نگهداری و معرفی کاکتوس اپونتیا

نگهداری و معرفی کاکتوس اپونتیا

نگهداری و معرفی کاکتوس اپونتیا : کاکتوس اپونتیا که در ایران به کاکتوس راکتی و یا کاکتوس زبان مادر شوهر نیز معروف است نام علمی کاکتوس زبان مادر شوهر opuntia می‌باشد یکی از کاکتوس‌های با مقاومت بالا است که در اکثر نقاط جهان دیده می‌شود. زیستگاه اصلی اپونتیاها آمریکای جنوبی می‌باشد.

دارای میوه‌های به رنگ قرمز و زرد می‌باشد که به‌عنوان میوه خوراکی در بازار به فروش می‌رسد. خود کاکتوس هم در بسیاری از کشورها خورده می‌شود و برای درمان بیماری‌های قندی و دیابت مفید است.

خواص میوه کاکتوس اپونتیا:
میوه کاکتوس اپونتیا دارای مواد فیبری است همچنین دارای آنتی اکسیدان ها می‌باشد دارای ویتامین E می‌باشد، در کاهش کلسترول خون مؤثر است همچنین میوه اپونتیا مقوی دستگاه گوارش بوده و خاصیت رونده داشته و باعث لینت مزاج می‌شود. مهم‌ترین فایده آن در معالجه کبد است و مصرف آن برای بیماران کبدی با نظر پزشک مربوط مفید است.

 

نگهداری از کاکتوس اپونتیا:
نگهداری اپونتیا بسیار راحت‌تر از سایر کاکتوس‌ها می‌باشد. در مکانی با نور زیاد و آبیاری منظم نگهداری کنید، خاک مناسب کاکتوس زبان مادر شوهر خاک ماسه‌ای با زهکشی مناسب همراه با پیت ماس می‌باشد.

 

تکثیر کاکتوس راکتی یا اپونتیا:
تکثیر این گیاه به راحتی از طریق قلمه زدن امکان پذیر است. ابتدا راکت‌های بالغ را جدا کنید و اجازه بدهید محل جدا شده یکی دو روز بیرون در محل سایه مانده و خشک شود سپس در خاک مخصوص کاکتوس بکارید و تا یک هفته آبیاری نکنید تا راکت‌های اپونتیا ریشه دار شوند.

کاشت بذر کاکتوس اپونتیا:
بذرهای اپونتیا را به مدت ۲۴ ساعت در آب قرار دهید سپس در خاک مخلوط پیت ماس و ماسه بکارید و روی بذرها یک لایه خیلی کم پیت ماس بریزید در مکانی با نور ملایم و دمای بین ۲۵_۳۰ درجه با رطوبت بالای ۷۰ درصد قرار دهید. معمولاً بذرها از یک هفته شروع به سبز شدن می کنند.

 

چند نکته دیگر در مورد نگهداری و گل‌دار کردن کاکتوس اپونتیا:

کاشت پدهای اپونتیا:
۱. حذف یکی از پدهای کاکتوس با چاقو تمیز و ضد عفونی شده از بالا که حداقل سن ان شش ماه باشد.

 

۲. چند برش با چاقو در قسمت بالای پد زیرین ایجاد کنید تا برای میوه دادن در سال بعد آماده شود. و پد بالایی که بریدید را به عنوان یک قلمه بکارید.
در آب و هوای گرم، برای جلوگیری از پوسیدگی کاشت پد را دو هفته بعد از برش انجام دهید و حتماً با قارچ‌کش محل برش رو ضد عفونی کنید.

 

۳. برای محافظت از عفونت‌های قارچی، شما می‌توانید یک مقدار از مخلوط بوردو مناسب برای باغداری با اضافه کردن ۳ قاشق غذاخوری از ان و ۱/۳ سولفات مس و ۱۰ قاشق غذاخوری آهک هیدراته خشک، را با ۴ لیتر آب مخلوط کنید و به گیاه بدهید که به میوه دهی در سال بعد کمک شایانی می‌کند.

۴.  قسمت بریده شده را در مخلوطی از ۱ قسمت شن و ماسه و ۱ قسمت خاک باغچه بکارید. پد گلابی خاردار نیاز به رطوبت دارد و آنها را قادر به جوانه زدن ریشه می‌کند. اگر شما آب زیادی به قلمه بدید ممکن است فاسد شود.

 

۵. به قلمه بعد از یک ماه که ریشه تشکیل شد، و به خودی خود
ایستاد بار دیگر آب می‌دهیم تا زمانی که خاک خشک شود و مجدد آب می‌دهیم.

 

برداشت میوه اپونتیا:
دقت کنید برای جدا سازی میوه حتما باید پد خوراکی (برگ اپونتیا که میوه دارد ) زمانی که آنها کم اسید هستند قطع شود یعنی از ساعت حدود ۱۰ صبح تا ۵ بعدازظهر . یک اپونتیا کامل ممکن است به شش برداشت ۲۰ تا ۴۰ پد در هر سال برسد.

 

پد بالغ ممکن است تا ۳۰ شکوفه بدهد و پدهای جوان ۸ تا ۱۶ شکوفه .
پیچ و تاب و میوه نشانه رسیده شدن میوه است و حاوی حداکثر میزان قند. Glochids خوشه قرمز یا زرد از مهره های کوچک خاردار است. برای جلوگیری از آسیب رساندن به پد، از کشیدن میوه با دست خودداری کنید و سعی کنید ان را با کاتر قطع کنید .

 

کود؛
کود متعادل به صورت ماهانه در طول بهار و تابستان کود اپونتیا شامل مقدار مساوی وزن نیتروژن، فسفر و پتاسیم است. کود ۱۸/۱۸/۱۸ عالیست.

 

اگر می خواهید برگهای اپونتیا بزرگ شود کود نیتروژن بالا بدهید .
با یک کودی که شامل نیتروژن است شما می توانید اپونتیا خود را به تولید گل و میوه های خوراکی تشویق کنید .کود مخصوص گلدهی باید به صورت ماهانه در زمستان هنگامی که گیاهان خفته است داده شود در غیر اینصورت اپونتیا شما دیر به میوه دهی میرسد.

 

آشنایی با تعدادی از واریته های کاکتوس اپونتیا همراه با عکس و اسم:

کاکتوس زبان مادر شوهر
OPUNTIA MICRODASYS V. PALLIDA

 

اپونتیا تیغ سگی
OPUNTIA TUNICATA

نگهداری و معرفی کاکتوس اپونتیا

اپونتیا بنفش
Opuntia violacea

 

اپونتیا راکتی
Opuntia brasiliensis

 

کاکتوس پهن
OPUNTIA ACICULATA

 

کاکتوس میوه
Opuntia clavata

 

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

      437 thoughts on “نگهداری و معرفی کاکتوس اپونتیا

      1. امین میگوید:

        سلام .من یه اپونتیا دو ساله دارم که دوتا راکت روی راکت اصلی هست .که سوال من اینه که امکانش هست که امسال گل بده و چطور میتونم که برای گل دهی تحریکش کنم .ممنون از سایت خوب میهن کاکتوس

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، برای گلدهی اول گیاه باید بالغ باشه،دوم خواب زمستانی رو سپری کرده باشه، در زمان رشد از نور، اب، کود کافی برخوردار باشه تا سال اینده به گل بنشینه.

      2. وحید میگوید:

        سلام ممون از سایت خوب و جامع تون
        سوال:
        برای پیوند روی اپونتیا حتما باید روی قلمه که ریشه نداره و به صورت خواب پیوند زده بشه ؟ یا روی گیاه ریشه دار هم میشه پیوند زد؟
        و اینکه کاکتوس بذری ۶ ماه رو میشه روش پیوند کرد؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، ممنون از شما، به هر دو صورت میتونید روی اپونتیا پیوند بزنید اگر پایه(اپونتیا) ریشه نداشته باشه پیوند خواب نامیده میشه واگر پایه ریشه داشته باشه پیوند معمولی محسوب میشه. بله میتونید جوانه شش ماه رو روی اپونتیا پیوند بزنید معمولا پیوندک رو تا سایزگردو میشه پیوند زد.

      3. مهران نیوکاسل میگوید:

        سلام و خسته نباشین
        ببخشین سوالی داشتم
        سوالم اینه که برای پایه آپونتیا راکتی کدوم پیوند ها میگیره
        یعنی پایمون آپونتیا راکتی باشه چه نوع کاکتوس هایی میتونیم روش پیوند بزنیم؟
        ممنون میشم‌نام ببرین
        مثلا میتونیم مامیلاریا الانگاتا رو روی پاییه آپونتیا راکتی پیوند بزنیم و میگیره یا نه؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام. بجز واریته های افوربیا همه نوع کاکتوسی رو میتونید روی پایه اپونتیا پیوند بزنید.

      4. احد میگوید:

        با سلام
        من یه نوع اپونتیا دارم که نوعش رو نمی‌دونم تیغ های بزرگ سفید رنگ داره پهن هست از این نمونه های که گذاشتید نیست میشهراهنمایی کنید‌ممنون

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام. شبیه هیچ کدوم از عکسهایی که روی مقاله هستند نیست؟ یا لینک عکس رو همینجا بفرستید یا به تلگرام یا اینستاگرام شرکت تا بررسی بشه.

      5. علی میگوید:

        سلام، باتشکر از سایت و مطالب خوبتون، ببخشید امروز خونه دوستم یه اپونتیا دیدم هر برگش اندازه یه تبلت ۸ اینچ بود، ینی به این گندگی، این یه پد بود که تازه کاشته بودن، سوال کردم که ایا بوته مادریش هم بزرگ بودن اونم نمیدونست، خواستم بگم این یه مدل کاکتوسه یا با کود نیتروژن بالا این شکلی شدن؟؟ ممنونم

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام. بله اپونتیاها در شرایط ایدال رشد باشن پدهاشون خیلی بزرگتر میشه.حتی بزرگتر از یک تبلت هشت اینچی. نیتروژن برای کاکتوسها خوب نیست وباعث ترکیدگی در کاکتوسها میشه عامل بزرگ شدن پدهادریافت نور طبیعی وعناصر مورد نیاز رشد برای کاکتوسها مثل عنصر پتاس هست که نقش اساسی در رشد کاکتوسها داره.

      6. رسول میگوید:

        سلام ممنون از سایت خوبتون میخواستم بدونم وقتی یه جوانه از یه کاکتوس بالغ جدا میکنیم بعد از کاشت و ریشه دار شدن باید صبر کنیم تا مثلا ۵ سال بگذره تا جوانه بالغ بشه یا همون موقع بالغ هست بعد اگر میشه فرق یه کاکتوس که بذری بوده با یه کاکتوس که جوانه بوده بعد ریشه دار شده از نظر بالغ بودن و رشد کردن را توضیح دهید به نظر شما موقع خرید کدام را خریداری کنیم کاکتوس بذری یا کاکتوسی که جوانه بوده بعد ریشه دار شده.ممنون میشم اگر جواب دهید

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام. بله. همون موقع که از گیاه مادری رشد میکنه سن گیاه محسوب میشه وبرای بالغ شدن باید چند سال بگذره البته گیاهانی که بصورت پاجوش یا تنه جوش ویا بصورت قلمه کاشته میشن زودتر از گیاهان بذری بالغ میشن. معمولا گیاهانی که بذری هستند برای نگهداری انتخاب میشن چون نسبت به گیاهانی که پاجوش وقلمه ویا تنه جوش هستند مقاوم ترند. ویک نکته مهم دیگه که میتونید کاکتوس بذری رو از قلمه تشخیص بدید این هست که وقتی سرگیاه رو کات کنید تعداد جوانه هایی که گیاه بذری میده از دو عدد معمولا بیشتر میشه ولی کاکتوسهایی که از قلمه یا تنه جوش ویا پاجوش تکثیر شدن فقط یک عدد جوانه میزنن.

      7. زهرا میگوید:

        سلام من یک کاکتوس آپونتیا پیوند زدم ولی الان روی تنه ی کاکتوس قسمت پایین یک لکه ی بزرگ زرد رنگ افتاده دلیلش چیه؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام. احتمالا لوازمی رو که برای برش استفاده کردید استریل نبوده وباعث قارچی شدن گیاه شده.

      8. سیما میگوید:

        سلام . من اپونتیا راکتی دارم . تیغ هاش خیلی کوچک و کمه . زیبایی تیغ های اپونتیا هایی که گوگل میبینم رو نداره … و اصلا جوانه نمیزنه … دوسدارم روی یک پد چند جوانه بزند .اما فقط یکی زده.چکارکنم؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام. جای پرنوری بگذارید. دلیل تیغهای ضعیف نور کم محیط هست. نور کافی دریافت کنه جوانه هم میزنه.

      9. افروز میگوید:

        سلام
        ببخشید اپونتیای من دچار مشکل شده، برگاش کم کم چروکیده شده و خشک می شود، علت چیست؟ و باید چیکار کرد؟

      10. آرمین میگوید:

        سلام یکی از اپونتیا ها که عکسش رو گذاشتین به اسم tunicata رو از کجا میشه تهیه کرد سایز بزرگش رو ؟

      11. پر میگوید:

        سلام وقت بخیر. منم یه کاکتوس راکتی دارم مثل مشکلی که یکی از عزیزان فرمودن، حدود ۷،۸تا بچه داره که نزدیک ۲۵ سانت رشد کردن ولی فقط بلند میشن و پهن نمیشن. نور خوبی هم بهش میرسه.
        ایا باید تقویت کنم ؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام. حداقل باید روز چهار ساعت نور کافی دریافت کنن تا راکتها پهن بشن کمبود نور باعث نازک شدن راکتها میشه اپونتیا برخلاف سایر کاکتوسها به اب زیادی احتیاج داره هر وقت سطح خاک خشک شد باید ابیاری بشه حتی در زمستان هم ابیاری باید انجام بشه. برای تقویت میتونید از کودهای پتاس بیشتر از ازت ماهی یک بار به اندازه یک ونیم گرم در یک لیتر اب استفاده کنید.

      12. مصطفی میگوید:

        با سلام و احترام
        بنده به دنبال ایجاد مزرعه کاکتوس زبان مادر شوهر در شمال هستم. از چه سنی کاکتوس اماده فروش یا برداشت می شود؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام.بستگی به شرایط نگهداری داره از شش ماهگی تا یک سالگی اندازه گلدون شش که شد اماده فروش میشن.

      13. مجتبی میگوید:

        سلام
        من یه کاکتوس راکتی دارم که مرتبط بچه میده. قد تنه مادر حدود ۶ سانتیمتر و پهناش هم ۵ سانته. ولی ۴ تا بجه درآورده که دراز رشد میکنن. کنار پنجره جنوبی از پشت شیشه روزی حداقل ۵ ساعت آفتاب میخوره.
        به نظرتون باید بچه هارو جدا کنم یا بمونه؟
        چرا با آفتاب خوبی که میخوره بچه هاش باریک هستن؟
        میخواستم عکسشو بفرستم ولی متوجه نشدم چطور باید اتچ کنم.

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام.هر هفته یک بار گلدون رو نود درجه بچرخونید تا به همه ی قسمتهای گیاه نور کافی برسه وعلفی رشد نکنن احتمالش هست که نور کافی دریافت نمیکنن که علفی رشد کردن.اگر بچه هاش از ده سانتی متر بزرگتر هستند بله میتونید جداکنید ودر گلدان جداگانه بکارید قبل از کاشت چند روزی در محیط خشک وخنک نگهداری کنید که قسمت بریده شده پینه ببنده بعد بکارید.

      14. محمد ملکی میگوید:

        سلام چرا حتما باید میوه ها با پد برداشت بشن ؟ نمیشه پد رو گیاه مادری بمونه؟و بعد اینکه ترکیب خاک ش مثله کاکتوسای دیگه باشه؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام.پدها برای این جدا میشن که گیاه برای سال اینده هم رشد کنه ومیوه بده.پدهایی که میوه میدن سال بعد نه جوانه میزنن ونه میوه میدن.بله ترکیب خاکش مثل خاک سایر کاکتوسهاست.

      15. مریم میگوید:

        با سلام میخواستم ببینم میشه اپانیا رو به مقدار زیاد کشت کرد ایا ایران مثلا شمال میشه پرورش و گشترش داد ممنون میشم راهنمایی کنین

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام.سن گلدهی کاکتوسها با هم فرق میکنه.بعضی از کاکتوسها در سن شش یا پنج سالگی گل میدن بعضیها بیشتر از سی سال زمان میبره اپونتیاهارمعمولا شش الی هفت سالگی بالغ میشن وگل میدن.واگر گردافشانی بشه گل تبدیل به میوه میشه.

      16. حسین میگوید:

        منظور از اینکه بعد از جدا کردن پد محل را برش دهید تا برای میوه دار شدن آماده شود یعنی چی باید چکار کنیم

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام.یعنی بعد از قلمه گیری از گیاه مادری قسمتی رو که یک پد رو جدا کردید روی قسمت بریده شده چند برش کم عمق ایجاد کنید که برای سال بعدبجای جوانه گل رشد کنه.برشهای سطحی برای اماده سازی گیاه برای گلدهی هست.پد جدا شده رو هم بعد از چند روز داخل خاک مخصوص کاکتوس بکارید تا ریشه بزنه.

      ارسال دیدگاه بسته شده است.