نکات مهم در نگهداری خزانه کاکتوس‌ ها

نکات مهم در نگهداری خزانه کاکتوس‌ها

نکات مهم در نگهداری خزانه کاکتوس‌ها : خزانه کاکتوس به جوانه‌های کاکتوس پس از سبز شدن اطلاق می‌شود. در این مقاله به چند نکته مهم در نگهداری خزانه کاکتوس‌ها بخصوص در فصل تابستان اشاره می‌کنیم. جوانه‌های کاکتوس و ساکولنت در ابتدا بسیار ضعیف و حساس هستند و باید مراقبت‌هایی برای رشد و سلامت آنها انجام شود تا به بهترین شکل ممکن رشد کنند.

نکات مهم در نگهداری خزانه کاکتوس‌ها:

۱- احتمال پختگی جوانه‌ها: معمولاً در کاشت بذر کاکتوس از ظرف‌های در دار استفاده می‌کنیم که اگر در مکانی گرم و در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار بگیرند بخصوص در بهار و تابستان با توجه به بسته بودن در و بالا رفتن دمای بیش از حد داخل ظرف امکان پختگی و خراب شدن جوانه‌ها وجود دارد. پختگی به گونه‌ای اتفاق می افتد که تشخیص آن با بیماری‌های قارچی دشوار است. از نشانه‌های پختگی می‌توان به تغییر رنگ، ژله‌ای شدن، افتادن جوانه‌ها روی خاک اشاره کرد. پس حتماً اطمینان داشته باشید که ظرف کاشت خود را در محلی قرار دهید که دچار پختگی نشوند. فیلتر کردن نور، قرار دادن در محلی خنک، استفاده از آفتاب صبح و عصر، باز کردن مقداری از در ظرف در ساعات گرم روز از کارهای لازم برای جلوگیری از پختگی می‌باشد.

۲- آفتاب سوختگی: آفتاب مستقیم و شدید می‌تواند به راحتی جوانه‌های کاکتوس و ساکولنت را بسوزاند، از اولین نشانه‌های نور زیاد تغییر رنگ و قرمز شدن جوانه‌ها می‌باشد. برای جلوگیری از آفتاب سوختگی ظرف کشت را در مکانی با نور ملایم قرار دهید و از نور فیلتر شده استفاده کنید. برای فیلتر کردن نور در گلخانه از توری‌های مخصوص (شید) استفاده می‌شود. اگر در منزل و پشت پنجره کاشت انجام می‌دهید می‌توانید از شیشه مات کن یا توری استفاده کنید. توجه داشته باشید نور کم نیز می‌تواند باعث آسیب به جوانه‌ها شود.

۳- هوادهی: بعد از سبز شدن بذرها هوادهی را شروع کنید، از روزی نیم ساعت شروع کنید تا طی یک ماه آینده کلاً درب ظرف را بردارید وهوادهی را بصورت کامل انجام دهید. هوادهی بخصوص در فصل گرما باید بیشتر انجام شود تا هوای تازه به جوانه‌ها برسد. بیشتر قارچ‌های بیماری‌زا در گرما و رطوبت بالا رشد می‌کنند. پس می‌توان نتیجه گرفت که هوادهی در فصل‌های گرم نسبت به فصل‌های سرد باید سریع‌تر انجام شود.

نکات مهم در نگهداری خزانه کاکتوس‌ها

۴- قارچ‌کشی: حتماً باید قارچ‌کشی به‌صورت مرتب و هر دو هفته یک بارانجام شود. قارچ‌کشی تا سه ماهگی باید انجام شود و بعد از سه ماهگی هر ماه یک مرتبه کافی می‌باشد.

۵- ماسه ریزی اطراف بذرها: یکی از نکات مهم در سلامت جوانه‌ها ماسه ریزی اطراف جوانه‌ها می‌باشد. از مزیت‌های ماسه می‌توان به راست ایستادن بذرها، جلوگیری از رشد جلبک، جلوگیری از ورود مگس سیاه به خاک بستر، رشد بیشتر ریشه‌ها و کاهش از دست دادن رطوبت بستر اشاره کرد. برای ماسه ریزی بعد از دو الی سه ماهگی از ماسه‌های یک دست در حدود اندازه عدس و ضدعفونی شده استفاده کنید.

ماسه ریزی سطح بستر کاشت
ماسه ریزی سطح بستر کاشت

۶- رشد جوانه‌های کاکتوس: برای رشد جوانه‌ها خیلی عجله نکنید، کاکتوس‌ها در کل گیاهان کم رشدی هستند. جوانه‌های کاکتوس ابتدا ممکن است رشد خیلی زیادی داشته باشند و بعد از مدتی رشد آنها کم شده و بعد از مدتی مجدد شروع به رشد می‌کنند ولی برای افزایش رشد می‌توان بعد از سه ماهگی از کودهایی با پتاس بالا استفاده کرد. به‌زودی مقاله‌ای جامع در مورد کوددهی به جوانه‌های کاکتوس در سایت میهن کاکتوس قرار داده خواهد شد. برای خرید کود مخصوص اینجا کلیک کنید.

در مقالات بعدی در سایت به نکات مهم در پرورش کاکتوس‌ها بعد از کاشت بذر اشاره می‌شود. با میهن کاکتوس همراه باشید.

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    241 thoughts on “نکات مهم در نگهداری خزانه کاکتوس‌ ها

    1. shaahin0059 میگوید:

      با سلام
      وقتتون بخیر خسته نباشید
      یه تعداد از پایه های اکانتوسرئوس من سرشون دچار سوختگی شده که داشت کل گیاه رو میگرفت که مجبور شدم قسمتی که سوختگی ایجاد شده بود رو جدا کنم
      الانم یه تعدادی از اکانتوسرئوس هام که روی اونها پیودن زدم متاسفانه از پایین اکانتو قسمتی که داخل خاک هست دچار خرابی هایی مثل همون سوختگی شده
      قارچ گرفتگی هست این مورد؟
      برای جلوگیری از بین رفتن پایه ها
      چه راهکاری مدنظر هست؟
      و اینکه دوباره بعدا دچار این مشکل نشن چیکار کنم؟
      ممنون میشم راهنمایی کنید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، از قسمتهایی که میفرمایید سوختگی دارند عکس واضح بدون نور فلش بفرستید وشرایط نگهداری رو هم بفرمایید،تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    2. shaahin0059 میگوید:

      و مورد آخر اینکه لامپی که من استفاده میکنم لامپ های رشته ای اس ام دی با روکش استفاده میکنم تا جلوی شدت تابش نور کمی گرفته بشه
      اس ام دی یا ال ای دی فرقی ندارن؟؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        فرقی نداره هر دو برای نور مصنوعی خوب جواب میدن فاصله نور تا گیاه 40_50 سانت هست اگر لامپها روکش دارند میتونید فاصله رو کمتر کنید.

    3. shaahin0059 میگوید:

      1__چند ساعت نوردهی مصنوعی در طول روز لازمه؟
      2__مثلا میشه ساعت ۸صبح لامپ رو روشن کنم واسشون بعد ساعت ۸ شب خاموش کنم؟””۱۲ ساعت نوردهی””
      3__بعد اینکه فرق نداره روز نوردهی کنم برای بذرها، یا شب نور دهی کنم؟
      4__سول بعدی اینکه اگه مثلا من ساعت ۸شب نوردهی کردم تا ۸صبح،بعد که لامپ رو خاموش کردم،خزانه رو در جای تاریک قرار بدم که دیگه نور روز نرسه به بذرهام تا علفی رشد نکنن.یعنی اون نور روز تاثیری در علفی رشد کردن بذرهام داره؟؟
      5__میزان ساعت نور و تایم نوردهی شب یا روز برای کارهای پیوندی به چه صورت باشه که به گیاه آسیب نرسونه؟
      ببخشید تعداد سوالام زیاد شد،.

      • کارشناس 1 میگوید:

        از زمان طلوع افتاب تا غروب افتاب بهتر هست که نور مصنوعی روشن باشه باغروب افتاب هم نور رو خاموش کنید. برای همه ی گیاهان، الان که تابستان هست طول روز بیشتر هست با رسیدن پاییز طول روز کمتر میشه که میتونید ساعات نوردهی رو با ساعات طلوع وغروب افتاب هماهنگ ودر پاییز میزان نور دهی رو به ۱۲ ساعت برسونید تا گیاهان رشد ایدالی داشته باشند، در این فاصله دما هم باید بالای ۲۰ درجه باشه که گیاهان رشد داشته باشند.

    4. shaahin0059 میگوید:

      سلام وقتتون بخیر
      بنده چند بار از شما بذر خریداری کردم و کشت کردم و کیفیتش هم عالی بود و درصد سبز شدنش هم عالی بود
      جدیدا هم بالای ۶۰۰ عدد بذر خریداری کردم ازسایت خوب میهن کاکتوس که احتمالا فردا برسه به دستم و میخوام کشت کنم
      سوالی که از کارشناسان محترم میهن کاکتوس دارم اینه که
      چون الان داریم به فصل پاییز نزدیک میشیم و کم کم میزان تابش خورشید و دمای هوا تغییر میکنه
      میتونم بذرهای آستریاس که کشت کردم و الان بالای ۳_۴ ماه سن دارن رو درون محفظه ای با نور مصنوعی که توی یه مقاله جدا از سایت میهن خونده بودم نگهداری کنم؟؟
      و اینکه میتونم بذر تعدادی از انواع کاکتوس های ستونی شامل نقره ای و میرتلو و لمارو و…که از میهن کاکتوس خریداری کردم رو توی فضایی با نور مصنوعی و دمای بالای ۲۵ درجه اتاق نگهداری کنم؟
      و سوال آخر اینکه تعدادی آستریاس معمولی و نیشیکی و کیکو و ژمینو رو روی پرسیکیا و اکانتو پیوند زدم
      ازونجایی که پیوندک ها کوچیک هستن.میتونم گیاهایی که تازه پیوند زدم رو توی فصل پاییز و زمستون زیر نور مصنوعی بزرگ کنم؟

      ممنون میشم پاسخ بدین.با تشکر از سایت فوق العاده عالی و درجه یک میهن کاکتوس

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون از توجه شما دوست گرامی،اگر خزانه کمبود نور داره بله میتونید از نور مصنوعی استفاده کنید،برای انواع سرئوسها هم میتونید از نور مصنوعی استفاده کنید،بله میتونید زمانی که هوا خنک بشه رشد گیاهان هم کاهش پیدا میکنه ولی میتونید برای کمبود نوراز نور مصنوعی استفاده کنید.

    5. اشکان میگوید:

      سلام وقت بخیر، میخواستم بپرسم بذر اچینو گروزنی چندروز طول می کشه تا جوانه بزنه، سپاس از سایت عالیتون

    6. جلیل میگوید:

      با عرض سلام و خسته نباشید به شما و همه عوامل محترم مجموعه میهن کاکتوس.
      بنده نزدیک یک ماه از مدت کاشت بذرهایی که از شما خریدم میگذره(۱۲۰عدد) که متاسفانه این بذرهارو من در عمق ۱ سانتی خاک کاشتم و الان فقط ۳۲ تا از این بذرها جوانه زدن و بعد از یک هفته از مدت کاشت بذرها درب ظرف کاشت رو برداشتم حالا اگه ممکنه راهنمایی کنید آیا اینا رشد میکنن یا همینطور میمونن و البته من قارچ کش هم استفاده نکردم ممنون.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، در پیام قبلی جوابتون رو نوشتم، لطفا مطالعه بفرمایید⬇️

    7. جلیل خوش خواهش میگوید:

      با عرض سلام و خسته نباشید به شما و همه عوامل محترم مجموعه میهن کاکتوس.
      بنده نزدیک یک ماه از مدت کاشت بذرهایی که از شما خریدم میگذره(۱۲۰عدد) که متاسفانه این بذرهارو من در عمق ۱ سانتی خاک کاشتم و الان فقط ۳۲ تا از این بذرها جوانه زدن و بعد از یک هفته از مدت کاشت بذرها درب ظرف کاشت رو برداشتم حالا اگه ممکنه راهنمایی کنید آیا اینا رشد میکنن یا همینطور میمونن و البته من قارچ کش هم استفاده نکردم ممنون.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون از شما بذرها دفن بشن جوانه نمیزنند، اگر جای بذرها مشخص هست میتونید از خاک در بیارید وروی سطح بستر قرار بدید،قارچ کشی برای ضدعفونی بستر انجام میشه،بذرهای کاکتوسها وساکولنتها نسبت به سایر بذرهای گیاهان حساس هستند وبا کوچکترین الودگی، قارچی شده واز بین میرند ،به همین دلیل ضدعفونی اولیه بستر ضروری هست، بعد از کاشت هم میتونید محلول قارچ کش با دز یک در هزار روی سطح بستر اسپری کنید. درب ظرف تا زمانی که جوانه ها به رطوبت نیاز دارند باید باشه ولی میتونید روزانه هوادهی هم انجام بدید یک هفته بعد از جوانه زنی مدت زمان کمی هست وجوانه ها ممکن هست رطوبت از دست داده واز بین بروند. بهتر هست رطوبت بستر رو تامین کنید.

    8. farhad میگوید:

      سلام. یعنی فقط تا یکماهگی جوانه ها هوادهی کنیم؟
      بعد از یکماه کلا در خزانه برداشته بشه؟
      شرایط آبیاریش چطوری باید باشه(بعد از یکماهگی)

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، هوادهی تا پایان شش ماهگی، البته بستگی به محل سکونت داره اگر در مناطق رطوبی باشید پایان سه ماهگی میتونید درب رو کلا بردارید،ابیاری زمانی که سطح خاک کمرنگ شد میتونید انجام بدید.

    9. حسین شهری میگوید:

      دروود بر شما بستر کشت من در اثر اسپریه آب سفیدک زده آب جوشیده سرد شده هم اسپری کردم.مشکلی برا بذر جوونه ها پیش نمیاد الان ۵۰ روزشونه
      باید چیکار کنم ؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، احتمالش هست که رسوبات اب باشن،چند روزی سفیدکها رو در نظر بگیرید اگر مقدارشون افزایش نیافت مشکلی نیست ولی اگر بصورت تپه روی هم انباشته بشن قارچ هست.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، میتونید اگر از کاکتوسهای طولی هست سرزنی کنید،پاجوش یا تنه جوشهایی که کنار گیاه مادری هست جدا کنید بعد از بزرگ شدن خودشون گیاه مادری میشن.

    10. farhad میگوید:

      سلام. یه ماه پیش بذر آستروفیتوم کاشتم. هوادهی شون رو هم صبح تا شب ساعت حدودا ۹ انجام میدم. میشه نحوه دقیق هوادهی رو بهم بگین؟
      و اینکه چطور هوادهی رو بیشترش کنم

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، منظورتون این هست که صبح تا شب درب بستر باز هست؟ هوادهی بعد از سبز شدن اکثریت بذرها شروع میشه سه روز اول ۱۵ دقیقه،بعد از سه روز روزی یک ساعت،تا سه ماهگی بعد از سه ماهی هر روز به مقدار هوادهی افزایش بدید تا پایا ن شش ماهگی که کلا درب برداشته میشه.

    11. زهرا میگوید:

      سلام و خسته نیاشید
      بعد از هر سم پاشی آبیاری هم انجام بشه ؟؟ اگه سم به جوانه ها بخوره اشکال داره ؟ ممنون

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، اگر دز مصرف اندازه باشه مشکلی بوجود نمیاد ونیازی به ابیاری نیست ولی حتما بعد از سمپاشی یا ابیاری یک ساعت هوادهی کنید.

    12. جعفر میگوید:

      درود
      ببخشید من ۵ عدد بذر بروچی کاکتوس کاشتم
      میخواستم بپرسم این نوع کاکتوس نگهداری سختی داره؟
      الان بعد ۳ روز بذر ها جوانه زده رشد این نوع چحوریه؟
      ممنون میشم جواب بدید

    13. hamedaghababazadeh میگوید:

      سلام
      بعد از جوانه زدن کاکتوس ها اگر بخواهیم برای رطوبت هوای اطراف گیاه از دستگاه بخور استفاده کنیم بهتر است از بخور سرد استفاده شود یا بخور گرم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، اگر داخل منزل نگهداری میکنید با بستن درب ظرف رطوبت مورد نیاز جوانه ها تامین میشه ونیازی به دستگاه بخور نیست، ولی اگر داخل گلخانه بصورت سینی های کشت میخواهید استفاده کنید بخور سرد مناسب هست.

      • کارشناس 1 میگوید:

        برای از بین بردنشون میتونید از سم حشره کش دلتامترین یا دیازینون به اندازه ی یک سی سی در یک لیتر اب مخلوط کنید وبستر رو با این محلول به ارامی ابیاری کنید.

    14. sam میگوید:

      سلام.توی مقاله نگهداری خزانه کاکتوس نوشته شده یک ماه بعد از سبز شدن کاور را بردارید.ولی شما میفرمایید حداکثر تا شش ماهی باید کاور داشته باشه؟ این کاری که میفرمایید به خاطر این که خاک بستر خشک نشه.من هر دوتا آدنیوم هام قد کشیدن وچهار برگی شدن (تقریبا یک ماه چند روزشونه) یک مدت در پوش نداشت رشد نداشت ولی دیشب دوباره براش درپوش گذاشتم یک برگ دیگه تولید کرد.ولی بستر ش داشت تور های شبیه به تار عنکبوت گرفته بود.که قسمتی از خاک رو برداشتم و یک خرده قارچ کش زدم.!!!!!!

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر بستر کشت داخل گلخانه باشه ورطوبت محیط بالای ۵۰ درصد باشه میتونید از یک ماهگی کاور رو بردارید،برای ادنیوم بعد از پایان چهار ماهگی میتونید کاور رو بردارید مشکلی نیست.احتمالا اشتباه تایپی بوده که از این بابت عذرخواهی میکنم برای سایر جوانه های کاکتوسهابعد از پایان شش ماهگی کاور برداشته بشه بهتر هست، اگر در مناطق رطوبی باشید پایان سه ماهگی هم میتونید کاور رو بردارید.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.