چگونه در خانه کمپوست درست کنیم؟

عنوان نوشته
چگونه در خانه کمپوست درست کنیم؟

متن نوشته

از چه موادی برای تولید کمپوست خانگی استفاده کنیم؟
برای تولید کمپوست خانگی تنها به آشغال‌های آشپزخانه‌تان نیاز دارید. مواد مورد استفاده در این فرآیند به دو دسته‌ مواد سبز (موادی که نیتروژن دارند) و مواد قهوه‌ای (موادی که کربن دارند) تقسیم می‌شوند.

مواد سبز مانند برگ‌های سبز گیاهان، گل‌ها، زباله‌های باغ، سبزیجات، پوست میوه‌ها و سیفیجات، تفاله چای و قهوه، پوسته تخم مرغ و مواد مشابه.

مواد قهوه‌ای مانند برگ‌های سوزنی درختان همیشه سبز (مثل کاج)، برگ‌های خشک‌ شده(بدون بیماری وافت)، شانه تخم‌ مرغ، دستمال و حوله کاغذی، روزنامه و کاغذ (غیر از کاغذهای گلاسه)، پوست درخت، کاه، مقوا، کیسه‌های قهوه و چای، چمن‌های کوتاه شده و مواد مشابه.

تولید کود ارگانیک از زباله‌های آشپزخانه کاری است که نیاز به کمی صبر و حوصله دارد، اما اگر فوایدش را بدانید شاید سختی‌ مسیر برایتان آسان‌تر شود.

از فواید تولید کمپوست خانگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد

در آشپزخانه خانه‌ همه ما روزانه مقدار زیادی زباله تولید می‌شود. اگر خیلی به فکر محیط‌ زیست باشید شاید نهایتا زباله‌های خشک و تر را از هم جدا کنید. اما تا به حال به این فکر کرده‌اید که می‌توانید از بخش عمده‌ی آشغال‌های تولیدی خانه‌تان کودی با کیفیت تولید کنید؟ اگر اهل نگهداری از گل و گیاه باشید این کود می‌تواند خیلی جدی به کارتان بیاید. اگر هیچ گل و گیاهی ندارید هم شاید بتوانید از این کود پول در بیاورید.

کمپوست خانگی یک روش برای کاهش حجم زباله‌های فساد پذیر خانگی و تبدیل آن‌ها به موادی کاربردی است. در این مطلب می‌خواهیم نحوه‌ تبدیل آشغال‌های بدبوی آشپزخانه به کودی مفید را با هم بررسی کنیم.

با تولید کمپوست خانگی حجم زباله‌های روزانه‌تان کمتر شده و از این طریق به حفظ محیط زیست کمک می‌کنید.
با تولید کود ارگانیک در خانه نیازی به خرید کودهای شیمیایی برای تغذیه گل و گیاهانتان ندارید. بدین ترتیب هم در هزینه‌هایتان صرفه‌جویی کرده و هم به نحوی به محیط‌ زیست کمک می‌کنید.

چه موادی کمپوست نمی‌شوند؟

گرچه کمپوست خانگی راهی برای تبدیل آشغال‌های آشپزخانه شما به کود است، اما باید بدانید که نمی‌توانید از همه آشغال‌هایتان برای تولید کمپوست استفاده کنید.

۱_فرآورده‌های لبنی (مانند شیر، کره، ماست و…): این مواد بوی بدی ایجاد کرده و حشرات موذی را جذب می‌کنند.
ضایعات هرس درختان‌ سمپاشی‌ شده می‌توانند باعث از بین رفتن ارگانیسم‌های مفید کمپوست شوند.

۲_ضایعات حیوانات خانگی (مثل مدفوع سگ و گربه): این مواد ممکن است حاوی مواد بیماری‌زا و برای انسان و گیاه خطرآفرین باشند.

۳_خاکستر زغال، چون مواد موجود در آن برای گیاهان مفید نیست.

۴_آبی که برای شست‌و‌شو در آشپزخانه استفاده شده، تنها در صورتی که فاقد مواد شیمیایی شوینده باشد می‌توان برای افزایش رطوبت از آن استفاده کرد.

۵_سایر مواد مانند پلاستیک، فلزات، علف‌های هرز و سمی، مواد شیمیایی و گیاهان بیمار و حشرات.

 

انواع روش تولید کمپوست

برای تولید کود در خانه دو روش وجود دارد. روش اول همان روش سنتی است. شما در حیاط خانه چاله‌ای می‌کنید و مواد مورد نظرتان را در آن چال می‌کنید. بعد حدود یک سال صبر می‌کنید تا در نهایت کود خانگی‌تان آماده شود. این روش آسان‌ترین روش است و طبیعت تمام مراحل تبدیل زباله به کود را برایتان انجام می‌دهد.

اما این روش فقط به درد کسانی می‌خورد که باغ یا خانه‌ای با حیاط بزرگ دارند. امروزه اکثر افراد در خانه‌های آپارتمانی زندگی می‌کنند و روش دفن در زمین به کارشان نمی‌آید.

اگر شما هم جزو این دسته هستید اصلا نگران نباشید. درون یک سطل پلاستیکی یا فلزی هم می‌توان کمپوست خانگی تولید کرد.

برای کمپوست خانگی سطل‌های مخصوصی در بازار وجود دارد که می‌‌توانید آن‌ها را تهیه کنید. اما اگر نمی‌خواهید زیاد هزینه کنید یک سطل معمولی هم کارتان را راه می‌اندازد. فقط به این توجه کنید که سطل را اولا باید در محلی مسطح قرار دهید و ثانیا باید در جایی باشد که بتوانید هر چند روز به آن سر بزنید وحتما دارای سوراخهای برای رد وبدل شدن هوا درکف ودر بدنه داشته باشد. پشت بام یا بالکن خانه گزینه‌هایی مناسب برای جاگذاری سطل کمپوست هستند.

کف سطل را با چند شاخه پر کنید تا به نوعی سطل کمپوستتان زهکشی شده و جریان هوا در آن برقرار شود. بعد یک لایه برگ روی آن بریزید. از اینجا به بعد به صورت یک لایه در میان سطل را از مواد سبز و مواد قهوه‌ای پر کنید.

در آینده هر وقت خواستید به سطل کمپوستتان موادی اضافه کنید حتما به لایه‌بندی که گفته شد توجه کنید و دقت کنید که زیر زباله‌های جدید یک لایه مواد قهوه‌ای وجود داشته باشد. در غیر این صورت رطوبت توده بالا رفته و باعث کند شدن سرعت تجزیه مواد می‌شود.

حتما حین پر کردن سطل کمپوست به لایه‌بندی یک در میان مواد سبز و مواد قهوه‌ای توجه کنید تا بهترین نتیجه را از کارتان بگیرید.

چطور از سطل کمپوست نگهداری کنیم؟

برای نگهداری از سطل کمپوست باید به چند مورد توجه کنید. هر بار که ماده‌ای جدید به سطل اضافه کنید حتما مطمئن شوید که با لایه‌های پایین‌تر مخلوط می‌شود.

اگر سطل کمپوستتان از خودش بوی بد متساعد می‌کند یعنی که تجزیه‌ مواد به صورت بی‌هوازی انجام می‌شود. برای رفع این ایراد باید حداقل یک بار در هفته مخلوط کمپوستتان را زیر و رو کنید.

کنترل رطوبت سطل کمپوست نیز اهمیت بالایی دارد. رطوبت توده مواد شما باید مانند اسفنجی باشد که آب را به خودش جذب کرده است. یعنی اگر آن را در دست گرفتید نباید قطرات آب از آن چکه کرده یا رطوبتش دستتان را خیس کند. پس همواره رطوبت مواد را چک کنید. اگر مواد خشک بودند به آن آب و اگر زیادی مرطوب بودند به آن مواد خشک اضافه کنید.

برای کاهش زمان روند تولید کود خانگی باید به شرایط محیطی هم توجه کنید. مثلا اگر در منطقه‌ای سردسیر زندگی می‌کنید باید سطل کمپوستتان را در معرض تابش نور خورشید قرار دهید. زیرا عمل تجزیه مواد به مقداری گرما نیاز دارد. اما اگر در منطقه‌ای گرمسیر زندگی می‌کنید بهتر است سطل را در سایه‌ بگذارید. بدین ترتیب از تبخیر آب و خشک شدن مواد جلوگیری می‌کنید.

فرآیند تولید کمپوست و کود خانگی بین ۶ تا ۱۲ ماه طول می‌کشد. شما با توجه به نشانه‌های ماده نهایی نیز می‌توانید مطمئن شوید کمپوستتان آماده بهره‌برداری است یا خیر. کمپوست نهایی رنگی تیره دارد، ترد است و بویی شبیه بوی خاک می‌دهد. تکمیل کمپوست معمولا از کف سطل شروع می‌شود. شما می‌توانید هر بخش از سطل را که فرآیند تبدیلش کامل شده از سطل خارج کنید.

قبل از تکمیل تجزیه مواد از آن‌ها استفاده نکنید! اگر تجزیه کامل نشده باشد میکروب‌های داخل توده ممکن است با مصرف نیتروژن خاک مانع از رشد گیاهان شما شوند.

تولید کمپوست خانگی به شما کمک می‌کند که هم از حجم زباله‌های تولیدی‌تان بکاهید و هم در تولید کود موردنیاز گیاهانتان خودکفا شوید.

نویسنده: کارشناس میهن کاکتوس

مطالب تصادفی از مجله میهن کاکتوس

ارسال پست در مجله میهن کاکتوس به چهار روش

بازگشت به مجله میهن کاکتوس

10 thoughts on “چگونه در خانه کمپوست درست کنیم؟

  1. سعید میگوید:

    من دو تا بیس لیتری دارم ک سرشو بریدم پوست میوه اینا میریزم ی کوچولو خاک میریزم روش دوباره این کار انجام میدم چون جلو افتابه بو نمیده درش بازه شاید طول بکه پروسه کمپوست سازی ولی حداقلش سال بعد دوتا بیس لیتری کمپوست اعلا دارم برا تعویض گلدان

  2. جلال میگوید:

    با سلام.اگه کمپوست رو به این شیوه ای که گفتین درست کنیم چه مقدار میشه توی خاک گیاهان گلدانی و آپارتمانی استفاده کرد؟
    اگه گیاه رو توی همین کمپوست بدون اینکه هیچ ماده ی دیگری به اون اضافه کنیم بکاریم مشکلی نداره؟یعنی میشه گیاه رو ۱۰۰درصد توی کمپوست بکاریم و باعث سوختگی گیاه نمیشه؟

    • کارشناس 2 میگوید:

      سلام، میتونید یک سوم خاک گلدان رو از کمپوستی که درست کردید استفاده کنید. نه بتنهایی باعث سوختگی گیاه میشه باید مقداری هم خاک یا ماسه ترکیب کنید.

  3. حسن میگوید:

    سلام و عرض ادب خدمت کارشناسان محترم.چند سوال داشتم که خواستم مطرح کنم.
    ۱.چه کارهایی میشه انجام داد تا فرآیند تولید کمپوست سریع تر انجام بشه؟ مثلا هر روز توده کمپوست رو به هم بزنیم.
    ۲.برای اضافه کردن پوست میوه به سطل کمپوست باید ابتدا آنها را خشک کنیم و بعد به سطل کمپوست اضافه کنیم یا فقط آنها رو تکه تکه کرده و به سطل کمپوست اضافه کنیم؟
    ۳.کمپوست آماده شده در آخر برای چه گیاهانی(گیاهان آپارتمانی،کاکتوس و ساکولنت)خوبه؟و چه درصدی از اون برای ترکیب خاک مناسبه؟

    • کارشناس 2 میگوید:

      سلام، ممنون، نمیشه زمان رو کاهش داد باید اون زمان طی بشه تا مواد کامل پوسیده بشه، با هم زدن میتونید از متساعد شدن بوی نامطبوع جلوگیری کنید بستگی به میزان پسمانده ها از ۴الی ۶ ماه یا یک سال زمان میبره ونمیشه این زمان رو کاهش داد، یعنی اگر مواد رو زودتر هم خارج کنید بصورت کامل پوسیده نشده وباعث بیماری یا از بین رفتن گیاهان میشند پس بهتر هست دراین مورد عجله نکنید وصبر کنید، نه نیازی به خشک شدن پوست میوه ها نیست به همون صورت که جدا کردید میتونید داخل سطل کمپوست بریزید فقط دقت کنید که لایه ها رو بصورت تر وخشک بگذارید، برای گیاهان اپارتمانی وگیاهانی که داخل باغچه هستند مناسب هست برای کاکتوسها مناسب نیست.

  4. علی میگوید:

    سلام و سپاس از سایت عالیتون
    آیا ورمی کمپوست هم میشه تو خونه تولید کرد؟
    لطفا روش کار رو توضیح بدین

    • کارشناس 2 میگوید:

      سلام، ممنون از توجه شما، برای تهیه ورمی کمپوست باید یک محیط جداگانه داشته باشید داخل منزل فکر نکنم جواب بده، ورمی کمپوست از نوعی کرم خاکی بدست میاد، باید یک محیط جداگانه وتمیز داشته باشید که بتونید کرمها رو اونجا پرورش بدید تا بتونید ورمی کمپوست برداشت کنید.

    • مهدی میگوید:

      سلام و درود.نمی گم نمیشه ولی کار سختی هست.بنده خودم سه بار بر اثر رطوبت کم یا زیاد کرم هام رو از دست دادم.

  5. erfanre6423 میگوید:

    با سلام.
    مثل همیشه عالی.هر روز سایتتونو چک میکنم ببینم مقاله جدید گذاشته اید یا نه.و همینطور بذر ها

ارسال دیدگاه بسته شده است.