آبیاری کاکتوسها و ساکولنت ها: یکی از اصول مهم در نگهداری کاکتوسها و ساکولنتها که خیلی باید به آن دقت کرد ، آبیاری میباشد. آبیاری به عواملی مثل سن و نوع گیاه اندازه گلدان و فصل بستگی دارد کاکتوسها و ساکولنت ها در فصل رشد به آبیاری بیشتری نیاز دارند و در فصل خواب شاید ماهها به آبیاری نیازی نداشته باشند.
عوارض آبیاری کم:
اگر آبیاری بیش از حد کم باشد بخصوص در زمان رشد گیاه، ریشه کامل خشک شده و بخصوص ریشههای مویی و تازهای که وظیفه جذب آب و مواد غذایی را دارند خاصیت خود را از دست داده و خشک میشوند که با آبیاری مجدد گیاه قادر به رشد نخواهد بود و باعث پوسیدگی ریشه و خرابی گیاه میشود پس حتماً باید آبیاری اصولی و به موقع انجام شود.
عوارض آبیاری بیش از اندازه:
۱٫ یکی از مواردی که گیاه در اثر آبیاری زیاد با آن مواجه میشود پوسیدگی ریشه است، پوسیدگی عموماً از ریشه شروع میشود و پس از پوسیده شدن ریشه، به مرور کاکتوس از پایه ساقه شروع به پوسیدگی میکند که عموماً با تغییر رنگ و نرم شدن بافت و ساقه کاکتوس همراه است. در این شرایط تیغهای کاکتوسهای تیغدار به راحتی از بدنه جدا میشود. این شرایط در دوره سرما و گذر از هوای سرد شایعتر میباشد.


۲٫ مورد بعدی در حالتی آب باعث متورم شدن کاکتوس و اشباع شدن ساقه کاکتوس شده و در نهایت باعث ایجاد شکاف و پارگی در سطح کاکتوس میشود.


آبیاری کاکتوسها و ساکولنت ها
درمان:
اولین کاری کار باید در برخورد با این شرایط انجام داد این است که آبیاری کاملاً متوقف شود. بهترین ایده تغییر گلدان یا تعویض خاک میباشد. در این شرایط دو حالت کلی ممکن است:
۱. در صورتی که گیاه دارای ریشه سالم میباشد یا فقط مقداری از ریشه پوسیده میباشد و یا فقط شکاف در سطح آن ایجاد شده است، بهتر است که پس از خارج کردن از خاک ریشههای خراب یا پوسیده را هرس کرده با قارچکش ریشهها را شسته یک یا چند روز به گیاه فرصت داده شود تا ضمنترمیم زخمهای ریشه و بدنه، کمی آب از دست بدهد. سپس گیاه را مجدداً کاشته و تا یک هفته آبیاری نشود. دقت شود که زخمها و شکافهای ایجاد شده روی بدنه کاکتوس برای همیشه باقی خواهند ماند.
۲. در صورتی که ریشه کاملاً پوسیده باشد خاک و ریشههای پوسیده را به دقت جدا کرده با قارچکش ریشهها را شسته به گیاه یک یا چند روز فرصت ترمیم داده و سپس کاکتوس را بکارید و تا یک هفته آنرا آبیاری نکنید تا گیاه تشویق به ریشه زایی گردد، سپس به مقدار کم آبیاری کرده و به مرور آبیاری را به حد متعارف برسانید. در صورتی که پوسیدگی از ریشه گذشته و به ساقه کاکتوس رسیده باشد باید با استفاده از کاتر تمیز از بالای محل پوسیدگی ساقه را برید سپس چند روز کاکتوس را در سایه و جای نسبتاً خنک قرار دهید تا محل برش پینه ببندد سپس گیاه را در خاک مخصوص کاکتوس کاشته و تا ده روز آبیاری نکنید. سپس به مقدار کم آبیاری کرده و به مرور آبیاری را به حد متعارف برسانید.
نکات مهم در آبیاری کاکتوسها و ساکولنت ها:
در فصل گرم مثل تابستان آبیاری را ساعات خنک مثل عصرها انجام دهید از ریختن آب روی گیاه در زیر نور آفتاب خودداری کنید. در فصلهای سرد مثل زمستان و پاییز آبیاری صبح انجام گیرد تا فرصت خشک شدن تا شب را داشته باشد. در فاصله بین دو آبیاری اجازه دهید خاک کاملاً خشک شود. کاکتوسهای کوچکتر نیاز بیشتری نسبت به کاکتوسهای بزرگتر به آبیاری دارند و دلیل آن نگهداری حجم بیشتر آب در بافت گیاهان بزرگتر میباشد. عدم جذب آب و خیس ماندن گلدان نشان دهنده پوسیدگی ریشه کاکتوس یا ساکولنت می باشد و باید فورا اقدام های لازمی که در بالا توضیح داده شد انجام گیرد. برای اکثر گونه های کاکتوس و ساکولنت فصل رشد بهار و تابستان می باشد.
همیشه سعی کنید کاکتوس ها و ساکولنت ها را با آب بدون املاح و هم دمای محیط آبیاری کنید، بخصوص در زمستان.
نوشته شده در میهن کاکتوس