آموزش پیوند زدن کاکتوس ساده و کاربردی

آموزش پیوند کاکتوس ساده و کاربردی

آموزش پیوند کاکتوس ساده و کاربردی: پیوند زدن یکی از روش‌های افزایش رشد و تکثیر کاکتوس‌ها محسوب می‌شود. انواع روش‌های پیوند کردن کاکتوس‌ها وجود دارد که ما در این مقاله آسان‌ترین و کاربردی‌ترین روش را برای شما توضیح می‌دهیم.

پیوند کاکتوس‌ها به چه منظور انجام می‌شود؟
۱- افزایش رشد گونه‌های کم رشد
۲- کاهش سن گلدهی
۳- جلوگیری از پوسیدگی ریشه
۴- نجات کاکتوس‌هایی که دچار پوسیدگی ریشه شده‌اند
۵ پیوند کاکتوس‌های ابلق و بدون کلروفیل

در بسیاری موارد پیوند زدن برای افزایش رشد و کاهش سن گلدهی کاکتوس‌ها انجام می‌شود. پیوندک با تغذیه از مواد غذایی که توسط پایه از خاک جذب می‌شود رشد سریع‌تری خواهد داشت. گاهی سن گلدهی در اثر پیوند زدن به یک سوم کاهش پیدا می‌کند یعنی کاکتوسی که به طور طبیعی مثلاً در نه سالگی گل می‌دهد، سن گلدهی به سه سال کاهش پیدا می‌کند. البته میزان کاهش سن گلدهی در گونه‌های مختلف متفاوت است.

یکی دیگر از کاربردهای اصلی پیوند زدن کاکتوس‌ها جلوگیری از پوسیدگی ریشه است. برخی از گونه‌های باارزش کاکتوس‌ها بسیار مساعد پوسیدگی ریشه هستند و نگهداری از آنها بر روی خاک دشوار است به همین دلیل اغلب پیوند زده می‌شوند.

زمانی که کاکتوسی دچار پوسیدگی ریشه می‌شود برای نجات می‌توانید کاکتوس را از محلی که سالم است کات کنید و پیوند بزنید و از مرگ گیاه جلوگیری کنید. در ادامه روش پیوند را توضیح خواهیم داد.

کاکتوس‌های ابلق تک رنگ، بدون سبزینه یا کلروفیل هستند و توانایی ادامه حیات بر روی خاک را ندارند پس باید پیوند شوند تا بتوانند از مواد غذایی که پایه تولید می‌کند تغذیه کرده و زنده بماند.

و اما روش پیوند زدن کاکتوس:

پیوند زدن یعنی قسمتی از یک کاکتوس را با بخشی از یک کاکتوس دیگر را به هم بچسبانیم! کاکتوس پایینی که از خاک تغذیه می‌کند را پایه و کاکتوسی که کات می‌کنیم و بر روی پایه قرار می‌دهیم را پیوندک می‌نامند. پایه‌ها را اغلب از کاکتوس‌های ستونی مانند میرتلو یا پایه آبی و همچنین پایه نقره‌ای انتخاب می‌کنند. البته هر کاکتوس را می‌توان بر روی یک کاکتوس دیگر پیوند کرد. برای پیوند جوانه‌های کوچک بهتر است از پایه پرسکیا استفاده شود برای آموزش پیوند بر روی پرسکیا اینجا کلیک کنید.

اصطلاح پیوندک در پرورش کاکتوس

مرحله اول: انتخاب پایه مناسب
۱- از پایه مناسب با سایز یا اندازه پیوندک استفاده کنید
۲- بهتر است پایه در حال رشد باشد در این صورت شانس جوش خوردن بالاتر است
۳- پایه سالم باشد و دچاری بیماری یا پوسیدگی نباشد

مرحله دوم: پیوند کاکتوس
پس از انتخاب پایه نوبت به پیوند زدن می‌رسد. برای پیوند از تیغ یا چاقوی تیز استفاده کنید تا برشی صاف داشته باشید. حتماً قبل از استفاده تیغ یا چاقو را با حرارت یا مواد ضدعفونی کننده استریل کنید. پایه را از محل مناسب برش می‌دهیم این برش باید صاف و تمیز باشد. لبه‌های پایه از اطراف محل برش به صورت مورب برش می‌دهیم (تصویر شماره ۴ و۵ ) این کار به دلیل از بین بردن آرئول ها در آن ناحیه برای جلوگیری از رشد تن جوشها یا بچه کاکتوس انجام می‌شود.

سپس پیوندک را نیز از محلی مناسب کات می‌کنیم و بر روی پایه قرار می‌دهیم. حتماً باید به آوندها توجه کنید که آوند پیوند و پایه در چند محل بر روی هم افتاده باشند. اگر آوند پیوندک و پایه در هیچ مکانی همدیگر را قطع نکنند یا در هیچ مکانی بر روی هم نیافتند پیوند نا موفق خواهد بود. آوند محل جوش خوردن و تغذیه پیوندک از پایه است و مانند رگ عمل می‌کند.

پیوند زدن باید سریع انجام شود تا سطوح برش داده شده خشک نشود.

پس از قرار دادن دادن پیوندک در محل مناسب آن را با کش یا چسب و یا قرار دادن وزنه بر روی پیوندک بر روی پایه محکم می‌کنیم تا فاصله‌ای بین پایه و پیوند نباشد (تصویر شماره ۱۱). موقع قرار دادن پیوندک بر روی پایه با دست مقداری تکان و فشار دهید تا مطمئن شوید هوا بین آنها باقی نماند. وجود فاصله یا هوا بین پایه و پیوندک باعث عدم جوش خوردن خواهد شد.

گلدان پیوند شده را در مکانی خنک و نور ملایم قرار دهید تا تابش شدید یا گرمای زیاد باعث از دست رفتن آب پیوندک نشود. البته این به آن معنا نیست که گیاه در طی این دوره به نور نیازی ندارد بلکه مقدار نور را کم می‌کنیم.

کی باید کش روی پیوند را برداری؟ چند روز تا چند هفته طول میکشد تا پایه و پیوندک بهم جوش بخورند که البته مدت زمان بستگی به نوع و اندازه کاکتوس همچنین شرایط محیطی دارد. برای اطمینان از گرفتن پیوند پس از دو هفته پیوندک را به آرامی تکان دهید تا از جوش خوردن آن با پایه مطمئن شوید. پس از اطمینان کش یا طناب پیوند را باز کرده و کاکتوس را به مکان اصلی نگهداری منتقل کنید.

پیوندک پیوندهای ناموفق معمولاً پس از چند هفته شروع به چروک شدن می‌کنند و در نهایت از بین می‌روند. در این مواقع پایه را برای پیوندهای بعدی یا تکثیر می‌توانید نگهداری کنید.

بهترین زمان برای پیوند کاکتوس کی است؟ بهترین فصل برای پیوند کاکتوس‌ها فصل بهار و تابستان و زمان رشد آنها می‌باشد. ولی در صورت فراهم کردن شرایط در هر فصلی می‌توان پیوند زد.

در تصاویر زیر می‌توانید مراحل پیوند کاکتوس را مشاهده کنید:

آموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوسپیوند زدن کاکتوس آموزش پیوند زدن کاکتوسآموزش پیوند کاکتوسآموزش پیوند زدن کاکتوس

فیلم پایین (فیلم آموزش پیوند کاکتوس) را حتما ببینید.

نویسنده: کاظم دروگریان
میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    86 thoughts on “آموزش پیوند زدن کاکتوس ساده و کاربردی

    1. Maziyar میگوید:

      روى پایه اکانته چه کاکتوس هایى میشه پیوند زد؟ و براى افزایش رشد کاکتوس هاى ستونى(سرئوس ها) چه کار باید کرد؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        بیشتر واریته های کاکتوسها رو میشه پیوند زد، شرایط نگهداری ایدال باشه رشد ایدالی خواهند داشت ،خاک مناسب، نور ودمای مناسب، ابیاری وکوددهی منظم.

    2. Maziyar میگوید:

      سلام
      ممنون از سایت فوق العاده و پاسخگویى هاى عالى شما
      پیوندک رو جدا کردم و طبق گفته شده دوباره پیوند زدم و با قارچ کش کاربندازیم اون قسمت هاى بریده شده رو از قارچى شدن جلو گیرى کردم

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون از توجه شما، گیاه رو بمدت یک هفته کاور کنید تا رطوبت محیط حفظ بشه یک هفته بعد بمرور زمان کاور رو باز کنید.

    3. Maziyar میگوید:

      اگر پیوندک نگرفته باشه میتونم ریشه دارش کنم و توى گلدان جداگونه بکارم؟؟؟

    4. Maziyar میگوید:

      سلام و عرض ادب
      من تقریبا دو هفته پیش کاکتوس صخره اى رو روى کاکتوس سریوس پرویانوس خیلى قوى پیوند زدم ولى امروز بعد تقریبا دو هفته دیدم نصف کاکتوس صخره اى نچسبیده و بلند شده
      تمام وسایل هم ضدعفونى شده بودند حتى تیغ کاترى هم که استفاده کردم رو نو خریده بودم
      بنظر شما با توجه به عکس ها پیوند با اینکه نصفش نچسبیده موفق بوده یعنى با همون نصفه پیوندک شروع به رشد میکنه؟؟

      https://uupload.ir/files/90ai_8479decd-8ac8-4f59-81b4-6c7959d60671.jpeg

      https://uupload.ir/files/556f_eb8ac7f8-0b0b-4812-b29a-17917337af04.jpeg

      https://uupload.ir/files/f5fb_7665e400-1bca-405e-9cd5-1a5b202be84f.jpeg

      https://uupload.ir/files/9r0t_3b2f4723-c43e-49ff-b5ec-11afad2559a0.jpeg

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، احتمالا موقع پیوند زدن بین پیوندک وپایه هوا باقی مونده که اون قسمت جدا شده موقع پیوند زدن پیوندک رو به ارامی روی قسمت بریده شده پایه بچرخونید تا هوای بین دوقسمت خارج بشه، به این صورت زیاد دوام نمیاره وبا کوچکترین تغییری جدا میشه بهتر هست پیوندک رو جدا کنید ومجدد هر دوگیاه روبرش بزنید ومجدد پیوندبزنید.

    5. Amirali میگوید:

      درسته.
      من هر وقت کاکتوس رو سرزنی میکنم کاکتوس از همون جا که سرزنی شده شروع میکنه به چروک شدن و بعد یه مدت کلا شل و پوک میشه و تبدیل به گیاه مادری نمیشه. علتش چیه؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        احتمالا لوازمی رو که برای برش استفاده میکنید تیز وضدعفونی شده نیست، حتما لوازمی رو که برای برش استفاده میکنید تیز وضدعفونی شده باشند، بعد از برش روی قسمت بریده شده پودر دارچین یا محلول قارچ کش بزنید.

        • Amirali میگوید:

          ممنون از راهنماییتون.
          پس از رطوبت یا دما نیست؟
          بعد از سر زنی یا پیوند لازم نیست توی ظرف آب بزارم یا یه لیوان یبار مصرف بزارم رو پیوندک برای رطوبت؟

          • کارشناس 1 میگوید:

            ممنون از شما، اگر برای پیوند زدن منظورتون هست باید بعد از انجام پیوند گیاه رو بمدت ده روز کاور کنید تا رطوبت محیط حفظ بشه ولی اگر فقط برای سرزنی وچند شاخه شدن میخواهید انجام بدید نیازی به رطوبت محیط نیست.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بله باید رطوب محیط فراهم بشه که پیوند بگیره با کاور کردن میشه رطوبت محیط رو افزایش داد.

    6. سلیم میگوید:

      با سلام و درود خدمت شما دوستان گرامی و تشکر ویژه از سایت فوق‌العاده شما
      میخواستم بدونم برای اولین پیوند ،چه پیوندکی انتخاب کنم میدونم همه کاکتوس ها رو میشه پیوند زد اما پیشنهاد شما چیه چون چند باری تلاش کردم اما به نتیجه نرسیدم امسال انشاالله می‌خوام اصولی کار رو انجام بدم.
      عالی هستید ممنون

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام،ممنون از توجه شما، برای شروع کار میتونیدبرای پایه از اچینو پسیس وبرای پیوندک از استروفیتومها شروع کنید. حتما لوازمی رو که برای برش استفاده میکنید تیز وضدعفونی شده باشه وبرای چفت کردن پیوندک روی پایه از کشهای چهل گیس هم میتونید استفاده کنید که انعطاف زیادی دارند.

    7. Maziyar میگوید:

      سلام و عرض ادب
      من دوهفته پیش ژمینو رو روى پایه نقره اى پیوند زدم دیشب بعد دوهفته کش هاش رو برداشتم ولى احساس کردم پیوندک (ژمینو) یکم بى حاله ولى پیوند به احتمال خیلى زیادى گرفته به نظر خودم .
      بنظر شما بى حالى پیوندک عادیه و بعدا درست میشه؟؟؟

    8. sh میگوید:

      درود و سپاس از سایت عالی شما. من یه ژمینو شکلاتی ابی رو روی یه پیلوسرئوس آزورئوس آبی پیوند زدم . و سوالم این بود که پایم مناسبه یا نه؟ ایا امکان داره پیوندم خراب شه

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون از شما، اگر هر دو در حال رشد باشن مشکلی بوجود نمیاد وپیوند میگیره، پیلوسرئوسها رشد کمی دارند وجزو کاکتوسهای کلکسیونی هستند وبرای پایه پیوند زیاد مقرون به صرفه نیست برای همین بعنوان پایه مرسوم نیست ولی مشکلی بوجود نمیاد. تا ده روز کاور کنید ودر محیط خنک وسایه نگهداری کنید.

    9. Maziyar میگوید:

      https://uupload.ir/files/a00g_4b9e573c-0be4-4562-9c0e-9fb5a89e4969.jpeg

      https://uupload.ir/files/iwe_4acf386c-c735-4896-90f3-aec881f8eb4d.jpeg

      تمام وسایل با الکل ضدعفونى شدن پیوند ها تقریبا براى ۶-٧ ماه پیش هستن
      پیوند هاا سالم هستن ولى این یکى بدنش فرو رفته ولى هیچ علایمى از رنگ پریدگى و نرم شدن و علایم قارچى نیست تقریبا میشه گفت مشکل اصلى پایه ها هستن !! بنظر شما با توجه به عکس ها مشکل پایه ها و پیوندکى که فرو رفته داخل چیه؟
      https://uupload.ir/files/ohy9_8ddc309b-73c1-4b93-aec1-db9de797c14e.jpeg

      پایه سه تا پیوند پرویانوس هست که ستاشونم مشکلى که بهتون گفتم رو دارند

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، اگر ریشه ها سالم باشه کمبود ابیاری باعث چروک شدنشون شده، دمای محیط نگهداری چند درجه هست؟ سرما هم باعث این مشکل میشه. اگر دما از ۱۵ درجه بیشتر شده گیاهان رو ابیاری کنید بمرور زمان بهبود پیدا میکنند، بهترهست با محلول قارچ کش ابیاری رو انجام بدید.

    10. Maziyar میگوید:

      سلام و عرض ادب
      من روى سرئوس پرویانوس پیوند زدم ولى پایم رنگش تغییر کرده البته نه خیلى ولى درکل یکم به رنگه سبز کمرنگ در امده و لاغرتر شده چکش کردم ریشه ها همه سالم هستن و علائم قارچى هم نداره چه کار کنم کاکتوسم به شرایط قبلش برگرده و اصلا مشکل از کجاست؟؟؟؟؟
      ممنون از سایت فوق العاده شما??

    11. مهدی میگوید:

      سلام ، وقتی کاکتوس رو پیوند می‌زنیم پایه هم رشد می‌کنه یا فقط پیوندک رشد میکنه

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، در زمان پیوند هر دو باید در حال رشد باشند ولی بعد از پیوند گیاه پایه رشدی نخواهد داشت وتمام انرژی ورشد گیاه روی پیوندک خواهد بود، احتمالش هست که تنه جوش بزنه وبهتر هست که تنه جوشها جدا بشه تا پیوندک رشد بهتری داشته باشه.

    12. ALI میگوید:

      باسلام خدمت دست اندر کاران میهن کاکتوس اول از همه تشکر کنم بابت اینکه اعتماد ایجاد کردید بین مشتری ها یعنی اینکه من اصلا به سایت های فروشکاهی اعتماد نداشتم ولی شما این اعتماد رو ایجاد کردید ببخشید که مذاحم شدم من چندتا سوال داشتم اولی اینکه من میخواستم توی بالکن یه گلخانه بزنم ولی نمیدونم قیمتش چجوری میشه نمیدونم با چوب بزنم با میلگرد بزنم با اهن بزنم بعد دومین سوال اینکه من ۲ ماه بود از شما بذر خریدم تو این ۲ ماه نتنها هیچ رشدی نداشتن بلکه تو دمای ۲۸ الی ۳۰ بودن شایدم یذره کمتر من اینا رو تا ۲ ماه نگه داشتم ولی سفید شدن و شل شدن و خراب شدم به خاطر همین الان میترسم بذر های کلکسیونی از شما بخرم
      لطفا راه نماییم کنین

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون از توجه شما،گلخونه رو بهتر هست بالوله های پروفیل ویا فلزی درست کنید، چوب مناسب نیست زود پوسیده میشه وباعث بیماریهای قارچی درگیاهان میشه،برای درست کردن گلخانه خانگی پیشنهاد میکنم مقاله ساخت گلخانه خانگی رو مطالعه بفرمایید. احتمالا قارچی شدند بستر رو قبل ازکشت بذرها ضدعفونی کرده بودید؟ بعد از جوانه زنی هوادهی رو انجام میدادید؟برای کاشت بذر کاکتوس ونگهداری بعد از جوانه پیشنهاد میکنم مقاله های مربوط به این دوران رو که روی سایت هستند مطالعه بفرمایید.

    13. ...... میگوید:

      سلام ممنون از سایت خوبتون ساییتون عالیه ولی مشکل اینجاست که اپونتیا ی من رشد نمیکنه و همش نازک هستش دلیلشو میتونید بگید؟

    14. امید میگوید:

      سلام ممنون از بهترین سایت کاکتوس ایران
      جوانه های کاکتوس رو پس از چند ماهگی میتوتن روی پرسکیا پیوند زد؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون از شما، از یک هفتگی جوانه ها میتونید پیوند بزنید.

    15. سید مجتبی میگوید:

      سلام
      این تریکوسرئوس برای پیوند زدن مناسب هست یا نه؟و از کجا ببرمش و آیا میشه قسمت بالایی رو ریشه دار کرد؟
      http://uupload.ir/files/gg5y_img_۲۰۲۰۰۹۲۳_۲۱۲۷۲۲_۶۹۶.jpg
      و اینکه لمایروسرئوس برای کدوم کاکتوس ها مناسبه و آیا میشه رو اینا پیوند زد ؟از کجا ببرمش ؟????آیا لمایرو تنه جوش هم میزنه؟
      http://uupload.ir/files/qnn1_1600884315288-1519478696.jpg
      و آیا سلیندروپونتیا و سلیندریکا پایه های خوبی هستند؟
      و اینکه آیا میشه کاکتوس قورباغه ای رو یک یا دو ماه دیگه قلمه زد؟
      عذر میخواهم که سوالاتم زیاد شد
      لطفاً همه را جواب بدید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، پایه رو باید ازقسمتی که همون سال رشد کرده برش بزنید وپیوند کنید،از خط بالایی میتونید برش بزنید،بجز انواع افوربیاها وساکولنتها هر نوع کاکتوسی رو میتونید روی لمایروسرئوس پیوند بزنید،از قسمتی که امسال رشد کردند میتونید برش بزنید یا کمی پایین تر که بتونید قسمت بریده شده رو هم ریشه دارکنید، سیلندریکاها پایه مناسبی برای پیوند زدن نیستند وزود خم میشن. مهر ماه اخرین فرصت برای قلمه زدن انواع کاکتوسها هست ولی اگر در مناطق گرمسیری هستید که تا دوماه دیگه هم گیاهانتون رشد خواهند داشت میتونید قلمه بزنید.

    16. Armin میگوید:

      از تمام اپونتیا ها می تونم برای پیوند جوانه کاکتوس استفاده کنم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        نه همشون جواب نمیدن اپونتیا تیغ انجیری بهتر جواب میده، باید روی جوانترین پد پیوند بزنید.

    17. Armin میگوید:

      سلام خسته نباشید ببخشید می‌خواستم بدونم روی چه پایه هایی می‌توان جوانه های کاکتوس رو پیوند زد؟

    ارسال دیدگاه بسته شده است.