آفت پشه سیاه یا مگس سیاه یا پشه قارچ خاک : این روزها مگس سیاه یا پشه سیاه با نام علمی Fungus gnat تبدیل به کابوسی برای تولید کنندگان گلهای آپارتمانی بخصوص پرورش دهندگان کاکتوس و ساکولنت شده است. لاروهای این حشره که به صورت کرمهای ریزی در خاک بستر مشاهده میشود میتوانند به سرعت گیاهان و جوانهها را نابود کنند. پس از تحقیق و مطالعه و شناسایی نوع پشه در تیم علمی میهن کاکتوس مقالهای آماده کردهایم شاید بتواند این مشکل جدی را تا حدودی کمتر کند و بتوانیم با مبارزه سراسری در گلخانهها این آفت را نابود کنیم. امیدوارم این مقاله برای شما عزیزان کاربردی و مفید باشد. لطفاً اگر راهی برای مبارزه و مهار این افت انجام دادهاید و نتیجه گرفتهاید برای ما ارسال کنید تا به توضیحات این مقاله اضافه شود.
این حشره به پشه قارچ نیز معروف است. این آفت در رطوبت بالا و بیشتر در بسترهایی مانند پیت ماس زندگی میکند. این افت معمولاً زمانی مشاهده میشود که تعداد آنها در محیط بسیار زیاد شده باشد و یا زمانی که گیاه از بین میرود. در واقع خود پشه به گیاه آسیب آنچنانی نمیزند و این لاروهای این حشره هستند که از ریشه گیاه تغذیه میکنند و بعد از مدتی باعث خشک شدن گیاه و از بین رفتن آن میشود. این لاروها به صورت کرمهای بسیار ریز با رنگ روشن در خاک دیده میشود.
مشخصات ظاهری پشه قارچ:
حشره بالغ به رنگ سیاه مایل به خاکستری مشاهده میشود، شباهت زیادی به پشههای خانگی دارد. و به دلیل کم بودن قدرت پرواز این نوع پشه گسترش آن در مناطق مختلف بیشتر از طریق خاک و گیاهان میباشد. بیشتر در زمان آبیاری بستر در اطراف گلدانها و بستر دیده میشود.
لاروهای این حشره که در واقع به صورت کرمهای ریزی به رنگ سفید و کرمی با سری مشکی رنگ دیده میشود. این حشره معمولاً در مکانهای مرطوب زندگی میکنند و در خاک مرطوب تخم میگذارد لاروهای این حشره از ریشه و ساقه گیاهان تغذیه میکنند بخصوص از ریشه و ساقه گیاهان تازه سبز شده.

حشرات بالغ به مدت ۱ هفته زنده میمانند و در طول این مدت زمان میتوانند در خاکی که مرطوب و غنی باشد بیش از ۳۰۰ تخم بگذارند. پس از ۴ تا ۶ روز لاروها از تخم بیرون میآیند و شروع به تغذیه از ریشه گیاه میکنند و دو هفته به صورت لارو باقی میمانند. مرحله شفیرگی حدود ۳ تا ۴ روز طول میکشد. تمام چرخه زندگی این حشره ۳ تا ۴ هفته به طول میانجامد. به دلیل کوتاه بودن چرخه زندگی این حشره، بستر کاشت یا گلدان شما ممکن است میزبان هر چهار مرحله زندگی این حشره یعنی تخم، لارو، شفیره و حشره کامل باشد. به همین دلیل برای مبارزه با این آفت مدت زمان و روشهای متفاوتی نیاز است.
خسارت و علائم:
از علایم وجود این آفت در ابتدا پژمردگی و افتادگی جوانهها، ضعیف شدن گیاه، زرد شدن برگ گیاه و همچنین مشاهده حشره بالغ در گلخانه و اطراف بسترها اشاره کرد. بسیاری از گیاهان مانند کاکتوسها، ساکولنت ها، افوربیاها و همچنین گل شمعدانی، بنفشه آفریقایی، میخک و بسیاری از گلهای آپارتمانی به این آفت حساس میباشند. با به هم زدن خاک کرم های ریزی در خاک مشاهده می شود.

پیشگیری:
جداسازی گیاهان بالغ بخصوص گلهای آپارتمانی از بسترهای کاشت.
ضدعفونی کامل خاک قبل از استفاده با حشرهکشها و سموم قارچکش.
قرنطینه کردن گیاهان تازه خریداری شده قبل از ورود به گلخانه یا منزل.
از قرار دادن گیاهانی مانند بنفشه آفریقایی یا شمعدانی در اطراف بستر کاشت یا قلمه خودداری کنید.
راههای مقابله با پشه قارچ:
در اطراف بسترهای کاشت از کارتهای زرد رنگ استفاده کنید، این کار باعث میشود گیاهای بالغ در تلهها گیر کنند و از تعداد آنها کاسته شود.استفاده از شن بر روی بستر خاک میتواند در نابودی این آفت کمک کند، این حشره معمولاً در عمق نیم سانتی خاک تخم میگذارد. با ریختن حدود یک سانتی متر شن بر روی بستر و از آنجایی که شن به سرعت خشک میشود حشره ماده بالغ فکر میکند که خاک خشک است در نتیجه تخم گذاری انجام نمیشود. البته در مورد بستر کاشت بذر کاکتوس این کار باید بعد از سبز شدن و بزرگ شدن جوانهها انجام گیرد.
پیشنهاد می شود مقاله کارت زرد چیست را نیز مطالعه کنید. کلیک

استفاده از پروکسید هیدروژن (آب اکسیژنه):
از آب اکسیژنه میتوان با ترکیب با آب به مقدار ۱ به ۴ با آب، یعنی یک قسمت پروکسید هیدروژن ۳ درصد را با چهار قسمت آب مخلوط کنید. سپس با این محلول بستر کشت آلوده خود را آبیاری کنید. شرکت میهن کاکتوس مسئولیتی نسبت به استفاده از این روش ندارد و در صورت مخلوط شدن اشتباه و زیاد از حد این محلول میتواند به گیاه آسیب برساند پس بهتر است اول در قسمت کمی از بستر به عنوان نمونه از این محلول تست کنید سپس در کل بسترها استفاده شود. پروکسید هیدروژن سه درصد را میتوانید از داروخانهها تهیه کنید. لاروها در برخورد با پروکسید هیدروژن میمیرند و بعد از آن پروکسید به اکسیژن و آب تبدیل میشود که برای گیاه کاملاً بی ضرر است.
کنترل شیمیایی و استفاده از سموم:
از آنجایی که بسیاری از سموم بر روی تخمهای این حشره تأثیری ندارد بسیاری از سموم بخصوص سموم در مقابله و نابودی این آفت ناتوان هستند سمهایی که توسط ما تست شده و تأثیر بهتری داشته است، سم دورسبان، اتیون و کونفیدور بوده است. ترکیب دورسبان و اتیون بسیار تاثیر خوبی روی این آفت همچنین شپشک آردآلود دارد. که باید در سه مرحله با فاصله شش روز استفاده شود. حتماً دز و مقدار مصرف سموم را از روی بسته بندی آنها مطالعه کنید تا آسیبی به گیاهان شما نرساند. مصرف سم اتیون همراه با روغن قادر به از بین بردن تخم حشرات نیز میباشد پس اگر همراه روغنها استفاده شود استفاده در دو مرحله با فاصله ۳ تا ۴ هفته کافی میباشد.

راههای مقابله با پشه قارچ در گلدان گلهای آپارتمانی:
این حشرات بیشترین تکثیر را در محیط مرطوب دارند. پس سعی کنید هیچ گاه بیش از حد آبیاری را انجام ندهید. این نکته در زمستان که مصرف آب گیاهان کمتر است از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود. سعی کنید گلدانی را انتخاب کنید که زهکشی مناسبی داشته باشد. در گلدان خود از موادی مانند خزه و سنگهای رنگی که باعث تجمع آب میشوند خودداری کنید. این حشره بیشتر در گلدانهای مرطوبی که در سایه قرار دارند تخم گذاری میکند.
منبع: میهن کاکتوس