بیماریهای رایج بنفشه آفریقایی
آسیبهای برگی:
لکههای آب (Ring spots- Water Spots) یک آسیب برگی رایج در بنفشه آفریقایی لکههای ناشی از آب سرد روی برگهاست. ریختن قطرات آب سرد روی برگها موجب پیدایش لکههایی حلقوی سفید و زردرنگ در محل ریزش آب میشود. بنابراین بهتر است در صورت خیس شدن برگها بی درنگ آنها را خشک کنیم. از طرفی آبیاری با آب سرد هم موجب بروز لکههایی بی رنگ ( کرم یا شیری رنگ)
در بافت برگ خواهد شد. اگر دمای آب ۵ تا ۸ درجه سردتر از برگ باشد این عارضه رخ میدهد. این آسیب برگی مخرب و کشنده نیست اما ظاهر ناخوشایندی برای گیاه ایجاد میکند. برای جلوگیری از این آسیب برگی باید گیاه را از زیر پر کردن زیرگلدانی از آب آبیاری کنیم. قرار دادن آب به مدت یک شب در دمای اتاق یا گرم کردن۴۰ یا۳۰ درجه سانتی گراد موجب هم دما شدن آب با برگها خواهد شد. از طرفی ابتدای صبح یا هنگام شب که آب تا ۲الی۳ درجه سردتر از برگها هستند، اختلاف دمای آب و شاخساره گیاه کمتر بوده آبیاری با اطمینان بیشتری انجام میشود. به این صورت شوک ناشی از اختلاف دمای آب و بافت برگ به حداقل خواهد رسید.

پوسیدگی:
بنفشههای آفریقایی دچار پوسیدگی طوقه و ریشه علایم ظاهری بروز میدهند، مثلاً برگهای خارجی اطراف گیاه پژمرده شده و حالت افتاده به خود میگیرند و برگهای کوچکتر مرکزی گیاه از رشد باز میمانند حتی ممکن است سیاه و چروکیده و خشک شوند. علل این بیماری قارچی عبارتند از آبیاری بیش از حد، نامناسب بودن شرایط زهکشی محیط کشت، تجمع نمک زیاد اطراف طوقه یا بیش از حد عمیق کاشتن طوقه گیاه در نتیجه رطوبت بیش از حد اطراف طوقه و ریشهها تجمع مییابد. هیچ درمانی برای آسیبهای برگی ناشی از پوسیدگی وجود ندارد. بنابراین باید از طریق آبیاری و زهکشی مناسب از آن پیشگیری کرده و نیز برای جلوگیری از آلوده شدن سایر گیاهان ظرفهای کشت را با استفاده از محلول آب و مایع سفید کننده ( وایتکس) ضدعفونی کرد.

پوسیدگی دم برگها:
ساقه و برگهای بنفشه افریقایی به راحتی توسط تجمع املاح ناشی از مصرف کودهای شیمیایی آسیب میبینند. تجمع نمک به خصوص در گلدانهای سفالی مشکل ساز است. دم برگ های بنفشه آفریقایی هنگام تماس با لبههای گلدان سفالی آسیب میبینند و میپوسند بیشترین تجمع نمک در لبههای گلدان سفالی است که به شکل بلورهای سفید یا زرد رنگ به راحتی قابل تشخیص است.
برای جلوگیری از این مشکل بهتر است از گلدان های پلاستیکی برای کاشت بنفشه آفریقایی استفاده کنید. و نیز به محض مشاهده ی بلورهای سفیدرنگ نمک روی سطح خاک یا لبه های گلدان، با مقدار فراوان آب ، خاک را آبشویی کرده مقدار زیادی آب را از بالا به گلدان اضافه کرده و اجازه میدهیم از زهکش های ته گلدان خارج شود، تا املاح و نمک های اضافی را از خاک شسته و خارج کند یا اقدام به تعویض محتوی خاک گلدان نمایید.

سفیدک پودری (سفیدک حقیقی) :
گاهی لکه های آرد مانند سفید رنگی رو برگ ها و دمبرگ ها مشاهده می شود، گویی روی برگ ها آرد پاشیده شده. عامل این عارضه بیماری قارچی است که به ویژه در شرایط سرد و مرطوب بروز می کند. کنترل سفیدک حقیقی از طریق اسپری کردن با یک محلول قارچ کش نظیر مانکوزب به راحتی صورت می گیرد.

بیماریهای رایج بنفشه آفریقایی
زنگ بوتری تیس (Botrytis Blight) :
زنگ بوتری تیس در بنفشه افریقایی یک بیماری قارچی است که موجب می شود برگ ها حالتی زنگ زده به خود بگیرند. علایم این مشکل برگی به صورت نقاط و لکه های قهوه ای سوخته یا خاکستری رنگ روی برگ هاست. این مشکل بیشتر در شرایط گرم و مرطوب با تراکم زیاد گیاهان و تهویه و جریان هوای کم ایجاد می شود. برای تیمار بنفشه آفریقایی که به بوتری تیس دچار شده باید تمام برگ های مرده و آسیب دیده و آلوده را حذف کرده و گیاه را به محلی با تهویه و جریان هوای مناسب و (دور از سایر بوته ها) منتقل کرد. محلول پاشی توسط یک قارچ کش سیستمیک نیز مفید خواهد بود. بوتری تیس اغلب پس از حمله ی کنه ها به گیاه اتفاق می افتد، بنابراین کنترل این آفت برای جلوگیری از آسیب های برگی آینده بسیار مهم است. برای پیشگیری از بلایت ناشی از بوتری تیس گیاهان را با فاصله مناسب از هم به صورتی که برگ های بوته های مجاور با هم در تماس نباشند قرار داده و از خیس شدن برگ ها جلوگیری کنید.

زرد شدن برگها :
زرد شدن برگهای بنفشه آفریقایی میتواند به علل مختلفی رخ دهد. برخی آفات و بیماریهای قارچی موجب زردی برگها میشوند. ولی چون زردی برگها به علل دیگری هم رخ میدهد وجود آفت و بیماریها را از روی علایم دیگری میتوان تشخیص داد. آبیاری کم و خشک شدن بیش از حد محیط کشت گاهی موجب زردی برگهاست. از طرف دیگر آبیاری بیش از حد هم از طریق پوسیدگی طوقه و ریشهها موجب قهوهای شدن و افتادن برگها میشود. از این رو باید در آبیاری بنفشه آفریقایی دقت کرد، هنگامیکه اقدام به آبیاری میکنید سطح خاک خشک باشد. گاهی زرد شدن برگها ناشی از کمبود مواد غذایی (به خصوص نیتروژن) است. برای این منظور پس از کنترل سایر عوامل فوق و اطمینان از عدم وجود بیماری، باید با کودهای مخصوص بنفشه آفریقایی گیاه را تغذیه کنید. در صورت استفاده از نور طبیعی آفتاب، هنگامی که در تابستان شدت نور زیاد است رنگ برگها به سبز روشن و سپس زرد میگراید و اگر تابش آفتاب مستقیم سوزان روی برگها ادامه یابد موجب ایجاد نقاط و لکههای سوخته روی برگها خواهد شد. برای این منظور بهتر است در تابستان گیاهان را از تابش مستقیم آفتاب حفظ کنید.

نویسنده : خانم علوی
منبع:میهن کاکتوس