آموزش تکثیر ساکولنت آئونیوم یا گل بشقابی : گیاه ائونیوم را میتوان به سه روش تکثیر کرد، از طریق بذر، از طریق قلمه و از طریق برگ. نمونههایی از ساکولنت آئونیوم را که ساقههای بلندی دارند را میتوان با قلمه ساقه تکثیر کرد. ساقه را از چند سانتیمتری جدا کنید به شکلی که قلمه در حدود ۱۰ سانتیمتر طول داشته باشد و ۲-۱ روز در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم قرار دهید تا رطوبت اضافه را از دست بدهد. میتوان این ساقه را در شن مرطوب کاشت کرد و به مدت یک هفته نیز آب نداد. سپس آبیاری را به تدریج شروع کرد و برنامه آبیاری گیاهان بالغ را در پیش گرفت.
آموزش تکثیر ساکولنت آئونیوم یا گل بشقابی
تصویر ۱ قلمه مورد نظر از تنه ساقه اصلی گیاه مادری جدا میشود.
تصویر ۲ برگهای اضافی حذف میشوند.
تصویر ۳ قلمهها برای ۲-۱ روز در محیطی خشک و به دور از نور مستقیم نگهداری میشوند تا رطوبت خود را از دست بدهند.
تصویر ۴ کاشت قلمه در بستر کاشت.
تصویر ۵ محکم کردن خاک در اطراف قلمه.

استفاده از قلمه ساقه که از ابتدا بدون برگ بوده است. دستههای کوچک برگ که بر روی تنه مشاهده میکنید بعد از کاشت قلمه و ریشه دهی آن ظاهر شدهاند.
اما نمونههایی که یا ساقه ندارند و یا ساقه بسیار کوتاهی دارند را با کمک قلمه برگ تکثیر میکنیم. در نمونههایی که ساقه کوتاه دارند برگها را با قسمتی از ساقه به طول ۳-۲ سانتیمتر باید جدا کرد و در نمونههای بدون ساقه تنها کافی است برگها را از نزدیکی مرکز دسته برگ جدا کرد. قلمهها به مدت ۲-۱ روز در مکانی خشک و به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری میشوند تا رطوبت اضافی خود را از دست بدهند. برای کشت میتوان از شن مرطوب و یا مخلوط یک سوم شن درشت و یک قسمت خاک معمولی و یک قسمت پرلیت و یا هر ترکیب دیگری که سبک است و زهکش خوبی دارد استفاده کرد. قلمه برگ که کمی ساقه را نیز به همراه دارد را طوری در بستر کاشت قرار دهید که ساقه در داخل خاک و برگ بیرون از خاک باشد. قلمه برگ را نیز تا نیمه در بستر کاشت فرو کنید. گلدان را در مکانی گرم و روشن حداقل با هفت ساعت روشنایی اما به دور از نور مستقیم آفتاب بگذارید. بعد از کاشت قلمه بستر را مرطوب کنید اما برنامه آبیاری را همانند یک گیاه بالغ انجام دهید و از خیس کردن بیش از اندازه بستر بپرهیزید. بهترین زمان قلمه گیری برای اکثر انواع گیاه آئونیوم پاییز است و دمای مناسب برای ریشه زایی قلمهها حدود ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتیگراد است. زمان ریشه دهی قلمهها نیز ۱۵ الی ۲۵ روز است. قلمهها را حدود سه ماه بعد میتوان به گلدانهایی مستقل منتقل کرد.
تهیه قلمه برگ از دسته برگ گیاه مادری. برگها را میتوان بهآرامی از دسته برگ جدا کرد.
تمامی قلمهها مناسب نیستند. حتماً قسمت انتهایی برگ (ناحیه اتصال به دسته برگ مادری) باید همراه برگ باشد در غیر این صورت گیاه جدید شکل نخواهد گرفت.
تصویر ۱ شروع ریشه دهی در انتهای قلمههای برگ و تصویر ۲ تشکیل گیاه جدید در انتهای قلمه برگ
برخی از نمونههای گیاه آئونیوم میتوانند از کنار گیاه اصلی، پاجوشهایی نیز تولید کنند که این پاجوشها را میتوان جدا کرد و در تکثیر این گیاه استفاده کرد. همچنین در مورد انواعی که پاجوش فراوانی تولید میکنند میتوان در زمان تعویض گلدان گیاه و با عمل تقسیم بوته گیاه را به دو یا چند قسمت تقسیم کرد و هر قسمت را بهعنوان گیاهی مستقل در گلدانی جداگانه کاشت کرد.
گاهی گیاهانی در پای گیاه اصلی رشد میکنند که میتوان بخصوص در زمان تعویض گلدان آنها را از گیاه مادری جدا کرد.
از بذرهای برخی از انواع این گیاه نیز میتوان برای تکثیر آن استفاده کرد. بذرها در صورت تشکیل شدن بسیار ریز و همانند گرد و غبار هستند باید بر روی سطح خاک پخش شوند و با خاک نیز پوشانده نشوند. جوانه زنی در طی ۱۰-۵ روز روی میدهند. زمانی که نهالها ظاهر شدند میتوان در صورت سرد بودن محیط آفتاب را به شکل مستقیم بر روی گیاه بکار برد و اگر هوا گرم است ظرف محتوی گیاهان تازه جوانه زده را در مکانی نیمه سایه قرار دهید. همچنین اجازه ندهید که خاک به شکل کامل خشک شود اما از زیاده روی در آبیاری نیز بپرهیزید. بهتر است زمانی که سطح خاک تا حدودی رطوبت خود را از دست میدهد گیاهان جوان را آبیاری کنید.
برای خرید بذر ساکولنت اینجا کلیک کنید.
انتشار:میهن کاکتوس