آموزش نگهداری از گیاه ونوس حشره خوار : گیاه جالب و پرطرفدار ونوس حشره خوار با نام علمی Dionaea muscipula ازخانوادهDroseraceae میباشد. زیستگاه اصلی ونوس حشره خوار در مناطق مرطوب و گرمسیری آمریکا میباشد. این گیاه معمولاً بین ۳ تا ۸ برگ دارد ( بستگی به سن گیاه دارد) و طول ساقههای آن به حدود ۲ تا ۱۰ سانتی متر میباشد. قسمتی از گیاه که به شکل تله عمل میکند در واقع قسمت انتهایی برگ گیاه است که در سطح داخلی خود موهایی ریز و بسیار حساس دارند. زمانی که حشرات و یا هر جسم خارجی دیگری با این موها برخورد میکند، برگها سریعاً بسته میشوند و اگر در همان زمان حشرهای در این مکان قرار داشته باشد به تله می افتد و گیاه آن را به عنوان غذا مصرف میکند.
سرعت بسته شدن برگها هنگامی که تحریک میشوند بستگی به برخی از شرایط محیطی همانند رطوبت، میزان نور، اندازه حشره و به طور کل سلامتی عمومی گیاه دارد. نام انگلیسی این گیاه Venus’s flytrap است. انواع مختلفی از گیاه ونوس وجود دارد که آنها را بر اساس اندازه و شکل دم برگ (بخصوص باریک و پهن بودن دم برگ) و همچنین زاویه قرار گرفتن برگ نسبت به سطح زمین در گروههای مختلفی قرار دادهاند.
آموزش نگهداری از گیاه ونوس حشره خوار :
آبیاری ونوس حشره خوار:
فعالیت بسیاری از گیاهانی که تله گذار هستند و از حشرات تغذیه میکنند به رطوبت محیط بستگی فراوان دارد که در این بین گیاه ونوس در مقایسه با سایر چنین گیاهانی به رطوبت محیطی کمتری نیاز دارند و وابسته هستند. با این وجود این گیاهان به هیچ عنوان حتی در دوران استراحت نباید خشکی بکشند. همچنین رطوبت بالای محیط به رشد بهتر آنان کمک میکند به همین دلیل گیاهانی مناسب برای تراریومها محسوب میشوند. در طی فصل رشد خاک گلدان را باید همواره مرطوب نگه داشت که البته این به معنی خیس و گل آلود بودن خاک نیست. یعنی خاک باید زهکش بسیار خوبی داشته باشد به نحوی که با آبیاری، آب اضافه به خوبی تخلیه شود اما رطوبت مناسب را نیز در خود نگه دارد. زمانی که از بین رفتن رطوبت سطح خاک مشاهده شد باید نسبت به آبیاری اقدام کرد. برای آبیاری این گیاه از آب های مقطر استفاده کنید. زیرا وجود املاح در آب به تدریج موجب افزایش اسیدی شدن خاک این گیاه و در نتیجه از بین رفتن آن میشود.
نور مورد نیاز ونوس حشره خوار:
گیاه ونوس به حدود ۱۲ ساعت حضور نور در محیط نیاز دارد که از این ۱۲ ساعت اگر حداقل ۴ ساعت نور مستقیم به این گیاه بتابد رشد مناسبی خواهد داشت. البته باید توجه کرد که نور مستقیم در شرایطی به گیاه بتابد که آفتاب داغ و پرحرارت نباشد یعنی در ماههای گرم سال مکان گیاه را باید به گونهای انتخاب نمود (همانند پنجرههای غربی و یا شرقی ساختمان) که در ساعات اولیه روز از نور مستقیم بهرهمند شوند. اگر نور طبیعی کافی در محیط نگهداری این گیاه وجود ندارد، رشد خوبی نخواهد داشت و در چنین شرایطی میتوان از منابع نور مصنوعی همانند لامپهای فلورسنت سرد (لامپهای مهتابی با نور سفید) برای تأمین نیاز نوری این گیاهان استفاده کرد. شرایط نوری گاهی در شکل و اندازه برگهایی که تولید میشوند نقش دارند. به عنوان مثال در بهار دمبرگهایی بلند و در تابستان دمبرگهایی کوتاه تولید میشود. و یا در مکانهای کم نور دمبرگهایی پهن و در مکانهایی با نور بیشتر دمبرگهایی باریکتر تولید میشود.
دمای مناسب برای نگهداری ونوس حشره خوار:
این گیاهان در دمای ۷ الی ۳۶ درجه سانتیگراد میتوانند رشد کنند. هر مقدار که دمای محیط بیشتر باشد باید مراقبت بیشتری از نظر آبیاری و غبار پاشی انجام داد و یا در مکانی قرار داد که از نور مستقیم در صبح زود برخوردار باشد در ساعات گرم روز از سایه بهرهمند باشد. در دماهای پایینتر سرعت باز و بسته شدن برگها در هنگام شکار حشرات کمتر است همچنین در دماهای پایینتر باید مراقب نحوه آبیاری بود زیرا در اثر آبیاری زیاد این گیاهان خواهند پوسید. در دمای پایین سرعت بسته شدن برگها بسیار کم میشود. این گیاهان دمای زیر صفر را تحمل نمیکنند و اغلب از بین میروند. در زمستان که زمان استراحت این گیاهان است نیز دمای بین صفر تا ۱۰ درجه سانتیگراد مناسب نگهداری آن است البته در این دما برخی از برگها سیاه میشوند که باید از گیاه جدا شوند اما دوران رشد مجدد برگهای جدید در خواهند آورد.
خاک مناسب ونوس حشره خوار:
گیاه ونوس را باید در خاکی فقیر از نظر مواد غذایی کاشت به طور کل این گیاه در محیط بومی خود نیز در خاکهایی که از نظر نیتروژن و فسفر فقیر هستند میرویند و نیاز خود به این مواد را از طریق شکار حشرات و هضم مواد بدن حشرات تأمین میکنند. اگر گیاه را در خاکی غنی بکاریم و در کوددهی آن اصرار بورزیم نتیجهای جز از بین رفتن تدریجی و به مرور گیاه نیست. بهترین غذا برای این گیاهان حشراتی همانند مگس است حتی اگر این گیاه را در تراریومی با در بسته نگه میدارید میبایست هر چند وقت یکبار حشراتی همانند مگس را درون محفظه رها کنید تا این گیاه از آنان استفاده کند، در غیر این صورت رشدی ضعیف خواهد داشت و این مسئله را نمیتوان با دادن کود جبران کرد. این گیاه به خاکی نسبتاً سبک نیاز دارد به عنوان مثال میتوان از مخلوط یک قسمت پیت ماس +یک قسمت پرلیت و یا دو قسمت شن + یک قسمت خاک معمولی و یا ۵ قسمت پیت ماس + ۳ قسمت شن + ۲ قسمت پرلیت استفاده کرد. یکی از دلایلی که به کاربرد پیت ماس یا خزه اسفاگنوم در مخلوط کاشت این گیاهان اشاره میشود این است که اصولاً این گیاهان در خاکی که کمی اسیدیته پایین داشته باشند بهتر رشد میکند و وجود خزه اسفاگنوم و پیت ماس به این مسئله کمک خواهد کرد. گلدانی که برای کاشت این گیاهان انتخاب میشود میتواند عمقی حدود ۱۵-۱۲ سانتیمتر داشته باشد. کف گلدان حتماً باید منافذ خروج برای زهکشی آب وجود داشته باشد تا آب اضافی حاصل از آبیاری به خوبی خارج شود و اطراف ریشههای گیاه باقی نماند.
آموزش تکثیر ونوس حشره خوار:
این گیاهان به مرور زمان به مجموعههایی متراکم تبدیل میشوند که میتوان زمانی که تمامی سطح را پر کردهاند نسبت به جداسازی بخشی از آنان اقدام کرد و سپس قسمت جدا شده را در مکانی جداگانه و مستقل کاشت کرد. عمل تقسیم معمولاً در بهار و تابستان انجام میشود. جهت تکثیر این گیاهان از بذر نیز استفاده میشود. بذرها نیاز به تیمار خاصی قبل از کاشت ندارند. برای کاشت ابتدا مخلوط خاکی را آماده کنید این مخلوط میتواند شبیه به همان نمونهای باشد که برای کاشت گیاهان بالغ مورد استفاده قرار میگیرد. بعد از اینکه مخلوط خاکی را در گلدانی قرار دادید ابتدا به خوبی آن را آبیاری و خیس کنید بعد از خروج آب اضافی از منافذ کف گلدان، نسبت به کاشت بذرها اقدام کنید. کافی است بذرها را روی سطح خاک قرار دهید و نیازی به پوشاندن آنان با خاک نیست اما حتماً باید با عمل اسپری آب و همچنین پوشاندن دهانه گلدان با پلاستیک شفاف از خشک شدن سطح خاک جلوگیری کرد. مرتباً باید سطح خاک را بررسی کرد و در صورت مشاهده از دست رفتن رطوبت با عمل اسپری آب مجدد سطح خاک را مرطوب نمود. دمای مناسب برای جوانه زنی بین ۲۵ الی ۳۲ درجه سانتیگراد است. اگر دما پایینتر باشد زمان جوانه زنی نیز بیشتر طول خواهد کشید و یا اصلاً جوانه نخواهد زد. بذرها در صورت مساعد بودن شرایط محیطی و کیفیت بالای بذر حدود ۶-۴ هفته بعد از کاشت جوانه میزنند بعد از جوانه زنی میتوان پوشش پلاستیکی روی گلدان را برداشت. توجه کنید که در طی این دوران اگر از آب مقطر برای آبیاری و اسپری آب استفاده کنید نتیجه بهتری در سبز شدن و جوانه زنی بذرهای این گیاه بهدست میآورید. همچنین در طی این دوران اگر روزانه یک مرتبه پوشش روی گلدان را بردارید و بعد از حدود چند دقیقه مجدد پوشش را قرار دهید به تهویه و چرخش هوا کمک خواهید کرد. اگر نیاز است تا گیاهان جوان را از گلدانی که بذرها جوانه زدهاند به گلدان دیگر منتقل کنید حدود ۳-۲ هفته بعد از جوانه زنی بذرها و یا به بیان دیگر زمانی که دو جفت برگ آنان ظاهر شد صبر کنید و سپس عمل انتقال را انجام دهید تا کمتر به گیاهان جوان صدمه بزند.
زمان رشد و استراحت ونوس حشره خوار:
گیاهان ونوس در بهار گلهای سفید رنگی تولید میکنند البته میتوان برای جلوگیری از صرف شدن انرژی گیاه در تولید و باز شدن گلها ساقههای گل را در مراحل اولیه که حدود ۵ سانتیمتر طول دارند قطع نمود. تولید گلها در تابستان نیز میتواند ادامه یابد اما با فرا رسیدن پاییز و زمستان این گیاه نیاز به دورانی رکود و استراحت دارد تا مجدد بتواند رشد خود را به خوبی پیگیری کند. دوران استراحت این گیاهان ۵-۳ ماه است و حداقل به ۱۰ هفته استراحت نیاز دارد. در طی دوران استراحت این گیاه مکانی با دمای کمتر و نور کمتر را تحمل میکند، در طی این مدت رشدی نخواهد داشت و برخی برگهای خود را نیز از دست خواهد داد. در طی این دوران آبیاری باید در حدی باشد که مانع از خشک شدن خاک شود اما کمتر از میزانی است که در طی فصل رشد آبیاری میشود. در طی دوران استراحت گیاه را در مکانی قرار دهید که دما کمتر از صفر درجه سانتیگراد نشود و بخصوص شب بین صفر تا ۱۳ درجه باشد. دمای روز نیز میتواند حداکثر تا ۲۶ درجه باشد. توجه داشته باشید که این گیاه در طی دوران استراحت خود از رشد و نمو برخوردار است اما میزان رشد آن بسیار کم است حتی اگر از مقداری نور مستقیم هم در طی این دوران بهرهمند باشد به سلامتی آن کمک خواهد کرد.
آفات و بیماری:
از بین آفات شایع این گیاه میتوان به شته، کنه تارعنکبوتی و پشههای خاکزی و از بیماریهای شایع میتوان به سفیدک پودری و لکه برگیهای باکتریایی و قارچی اشاره کرد. مصرف کودهای شیمیایی و یا بهکارگیری حشراتی که برای گیاه بسیار بزرگ هستند میتواند منجر به پوسیدگی تدریجی این گیاه شود. این گیاهان به شدت به بیماریهای قارچی حساس هستند پس باید در محیطی عاری از بیماری و حد امکان به دور از سایر گیاهان آپارتمانی نگهداری شود.
توجه: این گیاه در زمستان دوران رکود دارد اگر این دوران را طی نکند بعد از چند فصل رشد و نموی مداوم ضعیف خواهد شد و از بین خواهد رفت.
انتشار: میهن کاکتوس
سلام، بعد از جابجایی گیاه آیا لازمه حتما جای خنک نگهداریم و بعد انتقال بریم به جای پرنور؟ اگر از همون اول بذاریم جای پر نور چی میشه؟ و اینکه چه زمانی باید خاک گلدون رو عوض کرد؟ ممنون از شما.
سلام، بعد از تعویض خاک وگلدان ریشه های گیاه اسیب میبینه وگیاه برای ترمیم قسمتهای اسیب دید به زمان نیاز داره، وبهتر هست یک هفته گیاه در محیط خنک ونیمه سایه نگهداری بشه تا هم رطوبت از دست نده وهم براحتی قسمتهای اسیب دیده ریشه ترمیم بشه ،بلافاصله بعد از تعویض خاک وگلدان در قسمت پرنور وگرم نگهداری بشه گیاه رطوبت از دست میده وپژمرده میشه حتی احتمال از بین رفتن گیاه هم وجود داره، بنابر این توصیه میشه یک هفته گیاه بعد از تعویض گلدان یا خاک یا محیط نگهداری درقسمت خنک وسایه نگهداری بشه یک هفته بعد میتونید به محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید.
ممنون
سلام،برای ساخت یک گلخونه کوچیک از شیشه یا تلق استفاده کنم یا نایلون؟
سلام، اگر کوچک هست میتونید از نایلون استفاده کنید.
ممنون از پاسخ سریعتون،و یه سوال دیگه اینکه بجز اون دوتا خاکی که نام بردید برای کاشت ونوس،،، میشه از یه خاک دیگه ای استفاده کرد؟
ممنون از شما،خاک باید متخلخل وفقیر باشه. از کوکوپیت یا پرلیت یا لیکا یاخزه اسفاگنوم بتنهایی میتونید استفاده کنید.
سلام خسته نباشید،میشه ونوس رو بدون تابیدن نور خورشید و توی یه گلخونه کوچیک نگه داشت؟
سلام، ممنون، نور که حتما باید باشه، بدون نور از بین میره.
سلام خسته نباشید من یه سوال داشتم،من اگه یه گلخونه کوچیک درست کنم و یه لامپم وصل کنم بهش و گیاه ونوس رو توش نگهداری کنم و بزارم توی خونه،،،،،آیا بازم لازمه نور خورشید بهش تابیده بشه؟
سلام، ممنون، اگر نور دریافتی کامل باشه نیازی نیست.
سلام.گیاه من تا چند روز پیش سرعت بسته شدن تله هاش خیلی خوب بود.اما امروز که اومدم بهش غذا بدم مگس کامل فشار میدم تو اما تله هاش بسته نمیشه.فقط اینم بگم که افتاب مستقیم میتونه باعث این کار بشه یا نه.اما بیحال نیست گیاه من.سرحاله
سلام، چند وقت هست که به تله غذا دادید؟ هر دو هفته یک بار بهتر هست به هر تله غذا بدید زودتر غذا بدید تله بسته نمیشه، در غذا دادن هم نباید اثلا به برگهافشار وارد بشه باید حشره رو داخله تله حرکت بدید تا گیاه تحریک شده وتله بسته بشه. نور مستقیم مشکلی بوجود نمیاره،ولی اگر بیکباره در نور مستقیم قرارداده باشید به گیاه شوک وارد میشه که بهتر هست نور رو حتما فیلتر کنید.
سلام
ببخشید من تازگی یه ونوس خریدم نمیدونم چندماهشه اما تله هاش تقریبا بزرگه و خودشون بهش غذا دادن توی تله اش یه ماهی کوچیک هست اما افتاده هستن تله ها و راست نمیشن این طبیعی هست؟ و اینکه به من گفتن زیر گلدونی باید توش اب مقطر باشه و اینطوری نیازی به ابیاری نیست اما شما نوشتید باید کف گلدان با اب مستقیم در تماس باشه بعلاوه هنگام خرید گفتن به یکی از تله ها غذا بدم ماهی یکبار کافیه درست هست این روش نگهداری؟
سلام، داخل زیر گلدانی همیشه اب باشه ریشه های گیاه پوسیده میشه برای تامین رطوبت میتونید ازجزیره زیر گلدانی استفاده کنید، تغییر محیط نگهداری به گیاه شوک وارد میکنه وگیاه بی حال میشه بهتر هست بمدت یک هفته گیاه رو در محیط خنک ونیمه سایه نگهداری کنید ورطوبت محیط رو افزایش بدید بعد از یک هفته به محیط پرنوری انتقال بدید، هر تله رو بهتر هست هر دو هفته یک بار تغذیه کنید برای ابیاری حتما ازاب مقطر یا اب باران استفاده کنید.
سلام خسته نباشید چند تا سوال داشتم اول اینکه غذا دادن به گیاه ررو باید از چند روزگیش آغاز کنیم گیاه من ۴.۵ ماهشه دوم می تونم گیاه رو تو یه گلخونه چهار متری که نور خوبی داره برای کل سال نگهداری کنم سوم برای آبیاری می تونم از برفک آب شده یخچال استفاده کنم؟خاک مخصوصش رو از کجا باید تهیه کنم؟ ممنون میشم جواب بدید
سلام، ممنون، اگر دهانه تله ها از یک سانتیمتر بیشتر هست میتونید تغذیه رو شروع کنید، از حشرات ریز مثل پشه یا مورچه استفاده کنید،اگر دما ونور مناسب هست بله میتونید نگهداری کنید ،برای ابیاری از اب مقطر ویا اب باران استفاده کنید، اب برفک یخچال مناسب ابیاری برای هیچ گیاهی نیست، حاوی سرب یا الاینده های مضر هست که برای گیاهان وحتی انسان ودام مضرر هست. اب مقطر رو خودتون توی خونه میتونید درست کنید ویا از داروخانه تهیه کنید، خاک مناسب پیتماس یا کوکوپیت وخزه اسفاگنوم هست که میتونید بصورت جداگانه از گلفروشیها تهیه وخودتون ترکیب کنید ،خاک این گیاه باید فقیر باشه.
خیلی ممنون از پاسخ گویی مفید وسریعتون
نورگلخونه با شیشه وپلاست دولایه محدود شده یعنی نورش کافیه؟؟
رشد گیاه اگر ایدال باشه نورش کافی هست اگر رشد علفی داشت نور رو افزایش بدید.
آب مقطر حتما باید از داروخانه تهیه بشه؟
از فروشگاه تجزیحات پزشکی هم میتونید تهیه کنید.
ببخشید.من از کجا بفهمم چند وقتشه گلم.خیلی کوچیکه تله هاش.شاید نیم سانت شایدم کوچیکتر.از چه موقعی باید بهش غذا بدم
از فروشنده باید میپرسیدید که چند ساله هست، از گیاه وتله ها عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.
پرسیدم ازشون گفتن پنج ماهشه.غذا باید بدم الان یا نه چند وقته دیگه
اگر دهانه ی تله ها از یک سانتیمتر بیشتر هست میتونید غذادهی رو شروع کنید از حشرات ریز مثل مورچه استفاده کنید.
سلام.چند تا سوال.بفرمایید که تله های قهوه ای شدرو خودمون باید جدا کنیم یا خودشون میفتن.و اگر خودشون میفتن باید از تو گلدون برشونداریم یا نه باشه همونجا.
سلام، بعد از اینکه کامل سیاه شدند میتونید با یک قیچی تیز وضدعفونی شده جدا کنید ،بهتر هست جمع کنید و دوربندازید.
سلام من یک گیاه ونوس ۸٫۵ ماهه خریدم گیاه پژمرده شده میشه با دستگاه بخور اب سرد رطوبت را تامین کنم؟
سلام، بله میتونید برای تامین رطوبت استفاده کنید ولی بصورت متناوب استفاده کنید.
سلام
به جای اب مقطر میشه از اب جوشونده شده و خنک شده استفاده کرد؟
یعنی اب رو بجوشونم و بذارم خنک شه میشه؟
سلام، برای گیاه ونوس اگر میخواهید استفاده کنید بهتر هست از اب مقطر یا اب باران استفاده کنید، اب جوشیده هم دارای املاح هست.
سلام وقتتون بخیر
کلا به گیاه های حشره خوار چند وقت یه بار باید حشره داد؟
و اینکه جایگزینی برا حشره هست؟
مثلا میشه یه تیکه از گوشت مرغ رو هم بهش داد؟ یا خرابش میکنه؟
سلام، برای هر تله هر دوهفته یک بار باید غذا بدید، میتونید از حشرات استفاده کنید ویا از اکواریومیها غذای مخصوص تهیه کنید. نه، گوشت یا مرغ یاسوسیس یاهر نوع غذای خانگی به گیاه ندید از بین میره.
سلام
من تازه ونوس رو خریداری کردم اون طور که معلومه فروشنده گفته که دوساله هست سوالم اینکه پنجره ما جنوبی هست ولی بالکن این اجازه رو نمیده که نور مستقیم به پنجره بتابه و سایه می باشد ولی شدت روشنایی مناسب هست ، آیا این روشنایی غیر مستقیم کافی هست یا اینکه باید نور به صورت فیلتر به گیاه بتابد؟
و سوال دیگه اینکه به چه صورت به طور ساده فیلتر نور را انجام بدم؟
سلام، دستتون رو روی نور بگیرید اگر سایه دستتون پررنگ باشه نور کافی هست،برای فیلتر کردن نور میتونید از پرده توری استفاده کنید.
ممنون به خاطر سایت خوبتون چند تا سوال دیگه هم داشتم:
۱٫اگه حشره پیدا نکردیم میتونیم از مورچه برای تغذیه ونوس استفاده کنیم؟
۲٫میتونیم گیاه رو زیر نایلون هایی که در گلخانه ها استفاده میشن نگهداری کنیم؟( جهت فیلتر نور)
۳٫اگه حشره ریز بود میتونیم از چند تا حشره برا تغذیه استفاده کنیم؟
سلام، ممنون از توجه شما،مورچه خیلی کوچک میشه وگیاه روسیر نخواهد کرد میتونید از اکواریومیها غذای ماهی ویا حشره تهیه کنید از کرم خاکی هم میتونید برای تغذیه استفاده کنید. بله میتونید استفاده کنید،بله از چند حشره کوچک هم میتونید استفاده کنید.
اگه ممکنه لطفا یه فیلم از آب دادن به ونوس بزارید
برای ابیاری باید سطح خاک رو بررسی کنید اگر رطوبت سطح خاک کم شده باشه باید ابیاری رو انجام بدید، از اب باران یا اب مقطر برای ابیاری میتونید استفاده کنید.
با آبپاش آب بدیم یا همون جزیره زیر گلدانی ایجاد کنیم؟
جزیره زیرگلدانی برای ابیاری نیست برای تامین رطوبت محیط ایجاد میشه، میتونید هم بوسیله سطح خاک وهم از کف گلدان ابیاری رو انجام بدید.
سلام و عرض ادب،بنده حدوداً تعدادی بذر ونوس گرفتم وکاشتم تو سینی مخصوص نشا وبراش یه گلخانه کوچک با نایلون وچوب درست کردم وجاش هم کاملاً نور گیره و همیشه وهر روز با آب پاش آبیاری میکنم آیا برای جوانه زنی کفایت میکنه یا کار دیگه ای باید بکنم در ضمن رطوبت هوای محیطش باید چند درجه باشه؟
ممنون از سایت خوب و پر محتوا تون
سلام، ممنون از توجه شما، نیازی نیست هر روز درب رو باز وابیاری کنید، رطوبت داخل بستر ۷۰ درصد باشه کافی هست، درب رو هر روز باز نکنید، از روی درب بررسی کنید اگر مورد مشکوکی بود درب رو باز وبررسی کنید هر زمان سطح خاک کمرنگ شد ابیاری با اب مقطر رو انجام بدید.
اگه برای آبیاری گیاه از آب معمولی استفاده کنیم،گیاه از بین میره؟
بله به مرور زمان از بین میره بهتر هست از اب مقطر ویا اب باران برای ابیاری استفاده کنید.
ممنون از اطلاعات مفیدتون
ممنون از توجه شما.