نگهداری جوانههای کاکتوس پس از سبز شدن: نگهداری بعد از سبز شدن کاکتوسها در چند ماه اول مهمترین قسمت پرورش کاکتوسها میباشد. بعد از جوانه زنی بذرها مهمترین نکاتی که باید دقت شوند تا جوانهها رشد ایده ال داشته باشند عبارتاند از هوادهی، اسپری قارچ کش، آبیاری و کوددهی، که در ادامه مطلب به شرح این موارد میپردازیم.
هوادهی جوانههای کاکتوسها:
یکی از نکات خیلی مهم که اکثر پرورش دهندگان بخصوص برای کسانی که تجربه کافی ندارند هوادهی بستر کاشت است. معمولاً بعد از سبز شدن کامل بذرها هوادهی باید شروع شود. هوادهی به دلیل کم کردن رطوبت بستر انجام میگیرد، رطوبت زیاد باعث پوسیدگی ریشه و یا طوقه جوانهها شده و در نهایت جوانهها از بین خواهند رفت.
چطوری هوادهی را شروع کنیم؟
سعی کنید درب یا سلفون روی بستر را بهکلی باز نکنید، این کار را بهمرور زمان انجام دهید تا به جوانهها شوک وارد نشود، باز کردن کلی درب باعث کم شدن ناگهانی دما و رطوبت شده و به جوانهها شوک وارد میشود. توصیه ما برای هوادهی سه روز اول ۱۵ دقیقه درب بهصورت نیمه باز کنید و سپس درب را ببندید، بعد از سه روز به مدت یک ساعت هوادهی را بهصورت درب نیمه باز میتوانید انجام دهید، هر چقدر هوادهی در روز فواصل زیادی داشته باشد بهتر است. برای مثال یک ساعت را در روز به چهار قسمت تقسیم کرده و در روز چهار بار هر بار ۱۵ دقیقه هوادهی انجام شود. اگر وقت کافی برای این کار را ندارید روزی یک ساعت هوادهی در ساعت گرم روز کافی خواهد بود.
هوادهی تا پایان شش ماهگی باید ادامه داشته باشد و تا این مدت هر روز باید مقداری به هوادهی افزوده شود تا در پایان شش ماهگی درب بستر بهکلی برداشته شود، در مناطقی که رطوبت هوا زیاد هست بعد از پایان سه ماهگی هم میشود درب را برداشت. قبل از شش ماهگی و حتی در ماههای اول نیز میتوان درب ظرف را کامل برداشت ولی این کار باعث خواهد شد که جوانهها رشد کمی داشته باشند.
پیشگیری از ابتلا جوانهها به قارچ:
بزرگترین مشکل در نگهداری جوانههای کاکتوس بیماریهای قارچی میباشد. حتماً سعی کنید از ابتلا به بیماریهای قارچی جلوگیری کنید. زیرا درمان جوانههای مبتلا شده بسیار سخت خواهد بود. برای پیشگیری از ابتلا جوانهها به قارچ بهتر هست هر دو هفته یک بار اسپری محلول قارچ کش انجام شود. برای این کار بهتر هست از قارچکش پریویکور استفاده شود، اگر به این نوع قارچ کش دسترسی نداشتید میتوانید از سم قارچ کش کاربندازیم و یا مانکوزب هم استفاده کنید. قارچ کشی تا پایان سه ماهگی هر دو هفته یک بار انجام خواهد شد. بعد از پایان سه ماهگی ماهی یک بار تا پایان یک سالگی، برای پیشگیری از ابتلا به قارچ در انواع گیاهان بهتر هست هر شش ماه یک بار با محلول قارچ کش تمام قسمتهای گیاه و خاک سمپاشی شوند.
آبیاری جوانههای کاکتوس به چه نحوی باید باشد؟
جوانهها تا یک ماه نیازی به آبیاری نخواهند داشت ( در صورتی که درب کامل بسته باشد) بعد از یک ماه کم کم سطح بستر کمرنگ خواهد شد و این دلیل کم شدن رطوبت بستر هست که در مشاهده چنین اتفاقی باید بستر کشت آبیاری شود، در ماههای ابتدایی بهتر هست آبیاری از طریق اسپری و از بالای بستر انجام شود، زیرا ریشهها کم و سطحی بوده و اسپری مقداری آب برای تأمین آب بستر کافی خواهد بود، برای آبیاری جوانهها بهتر هست از آبهای بدون کلر و فلوراید استفاده شود تا بستر رسوب نبندد. برای این کار میتوان از آب باران، یا آب دستگاه تصفیه شده و یا آب جوشیده سرد شده و یا آب مانده که ۲۴ ساعت داخل ظرف بدون درب مانده باشد استفاده کرد. بعد از پایان سه ماهگی آبیاری را میتوان از طریق زهکش بستر هم انجام داد، به این طریق که داخل یک ظرف بزرگتر از بستر آب ریخته و بستر را داخل آب قرار دهید، تا زمانی که آب به سطح بستر برسد، بعد بستر را از داخل آب خارج کنید و روی وسیلهای مانند سبد بگذارید تا آب اضافه خارج شده و بعد بستر را در محیط اولیه خود قرار دهید. حتماً باید به این نکته دقت کنید که نباید سطح بستر خشک شود، خشک شدن بستر باعث ترک خوردن خاک بستر شده و به ریشه جوانهها آسیب خواهند زد و احتمال از بین رفتن جوانهها بسیار بالاست، کمبود آب مشکلی از قبیل وارد شدن شوک به جوانهها هم وجود خواهد داشت که با متوقف شدن رشد و یا کم شدن رشد جوانهها را در پی خواهد داشت.
کوددهی خزانه کاکتوسها:
بعد از پایان سه ماهگی کوددهی باید شروع شود، کوددهی برای تقویت کردن جوانه ها استفاده میشود تا جوانهها رشد ایده الی داشته باشند. برای این کار میتوان از کودهایی که پتاس بیشتری از ازت دارند استفاده کرد، برای اولین کوددهی بهتر هست از کود کامل بیو بیست طلایی bio20gold یا کود npk 3-11-38 استفاده شود، طریقه مصرف این نوع کود برای جوانهی کاکتوسها برای اولین بار ۱ میلی لیتر یا یک گرم در یک لیتر آب مخلوط کرده و بستر کشت را کامل با این محلول آبیاری کنید، یک هفته بعد مجدد با همین میزان کوددهی را انجام دهید، دو هفته بعد کوددهی با کودهای npk پتاس بیشتر از ازت را شروع کنید، برای مثال کود npk 12،۱۲،۳۶ یا ۳،۱۱،۳۸، که این دو نوع کود برای جوانههای کاکتوسها مناسب میباشد. سری بعد استفاده از کودهای گفته شده شش ماه بعد خواهد بود، پس بهتر هست آخرین روز آبیاری با کود را یادداشت کنید و شش ماه بعد کوددهی را با این نوع کود تکرار کنید. کوددهی از پایان سه ماهگی شروع شده و تا پایان دو سالگی ادامه خواهد یافت، بعد از پایان دو سالگی ماهی یک بار در زمان رشد گیاهان. در این فواصل احتمال تقارن شدن مرحله کوددهی با سمپاشی محلول قارچ کش به وجود خواهد آمدن که در این شرایط اول سمپاشی با محلول قارچ کش را انجام دهید و کوددهی را به دو هفته بعد موکول کنید. این روش در اکثر گلخانههای صنعتی در هلند استفاده میشود.
نور و دما:
جوانههای کاکتوس از ابتدای سبز شدن به نور آفتاب نیاز دارند، نور ملایم روزی ۲ الی ۴ ساعت برای جوانهها کافی میباشد. نور کم باعث باریک شدن جوانهها و نور شدید باعث سوختگی یا پختگی جوانهها خواهد شد. نور مصنوعی نیز میتوان برای جوانهها استفاده کرد ولی همیشه توجه داشته باشید که نور آفتاب بهترین منبع نوری برای کاکتوسها میباشد.
دمای مناسب برای رشد اکثر جوانههای کاکتوس در حدود ۱۸ تا ۳۵ درجه سانتیگراد میباشد.
سؤالات متداول در مورد جوانهها:
جوانهها تغییر رنگ دادهاند و از رنگ سبز مایل به قرمز قهوهای شدهاند:
دلیل تغییر رنگ جوانهها گرما و نور زیاد و یا سرما هست. بستر را در جایی که دما بین ۲۰_۳۰ درجه هست انتقال بدید و نور را بشکنید (فیلتر کنید). بعضی وقتها تغییر رنگ جوانهها کاملاً طبیعی بوده و به مرور زمان با رشد جوانه به حالت اولیه برمیگردد این نوع تغییر رنگ در جوانههای آستروفیتوم ها بیشتر شایع هست.
رشد جوانهها بعد از یک ماه متوقف شده است:
جوانهها بعد از رشد مقداری استراحت کرده و مجدد شروع به رشد میکنند و این علت طبیعی است. بعضی وقتها جوانهها تا چندین ماه رشدی ندارند و از همان ابتدای جوانه زنی کوچک میمانند دلیل این مشکل شوک وارد شده به جوانهها میباشد، دلایلی که باعث شوک به جوانهها میشود جابجایی بیش از اندازه بستر کشت، انعطاف پذیری بستر کشت، کمبود آبیاری و خشکی کشیدن جوانه به مدت طولانی.
جوانهها به صورت طولی باریک و دراز رشد میکنند:
دلیل این مشکل کمبود نور هست بستر را به جای پرنور و فیلتر شده انتقال دهید. انتقال به مکان پرنور را به تدریج انجام دهید.
جوانه ها چروک میشوند:
این عارضه چند دلیل میتواند داشته باشد، کمبود رطوبت، بهتر هست بستر را کامل آبیاری کنید، استفاده بیش از اندازه از سموم قارچ کش، اگر دز مصرف قارچ کش زیاد شده، بهتر هست بستر را آبشویی کنید تا سم موجود در بستر خارج شود. وجود افت در خاک از جمله شپشک آردآلود، که بهتر هست از چند قسمت بستر جوانهها با احتیاط از بستر خارج شوند و ریشه ها چک شود.
کنار بستر حشرات کوچکی پرواز میکنند:
علت این مشکل رطوبت زیاد بستر میباشد که مگس سیاه ماده علاقهمند به تخم گذاری در خاکهای مرطوب را دارد، برای پیشگیری از این افت بهتر هست رطوبت بستر را کم کرده و کنار بستر از کارتهای چسبدار استفاده شود، لاروهای این حشره به جوانههای کاکتوسها آسیب جدی وارد میکنند که بهتر هست در زمان مشاهده لاروها در بستر، با محلول سم حشره کش کامل آبیاری شود.
سطح بستر سبز رنگ میشود:
دلیل این مشکل رطوبت زیاد بستر و تهویه نامناسب میباشد، بهتر هست بستر کشت هوادهی شده تا رطوبت بستر کم شود و اکسیژن کافی به جوانهها برسد، نور را شکسته و نور غیر مستقیم به بستر بتابد. تا جای ممکن قسمتهای سبز را با پنس استریل شده جمع کنید و روی سطح بستر ماسههایی که از اندازه جوانهها کوچکتر هستند و شکل کروی دارند بریزید تا نور با سطح بستر تماس نداشته و بستر جلبک نبندد. از ظرفهایی که مات هستند برای بستر کشت استفاده کنید ولی درب حتماً باید شفاف باشد تا نور کافی به جوانهها برسد.
تارهای سفید رنگی اطراف جوانه نمایان شده:
اگر تارهای سفید رنگ در یک قسمت جوانه باشند ریشههای جوانه هستند، بعضی مواقع این تارها کل جوانه را در برمیگیرند که این نوع تارها شبیه تارهای عنکبوت هستند در این حالت جوانه قارچی شده و باید از بستر کشت خارج شود تا بقیه جوانهها مبتلا نشوند.
تغییر رنگ جوانههای کاکتوس که طبیعی میباشد( تصاویر بالا)
سبز شدن و جلبک بستن سطح بستر (تصاویر بالا)
ژلهای شدن جوانهها در اثر بیماریهای قارچی که فوراً باید از بستر حذف شوند (تصویر بالا)
رشد علفی جوانهها در اثر کمبود نور (تصاویر بالا)
ریشه جوانهها (تصاویر بالا)
تغییر رنگ جوانه ها در اثر نور و گرما
رشد ایده آل و طبیعی جوانهها
برای آموزش کاشت بذر کاکتوس اینجا کلیک کنید.
برای خرید بذر کاکتوس اینجا کلیک کنید.
نویسنده: کارشناس میهن کاکتوس
منبع: میهن کاکتوس
با عرض سلام و خسته نباشید
اگه ریشه ی بذرهای کاشته شده روی سطح خاک باشه، بلید کاری کرد یا طبیعیه؟
سلام، ممنون، رطوبت بستر رو کم کنید ریشه ها داخل بستر هدایت میشن. میتونید با یک خلال چوبی یا پنس کاملا استریل شده ریشه ها رو با احتیاط کامل داخل بستر هدایت کنید.
سلام
در مورد مگس سیاه نوشتید با سم حسره کش کامل آبیاری شود.
نحوه آبیاری چگونه باید باشد. لطفا راهنمایی بفرمایید.
با تشکر
سلام، هم میتونید بصورت سمپاشی وهم ابیاری انجام بدید. به اندازه ای که مقداری از محلول از کف گلدان یا بستر خارج بشه.
سلام. ممنون از مشاوره های حرفه ای و رایگان و ارزشمندتون.
من چند تا میرتلو آبی کاشتم و چند تا ژمینو شکلاتی توی یه بستر . الان. 80 درصد میرتلو ها تو سه روز اول جوونه زدن ولی ژمینو ها هنوز نه
فقط سه روزه که کاشتمشون حالا نیازه واسه خراب نشدن میرتلو ها هوادهی کنم یا صبر کنم ژمینو ها هم سبز شن؟
سلام، ممنون از توجه شما دوست گرامی،بهتر بود جدا کشت میکردید چون میزان رشدشون متفاوت هست، مشکلی نیست میتونید برای چک کردن بستر برای چند ثانیه درب رو باز کنید ولی برای هوادهی بهتر هست صبر کنید حداقل دو هفته بگذره بعد هوادهی رو شروع کنید.
با سلام و خسته نباشید ، ببخشید که زیاد سوال میپرسم من بذر هامو یک تیر کاشتم نتیجش تا به الان به این صورت هست که از بستر اول ( اچینو ، ملو و فرو و میکس مدل ) از ۸۰ تا حدود ۵۵ تا و از بستر دومم ( ژمینو ، مامیلاریا ، نوتو و فرالیا ) از ۱۰۰ تا ۵۰ تا و از بستر سومم ( انواع سرئوس ، استت سونیا و اسپوستوا ) از ۶۰ تا ۲۱ تاش سبز شدن ایا جاداره بازم در بیان ( ۶ روزه کاشته شدن ) و صبر کنم ۲ هفتش تموم شه و بعد هوا دهی رو شروع کنم ؟ یکی هم چند تا سرئوس هام با اینکه کاملا سالم هستن ولی قهوه ای رنگ شدن علتش چیه قارچ هستش ؟ ( شل نیستن )
سلام، ممنون، سپاس از شما که نتیجه کشتتون رو با ما وسایر دوستان به اشتراک میگذارید،برای هشت روز این تعداد عالی هست، بقیه هم سبز میشن عجله نکنید،بله بهتر هست صبر کنید بالای 60 درصد که سبز شدن، میتونید هوادهی رو شروع کنید،دما ونور زیاد باعث قرمز یا قهوه ای شدن جوانه ها میشه دما ونور ایدال بشه سبز رنگ میشن مشکلی نیست.
با سلام
ببخشید بنده تعدادی زیاد ککاکتوس دارم گلدانهای کاکتوس رو داخل باغچه گذاشتم ولی حواسم نبوده شلنگ اب از شب تا صبح باز مانده و کاکتوسها غرق اب شدن ایا نیاز هست که خاک تمام گلدانها رو تعویض کنم و داخل خاک خشک بگذارم یا نیاز ی نیست لطفا راهنمایی کنید که کاکتوسها خراب نشوند با ید چکار کنم با تشکر
سلام، نیازی به تعویض خاک نیست، گلدانهارو روی یک سبد بگذارید، بصورتی که زهکش گلدانها ازاد باشه،تا اب اضافی خارج بشه دو سه روز روی سبد نگهداری کنید تا از قسمت زهکش گلدانها هم هوادهی بشه، تا وقتی که خاکشون کامل خشک نشده ابیاری نکنید.
سلام و عرض ادب
این سنگ ریزه های سفید که روی خاک دیده میشن رو از کجا خریداری میکنین؟
گل فروشی، سنگ فروشی، لوازم تزئینی، عرضه محصولات کشاورزی هم رفتم نداشتن
برای سینی کشت هم خیلی جستجو کردم پیدا نکردم، نه گل فروشی، نه گلدان فروشی، نه ابزار باغبانی، نه پلاسکو هیچ جا نداشتن
اینترنتی سایتی هست سفارش بدم؟
ممنون
سلام، سنگها رو میتونید از اکواریومیها تهیه کنید، سینی کشت بیشتر در فروشگاهای لوازم کشاورزی موجود هست برای خریداینترنتی میتونید روی مرورگرتون سرچ کنید.
ممنونم و همیشه سربلند و موفق باشید
و یکی هم من چپن جا کم اوردم ۱۰ تا از استروفیتوم هارو با سرعوس ها کاشتم مشکلی که پیش نمیاد ؟
سرئوسها زودتر از سایر جوانه ها قد میکشن،دمای رشد ورطوبت یکسان هست فقط میزان رشدشون فرق داره.
با سلام و خسته نباشید خدمت شما ، من بذر هام تازه کاشتم حدود ۳ روز ولی انگار بسترم خشک شده ( رنگ خاک همونه ولی هیچ گونه قطره ای کنار بسترم نیست ) با اینکه قبل از کشت خاک کامل ابیاری شده بود و بسترم درش بستس به نظرتون درش رو باز کنم و ابیاری کنم ؟ یا بزارم به حال خودش باشه؟
سلام، ممنون، زمانی داخل بستر عرق میکنه وقطرات اب نمایان میشه که دمای داخل بستر از دمای بیرون بستر گرمتر باشه،واین بیشتر زمانی که هواخنک هست اتفاق می افته ،مشکلی نیست ،درهمان شرایط نگهداری کنید نیازی به ابیاری نیست.
من در رشت هست م است .است بااین شرایط اب و هوایی در بستر رو بعد از سه ماه برداشت
بله اگر رطوبت محیط بالاست میتونید بعد از سه ماهگی درب بستر رو بکلی بردارید.
http://uupload.ir/files/6gbw_img_20190619_160206.jpg
سلام من امروز این هارو دیدیم زیر دوتا تاشون زیر خاک نبود دیدم ایااین ها قارچ هستند یاریشه.
سلام، ریشه جوانه ها هستند ،مشکلی نیست.
نه شرایط نگهداری که همونه و این اتفاق هم قبل کود دادن بوده( یک قاشق چای خوری تو یک لیتر)
امیدوار بودم با کود دادن بهتر بشن که نشدن
شاید به دلیل ارتفاع کم خاک ( تقریبا 2 یا 3 سانت) تو ظرفشون باشه؟
احتمالش هست که بخاطر ارتفاع کم خاک بستر باشه ،بله اگر سه ماه رو تموم کردند میتونید تک کنید،24 ساعت قبل از تک کردن بستر رو با محلول قارچ کش ابیاری کنید تا خاک بستر نرم بشه وجدا سازی راحت باشه.24 ساعت بعد اقدام به تک کنید.
سلام خسته نباشید
از کاشت نخل ماداگاسکار گیی من حدودا 3 ماه و نیم میگذره اوایل خوب رشد کردن ولی الان رشدشون متوقف شده. من جوونه هارو توی اتاقم پشت پنجره گذاشتم و هفته پیش به همشون کود 12-12-36 دادم. ولی حس میکنم جوونه های نخل دارن پژمرده میشن.
به نظرتون باید چیکار کنم؟ آیا تکشون کنم و انتقال بدم به یه جای دیگه؟
سلام، ممنون، شرایط نگهداری عوض شده؟ چه مقدار کود دادید؟
ببخشید ،لازم به ذکر که از روزی که بذر هارا کاشتم الان حدود 24روز میگذره.با تشکر
باسلام مجدد بیش از یک هفته قبل پیام دادم که حدود 300 بذر ضف روز قبل کاشتم ولی متاسفانه حدود140تابیشتر درنیامده شما فرمودید عجله نکنم ، بعداز ٨،۹ روز الان باید بگم که فقط ۳تا بذر جدید جوانه زدند انها هم هرسه ژمینو هستند ومتاسفانه بذرهای دیگه خبری ازشون نیست،بعضی واریته ها کامل جوانه زدند ولی متاسفانه بعضی هیچی وبعضی یکی دوتا سبز شدن .آیا جای نگرانی ندارد و هنوز میشه امیدبه در آمدن ببالای ٨۰درصد شد یا خیر؟
ی سوال دیگه آیا وقتی درب ظرف بستر بسته است حتما باید روی دیواره های ظرف بستر قطرات آب عرق کرده مشاهده بشه یا رطوبت خاک بستر کافیه؟؟؟
سلام وقت بخیر حتما با شماره سایت تماس بگیرید تا بذرهای سبز نشده مجدد ارسال شود. بله حتما باید رطوبت کافی باشد وگرنه بذرها سبز نمیشوند.
با سلام
دیروز ی سوال کردم ولی تو سایت نگذاشتید
سلام لطفا مجددا ارسال کنید
سلام
اول میخوام ازتون خیلی خیلی تشکر کنم.
سایتهای زیادی برای فروش بذر کاکتوس وجود داره و من تقریبا اکثر اونها رو دیده اما اون چیزی که کار شما رو از بقیه متفاوت میکنه مقالات بسیار ارزشمند و کامل سایت شما و لطف شما در پاسخگویی دقیق و با صبر و حوصله به سوالاته.
بذرهایی که ازتون گرفتم از گونه های مختلف هستند. مامیلاریا,سروس,آسترو فیتوم,ژمینو ,ملو و کاکتوس میکس که همه سبز شدن.
عکس جوانه هایی که ۲۰روزه هستند رو خدمت شما ارسال میکنم. میخوام بدونم رشدشون طبیعی هست و مشکلی ندارن.
http://uupload.ir/files/fbt8_img_20190614_201138.jpg
سلام، ممنون از توجه شما دوست گرامی،پیامهای دلنشین شما ما رو بیش از پیش به کارمون علاقمند میکنه، برای 20 روز، رشدشون عالی هست.
سلام
میخواستم بدونم چطور میتونم براتون عکس آپلود کنم؟
سلام، برای آموزش آپلود عکس روی نوشته کلیک کنید.
با سلام
حدود300 تا بذر کاشتم سه هفته گذشته حدود 140تاش در نیامدند!!!!هفته قبل همین تعداد در نیامده بودند پیام دادم شما گفتید عجله نکنم درمیاد ،تو این یک هفته هنوز اتفاقی نیفتاده،کمی نگرانم!!!!
سوال دیکه ای که دارم اینه که با هوادهی رطوبت بسترهایم پایین امده درحدی که روی دیواره های بستر و درب بستر قطرات آب که نشان عرق کردن بستر هست دیگه مشاهده نمیشه فقط روی یکی از بسترهام خیلی کم درجد چند قطره عرق هست،البته خاک بسترخشک نیست ،آیا باید آبیاری کنم ؟؟
سلام باید رطوبت کامل باشه تا سبز بشه بذرها. بهتره ظرف را داخل یک پلاستیک بزارید و کامل ببندید
با سلام و خسته نباشید
حدود 5روزه بذر آستریاس کاشتم امروز در بستر رو برداشتم دیدم ی تعداد از بذرا جوونه زدن ولی حالت افقی افتادن رو بستر.. یعنی ریشه شون نرفته داخل خاک.. باید چیکار کنم ؟؟ در ضمن دما احتمالا بالای 30 درجه بود و و بستر کاملا خیس.. میشه راهنمایی کنید؟؟
سلام، بستر رو بجای خنکی انتقال بدید ورطوبت بستر رو کم کنید ریشه ها داخل بستر هدایت میشن. درب رو بصورت نیمه باز بگذارید تا رطوبت کم بشه.