آموزش نگهداری درخت کامکوات یا پرتقال زینتی

آموزش نگهداری درخت کامکوات یا پرتقال زینتی

آموزش نگهداری درخت کامکوات یا پرتقال زینتی : کامکوات درخت پاکوتاه زیبایی که دارای میوه‌های شبیه پرتقال در اندازه کوچک و کشیده می‌باشد. نگهداری از این درخت آسان بوده و می‌توان در خانه نیز پرورش داد. درخت کامکوات مناسب درست کردن بونسای می‌باشد و با هرس کردن می‌توان از این درخت  بونسای ساخت. برای آموزش ساخت بونسای اینجا کلیک کنید.

آموزش نگهداری درخت کامکوات یا پرتقال زینتی :

روش آبیاری درخت کامکوات:
در سال اول کاشت این گیاه بخصوص در فضای باز، آبیاری حتماً باید به شکل منظم انجام شود تا به رشد، توسعه و استقرار ریشه‌های گیاه کمک شود. اما این به معنی همیشه مرطوب بودن سطح خاک نیست. بلکه زمانی که سطح خاک نسبتاً خشک شد باید اقدام به آبیاری گیاه کرد. درختان مرکبات همانند کامکوات ماندگاری آب و خیس بودن خاک را دوست ندارند و ریشه‌های آنها دچار خفگی و پوسیدگی می‌شوند که بر اثر این مسئله برگ‌ها زرد شده می‌ریزد و گیاه دچار زوال تدریجی شده و درنهایت از بین می‌رود. در طی زمستان می‌بایست آبیاری گیاه را کمتر انجام داد اما در طی این فصل نیز باید همواره به شرایط خاک توجه کرد و زمانی که خاک تا عمق حدود ۳ سانتیمتر خشک‌شده بود گیاه را آبیاری کرد.

آموزش نگهداری درخت کامکوات یا پرتقال زینتی
بونسای درخت کامکوات

نور:
کامکوات به مکانی با نور کامل و مستقیم آفتاب حداقل به مدت ۸-۶ ساعت نیاز دارد. هر مقدار که از میزان نور کم شود، گلدهی و درنهایت میوه دهی آن نیز کاهش خواهد یافت. البته در مورد نمونه‌های گلدانی باید گلدان را در مکانی گذاشت که در طی صبح از نور و بعد از ظهر از سایه برخوردار باشند.

دما:
کامکوات تابستانی گرم نیاز دارد اما این به معنی داغ بودن و گرمای شدید نیست بلکه دمای ۳۸-۲۵ درجه سانتی‌گراد نیازهای گرمایی این گیاه را تأمین می‌کند. در طی زمستان نیز تا حدود دمای ۱۰ درجه را تحمل می‌کند و از بین نمی‌رود البته در این دما برگ‌های خود را از دست خواهد داد. مکان‌های گرم و عدم وجود زمستانی سرد موجب می‌شود که این گیاهان میوه‌هایی درشت‌تر و شیرین‌تر تولید کنند. لازم به ذکر است که اگر حساسیت سرمایی کامکوات در صورت پرورش در گلدان بیش از حساسیت سرمایی درختانی است که در خاک باغچه و یا باغ کشت شده‌اند. بنابراین زمانی که دمای هوا به کمتر از ۱۰ درجه می‌رسد بهتر است که گیاه به مکانی محافظت‌شده منتقل شود.

آموزش نگهداری درخت کامکوات یا پرتقال زینتی
میوه درخت کامکوات

خاک مناسب درخت کامکوات:
کامکوات به خاکی با زهکش مناسب نیاز دارد تا اضافه آب حاصل از آبیاری در اطراف ریشه‌ها باقی نماند. اگر قصد کاشت این گیاه را در خاک باغچه دارید بهتر است که خاک برگ را ابتدا با خاک باغچه مخلوط‌کنید به‌نحوی‌که نسبت آنها به هم در گودال کاشت این گیاه برابر باشد. در مورد گلدان نیز می‌توان از مخلوط‌هایی سبک همانند خاک باغچه +خاک برگ+ شن و یا کوکوپیت+پرلیت + خاک‌برگ و یا پیت ماس+پرلیت+ورمی کولیت + خاک برگ استفاده کرد. برای کوددهی می‌توان از کودی کامل همانند فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ هر ماه یک مرتبه استفاده کرد.

کوددهی از اوایل بهار شروع می‌شود و تا اواخر تابستان ادامه می‌یابد اما نیازی به کوددهی در فصل پاییز و زمستان نیست اما در صورت مناسب بودن مکان نگهداری می‌توان از فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ هر ۷-۶ هفته یک‌بار استفاده کرد. لازم به ذکر است که برخی از پرورش‌دهندگان ترجیح می‌دهند از کودهایی با مقادیر نیتروژن و پتاسیم بیش از فسفر و یا مقادیر فسفر و پتاسیم برابر اما کمتر از نیتروژن استفاده کنند. به‌طور کل چنین مسئله‌ای در مورد گیاهان مرکبات از سوی برخی پرورش‌دهندگان توصیه‌شده است. مثلاً فرمولی با نسبت ۱-۱-۳ و ۸-۴-۸ را به کار می‌برند. (توجه کنید که این اعداد نسبت فرمول کود را نشان می‌دهند و نه خود فرمول کودی را مثلاً کودی همانند ۵-۵-۱۵، دارای نسبت ۱-۱-۳ است).

در تابستان به‌کارگیری لایه‌ای از مالچ (مواد ارگانیک همانند خاک برگ) بر روی خاک اطراف گیاه به ضخامت حدود ۵ سانتی متر به خنک ماندن ریشه‌ها و عملکرد بهتر گیاه کمک می‌کند. اگر شرایط آب و هوایی منطقه شما اجازه می‌دهد و قصد کاشتن چندین کامکوات را در کنار هم دارید، فاصله حدود ۳٫۶۵-۲٫۴متر را بین هر دو درخت رعایت کنید تا ساقه‌ها فضای کافی برای بزرگ شدن داشته باشند. در کاشت گلدانی این گیاه باید از انواع کوتاه قامت کامکوات استفاده شود و نباید اجازه داد که ریشه‌ها در داخل گلدان به هم پیچیده و در هم تنیده شوند.

به همین دلیل از گلدان‌های بزرگ باید برای کاشت این گیاه استفاده کرد و گلدان این گیاه را باید هر دو سال یک‌بار تعویض کرد. همچنین قبل از کاشت گیاه منافذ زیرین گلدان را بررسی کنید و اگر امکان دارد تعداد آنها را بیشتر کنید و قبل از قرار دادن گیاه در داخل آن چندین قطعه سفال شکسته و یا قلوه سنگ‌های کوچک قرار دهید تا به زهکش بهتر گلدان کمک کند. همچنین عمل سله شکنی برای نفوذ هوا به اطراف ریشه‌ای گیاه انجام می‌شود. سله شکنی به معنی نرم کردن خاک سطحی با کمک بیل و یا بیلچه است. البته این کار نباید به شکل عمقی انجام شود زیرا می‌تواند به ریشه‌های گیاه آسیب وارد کند. عمق حدود ۵ سانتیمتر برای این کار مناسب است.

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    467 thoughts on “آموزش نگهداری درخت کامکوات یا پرتقال زینتی

    1. کیارش میگوید:

      سلام. من یک درخت کامکوات هدیه گرفتم. خونه مون اصلا نور نداره وفقط با چراغ روشنه. حیات هم داریم. میشه بگین درخت با نور لامپ تو خونه یرما میمونه؟ یا لامپ مخصوصی داشته باشیم میمونه؟ یا بای تو حیاط نگهداریش کنم؟ خیلیممنون میشم راهنماییم کنید.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، اگر دمای فضای باز در شبانه روز از ۱۵ درجه کمتر نمیشه میتونید در فضای باز نگهداری کنید ولی اگر دما کمتر میشه داخل منزل کنار پنجره بگذارید نور باگیاه باید حدود۳۰ الی ۵۰ سانت فاصله داشته باشه برای نور مصنوعی از لامپهای فلوسنت یا ال ای دی یا اس ام دی طیف نوری ابی وقرمز یا سفید وزرد (افتابی، مهتابی) میتونید استفاده کنید،

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری از گیاه رو بفرمایید وعکس واضح از گیاه وبرگها بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    2. فرزانه میگوید:

      سلام خسته نباشید کامکوات رو بکماه پیش خریدم داخل ترس گذاشتم یک هفته است اوردم داخل خانه پشت پنجره گذاشتم دوروز دیدم برگها حالت جمع شده ولوله ای شده ومیریزد میوه ها هم شل و پلاسیده شده آب هم می‌دهم اندازه نیم لیتر از زیر گلدان آب خارج نمی‌شود البته دوتا درختچه داخل یک گلدان است یکی این حالت شده چکار کنم

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، میوه هایی رو که رسیدن میتونید جدا کنید تا نیروی گیاه صرف میوه ها نشه تغییر محیط نگهداری باعث این مشکل میشه بمرور زمان با محیط جدید ادابته بشه بهبود پیدا میکنه زهکش گلدان رو حتما باز کنید اب اضافی از زهکش خارج نشه باعث پوسیدگی ریشه گیاه میشه وگیاه بمرور زمان از بین میره بعد از باز کردن زهکش ابیاری رو زمانی انجام بدید که سطح خاک خشک بشه.

    3. حمیدرضا مهری میگوید:

      سلام روزتون بخیر خسته نباشید ببخشید من گیاه کامکواتم میوه داد اواخر تابستون و وقتی هوا سرد شد حدودا یک ماه پیش، اوردمش توی خونه ، به محض اینکه هر میوه اش رسید و افتاد کل برگای همون شاخه ریختن و بی برگ شد گیاه ، به محض شروع این‌اتفاق براش چراغ رشد هم گذاشتم آب هم اسپری میکنم کود ورمی کمپوست هم بهش دادم اما فایده ای نداره انگار تروخدا کمکم کنید

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ریزش برگها بدلیل تغییر محیط نگهداری ویا کمبود نور یا گرفتگی زهکش میتونه باشه، شاخه هایی رو که برگها ریخته به ارامی خم کنید اگر انعطاف دارند مشکل نیست مجدد برگ میدن حتما نور رو بررسی که کم نباشه وزهکش گلدان رو بررسی کنید که موقع ابیاری اب اضافی از زهکش گلدان خارج بشه،این موارد اوکی باشه بمرور زمان با محیط جدید ادابته بشه بهبود پیدامیکنه تهویه محیط رو هم بالا ببرید.

        • حمیدرضا مهری میگوید:

          خیلی خیلی ممنونم ازتون
          یه لایمکوات هم دارم که همین اتفاق براش افتاد اما مجددا داره برگ های ریز میده?❤

          • کارشناس 1 میگوید:

            ممنون از شما، بله بمرور زمان با محیط جدید ادابته بشند شروع به رشد میکنند.

    4. منیره میگوید:

      سلام وقت بخیر بنده یک ماه پیش گیاه کامکوات راگرفتم میوه داشت و ولی کمی برگاش لکه های زرد داشت کم و بیش. اما الان تمام برگا و میوه هاش ریخته و ساقه هاش داره سیاه مبشه که من ساقه های سیاه رو همش هرس می کنم اما دوباره شروع به سیاه شدن می کنه. دو بار هم از سم ملاتونین استفاده کردم اما باز کم ادامه داره یه بار هم کود سه بیست دادم. نمی دونم چکار کنم. البته بخاطر سرما داخل منزل نگهداری می کنم. نور ملایم داره. ممنون میشم کمکم کنید. هفته یک بار هم آب می دم.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر شاخه ها سیاه میشند به قارچ مبتلا شده سم مالاتیون حشره کش هست واثر نمیکنه، باید از سم قارچ کش استفاده کنید، از سم قارچ کش کاربندازیم یا مانکوزب میتونید استفاده کنید، مقدار مصرف یک گرم در یک لیتر اب هست دو بار با فاصله یک هفته گیاه رو سمپاشی وابیاری کنید.

    5. مریم میگوید:

      سلام و خسته نباشید کامکوات ما شیره میزنم مخصوصا فصل پاییز .بفرمایید چکار کنم ممنون از شما

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، شرایط نگهداری از گیاه رو بفرمایید وعکس واضح از گیاه وقسمتهایی که میفرمایید بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    6. Hjafari میگوید:

      سلام
      لطفا نحوه هرس درست و زمان مناسب برای گیاه کامکوات رو بفرمایید؛ درخت کامکوات ما خیلی قد کشیده و صاف رفته بالا تقریبا بدون شاخه های جانبی

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، برای مرکبات دوبار در سال بهتر هست هرس بشن تا محصول خوبی بدن، اواسط اسفند ماه که هنوز جوانه نزدن واواخر شهریور ماه قبل از سرما. تمام شاخه های فرعی که محصول ندارند ومانع از رسیدن نور کافی به سایر قسمتهای گیاه میشند باید کات بشند برای هرس حتما از لوازم تیز وضدعفونی شده استفاده کنید.

    7. Hossein میگوید:

      سلام ببخشید من امروز که با دقت گیاه رو نگاه کردم دیدم زیر برگ ها و دور محل اتصال میوه به شاخه از این آفت سپردار قهوه ای رنگ چسبیده هستن چکار کنم که از بین برن؟؟؟؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، تمام قسمتهای الوده رو با قلمو اغشته به الکل یا هر وسیله دیگری حذف فیزیکی کنید وگیاه رو دو بار بافاصله یک هفته سمپاشی وابیاری کنید در این مدت هر روز همه ی قسمتهای گیاه رو بررسی کنید اگر مورد مشکوکی بود حذف فیزیکی کنید.

        • Hossein میگوید:

          خیلی ممنون فقط زحمتتون اسم سم رو هم بفرمایید همونی که میدونید خوبه نهال لایمکوات هستش

          • کارشناس 1 میگوید:

            ممنون از شما اگر شپشک هستنداز کنفیدور یا ایمیداکلوپراید میتونید استفاده کنید.

    8. Hossein میگوید:

      سلام وقت بخیر……ببخشید من یک درکت لایمکوات دارم به تازگی روی بیشتر برگها یک ماده چسبناک مانند ریخته شده که از خود درخت هست مثل عسل علت چیه؟چکار باید کرد که از بین بره

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، احتمالا افت زده با محلول حشره کش بهتر هست سمپاشی کنید. دو بار بافاصله یک هفته،اگر کنارش گیاه دیگری هم هست اونارو هم سمپاشی کنید.

    9. فاطمه میگوید:

      سلام
      درخت کامکوات ما خیلی خوب و یکه عالمه گل میده و گل ها هم تبدیل به میوه میشن ولی هربار قبل اینکه میوه ها بتونن کامل بزرگ بشن همه اش میریزن و هیچ کدوم ثمر نمیده،علتش چیه؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        درود، بعد از تبدیل به میوه گیاه رو با کودهای کامل تقویت کنید ،نیروی گیاه موقع گلدهی ومیوه دهی کم میشه وبه همین دلیل باعث ریزش گلها یا میوه های گیاه میشه که میتونید بعد از تبدیل گل به میوه گیاه رو تقویت کنید.

    10. ابراهیم یوسفی میگوید:

      سلام خسته نباشید, من یه درخت کامکوات دارم که پشت پنجره هستش و در طول روز نور خورشید رو دریافت میکنه دمای اتاق حول و حوش ۳۰ درجه هستش و هفته ای دو تا سه بار آبیاری میشه. جدیدا به خاکش حدودا یه مشت کود حیوانی اضافه کردم و هفته ای یه بار با آبیاری npk 12.12.36 بهش میدم, امروز دیدم دوتا از برگهاش قرمز شدن و افتادن, یه مدت قبل هم این مشکل رو داشت و یه برگ و یه کامکوات افتاده بود ولی اون موقع خود به خود خوب شد, گفتم ببینم آیا مشکلی چیزی داره یا طبیعیه این که برگاش قرمز بشه و بریزه ? با تشکر

      • کارشناس 1 میگوید:

        درود،ممنون، احتمالا کود دامی که به خاک گیاه اضافه کردید زیاد بوده وباعث سوختگی برگهای گیاه شده اگر امکانش هست کود رو از سطح خاک جمع کنید وخاک رو ابشویی کنید تا کود اضافی از خاک خارج بشه،کودهیتون هم زیاد هست حد فاصل مصرف کود دو هفته هست یک هفته خیلی فاصله کمی هست بهتر هست برای مدتی کوددهی رو قطع کنید.

    11. پیمان میگوید:

      سلام و تشکر از پاسخ سوال گذشته. سوالی داشتم اینکه فرمودید کودهایی که فسفر بیشتری از ازت وپتاس دارند منظور شما کود NPK هست؟ با چه شماره ای؟ ممنون می شوم راهنمایی فرمایید.

    12. پیمان میگوید:

      سلام روز بخیر من یک گلدان کامکوات خریدم. زمانی که خریدم میوه داشت. بعد از اینکه میوه ها ریخت در فصل بهار ۲ مرتبه شکوفه داد ولی شکوفه ها به میوه تبدیل نشد. خواستم بدانم باید چه کنم که مجددا کامکوات من میوه بدهد. مکانش الان در بالکن هست ولی آفتاب زیادی نمی خوره. یک مرتبه هم کود ۲۰ ۲۰ ۲۰ دادم. لطفا راهنمایی فرمایید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        درود، برای تقویت وگلدهی بهتر هست از کودهایی که فسفر بیشتری از ازت وپتاس دارند استفاده کنید، رطوبت محیطش رو هم با جزیره زیر گلدانی تامین کنید شرایط رشدش ایدال بشه مجدد به گل میشینه ومیوه میده.

    13. هانی میگوید:

      سلام کامکوات ما چندسال میوه داد ولی یسالی ضعیف شده بود،گلدون رو جابجاکردیم تازه جون گرفته بود که من اینجا خوندم باید هنگام گل دادن کوددهی کنیم،ماهم اینکارو کردیم اما کلا تمام برگاش پژمرده شد و داره از بین میره،تورو خدا چیکارش کنیم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        درود،چه نوع کودی وبا چه دزی استفاده کردید؟شرایط نگهداری از گیاه رو بفرمایید وعکس واضح از گیاه وبرگها بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

        • هانی میگوید:

          واقعا ممنون ک وقت میذارین،کود استفاده شده خیلی زیاد بوده و فک کنم کود کبوتر بوده خخخ ببخشید اسمشو نمیدونم،کلا داغون شد دیروز مجدد گلدونشو عوض کردیم ولی برگاش خشک شده

          • کارشناس 1 میگوید:

            ممنون از شما، احتمالا مقدار کودی که استفاده کردید زیاد بوده وباعث سوختگی ریشه شده، اگر خاک رو عوض کردید مشکلی نیست ولی اگر عوض نشده بهتر هست خاک رو تعویض کنید.

    14. شبنم میگوید:

      سلام خسته نباشید و بابت وقتی که میذارید ممنون
      ما حدود ۵ ۶ سال هست که یه کامکوات داریم، دو سال اول شکوفه و میوه داد، از سال سوم دیدیم برگای یکی از شاخه های اصلیش داره زرد میشه، یکم دقت کردیم دیدیم برگاش دارن خورده می شن و بعضی از اونهام دوتایی شدن و کرمایی شبیه به کرم مو رونده بهش بود، اونارو جدا کردیم اما بازم بود، به توصیه یه گلخونه سم پاشی روی برگها کردیم چون می‌گفتن اینا توی خاک نمیرن، حس میکنم خورده شدن برگاش متوقف شده و کرمی هم نمی بینیم اما مشکل دوتایی شدن برگاش(توی عکس)همچنان برای برگای جدیدش هست، چیکار می تونیم بکنیم؟گیاه در بالکن، دارای نور نه کم نه زیاد و برخی از مواقع روز سایه

      • کارشناس 2 میگوید:

        درود ممنون از شما، بیشتر مرکبات برگهاشون به این صورت رشد میکنه وطبیعی هست مشکلی نیست.

        • شبنم میگوید:

          خیلی ممنونم، فقط برای اینکه دباره شکوفه و میوه بده کار خاصی می شه انجام داد؟؟

          • کارشناس 2 میگوید:

            ممنون از شما،باید با کودهای گلدهی تقویت کنید میتونید از کود ۱۲،۱۲،۳۶ و۱۳، ۴۰، ۱۳ماهی یک بار بصورت دوره استفاده کنید.

    15. علیرضا میگوید:

      درود
      درختچه گلدانی کامکوات دارم که شکوفه های زیادی زده و سرحال است منتها یک سری سوسک ۳ تا ۵ میلیمتری سیاه رنگ داخل شکوفه ها رفته است که معمولا تا گیاه میرود در سایه میان سراغش. حالا آیا این سوسکها برای میوه دهی مضر هستند؟ اگر بله لطفا روش مبارزه را ذکر کنید . تشکر از زحمت شما

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، اگر سوسکها کوچک سیاه ولکه های سفید کوچکی روی تنشان هست وتنشون کرکی هست سوسک گرده خوار هستند، این سوسکها از گرده های گلها تغذیه میکنند ومانع از بوجود اومدن میوه میشند، برای مبارزه دو راهکار وجود داره، اولین راهکار این هست که گیاه رو با یک تور یا حریر کاور کنید تا سوسکها نتونند وارد گلها بشند، دومین راهکار این هست که کنار گیاه یک سطل ابی رنگ(ابی نیسانی) بگذارید وداخلش محلول اب ومایع ظرفشویی بریزد سوسکها داخل این مایع میفتند ومیمیرند.

    16. حسین میگوید:

      سلام من امثال عید این درخت رو تهیه کردم توی گلدون گذاشتم و میوه داشت درخت تا اینکه میوه ها نارس شروع به افتادن کردن و این اواخر بعد از ریختن همه میوه ها برگ های درخت هم داره سیاه میشه میریزه ممنون میشم بگید چکارش کنم ؟؟
      تا حالا کود بهش ندادم تقریبا پنج روز یکبار بهش اب میدم و نور مستقیم هم نداره توی خونه ست

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، رطوبت محیط رو افزایش بدید وبه محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید کمبود نور باعث این مشکل میشه.

    17. لیدا میگوید:

      عکس سم رو براتون فرستادم، سم کارباریل سوین یک قاشق چای خوری در یک لیتر آب حل کردم و یکبار ریختم داخل خاک و کود ارگانیک مایع هم یکبار فروردین دادم و بعد از اینکه داخل خاک کرم دیدم دیگه بهش ندادم! البته این کود مایع ارگانیک رو ۲ سال هست برای همه گیاهانم استفاده میکنم و خیلی راضی هستم

      • کارشناس 2 میگوید:

        احتمالش هست که مقدار سم وکودی که استفاده کردید زیادبوده واملاح خاک زیاد شده بهتر هست برای مدتی کوددهی نکنید وفقط از اب بدون املاح وهمدمای محیط استفاده کنید تا نمک موجود در خاک کم بشه بعد از بهبودی میتونید مجدد کوددهی رو با دز پایینی شروع کنید.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.