دکتر نیو | معرفی پیشکسوتان کاکتوس ایران

امروز تو فیسبوک به یک مطلب جالب در مورد دکتر نیو برخورد کردم ، خیلی عالی بود و تصمیم گرفتم با شما به اشتراک بزارم، این مقاله در سال ۱۳۹۲ در فیسبوک منتشر شده ولی ممکنه سالها پیش این گفتگو انجام شده باشد و ناشر آن انجمن تولید کنندگان گل و گیاه کرمان می باشد.

دکتر علیرضا نیو مردی که عمر خود را با کاکتوس و گیاهان گوشتی گذرانده، دکتر نیو سالها وقت خود را صرف جمع آوری و نگهداری کاکتوس در ایران کرده اند و به شناسایی کاکتوس در ایران کمک بزرگی کرده اند. او بعد از ۳۶ سال تلاش و همت لقب پدر کاکتوس ایران را به خود اختصاص داده ایشان ضمن مصاحبه با واحد خبر انجمن تولید کنندگان گل و گیاه استان کرمان به تشریح زندگی خود پرداخت.

ایشان در سال ۱۳۲۰ در محله یوسف آباد تهران به دنیا آمد. دیپلم را در ایران و دکتری خود را در رشته طب ورزش از کشور اتریش دریافت نمود. او دارای دو فرزند دختر که در رشته های ادبیات و محیط زیست فارغ التحصیل شده اند. علاقه او به طبیعت و گل و گیاه به گونه ای بود که در دوران کودکی زمانی که پدرشان رئیس کارخانه قند مرودشت استان فارس بود در زیر درخت بید حیاط منزلشان تپه ای از خاک ایجاد نموده و با جمع آوری انواع حشرات از جمله سوسک ،عقرب ، … و ساخت لانه برای آنها در این تپه اکوسیستم کوچکی بوجود آورد و ساعتها در کنار این تپه نظاره گر رفتار حشرات بودند و از این کار لذت می برد.اولین تجربه پرورش گیاهان را در فضای ۴۰ متر مربعی بر پشت بام منزلشان در یوسف آباد تهران آغاز نمود . بعد ها گلخانه ای در صفا دشت و نهایتا در محمد شهر با ۶۰۰۰ متر مربع و در کنار آن در جاده مخصوص ۲۰۰۰ متر مربع اقدام به تولید انواع ساکولنتها نمودند.ایشان تاریخچه کاکتوس ایران را از چهار راه پهلوی تهران قدیم بیان می کنند که در آنجا شخصی گلفروش بنام آقای صالحی با آوردن تعداد محدودی کاکتوس از اروپا آنها را به مردم پایتخت عرضه می نمود.

دکتر نیو در سال ۱۳۶۱ با وارد نمودن ۱۰۰۰۰۰ بذر کاکتوس از کشور آلمان اقدام به تولید و پرورش انواع کاکتوس در سطح وسیع نمود که در این راه بارها شکست خورد اما نا امید نشد ومجددا با صرف هزینه های زیاد توانست بذرها را با موفقیت سبز و به نتیجه برساند.

ایشان رمز موفقیت خود را اول علاقه و دوم پشتکار می دانند.ا و از خاطرات و تجربیات خود در طول این دوران به سرمای سال ۱۳۸۳ اشاره نمودند که در این سال در اثر شدت برودت تعداد زیادی از کاکتوس ها و ساکولنتها از جمله ۱۵۰ اچینو بزرگ از بین رفت که خسارت وارده در آن سال بر اساس مستندات سازمان جهاد کشاورزی ۸۰۰۰۰۰۰۰۰ میلیون تومان برآورد شد.

دکتر نیو  در مورد جایگاه این گیاه در بین سایر گیاهان زینتی مهم ارزیابی می کنند و طرفداران و ارزش آن روز به روز بیشتر می شود. گیاه کاکتوس خواستار بین المللی دارد و ایران هم توان تولید و صادرات آن را به سایر کشورها دارد.

امروزه در امریکا تولید وعرضه آن به گونه ای است که ساکولنتها را در سبد گلفروشها و همچنین در تزئین دسته گلها استفاده می شود و به دلیل ماندگاری طرفداران زیادی دارد.

ایشان خواستار این شد خانواده ها آموزش وظیفه شناسی و ایجاد احساس مسئولیت را در فرزندان با تهیه چند گلدان گل شروع کنند و با آموزش نگهداری آن را به فرزندان خود از آنها بخواهند مسولیت رسیدگی از جمله آبیاری و تغذیه گیاهان را به عهده بگیرند .

او اکنون بزرگترین شادی زندگیش را در نان آور بودن این شغل در جامعه می داند.

پدر کاکتوس ایران به جوانان دوستدار این رشته توصیه کرد بیشتر وقت خود را روی گونه های بگذارند که با آب و هوای کشورمان سازگارند و قابلیت بومی سازی را دارند.

منبع: انجمن تولید کنندگان گل و گیاه کرمان

 

متاسفانه چند سال قبل گلخانه دکتر نیو دچار آتش سوزی شد،

دوستانی که در مورد دکتر نیو اطلاعات دیگه ای دارند میتوانند در زیر این مقاله در بخش نظرات بفرستند.

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید