علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان چیست؟ گیاه مرجان با نام علمی افوربیا میلی گیاه بسیار زیبایی است که نگهداری از آن بسیار آسان است، یکی از سؤالاتی که خیلی از دوستان می‌پرسند در مورد  علت زرد شدن برگ‌های گل مرجان، دلیل ریزش برگ‌ها و علت گل ندادن این گیاه است. در این مقاله به این مشکلات پاسخ داده و نحوه نگهداری از این گیاه را توضیح می‌دهم. توجه داشته باشید زرد شدن برگ‌ها و ریزش در فصل پاییز یا زمستان برای گیاه مرجان عادی می‌باشد. ولی دلایلی مانند بیماری‌ها، آبیاری زیاد و همچنین بیماری‌ها نیز می‌توانند علت این مشکلات باشند.

خاک مناسب گل مرجان:
در مورد خاک سخت‌گیر نیست اما بهتر است که خاک زهکش مناسب داشته باشد تا مانع از ماندگاری طولانی‌مدت آب در اطراف ریشه‌های گیاه شود، مثلاً مخلوطی از ماسه پیت ماس یا کوکوپیت برای این گیاه مناسب است. در ترکیب خاک مرجان می‌توان از کود گاوی کاملاً کهنه نیز استفاده کرد که خیلی به رشد گیاه کمک می‌کند. در مورد کوددهی نیز باید گفت وجود نیتروژن و فسفر به رشد رویشی (تولید ساقه و برگ) و رشد زایشی (تولید گل) کمک می‌کند اما  اگر در مصرف  این عناصر زیاده روی شود نتیجه آن گلدهی کم  و بلندی و نازکی ساقه‌های جوان است.

کود دهی:

برای کود دهی از بهار تا پاییز می‌توان هر دو هفته یک‌بار از کود ملایم و با نصف غلظت معمول کود استفاده کرد. فرمول ۳۶-۱۲-۱۲ یکی از فرمول‌های مناسب برای این گیاه است.  تعویض گلدان این گیاه را می‌توان هر ساله و یا هر دو سال یک‌بار  انجام داد. بهترین زمان تعویض گلدان این گیاه در تابستان است زمانی که رشد رویشی گیاه در وضیعت خوبی است.  بعد از تعویض گلدان این گیاه را تا حدود ۲ روز آب ندهید.

علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

نور:
گیاه مرجان نور مستقیم آفتاب و محیط روشن و پر از نور را دوست دارد به‌شرطی که در این مسئله بخصوص در روزهای گرم سال زیاده‌روی نشود. به‌بیان‌دیگر هر مقدار که هوا خنک‌تر باشد، بیشتر می‌توان از نور مستقیم آفتاب بهره گرفت و در سراسر روز گیاه در زیر نور مستقیم آفتاب باشد  اما در روزهای گرم تابستان بهتر است که گیاه را از آفتاب بعد از ظهر محافظت کرد، اما توجه داشته باشید که در چنین روزهایی نیز گیاه باید حداقل به ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب دسترسی داشته باشد، کمبود نور در محیط منجر به کم رنگ شدن گل‌ها، عدم شکل گیری گل‌ها و ریزش برگ‌ها می‌شود. توجه داشته باشید که وجود نور در طی شب (وجود لامپ‌های با شدت نور زیاد در مکان نگهداری گیاه در طی شب) می‌توان منجر به شکل‌گیری خارهای فراوان در قسمت بالای گیاه و عدم گلدهی مناسب این گیاه شود.

نحوه آبیاری گل مرجان: 
گیاه مرجان بسیار به کم آبی مقاوم است ولی بهتر است زمانی آبیاری این گیاه را انجام دهید که سطح خاک تا عمق ۵-۲٫۵ سانتیمتر خشک شده باشد در طی فصل رشد فاصله زمانی آبیاری با توجه به گرمای هوا متفاوت است اما در طی فصول سرد و زمانی که گیاه رشد چندانی ندارد آبیاری هر ۳-۲ هفته یک‌بار انجام می‌شود. در زمان آبیاری از آب ولرم با دمای حدود ۲۰ درجه استفاده کنید. وجود رطوبت ماندگار در خاک منجر به پوسیدگی ریشه و طوقه گیاه (محل اتصال ساقه‌ها به ریشه) می‌شود و گیاه از بین خواهد رفت. زمانی که به گیاه آب می‌دهید مقدار آب باید به اندازه‌ای باشد که حتماً آب از منافذ زیر گلدان خارج شود زیرا این کار علاوه بر رسیدن رطوبت کافی به ریشه‌ها منجر به خروج عناصر و املاح اضافی از اطراف ریشه‌ها خواهد شد. اما مقدار این آب نباید زیاد باشد. هر قدر در مصرف آب زیاده روی شود بخصوص زمانی که دمای هوا حدود ۲۷-۲۴ درجه است  خطر از دست دادن این گیاه بیشتر خواهد شد. اما به گیاه خشکی نیز ندهید. رسیدن رطوبت مورد نیاز گیاه به ریشه‌های آن، منجر به رشد مناسب و گلدهی خوب آن خواهد شد. با افزایش دمای محیط و گرم‌تر شدن هوا می‌توان آبیاری گیاه را نیز بیشتر کرد. همچنین اگرچه وجود رطوبت در هوا به رشد و لطافت این گیاه کمک می‌کند اما غبار پاشی و ماندگاری آب بر روی برگ‌های گیاه احتمال شیوع بیماری قارچی بخصوص بوترتیس و سفیدک پودری را افزایش می‌دهد و لزومی به انجام این کار نیست اما در روزهای گرم تابستان و برای افزایش رطوبت هوا می‌توان از روش جزیره زیرگلدانی حاوی سنگریزه و آب استفاده کرد. یعنی یک زیرگلدانی را از سنگ ریزه (قلوه سنگ‌های کوچک) پر کنید و سپس تا نیمه آن آب بریزید. گلدان را بر روی سنگریزه‌ها قرار دهید اما توجه کنید که هرگز کف گلدان با آب موجود در زیرگلدانی در تماس نباشد. آب موجود در زیرگلدانی به تدریج  تبخیر شده و موجب افزایش رطوبت هوا می‌شود.

دما: 
به طور کل گل مرجان محیط گرم را دوست دارد و در چنین محیطی رویش برگ‌ها و گلدهی صورت می‌گیرد. بهترین دما برای رشد این گیاه ۳۲-۲۴ درجه سانتی‌گراد است اما این گیاه در طیف نسبتاً وسیعی از دما یعنی از ۴ درجه تا ۴۰ درجه سانتی‌گراد زنده می‌ماند. هر مقدار که دما بیشتر باشد از گلدهی گیاه کاسته می‌شود و برای زنده ماندن گیاه بهتر است که بخصوص در قسمت بعدازظهر از مقداری سایه بهره‌مند شود. با پایین رفتن دما نیز ریزش برگ‌های گیاه شدت می‌یابد اما گیاه تا ۴ درجه نیز زنده می‌ماند اما اصولاً زمانی که دمای هوا به ۱۰ درجه رسید گیاه را به محل گرم‌تری منتقل کنید. نکته جالب در مورد این گیاه این است که اگر این گیاه را در محیطی با دمای یکنواخت نگه داریم از گلدهی آن کاسته می‌شود بنابراین اگر در طی زمستان آنرا در دمای حدود ۱۳ درجه سانتی‌گراد نگه داریم به گلدهی این گیاه کمک می‌شود.

آفات و بیماری‌های گل مرجان:
آفات زیادی به این گیاه حمله نمی‌کنند و گاهی شته، شپشک و یا کنه‌های تارعنکبوتی و تریپس مشاهده می‌شوند که امکان فعالیت دو مورد آخر بیش از سایرین است. در مورد این گیاه بیماری‌ها بیش از آفات مشکل ساز هستند و زمانی شیوع می‌یابند که شرایط نگهداری گیاه مناسب نباشد.  بیماری‌هایی مانند لکه برگی‌های قارچی و یا باکتریایی، پوسیدگی ریشه ساقه و با عامل فوزاریوم و ریزوکتونیا و یا سوختگی بوترتیس گل‌ها از جمله بیماری‌های شایع این گیاه هستند. یکی از مشکلات اصلی که در اثر آبیاری زیاد و یا خاک نامناسب برای این گیاه به وجود می‌آید بیماری‌های قارچی می‌باشد که می‌تواند باعث پوسیدگی ریشه شود.

علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

خرید کود مخصوص گل مرجان
خرید سم قارچ‌کش مناسب برای گیاه مرجان

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

      381 thoughts on “علت زرد شدن و ریزش برگ گل مرجان

      1. محمد میگوید:

        سلام.مرجان ۲ماهی میشه خریدم.گلدانش رو با خاک مخصوص کاکتوس عوض کردم.اوایل پرگل و سرحال بود اما الان گلهاش و چدتا برگش ریخته وبرگهاش بی حال ودر حال زرد شدن هست. چند روز پیش ۳تا گل از نوک داد وقرمز شدن اما هنوز بزرگ نشدبودن که پژمرده شدن.ابیاریش منظم وهفته ای ۱بار هست.واز صبح تا بعداز ظهر توی نور مستقیم افتاب هستش

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، گیاه زمانی که روی گل هست جابجا ویا خاک یا گلدانش تعویض بشه گلهاش میریزه،در این زمان گیاه بسیار حساس هست وبا کوچکترین تنشی گلها یا غنچه ها میریزه که برای جلوگیری از این مشکل باید صبر کرد تا گلدهی گیاه تمام بشه بعد اقدم کرد، فعلا چون خاک گیاه تازه تعویض شده گیاه رو در جای خنک ونیمه سایه بمدت یک هفته نگهداری کنید واز جابجایی خودداری کنید، برگهای زرد رو جدا نکنید صبر کنید تا کامل خشک بشن بعد جدا کنید،یک ماه بعد کوددهی رو شروع کنید یک هفته بعد گیاه رو بجای پرنور وفیلتر شده انتقال بدید، بمرور زمان گیاه شروع به رشد میکنه وگل میده.

      2. محمد میگوید:

        سلام.ممنون بابت مطالب خوبتون.
        برای ترکیب ماسه و پیت ماس یا کوکوپیت، با چه نسبتی ترکیب کنم؟

      3. متین میگوید:

        سلام خسته نباشین معذرت میخام من دونمونه مرجان هلندی داخل ی گلدون کاشتم یکیشون رشد خوب و داره جوونه میزنه ولی اونیکی داره برگهاش داره زرد میشه دلیلش چی میتونه باشه؟؟

      4. Zahra میگوید:

        سلام من دوتا مرجان مینیاتوری دارم ک هر دو پشت پنجره جنوبی هستن.. قدیمی تره سرحال تر و پرگل تر بود اما اونی ک تازه خریدم کوتاه تر اما کمی کلفت تر بود ک اولش چندتا گل داشت اما الان هیچ گلی نداره. من هر دوی اینارو گذاشتم داخل بالکن و بعد از دو روز دیدم مرجان قدیمی برگ هاش زرد شد و روی گل هاش لکه های سیاه افتاد.. اما اون جدیده همچنان مثل قبله.. ایا دلیلش افتاب سوختیه؟ برگ هاش هنوز محکمن و نمیریزن..الان داخل خونه هستن..میخواستم بدونم امکان داره مثل قبل شه؟ ادنیوم و یکی دیگه از گیاهام هم اینجوری شده.. میشه نجاتشون داد؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، احتمالش هست، برای نور مستقیم باید بمرور زمان گیاه رو عادت بدید واز افتاب اوایل صبح شروع کنید، فعلا چون چند بار جابجا شدن در جای ثابتی نگهدارید واصلا جابجا نکنید بمرور زمان به محیط که عادت کنند درست میشن.

      5. مماس میگوید:

        سلام، ببخشید من یه مرجان هلندی گل درشت دارم، که پشت پنجره‌ی جنوبیه، آبیاریش هم هر وقت خاکش خشک میشه، آبش میدم، رشد خودش و برگاش خوبه، اما غنچه که میکنه، وقنی هنوز ریزه هسنن، خشک میشن و بزرگ نمیشن که باز بشن، دلیلش چی میتونه باشه؟، کود ۱۲ ۱۲ ۳۶ هم دادم بهش، اما اثری نداشت

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، دلیلش دمای پایین ونور کم هست،این گیاه گرما دوست هست وقتی غنچه داد، گیاه رو در جای گرم وپرنوری نگهداری کنید تا غنچه ها به گل بشینه سرما ونور کم باعث خشک شدن غنچه ها میشه،موقع گلدهی ابیاری رو هم کم کنید وکوددهی رو قطع کنید بعد از پایان گلدهی کوددهی رو شروع کنید.

      6. Mohamad میگوید:

        سلام ببخشید روی مرجان من تارعنکبوت دیده میشه میتونم آب وسرکه اسپری کنم؟چه سمی باید تهیه کنم وازکجا؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، اول تارها رو بایک خلال چوبی ویا گوش پاکن جمع کنید اگر تارها متعلق به عنکبوت باشند نیازی به هیچ سمی وکار خاصی نیست ولی اگر کنار تارها حشرات خیلی ریز قرمز رنگی وجود داره کنه تارعنکبوتی خواهد بود که باید از کنه کشهایی مثل اباماکتین یا فن پیروکسی میت استفاده کنید از فروشگاهای لوازم کشاورزی میتونید تهیه کنید.

      7. H میگوید:

        سلام من دو مرجان دارم که برگ وگل ان ها میریزد و زرد میشود و انگار که برگ انها سوخه است راه حل چیست با تشکر

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، شرایط نگهداری رو هم بفرمایید،ابیاری،ترکیب خاک،دما،نور،کوددهی،..

      8. Zahra میگوید:

        سلام و خسته نباشید.
        من دوست دارم مرجان پر برگ و پر گل داشته باشم ولی مرجان من دوتا ساقه است ک از پایین بهم متصل شده و هرکدوم بین ده تا پانزده تا برگ داره…. بیشتر ساقه اش ک پر از خاره مشخصه….

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون، میتونید شاخه هارو هرس کنید وجای پرنوری نگهداری کنید هرس مداوم باعث میشه که گیاه پُرپشت تر بشه.

      9. Marjan میگوید:

        سلام خسته نباشین من کاکتوس مرجان دارم ک برگاش جمع شدن و زرد میشن و میریزن و اصنم رشد نداره چیکار کنم خواهشا جواب بدین

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام. ابیاری زیاد باعث زرد وریزش برگها میشه، ابیاری رو هر وقت خاک کامل خشک شد انجام بدید،زهکش رو هم بررسی کنید که گرفته نباشه. دلیل جمع شدن برگها هم میتونه افت و گرمای بیش از اندازه محیط باشه این چند مورد رو چک کنید. همه ی قسمتهای گیاه رو از نظر وجود افت چک کنید.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام. با یک ذره بین با دقت نگاه کنید ببینید حشره هستند وحرکت میکنن یا فقط لکه هستند؟

      10. سحر میگوید:

        سلام ممنون بابت مقاله خوبتون. من گیاهم رو شمال خریدم و فوق العاده عالی رشد میکرد. بعدا ک با خودم تهران اوردم دیدم داره یکم زرد میشه و کم گل میده گفتم شاید گلدونش براش کوچیک شده برای همین هم خاک و هم گلدون رو دادم عوض کردن. ولی الان دیگه کاملا نابود شده. همش خشک شده الان یه ساقه بیشتر ازش نمونده. چی کارش کنم ک بازم مثل قبل بشه???

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام. گیاهی رو که تهیه میکنید دقیقا همون شرایط محیط رو باید در اوایل براش فراهم کنیدوبمرور زمان با محیط جدید اداپته میشه. احتمالش هست که از کمبود رطوبت وابیاری نامنظم از بین رفته. میتونید کاور کنید ساقه ای رو که باقی مونده وخاکش رو تقریبا مرطوب نگهدارید وجای پرنور وفیلتر شده نگهداری کنید بمرور زمان رشد خواهد کرد.

      11. سينره میگوید:

        سلام
        من یه گل مرجان با گل های درشت دارم. پر از غنچه و گل شده و کاملا سرحال به نظر میاد. ولی یه مدتی هست که رو و زیر برگهاش پر از لکه های سفید شده. ایا این لکه ها به خاطر بیماری قارچی هست؟برای درمانش چه کاری باید کرد. لطفا راهنمایی کنید که چه دارویی براش مناسبه. ممنون

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام. سفیدک ها یی که روی برگها هست رو با یک دستمال نمدار پاک کنید ببینید پاک میشن یا نه؟ احتمالا سفیدک پودری باید باشه.سعی کنید رطوبت محیط رو کم کنید وروی گیاه اب اسپری نکنید ابیاری رو سعی کنید در طول روز انجام بدید. اگرلکه ها پاک نشدن بهتره با قارچ کش پنکونازل محلول درست کنید نیم سی سی در یک لیتر اب مخلوط کنید وبه همه ی قسمتهای گیاه اسپری کنید. از سایر گیاهانتون هم جدا نگهداری کنید این نوع قارچ با وزش باد هم روی سایر گیاهان پخش میشه وسایر گیاهان رو هم الوده میکنه.

      12. مارال میگوید:

        با سپاس از پاسخگویی، مقالعه رو مطالعه کرده بودم و با توجه به راهنمایی خیلی متفاوت فروشنده در مورد آبیاری، فکر کردم انواع مختلف مرجان آبیاری متفاوت دارن، روش آبیاری توی مقاله رو امتحان کردم ولی برگها جمع شدن.. سعی می کنم با توجه به شرایط محیطی قلقش رو پیدا کنم، ممنون از اطلاعات خوبتون ??

      13. مارال میگوید:

        سلام، مرجان من نوعش متفاوت با عکسی هست که شما گذاشتین و مدلش زیاد کاکتوسی نیست، یه بوته پر از برگهای ریز و گلهای ریز بنفش و سفید هست.. وقتی خریدم به من گفتن باید هر روز آب بدم و تو آفتاب نگهداری کنم، اما برگهاش از پایین شروع به زرد شدن کرده و دو تا از بوته هام گل نمیدن دیگه! میشه لطفاً راهنمایی کنین که دستور نگهداری از این نوع مرجان چی هست؟ و برای زمستونش چه کارایی باید بکنم؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام. جواب همه ی سوالهاتون روی مقاله هست لطفا مقاله فوق رو مطالعه بفرمایید.

      14. بهنام میگوید:

        سلام
        مرجان مینیاتوری من ساقش یکم لاغر و چروک شده اما برگهاش سبز و جوونه هم میزنه شیره هم داره چکش کردم
        پشت پنجره نور گیره آبم هم هفته ای یک بار میدم بهش

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام. دلیل چروک شدن تنه گیاه کمبود اب هست. گیاه رو کامل سیراب کنید. بین دو ابیاری خاکش خشک بشه.

      ارسال دیدگاه بسته شده است.