معرفی درخت ارغوان : ارغوان درختچهای است نسبتاً بلند به ۸-۱۲ متر به گستردگی ۴ متر خزان پذیر مقاوم به سرما تا منفی ۲۳ درجه سانتیگراد را تحمل میکند بومی اروپا و غرب آسیا ازجمله کشورمان میباشد.
برگها مدور، کامل، قلبی شکل، گل صورتی-ارغوانی، کاسه قوزدار با دندانههای کوتاه وبه روی گل آذین خوشههای کوچک میوه ارغوان نیام، مسطح با دانههای فراوان، باز شونده با دو کفه، موسم گلدهی فروردین-اردیبهشت قبل از پیدایش برگها گلها در ارغوان به روی تنه و شاخهها شکوفا میشود وتنها درختی است که به روی تنه آن گل می دهد.
موارد استفاده کاربرد در محوطه سازیها تک کاشت، کاشت حاشیه آب، پرچین، در گذشته در اکثر حاشیه باغات میوه روستاهای کشور کشت میشد.
برای استفاده از ترکه درخت در بافت سبد که مصرف زیادی در زندگی روستایی داشت که با تولید پلاستیک منسوخ شده و امروزه به مقدار اندک در هنر سبد بافی و هنرهای دستی کاربرد دارد.
روش ازدیاد: کاشت بذر در بهار در هوای آزاد خوابانیدن ساقه و قلمه از دیگر روشهای ازدیاد ارغوان است.
شرایط مناسب: مکانی پرنور و آفتاب مستقیم و در مکانهای نیمه سایه هم رشد مناسبی دارد ولی گلدهی گیاه کم میشود، به کم آبی مقاوم و نیاز آبی کمی دارد خاک مرطوب و خوب زهکشی شده به انواع خاکها ازجمله خاکهای آهکی و قلیائی و اسیدی خشک مقاوم است، اقلیم، معتدل سرد.
بونسای ارغوان: درختچه ارغوان مناسب برای طراحی بونسای هست اما به خاطر اینکه زیاد پا جوش تولید میکند و در گلدان رشد اندکی دارد و تنه به سختی ضخیم میکند مورد استقبال قرار نگرفته و اندکی از هنرمندان بونسای اقدام به پرورش بونسای ارغوان میکنند فرم چند تنه مناسب برای طراحی ارغوان به شکل بونسای است.
روشهای تکثیر ارغوان:
تکثیر توسط بذر: بذر ارغوان را فروردین ماه در هوای آزاد میکارند قبل از کاشت توصیه شده به مدت یک دقیقه در آب جوش ویا برای مدت ۳۰ یا ۶۰ دقیقه در اسید سولفوریک غلیظ قرار بدهید تا بذرها جوانه زنی سریع داشته باشند بهتر است بذرها را اواخر زمستان از روی درخت مادر جمع آوری کرد که نیاز سرمایی آنها برطرف شده باشد تیمار سرمایی بذر ارغوان به مدت ۳ ماه در دمای ۴-۲ درجه سانتیگراد باید نگهداری شود و سپس اقدام به کاشت آنها کرد دانهها در مخلوطی از خاک، ماسه و پیت ماس بکارید و رطوبت بستر کشت را تا جوانه زنی بذرها حفظ بکنید.
تکثیر توسط کاشت قلمه: در اوایل بهار از قلمههای علفی میتوان گیاه را تکثیر کرد و در اوایل پاییز شاخههای چوبی را میتوان قلمه زد.
روش دیگر تکثیر درخت ارغوان خوابانیدن ساقه است که در پاییز و بهار میتوان اقدام به خوابانیدن ساقهها در زمین ویا خوابانیدن هوایی اقدام کرد.
پیوند در اغوان به سختی میگیرد وبرای تکثیر از روش پیوند استفاده نمیکنند.



یکی از مهمترین شاخههای سبد بافی ارغوان بافی نام دارد در این هنر کهن بافندگان با استفاده از شاخههای درختچه ارغوان اشیا گوناگونی در ابعاد متفاوت تولید میکنند.

انتشار جغرافیایی درختچه ارغوان در کشورمان در تمام نواحی ساحلی دریای خزر، نواحی غرب رشته کوه زاگرس، خراسان، تهران و اطراف و امروزه به عنوان گیاهی زینتی در فضا سبز اکثر نقاط ایران کاربرد دارد.
درختچه ارغوان سریع رشد وبه خاطر اینکه تولید شاخههای زیاد در کنار هم در سطح زمین میکند پرورش تک تنهای آن مشکل است و بهتر است به همان شکل طبیعی ویا به فرم چند تنهای تربیت شود.

بونسای ارغوان



منبع:میهن کاکتوس