آموزش کاشت بذر کاکتوس در گلخانه : در مقالات قبلی در مورد کاشت بذر کاکتوس در منزل توضیح داده شد ولی در این مقاله روشهای کشت بذر کاکتوس و ساکولنت در محیط گلخانه را توضیح میدهیم. برای مطالعه مقالات بیشتر به بخش مقالات سایت میهن کاکتوس مراجعه نمایید.
شرایط لازم گلخانه مخصوص کاشت بذر کاکتوس:
گلخانه محیطی است کنترل شده که کشت و پرورش گیاهان در آن انجام میگیرد. گلخانه مخصوص کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت باید دارای شرایطی باشد تا بتوان بیشترین راندمان تولید را دریافت کرد.
ارتفاع گلخانه:
یکی از مهمترین آیتمهای تأثیر گذار ارتفاع گلخانه میباشد. گلخانههایی که سقف بلندتری دارند (بیش از ۳٫۵ متر) بسیار مناسبتر از گلخانههایی هستند که دارای سقف کوتاه هستند. شاید برای گرم و سرد کردن گلخانههایی با ارتفاع بلند هزینه ی بیشتری صرف شود ولی میزان جریان هوا و همچنین نور دریافتی در این گلخانهها بسیار مناسبتر خواهد بود.
پوشش گلخانه:
از پوششهای مختلفی میتوان استفاده کرد مانند نایلون یو وی یا پلی کربنات ولی باید توجه داشته باشید که نور شدید میتواند باعث کاهش راندمان شود حتماً از شید (توری مخصوص گلخانه) برای فیلتر کردن و کاهش نور استفاده کنید. نور شدید میتواند باعث عدم سبز شدن یا رشد کند جوانهها شود. نور خیلی کم نیز باعث رشد علفی و از بین رفتن جوانههای کاکتوس میشود. میزان نور بستگی به نوع کشت و منطقهای که گلخانه در آن قرار دارد، بستگی دارد. به عنوان مثال در مناطق جنوبی کشور باید از شید با درصد بیشتری نسبت به مناطق شمالی کشور استفاده شود.
سیستم گرمایش و سرمایش:
برای این منظور از هیتر، کولر، پد و فن استفاده میشود.
آموزش کاشت بذر کاکتوس در گلخانه:
برای کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت در گلخانه از دو روش میتوان استفاده کرد. اول کاشت در سینی و دوم کاشت در کف گلخانه که هر یک از این روشها دارای معایب و مزایایی هستند:
۱- کاشت بذر داخل سینی کشت:
در این روش بذرها داخل سینیهای کشت تخت کشت میشود. از سینیها با عمق حدود ۵ تا ۱۰ سانت استفاده میشود یکی از سینیهایی که در بازار موجود میباشد و برای این کار مناسب است سینی کشت مخصوص نشاء برنج میباشد. این سینی معمولاً در سایزهای ۳۰ در ۶۰ سانتی متر در بازار موجود میباشد. در هر سینی میتوان به طور میانگین حدود ۷۰۰ الی ۱۰۰۰ عدد بذر کاشت.
از معایب این روش میتوان به هزینه بالای سینی، عمق کم برای بعضی گونهها، از دست دادن سریع رطوبت و زهکشی نامناسب نام برد.
از مزیتهای سینی کشت میتوان به جابهجایی آسان، محیط کشت کنترل شده اشاره کرد.
روش کشت در سینی بیشتر برای کاشت در گلخانههای کوچک توصیه میشود.
روش کاشت در سینی کشت:
ابتدا یک لایه ماسه ضدعفونی شده را در کف سینیها به عنوان زهکشی ریخته و پیت ماس را بر روی آن میریزیم. به جای پیت ماس میتوان از ترکیب کوکوپیت و پیت ماس نیز استفاده کرد. اندازه ماسههای کف سینی بهتر است اندازه عدس باشند و عاری از خاک و آلودگی باشد. اگر سوراخهای کف سینی زیاد باشد نیازی به ریختن ماسه کف سینی نیست.
مرحله بعدی که بسیار مهم است مرحله ضدعفونی میباشد. کاکتوسها در ابتدای سبز شدن به بیماریها حساس هستند بخصوص به بیماریهای قارچی پس حتماً در مرحله ضدعفونی نهایت دقت را داشته باشید.
برای ضدعفونی از یک سم قارچکش مانند کاربندازیم یا توپسین و سم حشره کش مانند دیازینون استفاده میشود. از این سمها محلولی با دو برابر دز استاندارد آماده میکنیم و بستر کشت را کاملاً خیس میکنیم طوری که هیچ جای خشکی باقی نماند. بعد از ۲۴ الی ۴۸ ساعت اقدام به آبشویی میکنیم تا سموم از بستر خارج شود.
پس از آبشویی میتوان بذرپاشی را انجام داد. این کار بسته به مهارت با دست یا نمک دان انجام میشود. حتماً باید به گونه ای بذرپاشی انجام شود که بذرها با فاصله تقریباً برابر بر روی سطح بستر قرار بگیرند. بعد از بذرپاشی میتوان به آرامی آب بر روی بذرها اسپری کرد. توجه داشته باشید بر روی بذرها خاک ریخته نمیشود و بذرها بر روی سطح خاک قرار میگیرند.
۲- کاشت بذر کاکتوس در کف گلخانه:
این روش کاشت بیشتر در کاشت در حجم زیاد و در گلخانههای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرد. ابتدا کف گلخانه را کرت بندی میکنیم، روش کاشت این روش نیز همانند کاشت در سینی کشت میباشد با این تفاوت که در این روش ابتدا در حدود ۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر ماسه میریزیم سپس بستر کاشت را در حدود ۱۰ سانتیمتر بر آن قرار میدهیم.
برای جلوگیری از بیماریها بهتر است قبل از کاشت تمام قسمتهای گلخانه مانند کف و دیوارها و سقف را با سموم ذکر شده ضد عفونی کنید.
شرایط محیطی لازم:
۱- دما: برای سبز شدن بذر اکثر گونههای کاکتوس دمایی در حدود ۲۰ الی ۳۵ درجه سانتیگراد نیاز است. البته برای برخی گونهها ممکن است این دما بالا یا پایین باشد مثلاً برای سبز شدن بذر انواع اچوریا به دمایی بین ۱۰ تا ۲۰ درجه یا لیتوپس ۱۵ تا ۲۰ درجه نیاز است.
۲- رطوبت: تأمین رطوبت برای جوانه زنی بسیار مهم میباشد بخصوص در هفتههای اول. برای سبز شدن اکثر گونهها به رطوبت بالای ۷۰ درصد نیاز میباشد. برای تأمین رطوبت میتوان از دستگاههای رطوبت ساز مخصوص گلخانه استفاده کرد و یا هفتههای اول بر روی بسترها نایلون کشیده شود. در طول مدت سبز شدن حتماً خاک باید دارای رطوبت کامل باشد.
۳- نور: برای سبز شدن بذرها نور ملایم در هفتههای اول کافی میباشد و بعد از سبز شدن کامل بذرها میتوان مقدار نور را افزایش داد. در کل نور حتماً باید فیلتر شده و ملایم باشد و از تابش شدید نور آفتاب جلوگیری کنید.
مراقبتهای بعد از سبز شدن بذرها:
۱- قارچکشی: جوانههای سبز شده را هر ۱۰ تا ۱۵ روز بهتر است قارچکشی کنید. بعد از سه ماهگی کم کم فاصله قارچکش را زیاد کنید. بهتر است هر چند هفته نوع سم قارچکش عوض شود تا بهترین نتیجه را دریافت کنید.
۲- کوددهی: جوانههای کاکتوس تا سه ماهگی نیازی به کود ندارند و مواد غذایی مورد نیاز خود را از طریق خاک تأمین میکنند. ولی بعد از سه ماهگی برای تسریع در رشد میتوان از کود استفاده کرد. برای کودهی از کودهای NPK ازت پایین و پتاس بالا و همچنین کود بیوبیست طلایی مارک اومکس انگلستان میتوان هر دو هفته استفاده کرد. بهتر است کوددهی زمانی انجام شود که خاک گیاه مقداری رطوبت دارد تا به خوبی مواد غذایی را جذب کند.
۳- شن پاشی بستر: این مرحله نیز خیلی در سلامت و رشد جوانهها تأثیر دارد. به این صورت که بعد از سه ماهگی در اطراف جوانهها یک لایه ماسه اندازه حدوداً عدسی و ریزتر ریخته میشود. از مزیتهای شن پاشی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
الف- کاهش رشد جلب بر روی بستر.
ب- کاهش تبخیر رطوبت بستر در نتیجه آبیاری کمتر.
ج- کاهش فعالیت آفتهایی مانند مگس سیاه.
د- راست ایستادن جوانهها درنتیجه رشد بهتر.
منبع: میهن کاکتوس
ببخشید ما در اصفهان زندگی میکنیم شید چند درصد مناسب است برای نگهداری کاکتوس و ساکولنت؟
سلام، از روی شدت نور باید شید رو انتخاب کنید اگر شدت نور خیلی زیاد هست شید ۸۰ درصد، اگر نورمتوسط هست شید ۵۰ درصد.
ببشخید اشتباه شد
این هست
https://s4.uupload.ir/files/۲۰۲۱۱۱۲۵_۱۰۰۹۳۵_x2a.jpg
سلام، ظاهرش سالم وایدال هست فقط گلدانش خیلی بزرگ هست ابیاری رو با احتیاط بیشتری انجام بدید تا ریشه پوسیده نشه.