بیماری‌ های ویروسی در گیاهان

بیماری‌های ویروسی در گیاهان

بیماری‌های ویروسی در گیاهان: بیماری‌های ویروسی از جمله مهم‌ترین بیماری‌ها در گیاهان هستند که موجب کاهش تولید محصولات کشاورزی  و از بین رفتن انواع گیاهان می‌شوند. اغلب بیماری‌های گیاهان،‌ عاملی قارچی یا شبیه به قارچ دارند. با این حال، بیماری‌های خطرناکی که گیاهان را آلوده می‌کنند ارگانیسم‌های ویروسی و باکتری‌ها هستند. بیماری‌های ویروسی گیاهان، بخصوص در محیط‌های گلخانه به سرعت انتشار پیدا می‌کنند به همین دلیل به محض مشاهده نشانه‌هایی بر وجود این بیماری‌ها باید اقدام به حذف و ضدعفونی محیط اقدام شود.

اولین نشانه‌های بیماری‌های ویروسی در گیاهان، لکه بر روی تنه و برگ، پژمرده شدن گیاه، له شدگی گیاهان، ریزش برگ‌ها و مرگ ناگهانی گیاه می‌باشد. ویروس‌ها، موجوداتی قابل انتقال هستند. ویروس‌ها در گیاه از طریق رابطه‌ای سیتوپلاسمی به نام پلاسمودسماتا از یاخته‌ای به یاخته دیگر راه می‌یابند. ویروس‌ها حرکت سریع‌تری نیز دارند که طی آن از یک بخش گیاه به بخش دیگر آن از طریق آوندها انتقال می‌یابند.

 

یکی از راه‌های مرسوم در انتقال بیماری‌های ویروسی گیاهان پیوند زدن گیاه سالم با گیاهی آلوده که هیچ علائمی از بیماری ندارد. موقع پیوند زدن بخصوص در کاکتوس‌ها از گیاهان سالم انتخاب کنید و پیوند را در محیطی تمیز و استریل انجام دهید.

 

از دیگر راه‌های دیگر انتقال ویروس‌ها حشرات مکنده مانند شته‌ها هستند. حشرات ویروس‌ها را در بین گیاهان پخش می‌کنند. ویروس‌ها همچنین ممکن است از طریق خاک‌های آلوده و از طریق ریشه گیاهان را آلوده نمایند. ویروس ها وارد سلول های گیاهان شده و تکثیر میکنند و باعث مرگ سلول ها می شوند.

ویروس گیاهی
ویروس‌ها در اکثر صیفی جات مانند سیب زمینی، گوجه، انواع درختان، گل‌های زینتی از جمله کاکتوس‌ها و ساکولنت ها ایجاد بیماری می‌کنند. نشانه‌های بیماری ابتدا به صورت لکه‌های شبیه به لکه‌های قارچی ایجاد می‌کنند و سپس به سراسر گیاه منتقل شده و باعث مرگ گیاهان می‌شوند. متأسفانه بیماری‌های ویروسی در گیاهان زمانی نمایان می‌شود که دیگر امکان درمان وجود ندارد. کاملاً واضح است که بین علائم بیماری‌های ویروسی، باکتریال و قارچی هم‌پوشانی زیادی وجود دارد.

ویروس‌ها به صورت زنگ‌زدگی و ایجاد حالت آبکی نیز مشاهده می‌شوند.

ویروس گیاهی ویروس گیاهیویروس گیاهی

کنترل و درمان بیماری ویروسی گیاهی:
در حال حاضر، هیچ درمانی برای بیماری ویروسی گیاهی وجود ندارد. این یعنی برای پیشگیری از گسترش بیماری تمامی گیاهان آلوده باید از بین برده شوند. هدف از بهترین روش‌هایی که برای مبارزه با بیماری‌های مسری گیاهی اتخاذ می‌شود پیشگیری است. برای پیشگیری محیط گلخانه را استریل نگهدارید گیاهان جدید را به مدت چند هفته قرنطینه نمایید. ورود خروج افراد را محدود کنید، گیاهان آلوده را از بین ببرید، گیاهان آلوده را در محیط زیست رها نکنید و آنها را بسوزانید.

 

ویروس‌های گیاهی، ذرات RNA یا DNA هستند که گیاهان را آلوده می‌کنند و بیماری‌زا هستند. اکثر ویروس‌های گیاهی ذرات ویروسی با RNA دو رشته‌ای یا تک رشته‌ای هستند. متداول‌ترین ویروس‌های گیاهی عبارت‌اند از ویروس‌های موزائیک، ویروس‌های پژمردگی لکه‌ای و ویروس‌های پیچیدگی برگ.

 

ویروئیدها از مولکول‌های تک رشته‌ای RNA ترکیب یافته‌اند و مسبب آن دسته از بیماری‌های گیاهی هستند که رشد ناقص گیاه را در پی دارند. ویروس‌های اقماری ذرات بیماری‌زای فوق‌العاده ریزی هستند که به‌منظور تکثیر و بروز بیماری در گیاه نیازمند ویروس کمک‌کننده هستند. هیچ درمانی برای بیماری‌های ویروسی گیاهی وجود ندارد؛ برای همین پیشگیری همچنان محور کنترل بیماری محسوب می‌شود.

 

ویروسهای گیاهی ، تنها در گیاهان تولید بیماری می‌کنند. کرونا ویروس‌ها که این روزها در انسان‌ها تولید بیماری‌های همه‌گیر کرده است، در گیاهان تولید بیماری نمی‌کنند.

بیماری‌های ویروسی در گیاهانبیماری‌های ویروسی در گیاهانبیماری‌های ویروسی در گیاهانبیماری‌های ویروسی در گیاهانبیماری‌های ویروسی در گیاهان
منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    55 thoughts on “بیماری‌ های ویروسی در گیاهان

    1. معصومه میگوید:

      سلام .با سپاس از زحمات تون.برای درمان مسمومیت شامادورا چه کارهایی باید انجام داد؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، باید خاک رو کامل ابشویی کنید ویا کلا خاک رو عوض کنید.

        • معصومه میگوید:

          خاک رو عوض کردم و آبیاری اول با قارچکش انجام دادم.نمیخواد هیومیک اسید بدهم؟​سپاسگزارم

          • کارشناس 2 میگوید:

            اگر گیاه مسموم شده تا یک ماه بهتر هست نه سم بدید نه کود، ابیاری با قارچکش بدترش میکنه چطوری مسموم شده؟ علائمش چی هست؟ عکس از گیاه بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.