لیتوپس ها یا کاکتوس سنگی جز پرطرفدارترین ساکولنتها در جهان میباشد، که دارای رنگها و گونههای مختلفی میباشند. در کل نگهداری از لیتوپس ها نسبت به سایر کاکتوسها سخت تر است. دلیل سخت بودن نگهداری از لیتوپس ها به دلیل متفاوت بودن زمان رشد و خواب این گیاه و حساس بودن به رطوبت و آفتها میباشد. با شناخت و آشنایی با نحوه نگهداری این گیاه میشود به راحتی از آن در خانه و گلخانه نگهداری کرد. در این مقاله آموزش نگهداری کاکتوس لیتوپس یا کاکتوس سنگی توضیح داده میشود.
توجه: لیتوپس ها برعکس خیلی از گیاهان در فصل تابستان به خواب میروند و در زمستان زمانی که دما به حدود ۷ درجه میرسد. پس میتوان گفت لیتوپس ها اگر شرایط فراهم باشد در سال دو بار خواب دارند. زمانی که گیاه خواب است به نور و آب بسیار کمی نیاز دارد. به همین دلیل بسیاری از کسانی که لیتوپس نگهداری میکنند به دلیل عدم توجه به زمان خواب گیاه شاهد پوسیدگی و مرگ گیاه خود میشوند.

خاک مناسب برای لیتوپس ها:
خاکی سبک که آب را در خود نگه ندارد و زهکشی مناسبی داشته باشد. مانند ترکیبی از ماسه و پیت ماس. گلدان لیتوپس حتماً باید دارای سوراخهایی در کف گلدان برای خروج آب اضافی باشد.
نور مناسب لیتوپس ها:
در فصل رشد به روزی ۳ تا ۵ ساعت نور آفتاب کامل احتیاج دارد. نور نباید مستقیم و شدید باشد بخصوص در فصل تابستان که فصل خواب گیاه میباشد. از نور فیلتر شده استفاده کنید. کمبود نور باعث رشد علفی و در نهایت مرگ گیاه میشود.
دمای مناسب برای نگهداری از لیتوپس:
همانطور که در بالا توضیح داده شد لیتوپس در دمای خنک رشد میکنند. دمایی در حدود ۲۰ درجه سانتیگراد دمای ایده آل رشد لیتوپس ها میباشد. لیتوپس ها در دمای بالا به خواب میروند.
نحوه آبیاری لیتوپس:
لیتوپس ها در فصل رشد به آبیاری منظم در حدود هر هفته یک مرتبه احتیاج دارند. حتماً اجازه دهید در فاصله دو آبیاری خاک کاملاً خشک شود. عدم جذب آب و خیس ماندن خاک نشانه پوسیدگی ریشه میباشد. لیتوپس ها در گرمای تابستان به خواب میروند.
آفتها:
مهمترین آفت برای لیتوپس ها بیماریهای قارچی در اثر رطوبت و گرما یا سرمای زیاد میباشد که میتوان با آبیاری منظم، نگهداری در محل خشک و خنک از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد. همچنین لیتوپس ها به شپشک آرد آلود نیز حساس است که در صورت مشاهده فوراً باید آفت را با سموم حشره کش از بین برد. بیماریهای ویروسی هم میتواند سریعاً گیاه را از بین ببرد که متأسفانه درمان خاصی برای بیماریهای ویروسی وجود ندارد. برای پیشگیری از بیماریهای ویروسی این مقاله را مطالعه بفرمایید.
تکثیر لیتوپس:
تکثیر لیتوپس ها از طریق بذر میباشد. میتوان بذر لیتوپس را در خاک پیت ماس و در دمای حدود ۲۰ درجه سانتیگراد با نور ملایم و رطوبت بالای ۶۰ درصد کاشت. برای آموزش کامل کاشت بذر لیتوپس یا کاکتوس سنگی اینجا کلیک کنید.
سؤالات مهم در مورد نگهداری لیتوپس ها:
۱- دلیل چروک شدن لیتوپس چیست؟
پاسخ: چروک شدن میتواند به دلیل کم آبی یا خواب گیاه باشد. باید اول بررسی کنید که گیاه در حال رشد است یا نه و در چه دما و مکانی نگهداری میشود.
۲- جوانههای لیتوپس بعد از کاشت فوراً از بین میروند دلیل چیست؟
پاسخ: جوانههای لیتوپس شدیداً به بیماریهای قارچی و گرما حساس هستند. حتماً باید در محلی خنک کاشته شود و بستر کشت کاملاً ضدعفونی شده باشد.
۳- دلیل پوسیدگی لیتوپس چیست؟
پاسخ: مهمترین دلیل پوسیدگی رطوبت بالا بخصوص در فصل گرم میباشد. معمولاً پوسیدگی از ریشه شروع میشود و به تمامی اندامهای گیاه گسترش پیدا میکند.
منبع: میهن کاکتوس