علائم کمبود عناصر در گیاهان:
کمبود بعضی از عناصر در خاک باعث بروز بعضی علائم در گیاهان میشود این علائم میتواند مانند تغییر رنگ، تغییر شکل در برگها و گلها خود را نشان دهد. کمبود هر عنصری علایم خاص خود را دارد که میتوان بر اساس این نشانهها کمبود عنصر مورد نظر را تشخیص داد. در بعضی مواقع عناصر در خاک وجود دارد ولی قابل جذب توسط گیاه نمیباشد. در این مواقع عواملی مانند اسیدیته خاک، نور و حتی دما و رطوبت باید مورد بررسی قرار گیرد.
در این مقاله از سایت میهن کاکتوس، علائم کمبود عناصر در گیاهان را به اختصار توضیح میدهیم امید است که کاربردی و مفید باشد.
علائم کمبود عناصر غذایی:
ازت
معمولاً باعث ایجاد رنگ سبز روشن تا زرد میشود. به این ترتیب که ابتدا برگهای مسن پایینی تغییر رنگ داده به سبز روشن و سپس نوک برگها به رنگ زرد در میآیند.
فسفر
در ساختمان آدنوزین تری فسفات و آدنوزین دی فسفات قرار دارند که انرژی لازم را برای کار در گیاه انتقال میدهند. کمبودش باعث ضعف گیاه میشود.
پتاسیم
معمولاً به صورت سوختگی برگ ظاهر میگردد.
منیزیم
باعث میشود سبزی پهنک برگ از بین برود.
کلسیم
کمبود کلسیم از روی تشکیل ناقص و از هم پاشیدگی قسمت انتهایی گیاه تشخیص داده میشود.
گوگرد
گیاهان دارای رشد ناقص و رنگ سبز روشن متمایل به زرد میباشند.
توصیه می شود مقاله انواع کودهای کریستالون را مطالعه کنید. کلیک کنید
آهن
کمبودآهن بیشتر در خاکهای آهکی و قلیایی مشاهده میشود. غالباً به صورت رنگ زرد روشن در برگها، به ویژه در برگهای جوان ظاهر میگردد. در این حالت فاصله بین رگبرگها، زرد روشن و رگبرگها تیرهتر میمانند و اصطلاحاً به آن کلروز آهن می گوییم.
منگنز
گوجه فرنگی، حبوبات، چاودار، توتون و سایر گیاهان در صورت عدم وجود مقدار کافی منگنز دارای رشد ناقص و ارتفاع کوتاه میشوند، علاوه بر آن نیز حالت کلروز در برگهای قسمت بالایی گیاه دیده میشود، ولی رگبرگها هنوز سبز باقی ماندهاند.
مس
تشکیل کیسههای صمغی زیر پوست، خشک شدن سر شاخهها در درختان میوه و خشک شدن نوک برگهای قدیمی در گیاهان دانه ریز از علائم کمبود مس میباشند.
روی
در برخی موارد افزایش کود فسفره فراوان منجر به کمبود روی میگردد. زردی برگهای درختان گردو، ایجاد لکههای رنگی در برگهای مرکبات و کوچک ماندن برگهای درختان همگی به کمبود روی نسبت داده شدهاند.
بر
در PH هفت دارای بیشترین قابلیت استفاده میباشند. بسیاری از امراض فیزیولوژیکی گیاهان از قبیل: چوب پنبهای شدن داخلی سیب، رنگ زرد یونجه، پوسیدگی قسمتهای هوایی توتون، شکاف برداشتن ساقه کرفس، پوسیدگی مغر و قسمتهای داخلی در چغندر همگی مربوط به کمبود بُر میباشند.
کلر
گیاهان نیاز بسیار کمی به کلر دارند.
مولیبدن
در کشتهای خاکی افزایش آهک باعث بر طرف شدن مسئله کمبود مولیبدن در گیاهان میشود. این عنصر جهت تثبیت ازت در خانواده لگومینوزه ضروری بوده و در نتیجه کمبود آن منجر به بروز اختلالات متابولیکی در گیاه میشود.
منبع:میهن کاکتوس