آموزش نگهداری از گیاه ونوس حشره خوار : گیاه جالب و پرطرفدار ونوس حشره خوار با نام علمی Dionaea muscipula ازخانوادهDroseraceae میباشد. زیستگاه اصلی ونوس حشره خوار در مناطق مرطوب و گرمسیری آمریکا میباشد. این گیاه معمولاً بین ۳ تا ۸ برگ دارد ( بستگی به سن گیاه دارد) و طول ساقههای آن به حدود ۲ تا ۱۰ سانتی متر میباشد. قسمتی از گیاه که به شکل تله عمل میکند در واقع قسمت انتهایی برگ گیاه است که در سطح داخلی خود موهایی ریز و بسیار حساس دارند. زمانی که حشرات و یا هر جسم خارجی دیگری با این موها برخورد میکند، برگها سریعاً بسته میشوند و اگر در همان زمان حشرهای در این مکان قرار داشته باشد به تله می افتد و گیاه آن را به عنوان غذا مصرف میکند.
سرعت بسته شدن برگها هنگامی که تحریک میشوند بستگی به برخی از شرایط محیطی همانند رطوبت، میزان نور، اندازه حشره و به طور کل سلامتی عمومی گیاه دارد. نام انگلیسی این گیاه Venus’s flytrap است. انواع مختلفی از گیاه ونوس وجود دارد که آنها را بر اساس اندازه و شکل دم برگ (بخصوص باریک و پهن بودن دم برگ) و همچنین زاویه قرار گرفتن برگ نسبت به سطح زمین در گروههای مختلفی قرار دادهاند.
آموزش نگهداری از گیاه ونوس حشره خوار :
آبیاری ونوس حشره خوار:
فعالیت بسیاری از گیاهانی که تله گذار هستند و از حشرات تغذیه میکنند به رطوبت محیط بستگی فراوان دارد که در این بین گیاه ونوس در مقایسه با سایر چنین گیاهانی به رطوبت محیطی کمتری نیاز دارند و وابسته هستند. با این وجود این گیاهان به هیچ عنوان حتی در دوران استراحت نباید خشکی بکشند. همچنین رطوبت بالای محیط به رشد بهتر آنان کمک میکند به همین دلیل گیاهانی مناسب برای تراریومها محسوب میشوند. در طی فصل رشد خاک گلدان را باید همواره مرطوب نگه داشت که البته این به معنی خیس و گل آلود بودن خاک نیست. یعنی خاک باید زهکش بسیار خوبی داشته باشد به نحوی که با آبیاری، آب اضافه به خوبی تخلیه شود اما رطوبت مناسب را نیز در خود نگه دارد. زمانی که از بین رفتن رطوبت سطح خاک مشاهده شد باید نسبت به آبیاری اقدام کرد. برای آبیاری این گیاه از آب های مقطر استفاده کنید. زیرا وجود املاح در آب به تدریج موجب افزایش اسیدی شدن خاک این گیاه و در نتیجه از بین رفتن آن میشود.
نور مورد نیاز ونوس حشره خوار:
گیاه ونوس به حدود ۱۲ ساعت حضور نور در محیط نیاز دارد که از این ۱۲ ساعت اگر حداقل ۴ ساعت نور مستقیم به این گیاه بتابد رشد مناسبی خواهد داشت. البته باید توجه کرد که نور مستقیم در شرایطی به گیاه بتابد که آفتاب داغ و پرحرارت نباشد یعنی در ماههای گرم سال مکان گیاه را باید به گونهای انتخاب نمود (همانند پنجرههای غربی و یا شرقی ساختمان) که در ساعات اولیه روز از نور مستقیم بهرهمند شوند. اگر نور طبیعی کافی در محیط نگهداری این گیاه وجود ندارد، رشد خوبی نخواهد داشت و در چنین شرایطی میتوان از منابع نور مصنوعی همانند لامپهای فلورسنت سرد (لامپهای مهتابی با نور سفید) برای تأمین نیاز نوری این گیاهان استفاده کرد. شرایط نوری گاهی در شکل و اندازه برگهایی که تولید میشوند نقش دارند. به عنوان مثال در بهار دمبرگهایی بلند و در تابستان دمبرگهایی کوتاه تولید میشود. و یا در مکانهای کم نور دمبرگهایی پهن و در مکانهایی با نور بیشتر دمبرگهایی باریکتر تولید میشود.
دمای مناسب برای نگهداری ونوس حشره خوار:
این گیاهان در دمای ۷ الی ۳۶ درجه سانتیگراد میتوانند رشد کنند. هر مقدار که دمای محیط بیشتر باشد باید مراقبت بیشتری از نظر آبیاری و غبار پاشی انجام داد و یا در مکانی قرار داد که از نور مستقیم در صبح زود برخوردار باشد در ساعات گرم روز از سایه بهرهمند باشد. در دماهای پایینتر سرعت باز و بسته شدن برگها در هنگام شکار حشرات کمتر است همچنین در دماهای پایینتر باید مراقب نحوه آبیاری بود زیرا در اثر آبیاری زیاد این گیاهان خواهند پوسید. در دمای پایین سرعت بسته شدن برگها بسیار کم میشود. این گیاهان دمای زیر صفر را تحمل نمیکنند و اغلب از بین میروند. در زمستان که زمان استراحت این گیاهان است نیز دمای بین صفر تا ۱۰ درجه سانتیگراد مناسب نگهداری آن است البته در این دما برخی از برگها سیاه میشوند که باید از گیاه جدا شوند اما دوران رشد مجدد برگهای جدید در خواهند آورد.
خاک مناسب ونوس حشره خوار:
گیاه ونوس را باید در خاکی فقیر از نظر مواد غذایی کاشت به طور کل این گیاه در محیط بومی خود نیز در خاکهایی که از نظر نیتروژن و فسفر فقیر هستند میرویند و نیاز خود به این مواد را از طریق شکار حشرات و هضم مواد بدن حشرات تأمین میکنند. اگر گیاه را در خاکی غنی بکاریم و در کوددهی آن اصرار بورزیم نتیجهای جز از بین رفتن تدریجی و به مرور گیاه نیست. بهترین غذا برای این گیاهان حشراتی همانند مگس است حتی اگر این گیاه را در تراریومی با در بسته نگه میدارید میبایست هر چند وقت یکبار حشراتی همانند مگس را درون محفظه رها کنید تا این گیاه از آنان استفاده کند، در غیر این صورت رشدی ضعیف خواهد داشت و این مسئله را نمیتوان با دادن کود جبران کرد. این گیاه به خاکی نسبتاً سبک نیاز دارد به عنوان مثال میتوان از مخلوط یک قسمت پیت ماس +یک قسمت پرلیت و یا دو قسمت شن + یک قسمت خاک معمولی و یا ۵ قسمت پیت ماس + ۳ قسمت شن + ۲ قسمت پرلیت استفاده کرد. یکی از دلایلی که به کاربرد پیت ماس یا خزه اسفاگنوم در مخلوط کاشت این گیاهان اشاره میشود این است که اصولاً این گیاهان در خاکی که کمی اسیدیته پایین داشته باشند بهتر رشد میکند و وجود خزه اسفاگنوم و پیت ماس به این مسئله کمک خواهد کرد. گلدانی که برای کاشت این گیاهان انتخاب میشود میتواند عمقی حدود ۱۵-۱۲ سانتیمتر داشته باشد. کف گلدان حتماً باید منافذ خروج برای زهکشی آب وجود داشته باشد تا آب اضافی حاصل از آبیاری به خوبی خارج شود و اطراف ریشههای گیاه باقی نماند.
آموزش تکثیر ونوس حشره خوار:
این گیاهان به مرور زمان به مجموعههایی متراکم تبدیل میشوند که میتوان زمانی که تمامی سطح را پر کردهاند نسبت به جداسازی بخشی از آنان اقدام کرد و سپس قسمت جدا شده را در مکانی جداگانه و مستقل کاشت کرد. عمل تقسیم معمولاً در بهار و تابستان انجام میشود. جهت تکثیر این گیاهان از بذر نیز استفاده میشود. بذرها نیاز به تیمار خاصی قبل از کاشت ندارند. برای کاشت ابتدا مخلوط خاکی را آماده کنید این مخلوط میتواند شبیه به همان نمونهای باشد که برای کاشت گیاهان بالغ مورد استفاده قرار میگیرد. بعد از اینکه مخلوط خاکی را در گلدانی قرار دادید ابتدا به خوبی آن را آبیاری و خیس کنید بعد از خروج آب اضافی از منافذ کف گلدان، نسبت به کاشت بذرها اقدام کنید. کافی است بذرها را روی سطح خاک قرار دهید و نیازی به پوشاندن آنان با خاک نیست اما حتماً باید با عمل اسپری آب و همچنین پوشاندن دهانه گلدان با پلاستیک شفاف از خشک شدن سطح خاک جلوگیری کرد. مرتباً باید سطح خاک را بررسی کرد و در صورت مشاهده از دست رفتن رطوبت با عمل اسپری آب مجدد سطح خاک را مرطوب نمود. دمای مناسب برای جوانه زنی بین ۲۵ الی ۳۲ درجه سانتیگراد است. اگر دما پایینتر باشد زمان جوانه زنی نیز بیشتر طول خواهد کشید و یا اصلاً جوانه نخواهد زد. بذرها در صورت مساعد بودن شرایط محیطی و کیفیت بالای بذر حدود ۶-۴ هفته بعد از کاشت جوانه میزنند بعد از جوانه زنی میتوان پوشش پلاستیکی روی گلدان را برداشت. توجه کنید که در طی این دوران اگر از آب مقطر برای آبیاری و اسپری آب استفاده کنید نتیجه بهتری در سبز شدن و جوانه زنی بذرهای این گیاه بهدست میآورید. همچنین در طی این دوران اگر روزانه یک مرتبه پوشش روی گلدان را بردارید و بعد از حدود چند دقیقه مجدد پوشش را قرار دهید به تهویه و چرخش هوا کمک خواهید کرد. اگر نیاز است تا گیاهان جوان را از گلدانی که بذرها جوانه زدهاند به گلدان دیگر منتقل کنید حدود ۳-۲ هفته بعد از جوانه زنی بذرها و یا به بیان دیگر زمانی که دو جفت برگ آنان ظاهر شد صبر کنید و سپس عمل انتقال را انجام دهید تا کمتر به گیاهان جوان صدمه بزند.
زمان رشد و استراحت ونوس حشره خوار:
گیاهان ونوس در بهار گلهای سفید رنگی تولید میکنند البته میتوان برای جلوگیری از صرف شدن انرژی گیاه در تولید و باز شدن گلها ساقههای گل را در مراحل اولیه که حدود ۵ سانتیمتر طول دارند قطع نمود. تولید گلها در تابستان نیز میتواند ادامه یابد اما با فرا رسیدن پاییز و زمستان این گیاه نیاز به دورانی رکود و استراحت دارد تا مجدد بتواند رشد خود را به خوبی پیگیری کند. دوران استراحت این گیاهان ۵-۳ ماه است و حداقل به ۱۰ هفته استراحت نیاز دارد. در طی دوران استراحت این گیاه مکانی با دمای کمتر و نور کمتر را تحمل میکند، در طی این مدت رشدی نخواهد داشت و برخی برگهای خود را نیز از دست خواهد داد. در طی این دوران آبیاری باید در حدی باشد که مانع از خشک شدن خاک شود اما کمتر از میزانی است که در طی فصل رشد آبیاری میشود. در طی دوران استراحت گیاه را در مکانی قرار دهید که دما کمتر از صفر درجه سانتیگراد نشود و بخصوص شب بین صفر تا ۱۳ درجه باشد. دمای روز نیز میتواند حداکثر تا ۲۶ درجه باشد. توجه داشته باشید که این گیاه در طی دوران استراحت خود از رشد و نمو برخوردار است اما میزان رشد آن بسیار کم است حتی اگر از مقداری نور مستقیم هم در طی این دوران بهرهمند باشد به سلامتی آن کمک خواهد کرد.
آفات و بیماری:
از بین آفات شایع این گیاه میتوان به شته، کنه تارعنکبوتی و پشههای خاکزی و از بیماریهای شایع میتوان به سفیدک پودری و لکه برگیهای باکتریایی و قارچی اشاره کرد. مصرف کودهای شیمیایی و یا بهکارگیری حشراتی که برای گیاه بسیار بزرگ هستند میتواند منجر به پوسیدگی تدریجی این گیاه شود. این گیاهان به شدت به بیماریهای قارچی حساس هستند پس باید در محیطی عاری از بیماری و حد امکان به دور از سایر گیاهان آپارتمانی نگهداری شود.
توجه: این گیاه در زمستان دوران رکود دارد اگر این دوران را طی نکند بعد از چند فصل رشد و نموی مداوم ضعیف خواهد شد و از بین خواهد رفت.
انتشار: میهن کاکتوس
1-آیا همیشه تو نلعبکی آب باشه؟؟
2-لازم نیست دیگه از بالا آب بریزم پاش؟همون توی نلعبکی کافیشه؟
بله، برای اینکه رطوبت گیاه تامین بشه باید همیشه با آب پرکنید، اب داخل زیر گلدانی رطوبت محیط گیاه رو فراهم میکنه برای رفع تشنگی گیاه ابیاری رو هم باید انجام بدید.
سلام من يه ونوس٣ماهه خريدم،برأي حفظ رطوبتش يه جانوشابه نصف كردم قرار دادم روش،أب مقطر هم ميريزم توي نلعبكي اي كه زير ونوسمه،،و از صبح تا غروب هم بهش افتاب مستقيم ميتابه و هميشه هم توي جانوشابه عرق كرده و رطوبت داره،،،رشدشم خيلي خوبه،،،،الان تنها سوالي كه دارم اينه كه أيا هميشه بايد تو نلعبكي أب باشه؟؟؟يا هر دوسه روز يه بار؟؟؟
سلام، میتونید زیر گلدان سنگ بگذارید که کف گلدان بااب در تماس نباشه. کف گلدان داخل اب باشه ریشه ها بمرور زمان پوسیده میشن.
سلام.من ی ونوس خریدم گلدون نداشت بصورت کلی کاشته بودنک فروشنده یکیشو جدا کردو داد بهمک نزدیک ۸تا تله دارک تلهاشم بزرگه.اوردم خونه و باخزهک خودش داشتو پرلیت کاشتم ولی الان تمام تلهاشو ساقهاش شل شده و ولو شده الان چ کنم درستشه؟اب ندم بهش؟باید چنروز سیراب کنمش
سلام، برای ابیاری از اب مقطر استفاده کنید یا اب باران این گیاه به رطوبت زیادی احتیاج داره وخاکش همیشه باید مرطوب باشه فعلا چون تازه کشت شده احتمال کمبود رطوبت داره یا داخل وکیوم بگذارید یا براش جزیره درست کنید که رطوبت کافی دریافت کنه. وچند روز بعد بجای گرنور وفیلتر شده انتقال بدید که نورکافی دریافت کنه، وقتی تله هاش باز شد تغذیه رو شروع کنید.
از ونوس حشره خوار
برای گرد افشانی این گیاه حشرات بیشتر نقش دارند ولی میتونید خودتون هم گردافشانی بکنید این گیاهان تک پایه هستند وگرده های خودگیاه کلاله رو بارور میکنند وبذر تشکیل میشه.
سلام خسته نباشید به کارشناسان سایت عالی میهن کاکتوس. آیا برای بذر دهی باید لقاح صورت بگیره؟اگه ممکنه کمی توضیح بدید.از سایت خوب شما بسیار ممنونم(:
سلام. ممنون. از چه گیاهی میخواهید بذر بگیرید؟
سلام خسته نباشید به کارشناسان سایت عالی میهن کاکتوس. آیا برای بذر دهی باید لقاح صورت بگیره؟اگه ممکنه کمی توضیح بدید.
سلام وقتی برگاش کامل خشک شدن باید اونارو بچینیم
سلام. بله،وقتی کامل سیاه وخشک شدن بهتره با یک قیچی استریل شده از گیاه جدا کنید.
و یک سوال دیگه اینکه اکه خاستم زیر مهتابی بزارم این نور نور مستقیم حساب میشه؟ و منظور از ۱۲ساعت حضور نور چیه؟و اینکه باید با چه فاصله ای از مهتابی باشه ؟ممنپن از راهنمایی های شما
نه نور مهتابی خیلی ضعیف هست وباعث سوختگی گیاه نمیشه نور مستقیم وقتی گیاه رو در افتاب بدون فیلتر بگذارید نور مستقیم محسوب میشه. 12 ساعت نور یعنی 12 ساعت نور به گیاه بتابه البته 12 ساعت در تابستان میسر هست در پاییز وزمستان میزان تابش نور کمتر هست سه الی چهار ساعت نور داشته باشه در زمستان وپاییز کافی هست.چهل الی سی سانتی متر با فاصله از گیاه باشه بهتر هست.
سلام ببخشید من مشهد زندگی میکنم . بهنظرتون الان برای نور کیاه ونوس چی کار کنم که خوب نور داشته باشه؟ویا بذارم زیر مهتابی خوبه؟ یا اگه راه حل دیگه ای هست راهنمایی کنین
سلام. اگر نور طبیعی دارید بهتره در نور طبیعی پرورش بدید پشت پنجره جنوبی جای مناسبی برای نگهداری این نوع گیاه هست. البته نور باید فیلتر باشه ومستقیم نباشه. اگر نور طبیعی ندارید میتونید از لامپهای smd یا led استفاده کنید یا همون لامپهای فلورسنت (مهتابی)
لان از یک سانتی متر بیشتر شده اما باید به حرف فروشنده گوش کنم یا یانکه الان بهش غذا بدم؟
عرض دهانه تله ها اگر یک سانتی متر هست میتونیدهر دو هفته یکبار گیاه رو با حشرات خیلی کوچک مثل پشه یا مورچه تغذیه کنید.
سلام من الان ونوسم رو خریدم و فروشنده بهم گفت تا ۳ماه بهش نه آب بدم نه غذا بعد ۳ماه هر چند وقت یکبار و به چه مقدار آب مقطر باید بهش بدم؟
سلام. گیاهتون چند ماهه یا چند ساله هست؟ اگر از سه ماهگی کوچکتر هست بله نیازی به غذا نیست فقط خاکش رو باید مرطوب نگه دارید. وقتی دهانه تله ها یک سانتی متر شد باید تغذیه رو با حشرات کوچکی مثل مورچه شروع کنید.
سلام اگر از تراریوم برای ونوس استفاده کنیم روش آب دهی به اون چطور میشه چون نمیشه ته تراریوم رو سوراخ کرد و زیر اون آب گذاشت و چند وقت یک بار و به چه صورت به اون آب بدیم منظورم اینه با اسپری ؟یا راه دیگه ای داره لطفا در مورد نحوه آبیاری ونوس در تراریوم یکم توضیح بدید
سلام. ابیاری داخل تراریوم باید بصورت اسپری انجام بشه. ونباید غرق اب کنید خاک باید رطوبت داشته باشه هر وقت سطح خاک حس کردید رطوبت از دست داده باید اب مقطر اسپری کنید هر دو الی سه ماه یک بار هم کل تراریوم رو خالی کنید وهمه موادی که داخل تراریوم هستند وخود تراریوم رو کامل استریل کنید ومجدد گیاه رو داخلش قرار بدید.
سلام دوتا سوال داشتم، من میخوام این گیاه رو بخرم منتهی چون محل مانداره باید سفارش بدم والان توسایت زده ونوس سه ماه یا چهار ماه الان کدومو بخرم بهتره؟ اصلا عمر ونوس چقدره؟ یعنی توسایت نوشته سه ماه، بعد سه ماه کلا نابود میشه؟ وسوال دومم اینکه آیا میشه یه حالت گلخانه ای برای ونوس درست کرد با نایلون؟ که اب کمتری بدی بهش… اخه یکجا اینو تو سایت خوندم
سلام.هر چقدر بزرگتر باشه بهتر هست پرورش ونگهداریش راحتر هست.دقیق نمیدونم این گیاه چقدر عمر میکنه ولی اگر شرایط نگهداری ایدال باشه عمرش طولانی خواهد بود .میتونید تکثیرش هم بکنید.ونوس جای خیس ومرطوب دوست داره باید شرایطی فراهم کنید که رطوبت کافی دریافت کنه میتونید گلدان جزیره ای براش درست کنید ویا داخل وکیوم نگهداری کنید.
سلام. من ونوسم حدود ۸ ماه داشت چون شنیده بودم گیاه باتلاقیه جاشو پر آب مقطر کردم وخاکش زیادی خیس بود الان ریشه اش کاملا پوسیده شده واثری ازش نیست ولی ۴ برگ ها کاملا سالمن میخواستم بدونم برگ هارو رو نمیشه کاریشون کرد بدون ریشه حتما میسوزن؟
سلام.برای امتحان میتونید برگها رو بکاریداحتمالا ریشه دار بشن.تکثیرش با جدا کردن برگها هم میشه ولی دقیق اطلاع کاملی ندارم.
نه منظورم هنگام آفتاب خوردن
چند ساعت زیر نور مستقیم باشه کافی هست.
گیاهی که من خریدم از همون ابتدا توی لیوان یک بار مصرف بود و روش یک سلفون روش بود الان سلفون رو از روش ور دارم یا نه ؟
سلام.اگربتونید رطوبت مورد نیاز گیاه رو فراهم کنید بله میتونید بردارید.تقریبا بعد از پایان سه ماهگی میشه سلفون رو برداشت.
بعد چند روز گیاه دوباره شروع به رشد میکنه؟
این بستگی به گیاه داره نمیشه زمان گفت.باید منتظر باشید وگیاه رو چک کنید که شروع به رشد کرده یا نه.بعد از یک ماه اگر تغییری ندیدید دوباره مراحل قبل رو تکرار کنید.
منظورم اینکه اگه باید بهش شوک وارد بشه کدوم یکی از دوراهی که پیشنهاد دادید بهتره؟
اهان ببخشید من متوجه سوالتون نشدم.هر دو راه موثر هست فقط در هنگام ظهر گیاه رو در معرض افتاب مستقیم قرار ندید که افتاب سوخته بشه در زمان صبح ویا عصر که نور افتاب مایل هست بهتره انجام بدید که گیاه افتاب سوخته نشه.
گیاهی که من خردم از همون ابتدا توی لیوان یک بار مصرف بود و روش یک سلفون روش بود الان سلفون رو از روش ور دارم یا نه ؟
واگه باید خاکش عوض بشه ترکیبش باید چی باشه واز کجا تهیه کرد؟
سلام.منظورتون اگر خاک ونوس هست روی مقاله کامل توضیح داده شده پیشنهاد میکنم مقاله روکامل مطالعه بفرمایید.
سلام کدوم راه بهتر عمل میکنه؟
سلام.سوالتون در مورد چی هست دوست عزیز؟