آموزش تکثیر و قلمه زدن گل رز و گل محمدی

آموزش قلمه زدن گل رز و گل محمدی

آموزش قلمه زدن گل رز و گل محمدی : استفاده از قلمه ساقه یکی از راه‌های متداول تکثیر رزها و گل محمدی است. قلمه‌ها را می‌توان در دو زمان از سال تهیه کرد یکی قلمه‌های تهیه شده از چوب سبز که در انتهای فصل گلدهی از ساقه‌های بدون گل و به طول حداقل ۱۰ سانتیمتر تهیه می‌شوند.

 

از آنجایی که این قلمه‌ها دارای برگ هستند می‌بایست تعداد برگ‌های آنان را کاهش داد و باقی گذاشتن یک دسته برگ در انتهای قلمه کافی است. حتی در همان یک دسته برگ نیز می‌توان تعداد برگچه‌ها را نیز کاهش داد.

 

وجود تعداد زیادی از برگ موجب از دست دادن  آب قلمه می‌شود و این به ضرر ریشه زایی است. نوع دیگر قلمه قابل تهیه از گیاهان رز قلمه‌های چوبی است که در انتهای فصل پاییز و بعد از ریزش برگ‌ها از قسمت‌های چوبی و ساقه‌های بالغ گیاه و به طول ۱۵-۲۰ سانتیمتر تهیه می‌شوند.

 

هنگام جداسازی قلمه‌ها از گیاه مادری بهتر است که برش را از زیر ناحیه گره بزنیم (ناحیه گره ناحیه اتصال برگ به ساقه است) و برش به شکل شیب زده شود و یا اینکه بخصوص در مورد قلمه‌هایی که از چوب سبز تهیه می‌شوند زخمی بر روی پوست انتهای قلمه ایجاد شود (تصویر در قسمت پایین موجود است). این کارها به ریشه زایی قلمه کمک می‌کنند.

 

قلمه‌ها را می‌توان در مخلوط سبکی که علاوه بر نگهداری رطوبت، از تهویه و زهکش خوبی برخوردار باشد کشت کرد. از جمله این مخلوط‌ها می‌توان به مانند خاک برگ+ پرلیت (حجم مساوی)، خاک برگ+ شن (حجم دو قسمت خاک برگ +یک قسمت شن)، کوکوپیت +پرلیت (دو قسمت کوکوپیت +یک قسمت شن) اشاره کرد.

 

مخلوط خاکی را قبل از قرار دادن قلمه‌ها به خوبی خیس کنید و نیم ساعت صبر کنید تا آب اضافی مخلوط خارج شود و سپس می‌توانید برای کاشت قلمه‌ها از آن استفاده کنید. حداقل نیمی از طول قلمه باید در بستر کاشت فرو رود. سپس با انگشتان دست خاک اطراف قلمه‌ها را محکم کنید و آبیاری کنید تا قلمه‌ها در جای خود مستقر شوند.

 

گلدان حاوی قلمه‌ها را در محیطی روشن اما به دور از نور خورشید و با دمایی حدود ۲۰-۱۸ درجه سانتی‌گراد قرار داده می‌شوند. در مورد قلمه‌های سبز حفظ رطوبت هوا بسیار مهم است که می‌توان با استفاده از روش کشیدن یک پلاستیک شفاف بر روی قلمه‌ها و یا غبار پاشی روزانه به حفظ رطوبت هوا در اطراف آنان کمک کرد. محیط کاشت نیز باید همواره مرطوب بماند تا ریشه‌ها شکل گیرند. شکل گیری ریشه‌ها حدود ۸ هفته به طول می‌کشد.

قلمه رز
قلمه چوب سبز. در این نوع قلمه برگ وجود دارد درحالی‌که در قلمه چوبی که در زمان استراحت و رکود گیاه تهیه می‌شود این برگ‌ها وجود ندارند.

قلمه گل محمدی
قلمه‌های چوبی و بدون برگ که در فصل رکود تهیه می‌شوند

 

آموزش قلمه زدن
برش را از زیر ناحیه گره و به شکل شیب‌دار ایجاد می‌کنیم. برداشتن کمی پوست از پایین قلمه به ریشه زایی بهتر آن کمک می‌کند.

 

طریقه قلمه رز
قلمه‌ها حداقل یک دوم و به شکل بهینه دو سوم از طول آنان می‌بایست در بستر کاشت قرار گیرد.

 

آموزش قلمه زدن گل رز و گل محمدی
قرار دادن قلمه در بستر کاشت و کشیدن پلاستیک شفاف به منظور افزایش رطوبت هوای اطراف قلمه

 

آموزش هرس گل رز:
در طی فصل رشد گل‌های پژمرده را جدا کنید تا انرژی گیاه صرف تولید بذر و دانه نشود بلکه صرف تولید گل‌های جدید شود.

برای جداسازی حتماً از وسیله‌ای تیز استفاده کنید. جدا کردن با دست می‌تواند به ساقه‌های گل آسیب برساند. برش را در حدود ۰٫۵ سانتیمتری از بالای محل اتصال برگ به ساقه بزنید. همچنین هر چند وقت یک‌بار ساقه‌های کوچک و خشکیده‌ای که در مرکز بوته قرار دارند را جدا کنید.

هرس اصلاحی و تربیتی گیاه را باید در فصل رکود انجام داد. ساقه‌های ضعیف را می‌توان از نزدیکی سطح زمینی قطع کرد اما ساقه‌های قوی‌تر را می‌توان کوتاه کرد به نحوی که یک سوم و یا نیمی از طول آنان باقی مانده و بقیه قطع شود.

البته این نحوه هرس در رابطه با رزهای مینیاتوری بوته‌ای است رزهای بالا رونده مینیاتوری به نحو دیگری هرس می‌شوند. هرس این رزها نیز در اواخر زمستان و اوایل بهار قبل از بیدار شدن گیاه انجام می‌شود. ابتدا ساقه‌های شکسته و بیمار و سرمازده حذف می‌شوند.

ساقه‌های سالم و بلند نگه‌داشته می‌شوند اما به طور آنهایی که خارج از شکل و فرم تربیتی گیاه رشد کرده‌اند را می‌توان کوتاه کرد. ساقه‌های فرعی را که قبلاً گل دهی داشته را می‌توان تا ساقه اصلی کوتاه کرد. بعد از کوتاه کردن باید بر روی این ساقه‌های فرعی یک یا دو جوانه باقی بماند که بعداً بتوانند رشد کنند.

توجه داشته باشید که رزهای مینیاتوری بالارونده (و اصولاً تمامی انواع رز بالارونده) در دو سال اول بعد از کاشت در باغچه منزل و یا در گلدان نیازی به عمل هرس ندارند.

هرس رز
برش صحیح در زمان قطع ساقه ها به منظور هرس

 

مقاله آموزش تکثیر هاورتیا از برگ را حتما بخوانید. کلیک

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    155 thoughts on “آموزش تکثیر و قلمه زدن گل رز و گل محمدی

    1. یونس میگوید:

      سلام گل را بعد از قلمه و گذاشتن در خاک مناسب و گذاشتن در پلاستیک جهت رطوبت باید برای هر بار آبیاری پلاستیک را باز کرده و آبیاری کرده و دوباره در پلاستیک گذاشته شود و اینکه آبیاری به این صورت که در پلاستیک میگذارند به چه صورت هست و اینکه الان زمان مناسب برای قلمه گیری هست؟ لطفا راهنمایی کنید نیاز دارم به کمکتون با تشکر.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، سطح خاک رو باید چک کنید اگر رطوبت کم باشه باید ابیاری رو انجام بدید خاک باید همیشه مرطوب باشه که قلمه ها ریشه دار بشن ولی غرق اب نباشه که خاک بصورت گِل در بیاد، الان هم میتونید قلمه بگیرید، از شاخه هایی که تازه سبز شدن ویا چوبی نیستند وسبز هستند میتونید قلمه بگیرید.

    2. محمد میگوید:

      سلام حدود شش هفته است که تعداد۴۵ قلمه رز رو در ماسه شسته کاشته و زیر پلاستیک قرار دادم بعد از چند روز برگهای تازه شروع به رویش کردند ، والان تعدادی از آنها برگهایشان زیاد شده ولی برخی از آنها برگهایش پژمرده وخشک شد در این مدت فقط سه مرتبه به آنها آب دادم والان از آخرین آبدهی دوهفته می گذرد،یک تعدادی از اونها مجدد پژمرده شدند ،. ضمنا چند روز پیش متوجه شدم که شاه روی ساقه های برخی قرار گرفته که با سن پاشی برطرف شد .می خواستم ببینم علت از کمی آب می باشد یا بایستی پلاستیک را از رویشان بردارم ممنون

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، کمبود رطوبت ویا بیماری قارچی باعث این مشکل میشه سعی کنید قلمه ها رطوبت کافی داشته باشند. تقریبا بعد از هشت هفته قلمه ها ریشه دار میشن.

    3. کیا میگوید:

      ممنون از پاسختون ، پس وقتی تو خاک باغم کاشتم دیگه نیازی به کاور کشیدن نداره ؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        خواهش میکنم، اگر محیطی که قلمه ها رو میخواهید کشت کنید رطوبت کافی داره نیازی نیست، ولی اگر رطوبت کم هست بهتر هست تا ریشه زنی قلمه ها کاور کنید.

    4. کیا میگوید:

      سلام بنده در مازندران زندگی میکنم و الان که آخر زمستونه قلمه گل رز جدا کردم برای قلمه زدن ، آیا میتونم قلمه ها را مستقیم تو خاک باغم بکارم؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بله میتونید حتما رطوبت رو تنظیم کنید که قلمه ها خشک نشن.

    5. رضا وطن پور میگوید:

      با عرض سلام و تشکر ازاهنمایی خوبتان- می خواستم بپرسم محلول پاشی هم در هفته های اول فایده ای نداره؟
      ممنون

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، خواهش میکنم، از طریق ریشه که غیر ممکن هست ولی از روی برگها میتونید محلول پاشی کنید البته اگر برگها جوان ولطیف باشن احتمال سوختگی وجود داره بهتر هست عجله نکنید وموقع ریشه زایی کامل تقویت رو انجام بدید.

    6. رضا وطن پور میگوید:

      سلام-حدود ۱۰ روز قبل من چند قلمه گل محمدی را در شن شسته کاشته ام.اکنون قلمه ها جوانه زده و در زیر پلاستیک هستند.اگر مراقبت های خاصی لازم است بفرمایین و اینکه از چه زمانی من کود دهی را شروع کنم.ممنون از لطف شما

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ریشه زایی تقریبا هشت هفته طول میکشه وتا ریشه ای نباشه کوددهی اثری نخواهد داشت چون ریشه ای وجود نداره که عناصر موجود در کود رو جذب کنه. پس بهتر هست صبر کنید وقلمه ها رو در محیط گلخانه ای ویا کاور کنید(دمای 20_22 درجه) تا رطوبت حفظ بشه بعد از اینکه قلمه ها چهار الی شش برگ شدند میتونید کاور رو بردارید وبعد از اتمام هشت هفته، سه الی چهار ماه بعد به گلدان اصلی یا باغچه انتقال بدید. هر روز قلمه ها رو چک کنید وکاور رو باز کنید که هم هوادهی بشه و هم رطوبت کمتر بشه. بعد از انتقال به گلدان اصلی یا باغچه میتونید کوددهی رو شروع کنید.

    7. ELA میگوید:

      سلام
      بعد از گذشت بیست و چند روزی از قلمه ام که جوانه زده بود برگ های گوچکی درآمدند
      آیا حالا باید قلمه را در جلوی نور مستقیم خورشید قرار دهم؟
      آب دهی روزانه باید انجام شود؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، جای پرنور وفیلتر شده قرار بدید برای شکل گیری ریشه ها حداقل باید 8هفته بگذره تا بتونید به فضای ازاد ونور مستقیم انتقال بدید.

    8. رضا میگوید:

      سلام.من قلمه از ساقه گل سرخ زدم ولی حالت اوریب برش نزدم و حدود ۱ هفته داخل خاک گذاشتم .ایا الان میتونم از خاک در بیارم و اوریب برش بزنم .این کار من باعث به اصطلاح قهر یا خشک شدن نمیشه .ممنون

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بهتر هست به همون شکل بمونه خارج کردن مجدد باعث شوک میشه. اگر تعدادقلمه ها زیاد هست برای امتحان یکی رو میتونید خارج کنید وبه صورت اریب برش بزنید.

    9. رحمان میگوید:

      باسلام ، بنده اوایل زمستان حدود 50تا قلمه زدم. یکی از قلمه ها را چک کردم در انتهای قلمه برآمدگیهایی سفید رنگی وجود داشت که نشان از ریشه زدایی بود ، قلمه های من شروع به برگ دهی وغنچه کرده است سوال ایجاست که است باید برگها وغنچه های جدید را جهت ریشه زدایی بهتر حذف کنم یا نه ودفعات اب دهی چقدرباید باشه پایان میتوانم در اوایل بهار قلمه ها را به گلدان‌های دیگر انتقال دهم

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، جوانه های جدید رو جدا نکنید جداکردن جوانه ها باعث خشک شدن قلمه ها میشه. سعی کنید خاک رو مرطوب نگهدارید ولی خیس اب نباشه وقتی قلمه ها سه الی چهار برگ شدن کاور رو بردارید وبهار به گلدان اصلی انتقال بدید.

    10. Ali.ht میگوید:

      بله قلمه هايي ك زدم بعد هفت روز جوونه زدن
      حالا سوالم اينه ك كي ميتونم پلاستيك رو از روشون بردارم؟!

      • کارشناس 1 میگوید:

        فکر نمیکنم در عرض یک هفته ریشه بزنند، میتونید یکی از قلمه ها رو با احتیاط از داخل خاک خارج کنید وانتهای قلمه رو چک کنید که ریشه داره یا نه. پلاستیک رو بیکباره بهتر هست که برندارید روی پلاستیک چند تا سوراخ ایجاد کنید وبمرور زمان پلاستیک رو بردارید. بعد از برداشتن پلاستیک هر روز روی قلمه ها اب اسپری کنید تا رطوبت از دست ندن ویا رطوبت محیط رو تا یک ماه تامین کنید البته اگر قلمه ها ریشه زده باشند. اگر هنوز ریشه نزدن بگذارید پلاستیک بمونه.

    11. Ali.ht میگوید:

      سلام خسته نباشيد
      من با شاخه گل هاي فروشي قلمه زدم
      الان ٧ روزه گذشته و تمام جاهاي قلمم قلمه زده
      اين يعني ريشه زده؟
      و اينكه كي ميتونم پلاستيك رو بردارم

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، ببخشید متوجه منظورتون نشدم. یعنی قلمه هایی که کاشتید جوانه زدن؟

    12. سید ناصر میگوید:

      سلام درود خدمت شما
      بنده تازه گلستان گل محمدی ایجاد کردم،میخواستم بدونم توی مزرعه چه زمانی میتونم قلمه های گل محمدی رو در فضای آزاد قرار بدم چون گلخانه ندارم یا اصلا بدون گلخانه میشه قلمه بگیرم توی فضای آزاد
      سپاسگذارم

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام. قلمه ها وقتی کامل ریشه دارشدند ودما از 18 درجه پایین نبود میتونید در فضای باز کشت کنید. بله در فضای ازاد هم میتونید قلمه بگیرید، بشرطی که دمای 18_20 درجه رو داشته باشید وگلدان حاوی قلمه ها رو کاور کنید تا رطوبت از دست ندهند.

    13. الهه میگوید:

      سلام من تو مازندران زندگی می کنم
      آیا باید روی قلمه رو پلاستیک بکشم ؟

    14. ایمان میگوید:

      سلام خسته نباشید میخواستم بدونم الان میتونم گل محمدی قلمه بزنم گلخونه دارم رطوبت خوبی داره ایا احتیاج به پلاستیک روش هست ممنون میشم زود جواب بدید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بله میتونید قلمه بزنید قلمه ها باید رطوبت کافی داشته باشند تا زودتر ریشه بزنند. اگر رطوبت گلخانه بالای 50درصد هست بله میتونید داخل گلخانه کشت کنید وپلاستیک نکشید روی قلمه ها.

    15. Ali.ht میگوید:

      خيلي ممنون از پاسختون
      بعد نميشه اين شاخه هاي بلند گل دهنده رو گل روي اون رو بچينيم و بعد امتحان كنيم؟

    16. Ali.ht میگوید:

      سلام و تشكر براي مطالبتون
      ميخواستم بدونم ميتونيم رز هايي كه از گل فروشي ميخريم رو هم قلمه بزنيم يا مواد شيميايي بهش ميزنن
      با تشكر

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام. متاسفانه از شاخه های گل دهنده نمیشه قلمه گرفت، ریشه دار نمیشن، باید شاخه هایی که برگ دارند رو انتخاب کنید.

    17. سلام میگوید:

      وقتی برگ جدید ظاهر شد به منزله ی ریشه دار شدن قلمه ست، و می تونبم پلاستیک رو از روش برداربم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام. بله. بهتره بمرور زمان پلاستیک رو بردارید بیکباره نه،باعث خشک شدن جوانه میشه. هفته اول چند تا حفره روی پلاستیک ایحاد کنید تا هوا ردوبدل بشه، هفته دوم روزی یک الی دو ساعت پلاستیک رو برداریدبعد مجدد ببندید تا یک ماه این روال رو ادامه بدیدوساعات هوادهی رو بیشتر کنید، بعد از یک ماه پلاستیک رو بردارید.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.