معرفی و آموزش نگهداری گیاه فیکوس

معرفی و آموزش نگهداری گیاه فیکوس

معرفی و آموزش نگهداری گیاه فیکوس : تقریباً در اکثر خانه‌های ایرانی به دلیل مقاوم بودن و راحت بودن نگهداری و نیازی نوری کم گل فیکوس نگهداری می‌شود. نام علمی فیکوس Ficus elastica می‌باشد.

برگ‌های گیاه فیکوس براق و چرمین هستند که در برخی ارقام این گیاه رگه‌های کرم رنگ و یا قرمزرنگ بر روی پهنه برگ‌ها مشاهده می‌شود. گل‌های این گیاه معطر یا رنگین نیست و جلب‌توجه نمی‌کند. فیکوس شیره‌ای دارد که می‌توان آن را از گیاه گرفت و از آن در ساخت لاستیک استفاده کرد و نام انگلیسی این گیاه با توجه به این مسئله انتخاب شده است. اما لازم به ذکر است گیاهی که از شیره آن به شکل تجاری در ساخت لاستیک استفاده می‌شود، درخت لاستیک Para rubber tree با نام علمی Hevea brasiliensis از خانواده افربیاسه است.

اگرچه فیکوس در زادگاه خود تبدیل به درختی بزرگ می‌شود اما در بسیاری نواحی دیگر ازجمله کشور ما اکثراً به عنوان یک گیاه زینتی و گلدانی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

گل فیکوس ابلق

گل فیکوس ابلقنحوه آبیاری گل فیکوس:
به خشکی مقاوم است اما رطوبت را ترجیح می‌دهد و نباید خاک گلدان خیس و غرقابی شود زیرا در این صورت برگ‌های پایین گیاه به تدریج زرد شده و می‌ریزند. بنابراین در فاصله دو آبیاری بهتر است سطح خاک خشک شود و سپس گیاه را آب دهید. زمانی که دمای هوا بالا است برگ‌ها را غبار پاشی کنید اما اگر این کار را در نور مستقیم آفتاب انجام دهید لکه‌های قهوه‌ای و سوخته بر روی برگ‌ها تشکیل می‌شود. تشنگی شدید گیاه موجب لوله شدن برگ‌ها و آویزان شدن انان می‌شود که در این حالت می‌توان گیاه را به مدت ۱۵ دقیقه در تشت پر از آب قرار داد.

دما:
گرما را تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد و سرما را تا ۱۵ درجه سانتی‌گراد تحمل می‌کند اما بهترین دما برای رشد آن ۲۵-۲۰ درجه سانتی‌گراد است. هوای سرد موجب قهوه‌ای شدن برگ‌ها و ریزش آنها می‌شود همچنین تغییرات ناگهانی در دمای محیط نیز موجب ریزش برگ‌ها می‌شود

نور مورد نیاز گل فیکوس:
سایه را تحمل می‌کند اما مکان روشن را ترجیح می‌دهد. همچنین گلدان حاوی این گیاه را از نور مستقیم آفتاب محافظ کنید. نور شدید موجب بی رنگ شدن برگ‌ها می‌شود. نور کم و ناکافی محیط یکی از دلایل ریزش برگ‌های گیاه است البته تغییر مکان این گیاه می‌تواند موجب ریزش برگ‌ها شود.

خاک مناسب برای گل فیکوس:
این گیاه به خاکی با زهکش که همچنین بتواند رطوبت را در خود حفظ کند نیاز دارد. به عنوان مثال می‌توان از مخلوط خاک معمولی+خاک برگ+پیت ماس استفاده کرد. در صورت کمبود مواد غذایی برگ‌های گیاه بدشکل و رنگ پریده می‌شود. به منظور تغذیه مصنوعی می‌توان از کودهایی با فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ هر دو هفته یک‌بار و یا فرمول ۲۰-۲۰-۲۰ هر ۵ هفته یک‌بار استفاده کرد. اگر گیاه سریع رشد می‌کند تا جایی که امکان دارد هر ساله و در ابتدای بهار باید گلدان آن را عوض کرد و گلدانی انتخاب کرد که حداکثر حدود ۵ سانتیمتر در قطر و همچنین در ارتفاع بدنه از گلدان قبلی بلندتر باشد و گلدان را خیلی بزرگ‌تر از گلدان قبلی انتخاب نکنید. اگر گیاه بیش‌ازاندازه بزرگ‌شده است که عوض کردن گلدان سخت است، خاک سطحی و رویین را با خاک تازه و غنی از مواد غذایی عوض کنید.

نحوه تکثیر گل فیکوس:
برای تکثیر این گیاه می‌توان در اواخر بهار و یا در اوایل تابستان از ساقه‌ها قلمه تهیه کرد. طول مناسب قلمه‌ها در حدود ۱۵ سانتیمتر است. قلمه را می‌توان هم از طول ساقه تهیه کرد و هم از انتهای ساقه، به هر حال قلمه باید حداقل یک برگ داشته باشد و در صورت زیاد بودن تعداد برگ‌ها باید تعداد آنها را کم کرد. همچنین قلمه‌ها در قسمت پایینشان که در بستر کاشت قرار می‌گیرد باید بدون برگ باشند. بعد از جدا کردن قلمه‌ها شیره‌ای سفید رنگ از انتهای آنها و از تمامی قسمت‌هایی که برش خورده‌اند بیرون می‌آید.

 

بهتر است که قلمه‌ها را به مدت ۳۰ دقیقه در آب قرار دهید تا این جریان شیره متوقف شود و سپس نسبت به کاشت قلمه‌ها اقدام کنید. قلمه‌ها در بستری که سبک و مرطوب است کاشت. مثلاً می‌توان از مخلوط کوکوپیت +پرلیت و یا خاک برگ +شن استفاده کرد. رطوبت هوا را در مکان نگهداری قلمه‌ها باید در حد اشباع و دما در حدود ۲۷-۲۵ درجه باشد. از قلمه جوانه برگ نیز می‌توان برای تکثیر این گیاه استفاده کرد که چگونگی کاشت آن به همان صورتی است که در بالا توضیح دادیم و روش تهیه این قلمه را نیز در تصاویر موجود در قسمت زیر مشاهده می‌کنید.

 

از روش خوابانیدن هوایی نیز می‌توان استفاده کرد که ساقه‌هایی با طول حداقل ۳۰ سانتیمتر برای قلمه  انتخاب شوند بهتر است. در این روش باید ساقه گیاه ابتدا یا شکافی ایجاد شود و یا قطعه‌ای از پوست به شکل حلقه از اطراف ساقه برداشته شوند. سپس مواد نگه‌دارنده رطوبت همانند خزه اسفاگنوم در اطراف شکاف قرار داده شود و این ناحیه با مواد موجود در اطراف آن در پلاستیک پیچانده می‌شود تا گیاه در آن ناحیه ریشه تولید کند. سپس آن قسمت از ساقه را می‌توان از گیاه جدا کرد و به عنوان گیاهی مستقل کاشت.

قلمه فیکوس

تصویر بالا: قلمه‌های تهیه شده از ساقه گیاه فیکوس. البته این گیاه از نوع ابلق فیکوس است. قلمه موجود در جلوی تصویر از طول ساقه و قلمه موجود در عقب تصویر از انتهای ساقه تهیه شده است (جوانه برگ که هنوز قرمز رنگ است مشاهده می‌شود.). این قلمه‌ها به دلیل اینکه برگ‌هایی با سطح بزرگ دارند باید در مکانی با رطوبت اشباع قرار بگیرند تا قبل از ریشه دهی و به دلیل از دست دادن رطوبت خشک نشوند.

تکثیر فیکوس
تهیه قلمه حاوی یک برگ از ساقه این گیاه و نحوه کاشت قلمه
پیوند فیکوس
برداشتن پوست دور ساقه به شکل یک حلقه در روش خوابانیدن هوایی
قلمه گل
ایجاد شکاف در ساقه و قرار دادن یک قطعه چوبی کوچک (همانند یک چوب کبریت) در میانه شکاف برای جلوگیری از بسته شدن شکاف. این مسئله نیز در رابطه با روش خوابانیدن هوایی انجام می‌شود.

 

قلمه گیاه فیکوس
بعد از ایجاد شکاف به شکلی که در دو تصویر قبلی نشان داده شد، در اطراف ناحیه‌ای که آن شکاف‌ها ایجاد شده است ابتدا موادی که نگه‌دارنده رطوبت است همانند خزه اسفاگنوم قرار می‌گیرد و این خزه‌ها با بستن یک نوار در اطرافشان ثابت می‌شود و بعد در اطراف این خزه‌ها کیسه پلاستیکی قرار داده می‌شود تا به حفظ رطوبت کمک کند.

 

فیکوس
زمانی که ریشه‌هایی را در داخل کیسه پلاستیکی مشاهده کردید زمان مناسبی برای جدا کردن ساقه از گیاه مادری است. ساقه را از ناحیه‌ای که در تصویر نشان داده شده است از گیاه مادری جدا کنید و آن را در یک گلدان و در خاکی که در قسمت خاک توضیح داده‌ایم بکارید. در هفته‌های اول بهتر است  با کشیدن یک پلاستیک بر روی گیاه به حفظ رطوبت در اطراف گیاه کمک کنیم البته سنگینی این پلاستیک نباید بر روی گیاه باشد و باید از یک چهارچوب که در تصویر مشاهده می‌کنید کمک بگیریم.

 

هرس فیکوس:
هرس این گیاه را می‌توان در اواخر بهار و اوایل تابستان انجام داد. ساقه‌هایی را که خارج از فرم و شکل اصلی گیاه رشد کرده‌اند و یا ساقه‌هایی را که بیش از اندازه بلند شده‌اند می‌توان قطع و یا کوتاه کرد. عمل برش را نیز از بالای یک گره (گره ناحیه اتصال برگ‌ها به ساقه است) بزنید. در جدا کردن ساقه‌ها زیاده روی نکنید زیرا ممکن است باعث شوکه شدن گیاه شوید. حجم کل ساقه‌ای جدا شده باید حداکثر حدود ۳۰٪ حجم کل ساقه‌های گیاه باشد یعنی فرض کنید که اگر می‌خواهید همه ساقه‌ها را کوتاه کنید تنها می‌توانید یک سوم از ارتفاع هر یک را کوتاه کنید.

 

آفات های گیاه فیکوس:
کنه تار عنکبوتی و شپشک از جمله آفاتی هستند که به این گیاه حمله می‌کنند که می‌توان جهت مبارزه با آنان از سموم سیستماتیک استفاده کرد. از دیگر آفات می‌توان به نماتد گره ریشه و تریپس اشاره کرد. تحت شرایط گرم مرطوب نیز لکه برگی باکتریایی و قارچی و سر خشکیدگی ممکن است روی دهد.

تمیز کردن برگ‌های بزرگ این گیاه نقش مؤثری در جلوگیری از فعالیت آفات و همچنین شادابی و ظاهر زیبای این گیاه دارد. وقتی برگ‌ها کثیف هستند می‌توانید در یک لیتر آب به اندازه یک قاشق چای‌خوری آب لیمو بریزید، آب را به خوبی تکان دهید و تکه‌ای پارچه را به این آب آغشته کنید و بعد برگ‌های گیاه را تمیز کنید.

پیشنهاد می شود مقاله معرفی گل حسن یوسف را هم مطالعه کنید. کلیک کنید

نویسنده: باغبان سبز
منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    274 دیدگاه برای “معرفی و آموزش نگهداری گیاه فیکوس

    1. فایزه گفته:

      سلام.من فیکوس رو دو ماه پیش خریدم اول خیلی شاداب بود ولی الان برگاش رو به پایین شدن.هفته ای یه بار اب میدم. به نظرتون چش شده

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، شرایط نگهداری از گیاه رو بفرماییدوعکس واضح از گیاه وبرگهابفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    2. روح الله سرحدی گفته:

      سلام وقت بخیر من تقریبا یک ماه و نیمه این فیکوس رو خریدم اولش خیلی سرحال و خوب بود هفته ای دوبار ب اندازه ی یک لیوان آب میدادم ب گلم ،کنار پنجره ی آپارتمان گذاشتمش نور خوبی میرسه بهش الان دو روزه برگ های پایینش اول زرد میشن بعد لک قهوه ای میوفته و خشک میشن میشه بگید مشکلش چیه ؟؟

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، اگر فقط برگهای قدیمی این مشکل رو دارند طبیعی هست برگها بمرور زمان فرسوده شده واز بین میرند، بعد از اینکه کامل خشک شدند میتونید جدا کنید ولی اگر باسرعت بیشتری زرد وخشک میشند گیاه کمبود مواد غذایی داره که میتونید ماهی یک بار با کودهای کامل تقویت کنید، ابیاریتون درست نیست ابیاری رو باید بصورتی انجام بدید که به همه ی قسمتهای ریشه اب کافی برسه با یک لیوان اب برای این اندازه گلدان فقط سطح خاک مرطوب میشه وبه ریشه ها اب کافی نمیرسه، ابیاری رو زمانی که سطح خاک حدود سه الی چهار سانت خشک شد انجام بدید به اندازه ای که مقداری اب از زهکش گلدان خارج بشه واب رو ارام وبصورت دورانی روی تمام قسمت خاک بریزید تا به تمام قسمتهای ریشه گیاه اب کافی برسه واز اب بدون املاح وهمدمای محیط برای ابیاری استفاده کنید.

        • روح الله سرحدی گفته:

          ممنونم از پاسخگوییتون سرعت زرد شدنش خیلی بالاست یعنی در عرض سه چهار روز این سومین برگه ک زرد میشه ،میترسم کامل خشک بشه ،ریشه هاش عیب نکرده ؟؟؟از چ کودی براش استفاده کنم؟؟

          • کارشناس 1 گفته:

            ممنون از شما، یک بار با اب همدمای محیط بصورت کامل ابیاری کنید، ابیاری بعدی رو با محلول کود انجام بدیدراز کود ۲۰،۲۰،۲۰ میتونید برای تقویتش استفاده کنید مقدارمصرف یک گرم در یک لیتر اب، ماهی یک بار میتونید کوددهی رو انجام بدید.

    3. سودا گفته:

      سلام من خیلی دلم واسه این میسوزه فکر میکنم یه دوسه سالی هست خریدم اوایلش خیلی خوب بود برگاشو اینا بزرگو درخشان فکر میکنم زمستون پارسال و بهار امسال بود که یکی یکی برگاش افتادن. روی ساقش که سبزه بعصی جاهاش چوبی شده بعضی جاهاشم لکه های بزرگ قهوه ای داره روساقشا نه برگاش. الان گیاهم از نوکش دوباره جوانه هایی زده هشتا اما برگ های جدید خیلی نمیتونن بزرگ شن حتی بعضیاشون خییییلی کوچیک موندن با اینکه قدیمی ترن ولی هنوزم داره جوونه میزنه حس میکنم دلش نمیخواد بمیره من چطور کمکش کنم? راستش تو این مدت یه بار خاکشو عوض کردم دما خوبه هوا حس میکنم خشکه نورجنوبی هست چه کنم۰

      • کارشناس 1 گفته:

        سلام، گیاهتون قارچ گرفته وشرایط نگهداری ایدالی نداشته کمبود نور وکمبود مواد غذایی داره میتونید از قسمتی که سبز هست کات کنید وداخل کوکوپیت بکارید تا مجدد ریشه داربشه ،حتما با محلول قارچ کش ابیاری وسمپاشی کنید.اگر به همین صورت میخواهید نگهداری کنید ابتدا باید با محلول قارچ کش سمپاشی وابیاری کنید وگیاه رو در محیطی که نور مناسب وفیلتر شده داره نگهداری کنید وماهی یک بار با کودهای کامل تقویت کنید.

        • سودا گفته:

          وای چه خوب که جواب دادین اگه من کات کنم از اونجا و بزارم توهمون چیزی که گفتید دوباره ریشه بده واقعا و حتما دوباره ریشه میده؟؟؟ نکنه بزارم بعد ریشه نده کلا از بین بره؟?من یه سوال دیگه هم دارم من یه گیاه دیگه دارم که کوچیکه یه مدل ساکولنت هم دارم بعد اینا از ساقه ریشه زدن عجیبه واقعا به نظرتون گلدونشون کوچیکه باید عوض کنم یا مثلا چون کمبود آب دارن از قسمت گره ها دوباره دارن ریشه میدن؟؟؟

          • کارشناس 1 گفته:

            اگر تمام مراحل رو بدرستی انجام بدید بله ریشه میزنه، برای قلمه زدن میتونید بهار اقدام کنید، بهار سریعتر ریشه میزنه، گیاهتون کالانکوئه هست، زمانی که رطوبت محیط زیاد باشه گیاه از ساقه هم ریشه میزنه میتونید از قسمتهایی که ریشه زده بایک چاقوی تیز وضدعفونی شده جدا کنید وداخل گلدان وخاک جدیدی بکارید با این کار تکثیر میشه، گلدانش فعلا اندازه هست میتونید بهار گلدانش رو یک سایز بزرگتر کنید.

            • سودا گفته:

              ممنون من اسمشو نمیدونستم راستی چندتا ساکولنتو کاکتوس هم دارم اما اسماشونو نمیدونم اصلا نمیدونم چجوری نگهداریشون کنم بعضیاشون اصن رشد نمیکنن و حال برگاشون خوبه حس میکنم ریشه هاشونپوسیده میگم میتونید بگید کلا برا ساکولنت ها چه نوری خوبه من شنیدم نور زیاد فیلتر شده میخواد الان اتاق من تو قسمت جنوبیه بعد شیشه پنجرشم ماته و نوری نیست فقط اتاق روشنه ینی یه جوریه که از صبح تا اخر شب لامپ اتاقمو روشن میکنم این نور بده براشون؟؟آشپزخونمون نور خیلی خوبی داره تو قسمت شمالیه قسمت وسطش از این چسبا زده مادرم که مات میکنه ولی باز خیلی بهتر از اتاقمه به نظرتون ساکولنتامو پشت اون پنجره بزارم بهتره؟؟

              • کارشناس 1 گفته:

                ساکولنتها به نور زیاد وفیلتر شده نیاز دارند نورشون کم باشه علفی رشد میکنند وبمرور زمان از بین میرند اگر پنجره جنوبی دارید که نورگیری خوبی داره در اون قسمت نگهداری کنید وحتما تهویه محیط رو بالا ببرید تا افت نگیرند.

    4. خاتمی گفته:

      با سلام و احترام
      گیاه فیکوس من هیچ برگی تا بحال بعد از ۲ ماه از خرید نداده.علت خاصی هست?

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، فیکوس به جابجایی حساس هست وزمان میبره تا شروع به رشد کنه شرایط نگهداری رو ایدال کنید وگیاه رو تا حد امکان جابجا نکنید بمرور زمان با محیط ادابته بشه شروع به رشد میکنه.

    5. م.مهدیزاده گفته:

      سلام، من ۳ ماه پیش یک فیکوس خریدم، خیلی سرحال بود دوتا برگ هم داد تا وقتی که گلدونشوعوض کردم. الان ۳ هفته است کاملا پژمرده شده و چندتا از برگهای پایینیش ریخت. هر هفته بهش آب میدم و زهکش رو چک کردم که آب خارج بشه حتما. حتی بهش آب قند و آسپرین هم دادم. سطح خاکش هم مرطوبه الان. پشت پنجره بالکن جنوبی گذاشتمش. درجه حرارت رو نمیدونم شاید الان که تابستونه گرمش باشه. میشه راهنمایی کنید چرا انقدر حالش بده؟

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، قند برای گیاهان مناسب نیست، ریشه ها رو به هم میچسبونه ومانع از رشد ریشه وعمل غذا رسانی میشه بهتر هست ریشه های گیاه رو از نظر پوسیدگی بررسی کنید وخاک رو ابشویی کنید یا عوض کنید واز خاک جدیدی که ضدعفونی شده استفاده کنید بعد از کاشت در محیط خنک وسایه نگهداری کنید وچند روز کاور کنید تا رطوبت محیطش تامین بشه.

    دیدگاه‌ها بسته شده است.