معرفی و نگهداری گیاه ونوس حشره خوار یا گل گوشتخوار

معرفی گیاه ونوس حشره خوار

معرفی گیاه ونوس حشره خوار یا ونوس مگس خوار : این گیاه معروف و پرطرفدار همان طور که از نام آن مشخص است از حشرات و گوشت تغذیه می‌کند.

قسمتی از گیاه که به شکل تله عمل می‌کند در واقع قسمت انتهایی برگ گیاه است که در سطح داخلی خود موهایی ریز و بسیار حساس دارند. زمانی که حشرات و یا هر جسم خارجی دیگری با این موها برخورد می‌کند، برگ‌ها سریعاً بسته می‌شوند و اگر در همان زمان حشره‌ای در این مکان قرار داشته باشد به تله می افتد و گیاه انرا به عنوان غذا مصرف می‌کند.

قسمت تله ونوس دارای رنگ‌ها و شکل‌های جذابی برای گیاهان می‌باشد که آنها را به طرف خود می‌کشد. گیاه ونوس بومی آمریکا می‌باشد. نام علمی ونوس مگس خوار Dionaea muscipula می‌باشد.

در کشورهای انگلیسی زبان به نام Venus’s flytrap معروف می‌باشد. قیمت ونوس حشره خوار در بازار ایران متفاوت می‌باشد و به گونه و اندازه آن بستگی دارد.

معرفی گیاه ونوس حشره خوار
پرورش ونوس حشره خوار با نور مصنوعی

 

شرایط نگهداری ونوس حشره خوار:
گیاه ونوس مگس خوار به خواب زمستانی نیاز دارد و اگر این دوران را طی نکند عمر آن کوتاه شده و از بین خواهد رفت.

 

آبیاری ونوس:
فعالیت بسیاری از گیاهانی که تله گذار هستند و از حشرات تغذیه می‌کنند به رطوبت محیط بستگی فراوان دارد که دراین‌ بین گیاه ونوس در مقایسه با سایر چنین گیاهانی به رطوبت محیطی کمتری نیاز دارند و وابسته هستند بااین‌وجود این گیاهان به هیچ عنوان حتی در دوران استراحت نباید خشکی بکشند. همچنین رطوبت بالای محیط به رشد بهتر آنان کمک می‌کند به همین دلیل گیاهانی مناسب برای تراریومها محسوب می‌شوند. در طی فصل رشد خاک گلدان را باید همواره مرطوب نگه داشت که البته این به معنی خیس و گل‌آلود بودن خاک نیست. یعنی خاک باید زهکش بسیار خوبی داشته باشد به‌نحوی‌که با آبیاری، آب اضافه به خوبی تخلیه شود اما رطوبت مناسب را نیز در خود نگه دارد. زمانی که از بین رفتن رطوبت سطح خاک مشاهده شد باید نسبت به آبیاری اقدام کرد. برای آبیاری این گیاه از آب‌های مقطر استفاده کنید. زیرا وجود املاح در آب به‌تدریج موجب افزایش اسیدیته خاک این گیاه و درنتیجه از بین رفتن آن می‌شود.

 

نور:
گیاه ونوس به حدود ۱۲ ساعت حضور نور در محیط نیاز دارد که از این ۱۲ ساعت اگر حداقل ۴ ساعت نور مستقیم به این گیاه بتابد رشد مناسبی خواهد داشت. البته باید توجه کرد که نور مستقیم در شرایطی به گیاه بتابد که آفتاب داغ و پرحرارت نباشد یعنی در ماه‌های گرم سال مکان گیاه را باید به گونه‌ای انتخاب نمود (همانند پنجره‌های غربی و یا شرقی ساختمان) که در ساعات اولیه روز از نور مستقیم بهره مند شوند. اگر نور طبیعی کافی در محیط نگهداری این گیاه وجود ندارد رشد خوبی نخواهد داشت و در چنین شرایطی می‌توان از منابع نور مصنوعی همانند لامپ‌های فلورسنت سرد (لامپ‌های مهتابی با نور سفید) برای تأمین نیاز نوری این گیاهان استفاده کرد. شرایط نوری گاهی در شکل و اندازه برگ‌هایی که تولید می‌شوند نقش دارند. به عنوان مثال در بهار دمبرگهایی بلند و در تابستان دم برگ‌هایی کوتاه تولید می‌شود. و یا در مکان‌های کم نور دم برگ‌هایی پهن و در مکان‌هایی با نور بیشتر دمبرگهایی باریک‌تر تولید می‌شود.

 

دما:
این گیاهان در دمای ۷ الی ۳۶ درجه سانتی‌گراد می‌توانند رشد کنند. هر مقدار که دمای محیط بیشتر باشد باید مراقبت بیشتری از نظر آبیاری و غبار پاشی انجام داد و یا در مکانی قرار داد که از نور مستقیم در صبح زود برخوردار باشد در ساعات گرم روز از سایه بهره‌مند باشد. در دماهای پایین‌تر سرعت باز و بسته شدن برگ‌ها در هنگام شکار حشرات کمتر است همچنین در دماهای پایین‌تر باید مراقب نحوه آبیاری بود زیرا در اثر آبیاری زیاد این گیاهان خواهند پوسید. در دمای پایین سرعت بسته شدن برگ‌ها بسیار کم می‌شود. این گیاهان دمای زیر صفر را تحمل نمی‌کنند و اغلب از بین می‌روند. در زمستان که زمان استراحت این گیاهان است نیز دمای بین صفر تا ۱۰ درجه سانتی‌گراد مناسب نگهداری آن است البته در این دما برخی از برگ‌ها سیاه می‌شوند که باید از گیاه جدا شوند اما دوران رشد مجدد برگ‌های جدید در خواهند آورد.

 

خاک:
گیاه ونوس را باید در خاکی فقیر از نظر مواد غذایی کاشت به طور کل این گیاه در محیط بومی خود نیز در خاک‌هایی که از نظر نیتروژن و فسفر فقیر هستند می‌رویند و نیاز خود به این مواد را از طریق شکار حشرات و هضم مواد بدن حشرات تأمین می‌کنند. اگر گیاه را در خاکی غنی بکاریم و در کوددهی آن اصرار بورزیم نتیجه‌ای جز از بین رفتن تدریجی و به مرور گیاه نیست. بهترین غذا برای این گیاهان حشراتی همانند مگس است حتی اگر این گیاه را در تراریومی با در بسته نگه می‌دارید می‌بایست هر چند وقت یک‌بار حشراتی همانند مگس را درون محفظه رها کنید تا این گیاه از آنان استفاده کند در غیر این صورت رشدی ضعیف خواهد داشت و این مسئله را نمی‌توان با دادن کود جبران کرد. این گیاه به خاکی نسبتاً سبک نیاز دارد به عنوان مثال می‌توان از مخلوط یک قسمت پیت ماس +یک قسمت پرلیت و یا دو قسمت شن + یک قسمت خاک معمولی و یا ۵ قسمت پیت ماس + ۳ قسمت شن + ۲ قسمت پرلیت استفاده کرد. یکی از دلایلی که به کاربرد پیت ماس یا خزه اسفاگنوم در مخلوط کاشت این گیاهان اشاره می‌شود این است که اصولاً این گیاهان در خاکی که کمی اسیدیته پایین داشته باشند بهتر رشد می‌کند و وجود خزه اسفاگنوم و پیت ماس به این مسئله کمک خواهد کرد. گلدانی که برای کاشت این گیاهان انتخاب می‌شود می‌تواند عمقی حدود ۱۵-۱۲ سانتیمتر داشته باشد. کف گلدان حتماً باید منافذ خروج برای آب وجود داشته باشد تا آب اضافی حاصل از آبیاری به خوبی خارج شود و اطراف ریشه‌های گیاه باقی نماند.

ونوس حشره خوار
ونوس حشره خوار

گیاه گوشت خوار
گیاه گوشت خوار

 

آموزش تکثیر ونوس حشره خوار:
ونوس را می‌توان از طریق بذر و پاجوش تکثیر کرد.

آموزش تکثیر از طریق پاجوش: این گیاهان به مرور زمان به مجموعه‌هایی متراکم تبدیل می‌شوند که می‌توان زمانی که تمامی سطح را پر کرده‌اند نسبت به جداسازی بخشی از آنان اقدام کرد و سپس قسمت جدا شده را در مکانی جداگانه و مستقل کاشت کرد. عمل تقسیم معمولاً در بهار و تابستان انجام می‌شود.

 

آموزش کاشت بذر ونوس حشره خوار:
بذرها نیاز به تیمار خاصی قبل از کاشت ندارند. برای کاشت ابتدا مخلوط خاکی را آماده کنید این مخلوط می‌تواند شبیه به همان نمونه‌ای باشد که برای کاشت گیاهان بالغ مورد استفاده قرار می‌گیرد. بعد از اینکه مخلوط خاکی را در گلدانی قرار دادید ابتدا به خوبی آن را آبیاری و خیس کنید بعد از خروج آب اضافی از منافذ کف گلدان، نسبت به کاشت بذرها اقدام کنید. کافی است بذرها را روی سطح خاک قرار دهید و نیازی به پوشاندن آنان با خاک نیست اما حتماً باید با عمل اسپری آب و همچنین پوشاندن دهانه گلدان با پلاستیک شفاف از خشک شدن سطح خاک جلوگیری کرد. مرتبا باید سطح خاک را بررسی کرد و در صورت مشاهده از دست رفتن رطوبت با عمل اسپری آب مجدد سطح خاک را مرطوب نمود. دمای مناسب برای جوانه زنی بین ۲۵ الی ۳۲ درجه سانتی گراد است. اگر دما پایین‌تر باشد زمان جوانه زنی نیز بیشتر طول خواهد کشید و یا اصلاً جوانه نخواهد زد. بذرها در صورت مساعد بودن شرایط محیطی و کیفیت بالای بذر حدود ۶-۴ هفته بعد از کاشت جوانه می‌زنند، بعد از جوانه زنی می‌توان پوشش پلاستیکی روی گلدان را برداشت. توجه کنید که در طی این دوران اگر از آب مقطر برای آبیاری و اسپری آب استفاده کنید نتیجه بهتری در سبز شدن و جوانه زنی بذرهای این گیاه به‌دست می آورید. همچنین در طی این دوران اگر روزانه یک مرتبه پوشش روی گلدان را بردارید و بعد از حدود چند دقیقه مجدد پوشش را قرار دهید به تهویه و چرخش هوا کمک خواهید کرد. اگر نیاز است تا گیاهان جوان را از گلدانی که بذرها جوانه‌زده‌اند به گلدان دیگر منتقل کنید حدود ۳-۲ هفته بعد از جوانه‌زنی بذرها و یا به بیان دیگر زمانی که دو جفت برگ آنان ظاهر شد صبر کنید و سپس عمل انتقال را انجام دهید تا کمتر به گیاهان جوان صدمه بزند.

بذر ونوس حشره خوار
کپسول بذر ونوس حشره خوار

 

آفات و بیماری:
از بین آفات شایع این گیاه می‌توان به شته، کنه تارعنکبوتی و پشه‌های خاکزی و از بیماری‌های شایع می‌توان به سفیدک پودری و لکه برگی‌های باکتریایی و قارچی اشاره کرد. مصرف کودهای شیمیایی و یا به‌کارگیری حشراتی که برای گیاه بسیار بزرگ هستند می‌تواند منجر به پوسیدگی تدریجی این گیاه شود.

برای خرید بذر اینجا کلیک کنید

 

منبع: باغ سبز و FlytrapCare.com

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    60 thoughts on “معرفی و نگهداری گیاه ونوس حشره خوار یا گل گوشتخوار

    1. سید باقر میگوید:

      سوال وقت بخیر
      میخاستم بدونم تو تراس تو پنجره شمالی میشه ونوس رو نگهداری کرد؟
      میخاستم از لامپ فلورسنت استفاده کنم چون آفتاب نداره اصلا فقط نور عادی داره

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بله میتونید نگهداری کنید،پنجره های شمالی عصرها نوربیشتری دارند. ولی زمستان نور کمتری دارند ودر زمستان بهتر هست بجای پرنوری انتقال بدید.

    2. Sina میگوید:

      سلام من۴ عدد گیاه ونوس و دروزرا خریدم میخواستم بدونم میشه همشون رو در یک تراریوم بزرگ بکارم
      و باوجود اینکه تراریوم سوراخی برای خارج شدن آب نداره مشکلی برای گیاه پیش نمیاد و آب یاری رو مثل بقیه هروقت رنگ خاک کم رنگ شد شروع کنم
      و کف تراریوم رو چه مقدار پوکه و خاک مخصوص بریزم
      و اینکه من به همه نوع لامپی بخاطر نوع شغلم در لاله زار دسترسی دارم میخواستم بدونم لامپ های فلورسنت ۱۸وات سفید بهتره یا لامپ های فول اسپکتروم ۴۰۰ تا ۸۰۰ نانومتر یا اینکه هردورو باهم و هم زمان استفاده کنم
      و درصورت روشن بودن زیاد بیش از ۱۲ ساعت مشکلی برای گیاهان به وجودمیاد
      ببخشید طولانی شد و ممنون بابت سایت جامع و خوبتون سایت شما باعث شد بنده الان در منزلن کلی کاکتوس کلکسونی داشته باشم و به گیاهان بیشتر علاقه مند شم سپاس فراوان

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بهتر هست جدا بکارید چون دروزرا به رطوبت محیط بیشتری نسبت به ونوس نیاز داره، ابیاری رو باید خیلی بادقت انجام بدید چون تراریوم زهکش نداره ابیاری زیاد باشه ریشه های گیاه بلافاصله پوسیده شده واز بین میره، میتونید کف تراریوم ماسه رنگی یا لیکا بریزید،بعد خاک مخصوص یا خزه اسفاگنوم بریزید،این نوع گیاه به نور زیادی نیاز داره،ازلامپهایی که نور مناسبی دارند میتونید استفاده کنید،فاصله نور تا گیاه بین 30 الی 40 سانت باشه بهتر هست ولی لامپی رو که استفاده میکنید نباید گرمای زیادی داشته باشه باعث سوختگی گیاه میشه،میزان نور دریافتی باید با روشن شدن هوا تا غروب افتاب انجام بشه نه بیشتر نه کمتر.

    3. ابوالفضل میگوید:

      سلام من ایندفعه بدون خیس کردن بذر این گیاه رو کاشتم .حالا دوباره مثل دانه ریحان دورش یک چیز سفید امده .خاک را هم کامل با اب مقطر شستم

    4. ابوالفضل میگوید:

      من برای یک روز بذر روخیس کردم ایا عادی است دورش غلافی ژله ای ببندد

      • کارشناس 1 میگوید:

        بذرهای این نوع نیازی به خیس کردن ندارند، نه طبیعی نیست احتمالا بذرهاتون قارچی شدن.

    5. احمد میگوید:

      با سلام
      برای خرید بذر ونوس حشره خوار بنده راهنمایی بفرمایید با تشکر

    6. ابوالفضل میگوید:

      ایل برای کاشت ونوس خاک باید قارچ کشی شود.وایا احتیاج به خیساندن بذر هست

      • کارشناس 1 میگوید:

        نه نیازی نیست بستر کشت بذر ونوس قارچ کشی بشه، فقط بستر رو با اب مقطر کامل شستشو بدید تا کاملا خیس بشه نیازی به خیس کردن بذر نیست.

    7. Rezvan میگوید:

      سلام الان تعدادي از دوستان عرض كردن كه ميخوان ونوس رو تو حياط قرار بدن،،خواستم ببينم شرايط مراقبت از ونوس تو حياط رو ميشه توضيح بدين؟نحوه ابياري،نحوه حفظ رطوبت؟و اينكه ايا لازمه بطري اي جيزي بزارم روش تا رطوبتش حفظ شه؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، گیاه ونوس باید حتمادر جای مرطوب نگهداری بشه،واز نور مستقیم محافظت بشه اگر در فضای باز بتونید نور رو فیلتر کنید ورطوبت محیط رو فراهم کنید میتونید اقدام به این کار کنید. اگر داخل کاور قرار بدید احتمالش هست که گیاه در گرما پخته بشه. میتونید داخل باغچه زیر سایه درختان بصورتی که نور مستقیم نداشته باشه ورطوبت محیط فراهم باشه نگهداری کنید.

    8. Mohanna میگوید:

      سلام،من 8 تا ونوس دارم ك كنار بنجره بودن روزي١ساعت افتاب ميكرفتن،همه رو امروز كذاشتم تو حياط و صبح ك افتابش تيز نبود ٣ساعت افتاب كرفتن و بعد سايه بان زدم روشون،الان ك نكاه كردم ديدم سه تاشون ك از بقيه كوجيكتر بودن كاملا خشك شدن،،،جيكار كنم؟ايا بقيه رو بياريم تو يا افتاب رو كمتر كنم براشون؟اون سه تا امكان داره دوباره رشد كنن اك بيارمشون جل قبلي يا مردن اونا؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر ریشه ها سالم باشن مجدد رشد میکنند ولی اگر ریشه ها هم از بین رفته باشن متاسفانه دیگه کاری نمیشه کرد.

      • کارشناس 1 میگوید:

        اگر گیاهانتون به نور مستقیم عادت کردند نیازی نیست.

    9. Kia میگوید:

      سلام من ميخوام يه گلخانه ي كم حجم و جمع و جور كنار حياط بسازم،يه ده تايي ونوس٤الي٦ماهه دارم بزارم توش،خواستم ببينم بنظر شما جنسش از اين نايلون ضخيم ها باشه يا شيشه؟بعد نور افتابي كه به داخل گلخانه ميتابه ايا فيلتر ميشه يا ن؟؟از٨صبح تا٢ظهر افتاب ميزنه توي حياط خوبه براش؟؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر موقتی میخواهید درست کنید از نایلونهای مخصوص گلخانه ای میتونید استفاده کنید، اگر رنگ سبز رو انتخاب کنید نیازی به شید نیست ونور فیلتر میشه ولی اگر رنگ سفید رو انتخاب کنید باید شید هم برای فیلتر کردن نور استفاده کنید.

    10. anisa میگوید:

      سلام.من ونوسام 4ماهشونه و تو حیاط هستن و روزی6ساعت افتاب مستقیم بهشون میخوره،البته سایه بان هم ساختم ک در مواقع تیزی افتاب میزنم روشون.ایا با گرم شدن تابستان و رسیدن دما به40لازمه ونوس هارو به داخل خونه انتقال بدم؟یا عادت میکنن!؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، اگراز یک ماه بیشتر هست که در فضای باز قرار دارند عادت میکنند، حتما نور رو در ساعات گرم فیلتر کنید.

    11. Fermisk میگوید:

      سلام،یه ونوس دوماهه خریدم،،نمیدونم کجا نگهداریش کنم ک خوب خوب رشد کنه و بزرگ شه ،،،پشت پنجره مون روزی 1 ساعت بهش آفتاب مستقیم میخوره یا توی حیاط ک 4 الی5 ساعت بهش آفتاب مستقیم میخوره با حداقل دمای 10 و حداکثر دمای35؟؟

      آیا میشه هرجایی گذاشتمش یه بطری پلاستیکی بزارم روش رطوبتی حفظ شه؟؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، پشت پنجره نورگیر نگهداری کنید، در فضای باز حتما باید رطوبتش تامین بشه،نور مستقیم بلافاصله باعث سوختگی گیاه میشه باید بمرور زمان به افتاب مستقیم عادت بدید، در ساعات گرم اگر روش بطری پلاستیکی بگذارید احتمال پختگی گیاه زیاد هست. فعلا چون کوچیک هست بهتر هست داخل منزل وپشت پنجره نگهداری کنید.

    12. Sima میگوید:

      سلام خسته نباشيد،سه روز پيش،سه تا ونوس دوماهه خريدم،از اون روز كه كاشتمشون ن رشدي كردن و نه خشك شدن،جاشونم رطوبت داره و اب هميشه زير نلعبكي زيرشون ميريزم و روزي٢ساعت افتاب مستقيم ميخورن،خواستم ببينم طبيعيه فعلا واكنشي نشون ندادن؟؟يعني هنوز عادت نكردن ؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بله هنوز زود هست، بهتر هست صبور باشید چون تازه جابجا شدن مدتی زمان میبره تا شروع به رشد کنند بهتر هست کاور کنید تا رطوبت از دست ندهند، ابیاری رو زمانی که سطح خاک رطوبت از دست داد انجام بدید.

    13. Mahsa میگوید:

      سلام من ماه قبل ك بارون ميباريد يه دبه دوليتري اب بارون جمع كردم،و تا الان هم ونوسم رو با اون أب دادم رشدش خوب بود،ولي الان داخل دبه رو ديدم متوجه شدم خزه توش بوجود اومده،أب رو بريزم يا مشكلي نداره؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، میتونید اب رو از صافی رد کنید وبعد استفاده کنید.

    14. Fiouna میگوید:

      ببخشيد در رابطه با سوْال kamy،،علايم كمبود نور رو ميشه بكين؟؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        علائم کمبود نور، رشد علفی گیاه ویا ضعیف بودن گیاه ویا رنگ پریده بودن گیاه هست.

    15. Kamy میگوید:

      سلام اگه گیاه پشت پنجره باشه ولي نور مستقيم افتاب نخوره بهش مشكلي پيش مياد واسش؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر گیاه رشد ایدالی داشته باشه وعلائمی از کمبود نور نداشته باشه نه مشکلی پیش نمیاد.

    16. مهیار میگوید:

      درود ممنون از مقاله کاملتون من این گیاه رو تازه خریدم بعد مطالعه تو کلی سایت چه خارجی چه داخلی واقعا نتونستم درک کنم میزان ابیاری این گیاه چقده بعضی ها میگن باید همش یه ظرف اب زیرش باشه بعضی میگن نباید باشه سوالم اینه که واقعا میزان اب چقد باشه چون اگه تو خاک پیت موس باشه خودش رطوبت رو خیلی نگه میداره ضمنا من ساکن شمال ایران هستم که رطوبت تو بدترین حالت 40 تا 50% گاهی به 90 درصد هم میرسه که از این نظر مشکلی ندارم بنابراین یه دستور کلی ابیاری فکر نکنم برا همه مناطق جواب بده ممنون میشم واضح در مورد ابیاریش توضیح بدین

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام.خاک ونوس باید همیشه مرطوب باشه.حتی در زمان استراحت گیاه.هر وقت حس کردید که سطح خاک کمرنگتر شده باید ابیاری کنید.گلدان باید زهکش مناسبی داشته باشه تا اب اضافه خارج بشه.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.