استفاده از کودهای شیمیایی برای بونسای: کودهای شیمایی اگر به صورت اصولی و در زمان مناسب استفاده شوند میتوانند باعث افزایش رشد گیاه شوند. نیازهای غذایی هر گیاه متفاوت میباشد ولی برای اکثر بونسای های موجود از روش کوددهی که در ادامه توضیح داده میشود استفاده کرد.
استفاده از کودهای شیمیایی برای بونسای:
عناصر غذایی گیاهان به دو گروه پر مصرف همانند نیتروژن فسفر و پتاسیم و کم مصرف همانند آهن، منیزیم، مس و غیره تقسیم بندی میشوند.
اگرچه عناصر کم مصرف معمولاً در تمامی فرمولهای کودی وجود دارند اما برای اطمینان از وجود آنها قبل از خرید و مصرف کودهای موجود در بازار، برچسب موجود بر روی بسته کودها را که نشان دهنده عناصر موجود در فرمول کود است بررسی کنید. کودهای موجود در سایت میهن کاکتوس این مواد را دارا هستند.
کمبود سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم بیش از سایر عناصر پیش میآید. گیاه از نیتروژن برای رشد برگها، از فسفر برای رشد و توسعه ریشهها و از پتاسیم برای تولید گل و میوه استفاده میکند. امروزه برای گیاهان بونسای کودهای مخصوصی وجود دارد اما این مسئله بدین معنی نیست که شما حتماً باید از این نوع کود استفاده کنید تا گیاهی سرحال و شاداب داشته باشید.
اصولاً برای بونسای همانند هر گیاه گلدانی دیگر میتوان از کودهای باغی محلول معمولی استفاده کرد و مهم انتخاب نوع مناسب کود (از نظر فرمول شیمیایی) است. فرمول شیمیایی با درج معمولاً سه عدد بر روی بسته کود مشخص میشود.
عدد اول میزان نیتروژن عدد دوم میزان فسفر و عدد سوم میزان پتاسیم را نشان میدهد و توصیه میشود برای گیاه بونسای از کودی استفاده شود که این اعداد با هم برابر باشند و به طور کل گفته میشود که بهترین کود برای بونسای فرمول ۱۰:۱۰:۱۰ و ۱۵:۱۵:۱۵ و یا ۲۰:۲۰:۲۰ را دارد. اما برای اهداف خاص میتوان از فرمولهای دیگر نیز استفاده کرد به عنوان مثال اگر قرار است که بونسای گل بدهد میتوان فرمول ۱۰:۱۰:۲۰ که پتاسیم بیشتری دارد را بکار برد.
چگونگی و زمان بهکارگیری کود شیمیایی برای بونسای:
کودهای شیمیایی مایع با آب مخلوط میشوند و به شکل محلول در زمان آبیاری به تمامی سطح خاک داده میشوند و مابقی آن نیز همراه با زه آب از منافذ زیرین گلدان بونسای خارج میشود. در مورد زمان و فاصله کوددهی باید دید که کارخانه سازنده آن کود چه دستورالعملی را صادر کرده است هر نوع کودی را که استفاده میکنید حتماً دستورالعمل کارخانه سازنده را در مورد حجم کود مصرفی و زمان مصرف آن بکار ببرید. کوددهی بیش از اندازه تعادل شیمیایی گیاه را بر هم میزند و ممکن است گیاه را از بین ببرد. به طور کل و معمولاً به گیاهان بونسای هر دو الی سه هفته یکبار کود داده میشود اما باز هم خاطر نشان میشود که دستورالعمل کارخانه سازنده کود بسیار مهم است.
همچنین از آنجایی که گیاهان بونسای در محیطهای داخلی منازل نگهداری میشوند و در سراسر سال دمای مورد نیاز برای رشد آنان فراهم میشود میتوان در سراسر سال به آنها کود داد اما اگر گیاهی به صورتی نگهداری میشود که با فرارسیدن فصل سرما به دوره استراحت و رکود میرود (به دلیل کاهش دمای محیط اطراف) از اوایل بهار تا اواسط پاییز کوددهی میشود و در دوره رکود و استراحت به آن کودی داده نمیشود زیرا به دلیل عدم فعالیت قادر به استفاده از کود نیست و این کار تنها منجر به تجمع کودها در خاک و شور شدن خاک و در نهایت سوختن ریشههای گیاه میشود.
کودهایی با میزان نیتروژن پایین و یا بالا:
همانطور که قبلاً اشاره شد کودهایی برای بونسای توصیه میشود که دارای مقادیر مساوی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم باشد. این نوع کودها بیشتر در فصول رشد و بخصوص در تابستان استفاده میشود اما گاهی دو نوع دیگر از کود را میتوان گاهی مورد استفاده قرار داد. کودی که میزان بیشتری نیتروژن دارد (همانند ۲۵:۱۵:۱۵) برای برخی از گونههای گیاهی در بهار (به عنوان مثال زمانی که مرحله پیاده کردن طرح بونسای بهکارگیری میزان بیشتری از نیتروژن منجر به تولید برگهایی قویتر و افزایش رشد شاخهها و اصولاً رشد سریعتر گیاه میشود. از چنین کودهایی نباید در سراسر فصل رشد استفاده شود زیرا در نهایت منجر به رشد شدید گیاه و افزایش طول میان گرهها و بزرگ شدن برگها و ترد و نرم شدن بیش از اندازه آنان خواهد شد.
کودهایی که میزان نیتروژن پایینتری نسبت به دو عنصر فسفر و پتاسیم دارند (همانند ۱۲٫۵:۲۵:۲۵) در اواخر تابستان و در طی فصل پاییز تا زمان دوره استراحت گیاه استفاده میشوند. وجود مقادیر بیشتر فسفر و پتاسیم نسبت به نیتروژن، به قویتر شدن گیاه و توسعه سیستم ریشه آن تا قبل از فرا رسیدن زمستان کمک میکند.
برای خرید کود مناسب بونسای اینجا کلیک کنید.
منبع: باغ سبز
انتشار: میهن کاکتوس