علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان چیست؟ گیاه مرجان با نام علمی افوربیا میلی گیاه بسیار زیبایی است که نگهداری از آن بسیار آسان است، یکی از سؤالاتی که خیلی از دوستان می‌پرسند در مورد  علت زرد شدن برگ‌های گل مرجان، دلیل ریزش برگ‌ها و علت گل ندادن این گیاه است. در این مقاله به این مشکلات پاسخ داده و نحوه نگهداری از این گیاه را توضیح می‌دهم. توجه داشته باشید زرد شدن برگ‌ها و ریزش در فصل پاییز یا زمستان برای گیاه مرجان عادی می‌باشد. ولی دلایلی مانند بیماری‌ها، آبیاری زیاد و همچنین بیماری‌ها نیز می‌توانند علت این مشکلات باشند.

خاک مناسب گل مرجان:
در مورد خاک سخت‌گیر نیست اما بهتر است که خاک زهکش مناسب داشته باشد تا مانع از ماندگاری طولانی‌مدت آب در اطراف ریشه‌های گیاه شود، مثلاً مخلوطی از ماسه پیت ماس یا کوکوپیت برای این گیاه مناسب است. در ترکیب خاک مرجان می‌توان از کود گاوی کاملاً کهنه نیز استفاده کرد که خیلی به رشد گیاه کمک می‌کند. در مورد کوددهی نیز باید گفت وجود نیتروژن و فسفر به رشد رویشی (تولید ساقه و برگ) و رشد زایشی (تولید گل) کمک می‌کند اما  اگر در مصرف  این عناصر زیاده روی شود نتیجه آن گلدهی کم  و بلندی و نازکی ساقه‌های جوان است.

کود دهی:

برای کود دهی از بهار تا پاییز می‌توان هر دو هفته یک‌بار از کود ملایم و با نصف غلظت معمول کود استفاده کرد. فرمول ۳۶-۱۲-۱۲ یکی از فرمول‌های مناسب برای این گیاه است.  تعویض گلدان این گیاه را می‌توان هر ساله و یا هر دو سال یک‌بار  انجام داد. بهترین زمان تعویض گلدان این گیاه در تابستان است زمانی که رشد رویشی گیاه در وضیعت خوبی است.  بعد از تعویض گلدان این گیاه را تا حدود ۲ روز آب ندهید.

علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

نور:
گیاه مرجان نور مستقیم آفتاب و محیط روشن و پر از نور را دوست دارد به‌شرطی که در این مسئله بخصوص در روزهای گرم سال زیاده‌روی نشود. به‌بیان‌دیگر هر مقدار که هوا خنک‌تر باشد، بیشتر می‌توان از نور مستقیم آفتاب بهره گرفت و در سراسر روز گیاه در زیر نور مستقیم آفتاب باشد  اما در روزهای گرم تابستان بهتر است که گیاه را از آفتاب بعد از ظهر محافظت کرد، اما توجه داشته باشید که در چنین روزهایی نیز گیاه باید حداقل به ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب دسترسی داشته باشد، کمبود نور در محیط منجر به کم رنگ شدن گل‌ها، عدم شکل گیری گل‌ها و ریزش برگ‌ها می‌شود. توجه داشته باشید که وجود نور در طی شب (وجود لامپ‌های با شدت نور زیاد در مکان نگهداری گیاه در طی شب) می‌توان منجر به شکل‌گیری خارهای فراوان در قسمت بالای گیاه و عدم گلدهی مناسب این گیاه شود.

نحوه آبیاری گل مرجان: 
گیاه مرجان بسیار به کم آبی مقاوم است ولی بهتر است زمانی آبیاری این گیاه را انجام دهید که سطح خاک تا عمق ۵-۲٫۵ سانتیمتر خشک شده باشد در طی فصل رشد فاصله زمانی آبیاری با توجه به گرمای هوا متفاوت است اما در طی فصول سرد و زمانی که گیاه رشد چندانی ندارد آبیاری هر ۳-۲ هفته یک‌بار انجام می‌شود. در زمان آبیاری از آب ولرم با دمای حدود ۲۰ درجه استفاده کنید. وجود رطوبت ماندگار در خاک منجر به پوسیدگی ریشه و طوقه گیاه (محل اتصال ساقه‌ها به ریشه) می‌شود و گیاه از بین خواهد رفت. زمانی که به گیاه آب می‌دهید مقدار آب باید به اندازه‌ای باشد که حتماً آب از منافذ زیر گلدان خارج شود زیرا این کار علاوه بر رسیدن رطوبت کافی به ریشه‌ها منجر به خروج عناصر و املاح اضافی از اطراف ریشه‌ها خواهد شد. اما مقدار این آب نباید زیاد باشد. هر قدر در مصرف آب زیاده روی شود بخصوص زمانی که دمای هوا حدود ۲۷-۲۴ درجه است  خطر از دست دادن این گیاه بیشتر خواهد شد. اما به گیاه خشکی نیز ندهید. رسیدن رطوبت مورد نیاز گیاه به ریشه‌های آن، منجر به رشد مناسب و گلدهی خوب آن خواهد شد. با افزایش دمای محیط و گرم‌تر شدن هوا می‌توان آبیاری گیاه را نیز بیشتر کرد. همچنین اگرچه وجود رطوبت در هوا به رشد و لطافت این گیاه کمک می‌کند اما غبار پاشی و ماندگاری آب بر روی برگ‌های گیاه احتمال شیوع بیماری قارچی بخصوص بوترتیس و سفیدک پودری را افزایش می‌دهد و لزومی به انجام این کار نیست اما در روزهای گرم تابستان و برای افزایش رطوبت هوا می‌توان از روش جزیره زیرگلدانی حاوی سنگریزه و آب استفاده کرد. یعنی یک زیرگلدانی را از سنگ ریزه (قلوه سنگ‌های کوچک) پر کنید و سپس تا نیمه آن آب بریزید. گلدان را بر روی سنگریزه‌ها قرار دهید اما توجه کنید که هرگز کف گلدان با آب موجود در زیرگلدانی در تماس نباشد. آب موجود در زیرگلدانی به تدریج  تبخیر شده و موجب افزایش رطوبت هوا می‌شود.

دما: 
به طور کل گل مرجان محیط گرم را دوست دارد و در چنین محیطی رویش برگ‌ها و گلدهی صورت می‌گیرد. بهترین دما برای رشد این گیاه ۳۲-۲۴ درجه سانتی‌گراد است اما این گیاه در طیف نسبتاً وسیعی از دما یعنی از ۴ درجه تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد زنده می‌ماند. هر مقدار که دما بیشتر باشد از گلدهی گیاه کاسته می‌شود و برای زنده ماندن گیاه بهتر است که بخصوص در قسمت بعدازظهر از مقداری سایه بهره‌مند شود. با پایین رفتن دما نیز ریزش برگ‌های گیاه شدت می‌یابد اما گیاه تا ۴ درجه نیز زنده می‌ماند اما اصولاً زمانی که دمای هوا به ۱۰ درجه رسید گیاه را به محل گرم‌تری منتقل کنید. نکته جالب در مورد این گیاه این است که اگر این گیاه را در محیطی با دمای یکنواخت نگه داریم از گلدهی آن کاسته می‌شود بنابراین اگر در طی زمستان آنرا در دمای حدود ۱۳ درجه سانتی‌گراد نگه داریم به گلدهی این گیاه کمک می‌شود.

آفات و بیماری‌های گل مرجان:
آفات زیادی به این گیاه حمله نمی‌کنند و گاهی شته، شپشک و یا کنه‌های تارعنکبوتی و تریپس مشاهده می‌شوند که امکان فعالیت دو مورد آخر بیش از سایرین است. در مورد این گیاه بیماری‌ها بیش از آفات مشکل ساز هستند و زمانی شیوع می‌یابند که شرایط نگهداری گیاه مناسب نباشد.  بیماری‌هایی مانند لکه برگی‌های قارچی و یا باکتریایی، پوسیدگی ریشه ساقه و با عامل فوزاریوم و ریزوکتونیا و یا سوختگی بوترتیس گل‌ها از جمله بیماری‌های شایع این گیاه هستند. یکی از مشکلات اصلی که در اثر آبیاری زیاد و یا خاک نامناسب برای این گیاه به وجود می‌آید بیماری‌های قارچی می‌باشد که می‌تواند باعث پوسیدگی ریشه شود.

علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

خرید کود مخصوص گل مرجان
خرید سم قارچ‌کش مناسب برای گیاه مرجان

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    381 thoughts on “علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

    1. ندا میگوید:

      با سلام. من دو گل مرجان دارم که توی تراس ازشون نگهداری میکردم. یک ماه پیش برگهاش شروع کرد به زرد شدن .فکر کردم به دلیل گرمای هوا هستش اول آبیاری رو از یک بار در هفته به سه بار در هفته تغییر دادم. جوانه های زیادی زد اما زرد شدن برگها متوقف نشد. به داخل اتاق و کنار پنجره منتقلشون کردم ولی باز هم برگ ها دارن زرد میشن. سه چهار روز پیش بهشون آهن دادم ولی اونم تاثیر نداشت. میشه راهنمایی بفرمایید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ابیاری رو کاهش بدید وزمانی که خاک کامل خشک ابیاری رو انجام بدید، زرد شدن وریزش برگها در اثر ابیاری بیش از اندازه، خاک نامناسب ویا گرفتگی زهکش گلدان بوجود میاد این موارد رو بررسی وایدال کنید.

    2. نارین میگوید:

      سلام وقت بخیر
      گیاه مرجان. من یک سال عالی بود بهار پر از گل شد و برگهای زیادی داد . تو بالکن هست . نورش مناسبه و شرایطش هم عوض نشده ولی دو هفته ای هست شروع به زرد شدن و افتادن برگها کرده. ممنون اگر راهنمایی کنید.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، شرایط نگهداری از گیاه رو بفرمایید وعکس واضح ازگیاه وبرگها بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    3. محمد میگوید:

      سلام گل مرجانم تازمانی که داخل حیاط بود سالم و سرحال بود اماوقتی که اوردمش داخل خونه برگهاش شروع ب زرد شدن و ریختن کردن باید برش گردونم داخل حیاط یا عادت میکنه ب شرایط؟؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، به گیاه شوک وارد شده در جای ثابتی نگهداری کنید یا داخل منزل نگهداری کنید بعد از ادابته شدن بهبود پیدا میکنه یا مجدد به حیاط انتقال بدید. وزیاد جابجا نکنید با محیط جدید ادابته بشه بهبود پیدا میکنه برگهای زرد رو جدا نکنید صبر کنید کامل خشک بشند بعد جدا کنید.

    4. نرگس میگوید:

      سلام بعد از خرید گل مرجان اونو به گلدان بزرگتری منتقل کردم هر روز تعدادی از برگهاش زرد میشه و میریزه تو نور مستقیم نیست ساختمان فقط در سمت شمالی و جنوبی پنجره داره…در ضمن من گلهامو از راه دور گرفتم و آوردم ممکنه به تغییر مکان عکس العمل نشون داده باشن؟
      یه سرخس هم دارم که اونم بعد از تغییر گلدان برگهاش خشک میشه و میریزه?

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بعد از تهیه گیاه بهتر هست یک ماه بعد خاک وگلدان رو عوض کنید تا به گیاه شوک کمتری وارد بشه، تغییر محیط نگهداری وتعویض خاک همزمان به گیاه شوک بیشتری وارد میکنه وگیاه با زرد کردن برگها عکس العمل نشون میده، برگهای زرد رو جدا نکنید صبر کنید کامل خشک بشن بعد جدا کنید، گیاه رو درجای خنک وسایه وثابت نگهداری کنید ورطوبت محیط رو افزایش بدید وموقع ابیاری باترکیب محلول قارچ کش وهیومیک اسید ابیاری کنید. برای سرخس هم همین کارها رو انجام بدید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        حتما ماهی یک بار با کودهایی که درنظر قبلی نوشتم تقویت کنید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        غنچه دارند که! ریشه های گیاه رو از نظر پوسیدگی بررسی کنید.

    5. شیده میگوید:

      سلام، صبح بخیر
      حدود یکی دو ماه میشه که من چند تا گلدان مرجان گرفتم و تو باکن گذاشتم. اول حصیر رو می کشیدم و گل نمی داد، الان که میگن آفتاب مستقیم میخواد برای گلدهی، اون قسمت رو باز کردم. متاسفانه گل نمیده و برگدهی هم کم. صورتی هم که گل داد، بعد از دو روز شاخه افتاده و گل پژمرده شده. خاک که کاملا خشک شد آب میدم ممنون میشم راهنمایی کنید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، برای گلدهی همه شرایط باید ایدال باشه ماهی یک بار با کودهای فسفره(۱۳،۴۰،۱۳ یا۱۰،۵۲،۱۰) گیاهانتون رو تقویت کنید به گل میشینند باید صبور باشید.

    6. Kkkk میگوید:

      سلام خسته نباشید من یه مرجان مینیاتوری دارم که دوساله خریدمش طی این مدت هم رشد خوبی داشت و هم گلدهیش بسیار خوب بود نور بسیار خوبی دریافت میکنه و هروقت روی سطح خاک خشک شد ابیاری میکنم ماهی یک بار هم با کود مایع کامل کود دهی میکنم اما از پاییز به بعد برگ ها کم کم شروع به زرد شدن کردن با اینکه شرایط نگهداریش اصلا عوض نشده تا بهار صبر کردم اما زرد شدن برگهاش همچنان ادامه داره. اول نوک برگ ها شروع به زرد شدن میکنه بعد همون قسمت انگار خشک میشه و میسوزه لطف میکنید راهنمایی بفرمایید.
      https://s4.uupload.ir/files/screenshot_۲۰۲۱۰۵۱۳-۱۸۱۸۲۰_gallery_va99.jpg

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، مقدارمصرف کود چقدر هست با چه فاصله زمانی؟ وچه نوع کودی هست ترکیب عناصرش منظورمه.

          • کارشناس 2 میگوید:

            سلام، ممنون از شما،احتمالش هست که خاک گیاهتون در اثر کوددهی املاحش زیاد شده این نوع خشک شدن برگها در اثراملاح زیاد خاک ویا اب بوجود میاد، برای مدتی کوددهی رو قطع کنید واز اب بدون املاح وهمدمای محیط برای ابیاری استفاده کنید حدود یک الی دو ماه کوددهی نکنید در این مدت اگر برگهای جدید سالم شدن مشکلی نیست ولی اگر مجدد برگهای جدید به همین شکل نوک سوز شدن بهتر هست خاک گیاهتون رو تعویض کنید واز خاک جدیدی استفاده کنید.

    7. Kkkk میگوید:

      سلام خسته نباشید من یه مرجان مینیاتوری دارم که دوساله خریدمش طی این مدت هم رشد خوبی داشت و هم گلدهیش بسیار خوب بود نور بسیار خوبی دریافت میکنه و هروقت روی سطح خاک خشک شد ابیاری میکنم ماهی یک بار هم با کود مایع کامل کود دهی میکنم اما از پاییز به بعد برگ ها کم کم شروع به زرد شدن کردن با اینکه شرایط نگهداریش اصلا عوض نشده تا بهار صبر کردم اما زرد شدن برگهاش همچنان ادامه داره. اول نوک برگ ها شروع به زرد شدن میکنه بعد همون قسمت انگار خشک میشه و میسوزه لطف میکنید راهنمایی بفرمایید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، از گیاه وبرگها عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    8. ستوده میگوید:

      سلام لطفا در مورد وضعیت انتهایی ساقه گل مرجان بنده همینطور زرد شدن برگهای بالایی و نازک شدن یکی از ساقه های بالایی راهنمایی بفرمائید

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری رو هم بفرمایید تا بهتر راهنماییتون کنیم. قلمه هستند؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بله لکه ها رسوبات اب هست،گیاهتون درحال رشد هست ولی کمبود عناصر داره با کودهایی که پتاس بیشتری از ازت دارند(۳،۱۱،۳۸) ماهی یک بار گیاه رو تقویت کنید بمرور زمان بهبود پیدا میکنه وبه گل میشینه.

    9. غلامی میگوید:

      سلام و وقت بخیر، با تشکر از شما

      این گل ۳ماه پیش گرفتم پرگل و پر برگ بود اما بعد یک هفته برگها زرد شدند و شروع به ریزش کردند، فروشنده گفت خاکش که بیشتر خاک برگ بود تعویض کنم و مرتب غبارپاشی کنم اما هیچ فایده ای نداشت و ۲ماه به همین شکل مانده( تو خونه کنار پنجره جنوبی، نور غیر مستقیم وقتی خاک گلدان چند سانتی خشک شد آب میدم و غبار پاشی و آبیاری برگها هم قطع کردم) اما هیچ تغییری نکرده

      سفیدی روی برگها فکر کنم بخاطر آب پاشی باشه البته اگر آفت نباشه

      ممنون میشم راهنمایی بفرمایید 

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، چه نوع گیاهی هست؟از گیاه وبرگها عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    10. ناز میگوید:

      سلام.
      مرجان من بعد از تعویض گلدان برگ هایش زرد شده و بی حال است. مکان و شرایط نگهداری مثل روزهای قبل است. لطفا راهنمایی بفرمایید.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، احتمالا موقع تعویض خاک وگلدان ریشه های گیاه اسیب دیده زرد شدن برگها در این شرایط طبیعی هست، گیاه رو در جای ثابت که خنک ونیمه سایه باشه نگهداری کنید ورطوبت محیط رو افزایش بدید برگهای زرد رو جدا نکنید صبر کنید کامل خشک بشند بعد جدا کنید، برای کاهش شوک وارده گیاه رو یک بار با هیومیک اسید ابیاری کنید،بمرور زمان باخاک وگلدان جدید ادابته بشه زرد شدن برگها متوقف میشه وشروع به رشد میکنه، بعد از شروع به رشد مجدد به محیط اصلی انتقال بدید.

    11. آناهیتا میگوید:

      سلام مرجان من به تازگی شروع به زرد شدن کرده زمستون به خاطر اینکه دماش کم نباشه شب ها محیطش رو عوض میکردیم حدود یک ماه و نیم پیش هم بهش یکم کود دادیم ولی مقدارش زیاد نبود از زمستون به بعد کلن گل نداده و الانم بیشتر برگ هاش زرد شدن آبیاری هم زیاد نبوده اما چند باری تو هوای سرد نزدیکای ۴ درجه بوده ، چی کار کنم بهتر بشه؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بهتر هست ریشه های گیاه رو از نظر وجود افت یا بیماری بررسی کنید وخاکش رو عوض کنید وازخاک جدیدی که قبلا ضدعفونی شده استفاده کنید بعد از کاشت اولین ابیاری رو با محلول قارچ کش انجام بدید.

        • آناهیتا میگوید:

          ممنون از راهنماییتون?
          من این کارو انجام دادم و شرایط گیاهم خیلی بهتر شده

          • کارشناس 1 میگوید:

            ممنون از شما، نگهداری خودتون اصولی بوده که گیاهتون بهبود یافته موفق باشید.

    12. آویسا میگوید:

      با سلام و ادب
      لطفا راهنمایی بفرمایین
      بنده گل مرجانی دارم که حدود دو سال مداوم گلدهی داشت و رشد خیلی خوبی داشت تا اینکه از ۵ ماه پیش گلدهی متوقف شده و برگ ها هم کم کم رنگشون زرد شد این زرد شدن به طور یکدست در برگ شروع میشه یعنی از نوک یا انتها زرد نمیشه من فک کردم ممکنه بر اثر سفیدک سطحی باشه برای همین چند بار اسپری مایه رقیق شده و سرکه رو انجام دادم از اون نظرم بهتر شده ولی نه کاملا الان دو روز هست که متوجه شدم ساقه ها در قسمت هایی داره باریک میشه و در همون ناحیه برگ و خارهاش هم میریزه و ساقه چروک میشه
      !

    13. گلناز میگوید:

      سلام.مرجان مینیاتوری سفید دارم که تمام برگهاش ریخته و نوک ساقه جوانه میزنه یک برگ درمیاد بعد همونم میریزه.حدود۵ماهه که اصلا گل نداده و فقط ساقه هست.علتش چیه؟!

    14. nasrin میگوید:

      سلام ببخشید من گل مرجانم رنگ برگاش سبز خیلی کمرنگه و مایل به رنگ زرد شده توی حیات خلوت نگهداری میشه و نور خوبی هم بهش میخوره هفته ای یبار ابیاری میکنم زمانی که خاکش خشک میشه به میزان کم آبیاری رو انجام میدم

    15. محبی میگوید:

      گیاه مرجان من یه مدته همه برگاش زرد و خشک شده ، نمیدونم آفت زده یا نه ، نوع آفت رو چطور باید تشخیص بدیم

    ارسال دیدگاه بسته شده است.