همه چیز در مورد کاکتوس ابلمانیا : ابلمانیا یکی از کمیابترین و پرطرفدارترین کاکتوسها میباشد که در طبیعت نیز به طور خالص در ۳ واریته و به طور هیبرید در ۶ واریته یافت میشود. زیستگاه این گیاه آمریکای جنوبی، برزیل میباشد. زیباترین و پر طرف دارترین گونه این گیاه ابلمانیا پکینی فرا است و از جمله گیاهان هیبریدی است که از ارزش بالایی برخوردار است.
ابلمانیا ها گیاهان حساسی هستند، به طوری که باعث شده است تا این گیاه کم تعداد و کمیاب باشد و تکثیر آن روی خاک نسبت به سایر گیاهان سخت باشد پس باید در نگهداری آنها بسیار دقت شود و آبیاری منظم و درست انجام شود خاک تمیز باشد و دلیل این نیز ریشه ابلمانیا ها بسیار حساس میباشد به همین دلیل نیز اکثراً پیوند زده میشود و سایر ویژگیها که در ادامه توضیح داده میشود.
کاکتوس ابلمانیا در شرایط ایدال میتواند تا ۳۰ سانتی متر قد بکشد ولی در حالت کلی شکل کروی این کاکتوس باعث زیبایی بیشتر این کاکتوس میباشد و ابلمانیا ها شکل زیبا و منظمی دارند. و بنا به دلایل گفته شده زیبا بودن و کمیاب بودن این واریته باعث قیمت بالای این کاکتوس هست.
معرفی انواع واریته های کاکتوس ابلمانیا:
ابلمانیا بویینینگی Uebelmannia Buiningii
این گونه سبز تیره یا قهوهای مایل به قرمز است که بدنه آن نیز کروی بوده و دارای پوستی واکسی مانند یا به عبارت دیگر شبیه چرم میباشد. اندازه آن معمولاً بین ۷٫۵ تا ۱۰ سانتی متر است. و بر روی بدنهاش ۱۶ تا ۱۸ دنده منظم و یک شکل و خوشگل دارد. هر دنده از چندین ارئول تشکیل شده است که هر ارئول حدود نیم سانتی متر است و پر از تیغ میباشد.
حداقل دمای مورد نیاز گیاه ۱۵ درجه سانتی گراد است و مکان بسیار گرم با نور فیلتر شده را میپسندد. خاک مناسب این گیاه خاکی با زهکش مناسب و متخلخل میباشد و آبیاری نیز باید به صورت بسیار منظم باشد. گلدهی در طول روز و از تابستان تا اوایل پاییز شکل میگیرد برای تشکیل کپسول بذر به گرده افشانی نیاز دارد و گلهای زرد روشن زیبایی دارد و اندازه گلها حدود نیم تا ۱٫۵ سانتی متر است. شکل گیاه کروی است.
ابلمانیا گومی فرا Uebelmannia Gummifera
یک کرهی خاکستری سبز است که همانند گونه قبلی ۷٫۵ تا ۱۰ سانتی متر میباشد. این گونه دارای ۳۲ دنده است و بر روی هر دنده ارئول های سفید و به ندرت سفید خاکستری دارد و اندازه هر ارئول حدود نیم سانتی متر است.
این گیاه کروی شکل است. گلدهی در روز و گلهای زرد روشن و در طول تابستان تا اوایل پاییز گل میدهد و برای بذر گیری باید گرده افشانی شود اندازه گلهای آن نیز حدود ۱٫۵ تا ۲ سانتی متر است. کمترین دمای مورد نیاز برای این گیاه ۱۵ درجه است و بسیار گرما دوست است یعنی دما در فصل رشد باید بالا باشد. خاک مورد نیاز گیاه خاک باید زهکش بالا و متخلخل باید باشد.
ابلمانیا منینسیس gummifera subs. meninensis
این گونه استوانهای شکل و سبز رنگ است و از ابلمانیاهای کلاسیک یاد برده میشود و اندازه آن به بیش از ۱۰ سانتی متر میرسد البته این اندازهها در طبیعت بیشتر است. بیش از ۴۰ دنده دارد و ارئول های این گیاه مایل به قهوهای رنگ و از تیغ پوشیده شدهاند.
کمترین دمای مورد نیاز این گونه همانند سایر گونهها ۱۵ درجه میباشد. کاملاً آفتاب دوست است و در دمای بالا رشد بهتری دارد. خاک مناسب زهکش بالا و نسبتاً متخلخل و خاک نسبتاً اسیدی که با کمپوست کاکتوس میتوان تأمین کرد. گلدهی در تابستان تا اوایل پاییز و در طول روز صورت میگیرد برای بذر گیری نیاز به گرده افشانی دارد و اندازه گلهای آن ۱٫۵ تا ۲٫۵ سانتی متر میباشد و رنگ گلهای آن زرد روشن است.
ابلمانیا پکینی فرا Uebelmannia Pectinifera
گیاهی کروی است که در سنین بالا استوانهای شکل میشود یکی از گونههای پر طرفدار در بین کاکتوسها است. رنگ ان مایل به قرمز و اکثراً مایل به سیاه است. این گونه ۱۵ تا ۱۸ دنده از هم جدا و یک شکل و منظم و تیغهای سیاه و قهوهای رنگ دارد که گاهی اندازه تیغها به ۲ سانتی متر نیز میرسد.
این گونه مثل سایر گونهها گرما دوست است و دما نباید از ۱۵ درجه پایینتر بیاید و یک تفاوت با سایر گونهها که دارد رطوبت دوست نیز میباشد. خاک باید متخلخل کامل باشد آبیاری بسیار منظم باشد. گلدهی تابستان تا اوایل پاییز در طول روز صورت میگیرد و گلهای زرد روشن دارد.
ابلمانیا پکتینی فرا هوریدا Uebelmannia Pectinifera var. Horrida Braun
از گونههای کمیاب و خیلی خاص است که بدنه سبز رنگ دارد و دندههای آن در سنین بالا حالت چرخشی مانند دارند انگار به جهت میچرخند.ودندههای ان نیز پوشیده شده از رنگ سفید و خاکستری میباشد. گلهای زرد رنگی دارد و نیازمند شرایط خاصی است. این گونه نیز گرما دوست است و کروی شکل است. نیاز به نور مستقیم آفتاب دارد. تابستان تا اوایل پاییز گل میدهد. به خاک با تخلخل بالا و زهکش مناسب نیاز دارد.
ابلمانیا پکتینیفرا پسدو پکتینیفرا Ubelmannia pectinifera var. pseudopectinifera
یکی از خاصترین کاکتوسها است. رنگ سبزی دارد و دندههای ان همگی شبیه به هم هستند و بدنه آن خالص و بدون نقطه است گاهی روی این سبزرنگ خاکستری زیبا نیز میشود. این کاکتوس همانند سایر ابلمانیا ها کروی شکل است. در طول تابستان تا اوایل پاییز گل میدهد و در طول روز گلدهی صورت میگیرد.
حداقل دمای مورد نیاز این گونه ۱۵ درجه سانتی گراد است و بسیار آفتاب دوست و نیازمند آفتاب کامل میباشد در مکان گرم رشد بیشتر دارد یعنی گرما دوست نیز میباشد. خاک این گونه نیز باید متخلخل باشد و دارای زهکش خوبی باشد.
جمع بندی:
در حالت کلی ابلمانیا ها ۳ گونه خالص دارد یعنی هیبرید شده نیستند. تقریباً همه گونهها شرایط یکسانی دارد با اندکی تفاوت در بین همدیگر. به دلیل سخت بودن نگه داری و حساس بودن گیاه معمولاً پیوند زده میشوند. تعویض خاک گیاه پس از پر شدن گلدان و قبل از شروع رشد گیاه انجام میشود. در آبیاری این گیاه باید دقت بیشتر شود و آبیاری باید منظم باشد.
امیدوارم مقاله مفیدی بوده باشد. در صورت علاقهمندی به معرفی سایر گونهها از مقالات و کتابهای مرجع کامنت بزارید تا انشالله ادامه دهیم.
نویسنده: شرکت فا کاکتوس
منبع: میهن کاکتوس
سلام و خسته نباشیدو عرض تشکر بابت مطالب علمی سایت وزین میهن کاکتوس. دوتا سوال دارم یکی اینکه فرق پیکتی فرا با پزودوپکتی فرا چیه؟ دوم اینکه من دوتا پکتی فرا دارم یکی سیزده ریپ داره و دیگری نوزده ریپ.چرا؟..اونکه ریپ بیشتر داره پزودو هست؟ یا اینکه نوع ربطی به تعداد ریپ نداره…
سلام وقت بخیر
پکتینی فرا قهوه ای یا همون زرشکی
پزودو پکتینی فرا سبز و سبز تیره
پکتینی فرا ۱۵-۱۸ ریب داره و نهایت ستونی رشد میکنه
تعداد ریب ها متغییر هست
پزودو پکتینی فرا تیغ هاش با پکتینی فرق دارد و بلند تر و پخش هستند ولی پکتینی فرا کوتاه تر و منظم تر هستند
سلام وقت بخیر چطوری میشه از این کاکتوس بذر گرفت؟؟
سلام، برای بذر گیری باید دو گیاه پایه داشته باشید که همزمان گل بدن تا بتونید گرد افشانی کنید وبذر بگیرید.
سلام خسته نباشید.من یه اوبلمانیاپکینیفرا.ریشه فابریک دارم.خواستم طریقه آبیاری رو توضیح بدید.باتوجه به اینکه در این مقاله ذکر شده که .ریشه های حساسی دارن.
اینکه در بهار و تبستان و در پاییز و زمستان چگونه آبیاری کنم؟
سلام، ممنون، خاک این گیاه باید متخلخل باشه واب رو مدت زمان زیادی حفظ نکنه ،ابیاری رو در فصل رشد زمانی که خاک کامل خشک شد میتونید انجام بدید ،در زمان استراحت وپاییز وزمستان ماهی یک بار ابیاری کافی هست،زمستان رو بهتر هست درمحیطی که دمای ۱۰الی۱۲ درجه داره نگهداری کنید.
سلام.خسته نباشید.من بذر اوبلمانیاپکتینیفرا ابلغ دارم.خواستم بدونم الان میتونم بکارم و شرایط کاشتش باید چژور باشه.نور چقدر میخواد.خاک باید ضد عفونی بشه؟.
دما چطور باشه؟
خاک رو چطور ضدعفونی کنم.اگر در این مورد ها توضیح کامل بدین ممنون میشم.
فقط خواهشا کامل توضیح بدین.???
سلام، ممنون، مثل سایر بذر کاکتوسها کشت میشه،برای آموزش کاشت پیشنهاد میکنم مقاله آموزش کاشت بذر کاکتوس در منزل رو مطالعه بفرمایید.
سلام باید دمای این گیاه تو خواب زمستانی هم بالای ۱۵ باشه یا فقط توی فصول رشد؟
یه سوال دیگه ای هم داشتم این بود که اگه دمای محیط در خواب کاکتوس ها به زبر صفر برسه کاکتوس ها تلف میشن؟(گونه های معمولی نه کلکسیونی)
سلام، در زمان خواب بهتر هست دما ۱۵ درجه باشه این گیاه بومی مناطق گرمسیری هست ودر دمای ۱۵ درجه به خواب میره ورشدش متوقف میشه. اگر خاکشون ومحیط نگهداری خشک باشه دمای صفر درجه رو هم تحمل میکنند، البته نه همه ی کاکتوسها تعداد معدودی، ولی اگر محیط مرطوب وخاکشون خیس باشه یخ میزنند.
اوبلمانیا در چه سنی به گل میشینه من یکی روی پایه میرتلو دارم که اندازه نارنگی هست
بستگی به شرایط نگهداری داره،معمولا بالای ۶ سالگی بالغ میشن، برای گلدهی حتماباید خواب زمستانی داشته باشند.
سلام خسته نباشید مدت زمان جوانه زدن بذر ابلمانیا چندروز است
سلام، ممنون، شرایط برای جوانه زنی ایدال باشه در عرض 7_14 روز جوانه میزنند.
سلام این کاکتوس های ابلمانیا تک پایه هستن؟
اگه تک پایه هستن چطوری هیبرید میشن؟
سلام، خیر جفت پایه هستند وبرای بذر گیری حتما باید گردافشانی بشن،هیبرید شدن بوسیله حشرات ویا بدست بشر انجام میشود.
سلام و عرض وقت بخیر. مقاله بسیار مفیدی بود. به عنوان یه عاشق کاکتوس میتونم بگم همه کاکتوسها زیبان اوبلمانیا هم یکی از اوناست. ممنون بابت اطلاعات مفیدی که راجع به اوبلمانیا دادید. فقط آبیاری منظم رو زیاد رعایت نمیکردم که بعد از این سعی میکنم به صورت خیلی منظم آب بدم تا خدای نکرده مشکلی پیش نیاد. اگه اشتباه نکنم یه جایی هم خونده بودم که اوبلمانیاها خیلی رطوبت رو دوست دارن. انشالا اگه بذرش رو هم میهن کاکتوس موجود کنه که دیگه محشر میشه. اینجوری که معلومه خیلی باید منتظر باشیم تا بذرهای جدید کلکسیونی اضافه بشن چون مشکل ارز حالا حالاها ادامه داره.
سلام ممنون از توجه شما دوست عزیز انشالا سعی میکنیم خیلی زود موجود بشه البته اگه ارز اجازه بده.