روش تکثیر درخت کامکوات: درخت زیبای کامکوات از گیاهان زینتی پر طرفدار و مقاوم است که نگهداری از ان در خانه و گلخانه بسیار آسان است. از آنجایی که گیاهان حاصل از رویش بذر سیستم ریشهای ضعیفی دارند و ممکن است سالها برای بزرگ شدن و مقاوم شدن زمان لازم باشد.
همچنین گیاهان حاصل از رویش بذر میوه آنچنانی نخواهند داشت. از این رو این گیاه را با کمک روش پیوند تکثیر میکنند. پایه را از سایر مرکبات همانند نارنج تهیه میشود. به هر حال اگر تمایل به کاشت بذر این گیاه را دارید حتماً باید بذر تازه را استفاده کنید. یعنی بذر را از میوه در آورید و بعد نسبت به تیمار و کاشت آن اقدام کنید. بعد از بیرون آوردن دانه به خوبی باقیمانده میوه را از روی آن با آب بشویید و قبل از خشک شدنشان نسبت به کاشت آنها اقدام کنید. مخلوطی از خاک معمولی با ماسه برای کاشت آنها مناسب است و قبل از کاشت به خوبی آنها را خیس کنید و سپس نیم ساعت صبر کنید تا آب اضافی خارج شود و بعد بذرها را بکارید. عمق مناسب کاشت نیز حدود ۲ سانتیمتر است. روی سطح گلدان را پلاستیکی شفاف بکشید تا به حفظ رطوبت بیشتر کمک شود.
گلدان را در مکانی روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب قرار دهید و دمای هوا برای جوانه زنی در حد ۲۲-۱۸ درجه مناسب است. در طی مدت جوانه زنی سطح خاک را هر زمان که نسبتاً خشک شده بود با روش غبار پاشی، آبیاری کنید. معمولاً جوانه زنی در صورت مساعد بودن شرایط و عدم رکود بذرها در حدود ۴-۲ هفته بعد روی میدهد.
روش دیگر تکثیر کاشت قلمه این گیاه است. قلمه از شاخههای جدید و در اوایل تابستان به طول حدود ۱۵ سانتیمتر تهیه میشود. وجود ۳-۲ گره (ناحیه اتصال برگ به ساقه) ضروری است. استفاده از پودرهای ریشهزایی به شکلگیری و رشد ریشهها کمک میکند. از مخلوطی سبک همانند شن با خاکبرگ یا کوکوپیت میتوان برای کاشت قلمهها استفاده کرد.
گلدان حاوی قلمهها در مکانی روشن و به دور از نور مستقیم آفتاب و دمای ۱۸ درجه قرار میگیرند. ریشهزایی حدود ۸-۶ هفته طول میکشد.
همانطور که در ابتدا نیز اشاره کردم روش پیوند زنی روش دیگر تکثیر این گیاه است که از پایه سایر مرکبات همانند نهال نارنج استفاده میشود و پیوندکی که از درخت کامکوات تهیه شده است روی آن پیوند زده میشود. روش پیوند مختلف است و یکی از آنها روش پیوند جوانه شکمی (سپری) میباشد که زمان مناسب آن اواسط بهار و یا اواسط تابستان تا اواخر تابستان است. انجام روشهای مختلف پیوند کار سختی نیست اما نیاز به تجربه دارد. تصویری که در زیر مشاهده میکنید، شکل بسیار سادهای از انجام پیوند شکمی است.
در تصویر بالا شماره یک نحوه جدا کردن پیوندک از کامکوات -شماره دو آمادهسازی پایه به شیوه ایجاد شکاف شبیه حرف T -شماره سه قرار دهی پیوندک درون شکاف پایه( باید پیوندک کامل به تنه بچسبد) -شماره چهار بستن نواحی اطراف پیوندک – شماره پنج رشد پیوندک را نشان می دهد.
منبع: میهن کاکتوس