامیه بذر آسیب نبیند. برخی پرورش‌دهندگان نیز قرار دادن بذر در ظرف آب جوش به مدت هشت ساعت را پیشنهاد داده‌اند آب ظرف نباید در تمام این مدت داغ نگه داشته شود بلکه در ابتدا داغ و به‌تدریج سرد شود.

برخی تولید کنندگان نیز قرار دادن بذر داخل پیت ماس مرطوب (پیت ماسی که با آب داغ مرطوب شده) به مدت ۲۴ ساعت را پیشنهاد می‌کنند تا در این مدت بذرها بتوانند به تدریج رطوبت را از محیط جذب کنند.
بذرها در اواخر زمستانی در مکانی که از نظر دما و رطوبت همانند گلخانه است کاشته می‌شود، بذرها را می‌باید در بستری که بافت سبک و زهکش بالا دارد کاشت مخلوط پیت ماس و شن یا پیت ماس و کوکوپیت و پرلایت بستر مناسبی برای کاشت است.

بعد از قرار دادن بذرها روی بستر کاشت لایه‌ای به ضخامت حدود ۵ تا ۶ میلیمتر از بستر کاشت بر روی آنها بریزید رطوبت بستر را با اسپری آب روی سطح و کشیدن سلفون روی بستر تأمین کنید دمای ۲۲ درجه محیط نگهداری برای جوانه زنی بذر ایده آل است دمای ۲۵ موجب خواب بذرها و عدم جوانه زنی می‌شود. جوانه زنی بعد از ۷تا ۱۴ روز از تاریخ کاشت رخ می‌دهد. بعد از جوانه زنی کاور را بردارید دمای روز ۲۲ و شب ۱۸ باشد
وجود نور به میزان ۱۴تا ۱۸ ساعت به رشد بهتر گیاه کمک می‌کند برای تأمین این میزان نور می‌توانید از لامپ‌های فلورسنت کمک بگیرید.
از زمان کاشت بذر تا توانایی گیاه برای گلدهی حدود ۹۵تا ۱۱۰ روز طول می‌کشد.

عکس گل شمعدانی
تکثیر از طریق قلمه و انتخاب سرشاخه های جوان

 

جدا کردن برگهای اضافی و نگه داشتن برگهای انتهایی
جدا کردن برگهای اضافی و نگه داشتن برگهای انتهایی

 

 کاشت در گلدان و بستر مناسب توجه کنید یک گره باید داخل خاک باشد

کاشت در گلدان و بستر مناسب توجه کنید یک گره باید داخل خاک باشد

 

کاور کردن گلدان و قرارردادن در مکان مناسب
کاور کردن گلدان و قرار دادن در مکان مناسب

 

بذر شمعدانی با پوشش
بذر شمعدانی با پوشش

 

بذر بعد از حذف غلاف
بذر بعد از حذف غلاف

آفات و بیماری‌های شمعدانی 

۱-شته: شیره گیاه را می‌مکد و موجب ضعف و کاهش رشد گیاه شده و ممکن است بیماری‌های ویروسی را نیز به گیاه منتقل کند. در اثر تغذیه شته لکه‌هایی به رنگ زرد و یا سبز کمرنگ بر روی برگها ایجاد می‌شود.برگ‌ها بد شکل شده و گل تشکیل نمی‌شود. برگسار به دلیل تولید عسلک توسط شته‌ها چسبناک می‌شوند.

۲-مگس سفید: فعالیت مگس سفید منجر به زرد شدن کامل برگ‌ها ریزش آنها و ضعف عمومی گیاه می‌شود.

۳-کرم غنچه: وجود کرم غنچه شمعدانی موجب ایجاد سوراخ‌هایی بر روی برگها و غنچه‌های این گیاه و ریزش غنچه می‌شود.

۵-شپشک آرد آلود: فعالیت شپشک آرد آلود موجب رشد ضعیف گیاه می‌شود برگ‌های جوان به تدریج زرد می‌شود و سطح برگ بر اثر ترشحات این افت چسبناک می‌شود.

۶-معدنچی برگ: اشاره به لارو حشرات مختلفی دارد که در سطح فوقانی و تحتانی برگ گیاه تونل‌های را حفر می‌کنند و موجب بروز خطوط کم رنگ بر روی پهن برگ می‌شوند.معمولاً بروز این مسئله خطر جدی برای رشد گیاه به همراه ندارد اما اگر شدید شود ظاهر گیاه را بد شکل و از زیبایی می‌اندازد.

۷-لکه برگی قارچی: لکه برگی قارچی موجب ایجاد لکه‌هایی برآمده و آبدار در زیر سطح برگ می‌شود که به سرعت تبدیل به نواحی قهوه‌ای رنگ می‌شود.

۸-بلایت باکتریایی:تقریباً شبیه لکه برگی قارچی است اما نقاط و لکه‌های ایجاد شده تا حدودی کوچک‌تر از نوع قارچی این بیماری است. همچنین گاهی رگبرگ‌ها تیره رنگ و حاشیه برگها پژمرده می‌شوند.تهویه مناسب هوا. عدم خیس شدن برگ‌های گیاه. هوای تازه برای جلوگیری از شیوع یا ابتلا به این بیماری مؤثر است. لکه برگی قارچی را با سموم قارچ کش و لکه برگی باکتریایی را با سموم حاوی مس می‌توان تا حدودی کنترل کرد.

 

۹-سفیدک پودری: این بیماری لکه‌های سفید روی برگ ایجاد می‌کند.

۱۰-بیماری قارچی زنگ زدگی: این بیماری لکه‌های کوچک و زرد رنگ بر سطح رویی برگها و قرمز رنگ در زیر برگها به وجود می آید و موجب ریزش برگها می‌شود. بیماری زنگ در شمعدانی زونال ایجاد مشکل می‌کند. تهویه مناسب. عدم خیس شدن برگها حین آبیاری تا حدودی از شدت بیماری می‌کاهد.

۱۱-بیماری بوتریتیس: محیط سرد و مرطوب. دمای پایین موجب شیوع این بیماری می‌شود در اثر آن غنچه‌ها خشک شده و گلها قهوه‌ای و می‌ریزد روی ساقه و برگها نواحی تیره به رنگ قهوه‌ای ایجاد می‌شود.

۱۲-پژمردگی جنوبی: نام بیماری باکتریایی است که در اثر ابتلا به آن اول برگهای مسن زرد می‌شود و نواحی سوخته بر سطح برگ‌ها پدیدار می‌شود آوندها قهوه‌ای شده و ریشه می‌پوسد و گیاه از بین می‌رود بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ایجاد محیط کشت سالم. استفاده از قلمه سالم و محیا کردن شرایط رشد ایده آل است.

۱۳-پوسیدگی ریشه: فعالیت قارچ پیتوم موجب بروز زخم‌های قهوه‌ای در قسمت پایین ساقه می‌شود این بیماری بیشتر قلمه‌های شمعدانی را مبتلا می‌کند قسمت پایین ساقه ابدار شده می‌پوسد.

۱۴-پوسیدگی سیاه ریشه: موجب ایجاد زخم‌های سیاه رنگ بر روی ساقه در نزدیکی سطح خاک و یا در زیر سطح خاک می‌شود.برگ‌ها زرد شده و می‌ریزد در نهایت موجب شل شدن ساقه و افتادگی گیاه می‌شود. ضد عفونی بستر کاشت.به‌کارگیری قلمه سالم. عدم آبیاری زیاد. حدف قسمت‌های آلوده به کاهش سرعت این بیماری کمک می‌کند.

۱۵-بیماری ویروسی: موجب بروز رگه‌ها یا لکه‌های زرد رنگ بر روی برگها. پیچش و بدشکلی آنها. کوتاهی قامت گیاه و کم شدن فاصله میان گره‌ها می‌شود علائم این بیماری بیشتر در فصل زمستان به چشم می‌خورد و با گرم شدن هوا منتفی می‌شود. اما خود بیماری با گرمی هوا از بین نمی‌رود.

۱۶-بیماری شکست (رنگ) گل شمعدانی: بیماری دیگری است که این گیاه را تحت تأثیر قرار می‌دهد در طی آن خطوط سفید رنگی در پشت گلبرگ‌ها ایجاد می‌شود و بر روی برگها نیز لکه‌های زرد رنگ که با آن شکل موزاییک مانند می‌دهد و رشد گیاه را کاهش می‌دهد.

۱۷-ویروس پژمردگی گوجه فرنگی یا ویروس لکه سوختگی گل حنا: نیز می‌تواند شمعدانی را تحت تأثیر قرار دهد نشانه‌های این بیماری با توجه به فصل سال از نظر دما و گرما و نور و موقعیت رشدی گیاه و شدت آلودگی متغیر و متنوع است این بیماری می‌تواند موجب کوتاهی قامت. بروز لکه‌های حلقوی، زخمهای آبدار قهوه‌ای ارغوانی بر روی برگ ساقه و دم برگ شود بیماریهای ویروسی از طریق حشراتی که از شیره گیاه تغذیه می‌کنند، همانند شته و تریپس منتقل می‌شود بنابراین برای پیشگیری و از بین بردن حشرات سم‌پاشی شش ماهی یک‌بار گیاه با سموم حشرات در جلوگیری از ابتلا به بیماری کمک شایانی است. با به کارگیری قلمه سالم. کوددهی منظم. ابیاری اصولی. بسترمناسب و ضد عفونی و قرار دادن گیاه در شرایط مطلوب رشد می‌توان تا حدودی جلوی ابتلا یا پیشرفت بیماری را گرفت در صورت شدت بیماری قسمت‌های آلوده را کات کنید.

 

۱۸-آدمتورم:بیماری ادم در اثر شرایط نامساعد محیطی ایجاد می‌شود و افت یا عامل بیماری‌زا دلیل بروزان نیست هر وقت دمای خاک نسبت به دمای محیط زیاد باشد و خاک خیس این بیماری بروز می‌کند، زمانی که هوا سرد و اسمان ابری است و خاک خیس و گرم است احتمال بروز این مشکل تشدید می‌شود زیرا آب زیادی از بستر خاک جذب شده است و گیاه آب کمی را از برگسار خود از دست داده است در این صورت لکه‌های زرد رنگ بر روی سطح برگ ایجاد می‌شود، که تبدیل به نواحی آبدار بر روی سطح زیرین برگ می‌شود در نهایت این نواحی قهوه‌ای رنگ و پوسته می‌شود، تمامی برگ ممکن است زرد شده و از بین برود علائم این بیماری تا حدودی شبیه لکه برگی باکتریایی است، برای جلوگیری از خاکی با زهکش مناسب استفاده کرده و گیاه را بیش از حد آبیاری نکنید آبیاری را در ساعات اولیه صبح انجام بدهید تا در طول روز خاک رطوبت را از دست بدهد.

شمعدانی مبتلا به بیماری باکتریایی سوختگی جنوبی
شمعدانی مبتلا به بیماری باکتریایی سوختگی جنوبی

 

شمعدانی مبتلا به سفیدک پودری
شمعدانی مبتلا به سفیدک پودری

 

شمعدانی مبتلا به بیماری لکه برگی
شمعدانی مبتلا به بیماری لکه برگی

 

شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی
شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی

 

شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی
شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی

 

شمعدانی مبتلا به ادم edema
شمعدانی مبتلا به ادم edema

 

شمعدانی مبتلا به بیماری زنگ زدگی
شمعدانی مبتلا به بیماری زنگ زدگی
شمعدانی مبتلا به بیماری زنگ زدگی
شمعدانی مبتلا به بیماری زنگ زدگی

 

شمعدانی مبتلا به بیماری ویروسی
شمعدانی مبتلا به بیماری ویروسی

نویسنده: خانم یزدانی

منبع:میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    70 thoughts on “معرفی گل شمعدانی

    1. محمد میگوید:

      سلام.شمعدونی هام برگ کم داره و گل کم میده و برگ هاش سیاه وخشک میشه.مشکلش چیه؟آیا قرص ال دی برای شمعدونی ضرر داره؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری به چه نحو هست؟نور،ابیاری،کوددهی ترکیب خاک،.. قرص های ال دی، قرص های ضد بارداری هستند، که  حاوی هورمونهای استروژن و پروژسترون هستند، که به رشد گیاه کمک میکنه، قرص ال دی را میتونید یک یا دو عدد قرص در یک و نیم لیتر اب حل کنید و برای تقویت، دو سه ماه یک بار به گلهاتون بدید.

    2. محمد میگوید:

      سلام.شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی باید چیکارش کرد؟؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، کلا باید برگها وساقه های الوده کات بشه وگیاه با محلول قارچ کش سمپاشی وابیاری بشه،محیط نگهداری باید تهویه مناسب ونور ودمای ایدالی داشته باشه. همینطور خاک باید کاملا ضدعفونی شده باشه.

    3. کامران میگوید:

      سلام من ده تا شمعدانی خریدم که همشون گل داشتن متاسفانه زیره گلدانها سوراخ نبود و بعد از چند روز گلها کم کم پژمرده شد و بعد از فهمیدن با ایجاد سوراخ زیر گلدان ولی هنوز گل نداده و گلها همشون خشک شد و برگها سبز کمرنگ شده و بعضی از برگها زرد شده من روزی یک بار آب میدم و دو الی سه ساعت زیر نور مستقیم آفتاب هست. البته بعد ریختن گلها به گلدان کمپوست اضافه کردم و دو تا قرص آسپرین هم تو یک لیتر آب مخلوط کردم و اسپری کردم و قرص آهن هم دادم ولی متاسفانه هیچ تغییری نکرده .نمیدانم دارم زیاد آب میدم یا کم.البته هوا گرم شده نمیدنم چکار باید بکنم

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ابیاریتون زیاد هست وقتی سطح خاک شد ابیاری کنید،حتما دقت کنید موقع ابیاری اب اضافی از زهکش گلدان خارج بشه، بعد از اتمام گلدهی چند ماهی گیاه به رشد شاخه وبرگ میپردازه که در این زمان بهتر هست گیاه رو با کودهای کامل تقویت کنید تا مجدد به گل بشینه.

    4. احمد میگوید:

      با عرض سلام و احترام ، گلدانها در حیات هستن و روزی تقریبا هشت ساعت نور مستقیم میخورن قبلا روزانه آبیاری میشدن و الان یک روز در میان دمای هوای حداکثر 36 الی 40 درجه هست دو هفته ای هم هست که گلدان اونها عوض کردم و گلدان بزرگتر گذاشتم از خاک همراه با کود خاک برگ هم برای تهیه خاک گلدان استفاده کردم ولی متاسفانه تقریبا بعد از تعویض گلدان دیگه از گلدهی افتاد و برگهای اونها هم روبه بی رنگی و زردی گذاشته متشکر میشم اگر راهنمایی بفرمایید .
      https://mega.nz/#!c8x3ECTA!J6JaXpDIDC1RX9xDBg_r0S9t7XrB_nKXn5SATmcYAvI
      https://mega.nz/#!kxpR2a6b!WmRTd8VUPIebOQZzKm58gwTypnmdge4njr0gVdGNivk
      https://mega.nz/#!QpgH3CxK!duZAskVbBV0y6zwvDwTbHzv7iWr6ouMBnR8j6NKZP4I

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، چند شوک یکجا به گیاهان وارد شده، سعی کنید بعد از تعویض گلدان گیاهان رو بمدت یک هفته در جای خنک ونیمه سایه نگهداری کنید وبلافاصله بعد از تعویض گلدان گیاه رو در معرض افتاب مستقیم قرار ندید،فعلا بهتر هست همه ی گلهایی رو که خاک و گلدانشون رو تعویض کردید بجای خنک ونیمه سایه انتقال بدید بعد از اینکه شروع به رشد کردند بمرور زمان به افتاب مستقیم عادت بدید،ابیاری رو سعی کنید وقتی سطح خاک یک بند انگشت خشک شد انجام بدید،مقدار کودی که در ترکیب خاک استفاده کردید چقدر بوده وایا کاملا ضدعفونی وپوسیده بود؟

    5. احمد میگوید:

      سلام وقت بخیر بنده مدتی است چند گلدان شمعدونی هلندی خریداری کردم و در حیات منزل گذاشتم نور گیری خوبی دارن ولی رفته رقته برگهای اونها زرد شده و تقریبا دیگه گلدهی ندارن میشه راهنمایی بفرمایید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، همه ی برگهای گیاهان زرد شده یا فقط برگهای پایینی؟ شرایط نگهداری رو هم بفرمایید واز گیاهان عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    6. نفیسه محمدی میگوید:

      سلام بعد از اینکه شمعدونی رو قلمه زدیم و ریشه هم داد ، باید تو چه مخلوط خاکی بکارمش ؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، داخل ترکیب خاک باغچه ضدعفونی شده،خاک برگ ومقداری کود دامی پوسیده.

    7. سالار میگوید:

      ممنون از شما

      لطف میکنین کود رو با اعداد بگین تا تهیه کنم پس 20-20-20 رو استفاده نکنم درسته؟
      سرشاخه ی شمعدانی رو میشه زد تا پرپشت بشه؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        میتونید از کود 12،12،36 استفاده کنید یک گرم در یک لیتر اب،برای گلدهی بهتر هست از این نوع کود استفاده کنید، کود سه بیست رو هم بصورت دوره ای میتونید استفاده کنید،بله میتونید شاخه های فرعی رو هرس کنید.

    8. سالار میگوید:

      سلام خسته نباشید

      حدودا 25 تا گلدون شمعدانی دارم انواع و اقسام رنگ با بذر کاشتم بالای 3 یا 4 ماهه هستن نور فیلتر شده میخوره آبیاری منظم هر 2 هفته یکبار آبیاری با کودهی (20-20-20) انجام میدم ولی گل نمیده تفاله چای هم بعضا میریزیم نمیخوام اینطوری قد بکشه فقط بلند میشه اگه به عکس نگا کنین نورخوبی بهش میخوره ولی از گل خبری نیست لطف کنین راهنمایی کنین

      و یه سوال دیگه بذر گیری شمعدانی چطوری هستش باید گرده افشانی بشه؟ من قبلا گل شمعدانی رو دیدم کاملا خشک شده بود اصلا بذری توش ندیدم

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، این کود بیشتر برای رشد شاخه وبرگ مناسب هست برای گلدهی بهتر هست از کودهایی که پتاس بیشتری از ازت دارند استفاده کنید.شمعدانی هایی که با بذر کشت میشن بعد از پایان چهار ماهگی به گل میشینن، گیاه شمعدانی خود گردافشان هست ولی بعصی نوعها باید بصورت دستی ویا بوسیله حشرات گرد افشانی بشن تا بذر تولید کنند. تفاله چایی رو حتما در زیر افتاب کامل خشک کنیدبعد با خاک ترکیب کنید، بصورت مرطوب روی خاک ریخته بشه باعث کپک زدن خاک وقارچی شدن گیاه میشه.

    9. farhad میگوید:

      سلام. شمعدانی من زیر برگاش شته edema اومده
      مگس سفید روش هست و شیره های براق. میتونم از سم دیازینون استفاده کنم؟ لطفا دزش رو هم بگین

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، کنار گیاه کارت زرد نصب کنید،پشت برگها رو باپنبه اغشته به الکی گاک کنید بعد از سم دیازینون میتونید استفاده کنید، یک سی سی در یک لیتر اب،اگر سم دیازینون اثری نداشت از سم حشره کش استوکر استفاده کنید.

    10. Ali میگوید:

      ببخشید دما در شب به 4تا 6 درجه میرسه میشه شمعدانی رو در باغچه کاشت

      • کارشناس میهن کاکتوس میگوید:

        سلام اگه دما زیر صفر درجه نرسد مشکلی پیش نمیاد.

    11. Mahdi میگوید:

      سلام
      اول در اشپزخانه بود ولی الان به اتاق بردمش .

      لکه ها جدا نمی‌شوند

      سوال میشود که صبح ها در بالکن باشد و شب ها در خانه ؟

      یا برای همیشه در بالکن
      برای گیاه مشکلی به وجود نمیاد ؟
      با توجه به اینکه در ماه زمستان هستیم

      راهنمایی کنید ??

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، از برگهایی که لکه دارند عکس بفرستید. اگر شبانه روز دما کمتر از ده درجه نیست میتونید داخل بالکن نگهداری کنید.

    12. Mahdi میگوید:

      سلام
      مدتی است که شمعدونی من روی برگ هاش لکه های سفیدی به وجود امده است .
      راه های درمان چیست .

      راهنمایی کنید ??

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری رو بفرمایید واینکه لکه ها جدا میشن از روی برگ یا نه؟

    13. Mahdi میگوید:

      سلام
      من سه روز است که یک گل شمعدونی خریدم غنچه ها در حال باز شدن هستند ولی انها حالت پژمردگی گرفته اند .
      محل نگهداری در اشپزخانه است .
      لطفاً راهنمایی کنید .

      ممنون از سایت خوبتون ??

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، احتمالا دما بالاست، جایی نگهداری کنید که دمابین 20_15 درجه باشه وتهویه مناسب ونور کافی داشته باشه.

    14. الهام میگوید:

      سلام من امروز یه شمعدونی خریدم بعضی از گل هاش لبه هاش یکم نارنجین یکی دوتا از برگ هاشم یه لکه های سیاهی روشون هست دوتا از برگاش اینجورین رو هرکدوم یه لکه انگار گله مشکل از چیه؟من اینترنتی خریدمش بخاطره سرما فعلا تو اتاقم گذاشتمش

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام. برگهایی رو که لکه دارند جدا کنید وگیاه رو چند روزی تحت نظر داشته باشید اگر مجدد برگهای سالم هم لکه دار شدند بهتر هست با سم قارچ کش محلول درست کنید وکل گیاه رو یک بار سمپاشی کنید از محلول داخل خاکش هم بریزید.

    15. م میگوید:

      نور جنوبی روزها دو ساعت افتاب از پشت شیشه داره و دور از وسایل گرمایشی هستش خاک اون هم مخلوط کوکوپیت و پیت ماس و خاک برگه و کمی هم پرلیت. ابیاری معمولا هر هفت روز یکبار دو ماهی هست خریداری شده مشکلی نداشت ففط اوایل بابت جابجایی گلهاش همه یکباره باز شدند دو سه روزه ک برگهاش دارن پژمرده میشن عکسشو نتونستم براتون ارسال کنم

      • کارشناس 1 میگوید:

        بهتر هست گیاه رو در مکانی که تهویه مناسب داره قرار بدید تهویه نامناسب هم باعث پژمرده شدن برگهای این گیاه میشه. برای پیشگیری از بیماریهای باکتریایی میتونید یک بار گیاه رو باسم قارچ کش اکسی کلراید مس سمپاشی کنید یک گرم در یک لیتر اب مخلوط کنید وبه همه ی قسمتهای گیاه اسپری کنید داخل خاکش هم بریزید میتونید از قارچ کش ارگانیک بردوفیکس هم استفاده کنید.

    16. م میگوید:

      سلام شمعدانی من دو سه روز هستش ک برگهاش خصوصا پایینی ها حالت خمیده و پژمرده پیدا کردند و کم کم دارن زیاد میشن. باتوجه به توضیحات شما فکر میکنم دچار باکتریای جنوبی شده. چه راه حلی پیشنهاد میکنید که خراب نشه؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام. شرایط نگهداری رو هم بفرمایید. ابیاری،نور،دما،ترکیب خاک،کوددهی..

    17. سلام میگوید:

      سلام
      منظور از حلقه برداری شمعدونی برا گلدهی بیشتر با ایجاد زخم زیر دم برگ جدید چیست؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام در این مورد اطلاعی ندارم، ولی برای گلدهی خوب 12 ساعت نور در روز رو تامین کنید. نور خوب همراه با آفتاب مستقیم.خاک باید نسبتا” خشک نگه داشته بشه.آبیاری زیاد به شمعدانی ها لطمه می زنه.در هوای آزاد ولی رطوبت زیاد لازم نیست. گل های پژمرده راحذف و در اوایل بهار ( در نوع Regal در پاییز ) گیاه را هرس کرد.کوددهی از بهار تا پاییز به طور منظم انجام شود. شمعدانی های گلدار هنگام گلدهی در فواصل منظم با کود کامل کوددهی کنید.

      • بیتا میگوید:

        سلام. ممنون از مطالب خوبتون. من تازگی دو تا شمعدونی خریدم. یکیشون خوبه ولی اون‌یکی گل‌هاش پژمرده شدن و حتی غنچه‌هاش هم سرحال باز نمیشن. برگ‌های پایینی هم زرد شدن. محیطشون نور کافی داره. مشکلش چیه؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، اگر هردو گیاه شرایط نگهداری یکسانی دارند ،بهتر هست ریشه های گیاه پژمرده شده رو بررسی کنید.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.