۱۰ مشکل عمده در نگهداری کاکتوس‌ ها

10 مشکل عمده در نگهداری کاکتوس‌ها

کاکتوس‌ها مانند همه گیاهان برای ادامه زندگی و بقا به شرایطی نیاز دارند. گاهی مشکلاتی برای کاکتوس‌هایمان می افتد که زیاد خوشایند نیست. اکثر مشکلات به وجود آماده مانند ترک خوردن تنه، یا کم نور شدن غیر قابل برگشت هستند. پس باید با فراهم آوردن شرایط نگهداری ایده آل از این مشکلات جلوگیری کرد. در این مقاله به ۱۰ مشکل عمده در نگهداری کاکتوس‌ها می‌پردازیم. لطفاً تیم میهن کاکتوس را در ارائه مقالات مفید و کامل یاری کنید.

۱- ترک خوردن تنه کاکتوس‌ها:
عامل اصلی به وجود آمدن این مشکل زیاده‌روی در آبیاری می‌باشد. بخصوص زمانی که کاکتوس‌ها به مدت طولانی بی آب می‌مانند با آبیاری زیاد ممکن است بدنه آنها ترک بردارد. این عارضه برگشت ناپذیر است و برای همیشه بر روی تنه گیاه باقی می‌ماند. باید آبیاری کاکتوس‌ها اصولی و منظم انجام پذیرد. در بخش مقالات آموزشی سایت در مورد آبیاری کاکتوس‌ها کامل توضیح داده شده است. یکی از دلایل ترک خوردن بدنه کاکتوس‌ها ازدیاد در مصرف کودها بخصوص کودهای با ازت بالا می‌باشد.

نگهداری کاکتوس‌ها

۲- پوسیدگی ریشه کاکتوس‌ها:
به جرأت می‌توان گفت دلیل اصلی از بین رفتن و مرگ کاکتوس‌ها پوسیدگی ریشه می‌باشد. ریشه کاکتوس‌ها بسیار مستعد پوسیدگی است و با مقداری رطوبت سریعاً پوسیده می‌شود. و اگر به موقع درمان نشود این پوسیدگی به بدنه گیاه منتقل شده و گیاه از بین خواهد رفت. برای درمان پوسیدگی ریشه باید از سموم قارچ‌کش استفاده کنید. اولین نشانه پوسیدگی ریشه خیس ماندن خاک در اثر عدم جذب آب توسط گیاه می‌باشد.

نگهداری کاکتوس‌ها

نگهداری کاکتوس‌ها

۳- باریک شدن کاکتوس‌ها:
باریک شدن کاکتوس‌ها زمانی مشاهده می‌شود که گیاه به اندازه کافی نور دریافت نمی‌کند. به این عارضه رشد علفی می گویند. باریک شدن کاکتوس‌ها بیشتر در منازل و آپارتمان‌هایی که نور کافی ندارند دیده می‌شود. کاکتوس‌ها روزانه حداقل ۳ تا ۵ ساعت بسته به اندازه و نوع کاکتوس نور نیاز دارند. باریک شدن عارضه‌ای است برگشت ناپذیر ولی اگر گیاه دوباره نور کافی دریافت کند ادامه رشد گیاه طبیعی خواهد بود.

آفتاب شدید بخصوص در بهار و تابستان هم میتواند باعث سوختگی کاکتوسها شود.

رشد علفی کاکتوس
رشد علفی کاکتوس در اثر کمبود نور

نگهداری کاکتوس‌ها

۴- نرم شدن تنه کاکتوس‌ها:
دلیل عمده‌ای که تنه کاکتوس‌ها شل می‌شوند یا به اصلاح ژله‌ای می‌شوند، پوسیدگی ریشه در اثر قارچ‌ها و انتقال آن به تنه گیاه می‌باشد. محل نگهداری کاکتوس‌ها باید خشک باشد و خاک سبک با زهکشی مناسب استفاده شود.

۵- سیاه شدن کاکتوس‌ها:
پوسیدگی تاج در کاکتوس‌ها یا سیاه شدن نوک کاکتوس‌ها توسط یک قارچ بیماری گر بنام helminthosprium ایجاد می‌شود. برای پیشگیری و درمان باید از سموم قارچ‌کش سیستماتیک استفاده شود و رطوبت محل نگهداری کاکتوس‌ها را کم کرد.

۶- زرد شدن پایین کاکتوس:
زرد شدن قسمت پایین بدنه کاکتوس‌ها می‌تواند در اثر کهولت سن، آبیاری زیاد و یا وجود املاح و مواد زائد در خاک باشد.

۷- تغییر رنگ کاکتوس‌ها:
هرگونه تغیر رنگ در کاکتوس باید مورد بررسی قرار گیرد از دلایل اصلی تغییر رنگ در کاکتوس‌ها آفتاب سوختگی، کنه‌ها و بیماری‌های قارچی می‌باشد.

۸- شپشک آردآلود:
یکی از بدترین آفت‌هایی که کاکتوس‌ها را مورد حمله قرار می‌دهد شپشک آردآلود می‌باشد. شپشک با تغذیه از گیاه به مرور باعث مرگ گیاه می‌شود. بهترین روش پیشگیری می‌باشد چون این آفت به سختی با سموم از بین می‌رود. برای مطالعه مقاله کامل شپشک آردآلود اینجا کلیک کنید.

۹- چروک شدن کاکتوس‌ها:
چروک شدن می‌تواند در اثر کم آبی یا در اثر خواب گیاه باشد. چروک شدن در فصل خواب امری طبیعی و عادی می‌باشد. یکی دیگر از دلایل چروک شدن پوسیدگی ریشه می‌باشد زیرا گیاه ریشه‌ای برای جذب آب ندارد.

۱۰- عدم رشد گیاه:
اگر کاکتوس برای مدت طولانی علایم رشد از خود نشان ندهد باید مورد بررسی قرار بگیرد. خاک نامناسب، محل نگهداری نامناسب، خواب گیاه و عدم وجود ریشه مناسب از دلایل رشد کم کاکتوس‌ها می‌باشد.

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    354 thoughts on “۱۰ مشکل عمده در نگهداری کاکتوس‌ ها

    1. Maedeh میگوید:

      سلام ممنون بابت سایت خوبتون…
      3 روز هست ک متوجه شدم قسمت پایین کاکتوسم شل شده مشکل از کجاس و باید واسه رفع مشکل چیکار کنم
      ریشش مشکلی نداره آب رو جذب میکنه قسمت بالایی کاکتوس هم مشکلی نداره

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون از توجه شما، اگر قسمتی که با خاک در تماس هست نرم شده دلیلش رطوبت زیاد خاک هست،میتونید برای رفع این مشکل کنار طوقه که باخاک در تماس هست ماسه بریزید که تنه با خاک مرطوب درتماس نباشه، بهتر هست گیاه رو از خاک خارج کنید واگر قسمت نرم شده بیش از اندازه نرم هست کات کنید، ولی اگر بصورت جزیی نرم هست دو سه روز در دمای اتاق بدور از نور نگهداری کنید بعد مجدد بکارید.

    2. ن-مهر میگوید:

      کاکتوس ها پشت پنجره جنوبی هستن و هفته ای یکبار اب میدهم
      ایا وقتی سطح خاک خشک شد باید اب بدهم؟
      بعضیا میگن هر روز باید روش اب اسپر کنم
      چه روشی درست است؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        زمانی که خاک کامل خشک شد باید ابیاری رو انجام بدید،نیازی نیست روی کاکتوسها اب اسپری کنید. معمولا برای گیاهانی که رطوبت دوست هستند اب اسپری میشه.

    3. ن-مهر میگوید:

      سلام
      من دو تا کاکتوس گرد خاردار کوچک دارم که خاک کاکتوس خریدم و دوتا توی یکی گلدون بزرگ کاشتم. بعد از چند وقت در بهار که گذاشته بودم توی بالکن دیدم دادن چروک میشن خوندم دیدم افتاب سوخته شدن اوردمشون داخل خونه یکی خوب شد اما یکی بعد از مدتی از پایین شروع به زرد شدن کرد و روی ببعضی جاهای مثل گرده سفید هست اما شپشک سپردار وکنه نیست چیز زنده ای روش نیست. گلدونش رو عوض کردم ریشه رو دیدم اما به نظر پوسیده نبود نمیدونم اگر قاچر هست که قارچ کشی باید براش استفاده کنم؟ روز به روزم بدتر میشه.
      اون یکی خوب ولی ولی میبینم اونم داره از پایین پروک میشه و رنگش یکم داره عوض میشه یکم هم دیدم از نوکش چند قطره شیره داره و یک قسمتش از بنده هم انگار خیسه انگار شیره میخته بیرون علت چیست؟
      ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، کاکتوسها باید در گلدانی که یک الی دو سایز از حجم ریشه بزرگ هست کشت بشن، گلدان بزرگ اب رو زیاد دریافت میکنه واب زیاد باعث پوسیدگی وخراب شدن کاکتوسها میشه. گرده هایی که روی کاکتوسهاست پاک میشن یا نه؟برای راهنمایی بهتر از قسمتهایی الوده عکس واضح بفرستید تا بررسی بشه.

    4. محمد میگوید:

      باسلام وخسته نباشید و باعرض تشکر. یه سوال داشتم چندمورد دیدم از اصطلاح کارت زرد درسایت استفاده کردین میشه توضیح بدین این کارت زرد چی هست و کارایی آن چیست و چگونه میتونم تهیه کنم؟

    5. salar میگوید:

      سلام خسته نباشید

      اساتید محترم سمت راست سفید شده سمت چپ قرمز شده لطف میکنین دلیلش رو بگین؟
      از وقتی که گذاشتم تو بالکن مشکلاتش زیاد شده بعد 13 فروردین انتقالش دادم به بالکن اگه مشکل نور شدید هستش بگین شید میکشم روشون

      http://uupload.ir/files/a4r8_photo_2019-04-14_15-12-31.jpg

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، متاسفانه افتاب سوخته شدن طرف راستی، گرمای زیاد هم باعث تغییر رنگ گیاه سمت چپی شده نور رو فیلتر کنید بهتر هست.

    6. مهیار میگوید:

      درود بر شما
      من یه کاکتوس فرالیا دارم جدیدا متوجه شدم یه طرفش خیلی از خارهاش ریخته و کم پشت شده ولی طرف دیگش کاملا سالمه نشانه ای از خرابی هم نداره میخواستم بدونم دلیلش چس میتونه باشه

      با تشکر

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، کمبود نور باعث ضعیف شدن تیغهای کاکتوسها میشه ولی ریزش تیغها عوامل فیزیکی میتونه باشه، از گیاه وقسمتهایی که میفرمایید تیغها ریخته عکس واضح بفرستید تا بررسی بشه.

    7. پریان میگوید:

      سلام وقت بخیر
      من نخل ماداگاسکار دارم اما بر خلاف تمام عکسایی که تو سایت های مختلف دیدم تنه نخل من بسیااار باریکه و اصلا گوشتی و زمخت نیست این موضوع راه حلی داره ؟؟ چکار کنم که نخل منم مثل بقیه نخلا تنه پهنی داشته باشه؟؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، کمبود نور وشرایط نامساعد نگهداری باعث این مشکل میشه.شرایط نگهداری رو بفرمایید وعکس واضح از گیاه بفرستید تا بررسی بشه.

    8. Masoumeh میگوید:

      بازم عذرخواهی میکنم… من عکس رو به اینتا فرستادم میشه چکش کنید
      خیلی مچکر

      • کارشناس 2 میگوید:

        میتونید به اینستاگرام یا تلگرام شرکت عکس بفرستید یا لینک عکس رو همینجا بفرستید تا بررسی بشه.

    9. Masoumeh میگوید:

      خب این که به صورتی گود پوسیده شده و منم به صورت گود بریدم مشکلی نیست؟یعنی دورش یه راست هست و مرکزش رفته تو، اینطوری مشکلی نداره؟
      بعدش چند روز بزارم پینه ببنده و توی چه خاکی بکارم و شرایطش چجور باشه؟
      خیلی ممنونم از پاسخگویی و راهنماییتون???

      • کارشناس 2 میگوید:

        بهتر هست که بصورت صاف برش بزنید، به این صورت فکر نکنم ریشه بزنه از قلمه عکس واضح بفرستید،پینه بستن بستگی به قطر قلمه داره تقریبا از یک هفته تا یک ماه، بعد از اینکه قسمت بریده شده پینه بست میتونید داخل خاک مخصوص کاکتوس کشت کنید ،بعد از کاشت در جای خنک ونیمه سایه نگهداری کنید وابیاری رو کاملا سطحی انجام بدید بعد از شروع به رشد به جای پرنور وفیلتر شده انتقال بدید.

    10. Masoumeh میگوید:

      سلام ببخشید من یه کاکتوس کرد دارم ک پیشکسی بوده. الان که برداشتم دیدم قسمتای گوشتیش نرم شده و تیغاش شل و قسمت بالاش که جوونه میزنه چروک شده و حتی به سمت داخل رفته.الان دیدم از قسمت پایینش پوسیده شده. الان که با تیغ بریدم فسمت وستش که جوونه میزنه تا بالاتر رفته، تقریبا تا ته رفته و من اون قسمت و تا ته بریدم. یعنی الان به صورت گود بریدم. حالا میخام بزارم پینه ببنده. ب نظرتون این ریشه میزنه؟ یا میخاد همش تو یه راستا ببرم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، باید تاجایی که پوسیده کات کنید تا به اوند سالم برسید حتی یک نقطه کوچک از پوسیدگی روی اوند بمونه گیاه از بین میره.

    11. mo میگوید:

      سلام من یه کاکتوس اپونتیا(زبان مادر شوهر ) خریدم ایا میوه داره این کاکتوس شنیدم میوه میده اگه میشه راهنمایی کنید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بله میوه میده، میوه دهی بستگی به شرایط نگهداری داره، باید ابیاری، کوددهی، منظم باشه نور خوبی در زمان رشد دریافت کنه ترکیب خاک مناسبی داشته باشه وزمان استراحت رو سپری کنه وحتما بالغ باشه تا گل ومیوه بده.

    12. پری میگوید:

      سلام خدمت دوستان.
      کاکتوس اپونتیا نوع کوچک دارم و کوددهی و آبیاری منظم و مناسب داده. درزمستان داخل منزل پست پنجره جنوبی قرار میگیره . تعدادی جوانه زده اما به مرور که رشد میکنند باریک هستند . یعنی نسبت به جوانه های قبلی که از اول داشته.
      علتش کمبود نور هست آیا؟
      ایا باید در بیرون منزل زیر نور مستقیم قرار بدم؟
      ایا نورهای مصنوعی مختص کاکتوس وجود داره و تاثیر گذاره؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بله کمبود نور باعث این مشکل میشه،در این فصل که روزها کوتاهتر هست نور هم کمتر هست برای همین این مشکل پیش میاد، میتونید از نور مصنوعی استفاده کنید ویا اگر دمای فضای باز در شبانه روز از 15 درجه بالاتر هست میتونید به فضای باز انتقال بدید انتقال رو از نور مستقیم اوایل صبح شروع کنید که گیاه افتاب سوخته نشه.

    13. اریا میگوید:

      من یه کاکتوس افوربیا دارم که لکه های قرمز مایل به فهوه ای کنار خار اون پیدا شده و از یک ماه پیش تا الان بیشتر هم شده ، چکار باید بکنم الان؟
      لطفا راهنمایی کنید

      • کارشناس 1 میگوید:

        شرایط نگهداری رو هم بفرمایید ویک عکس واضح از گیاهتون بفرستید تا بررسی بشه.

    14. امین میگوید:

      سلام .امروز همین کاکتوسم رو دیدم که از داخل ترک برداشته و دوباره شیره ی زرد رنگ لزج ازش خارج میشه و حتی من آبیاریش رو هم کنترل شده انجام میدم

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، تراوش شیره ی سفید در انواع مامیلاریا ها که به میلکی معروفه طبیعی هست و در اثر ضربات فیزیکی مثل شکستگی، جدا کردن پاجوش و تنه جوش، گزش حشرات وغیره.. این شیره به بیرون تراوش میکنه و هرچه جریان این شیره بیشتر باشه نشانگر سلامت بیشتر مامیلاریا هست.بهتر هست شیره رو با یک گوش پاکن پاک کنید تا سبب جذب حشرات وافتها نشه و برای احتیاط مقداری پودر زغال به محل تراوش بزنید یا محلول قارچ کش اسپری کنید تا زخم ایجاد شده ترمیم بشه. فعلا ابیاری رو از کف گلدون انجام بدید تا قسمت زخمی شده کامل خشک بشه.

    15. مهران میگوید:

      سلام من چند کاکتوس دارم که مدتیه فکر میکنم دارند تعدادی از آنها در حال کوچک شدند. البته این کاکتوسها در یک تراریوم شیشه ای و در زیر نور مصنوعی هستند.. لطفا راهنمایی فرمایید علت چیست.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری به چه نحو هست؟ ابیاری،ترکیب خاک،بهتر هست گیاه رو از تراریوم خارج کنید وریشه ها رو چک کنید کمبود اب ویا تهویه نامناسب وبیمارهای قارچی وافت باعث این مشکل میشه.

    16. ندا میگوید:

      سلام من یه قسمت از کاکتوس اپونتیا روکه روی کله اش دوتا دایره داره وریشه هم داشت رواز گیاه متدرجداکردم برای تکثیرتویه گلدون دیگه کاشتم الان چهارروزه که شل شده وخم میشه به سمت مایین علتش چیه؟ابیاریشم یه بار ابیاری کردم توجهارروز درست میشه یا نه؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، پدی رو که جداکردید باید داخل خاک مخصوص کاکتوس کشت کنید وابیاری رو یک هفته بعد از کاشت انجام بدید، احتمالا خاک الوده بوده وقلمه نگرفته بهتر هست قلمه رو از خاک در بیارید وریشه رو چک کنید.

    17. امین میگوید:

      سلام وقت بخیر .من یه کاکتوس اپونتیا دارم که پایه ی اول یکمی بزرگتر از راکت پینک پونک هست و دوتا هم اندازه راکت پینم پونک روشه از وقتی که خریدم در پشت پنجره ازش نگهداری کردم و رشدش خیلی خوب بوده فقط یه مشکلی که داره اینه که روی بدنه کاکتوس تاول میزنه و بعد چند روز اون تاول سوراخ میشه و یه شیره ی زرد رنگ ازش خارج میشه .میشه علت این تاول ها رو بگین

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، احتمال میدم که گیاهتون به بیماری ادم مبتلا شده. برای اطلاع بیشتر ودرمان این مطالب رو مطالعه بفرمایید⬇️⬇️⬇️

        ادم یک بیماری فیزیولوژیک یا غیر عفونی است که در اکثر گیاهان علفی که در داخل خانه و گاهی خارج خانه پرورش میابند و از جمله کاکتوسها و ساکولنتها شایع میباشد.
        این بیماری وقتی اتفاق میافتد که رطوبت خاک بیش از حد بوده و از دست دادن آب در گیاه از طریق تعرق بدلیل دمای پایین، نور کم،و رطوبت بالای هوا، به کندی اتفاق میافتد.
        ادم edema زمانی بیشتر شایع است که خاک گرم و خیس و شبها خنک و مرطوب باشد در این هنگام آب با سرعت زیاد جذب گیاه شده، درحالی که سرعت از دست دادن آب در گیاه کم است.
        وجود تراکم گیاهی و تهویه کم هم باعث تشدید این بیماری میشود.
        با این که بیماری بندرت باعث مرگ گیاه میشود ولی زیبایی آن را بشدت تحت تآثیر قرار میدهد.
        علائم: در ساکولنتهای حساس علائمی مانند زگیل، جوش، تاول و لکه های آب خیس شده بیشتر در سطح زیرین برگ و دمبرگ و همچنین روی ساقه اصلی و گاهی روی گل مشاهده میشود.
        قطر لکه ها 1.5 میلیمتر و گاهی بهم متصل شده و یک ناحیه بزرگ را در بر میگیرد.
        رنگ این قسمت زنگ زده ، قهوه ای یا قهوه ای مایل به زرد و ظاهری چوب پنبه ای دارد .
        برگها در شدت بالا زود تر از موعد میریزد.
        در کاکتوسها لکه های سبز مایل به زرد در قسمتهای پایین گیاه تشکیل میشود که تشکیل ناحیه چوب پنبه ای نامنظم را میدهد و گاهی همه ساقه را در بر میگیرد(بجز قسمتهای جوان تر).
        در بعضی موارد لکه ها صاف و سبز مایل به سفید است.
        اپیدرم یا روی پوست شکاف برداشته و علائم بسیار شبیه خسارت کنه قرمز میباشد.این بیماری روی اپونتیا ها بیشتر مشاهده میشود.

        کنترل:
        1_حذف قسمت اسیب دیده
        2_زهکش مناسب خاک
        3_کم کردن آبیاری ،بخصوص در هوای سرد و انجام آبیاری هنگام صبح چون دما درحال افزایش است.
        4_ایجاد تهویه و نور مناسب و دمای گرمتر در گلخانه ها
        5_ کود دهی کمتر بخصوص در فصولی که رشد کندتر است مانند زمستان و استفاده از کودهای با پتاسیم و کلسیم بالا.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.