آموزش نگهداری گل ناز : بیشک یکی از زیباترین گلهای دنیا گل ناز میباشد. نگهداری بسیار آسان، تنوع بالای رنگ گلها، امکان پرورش در خانه، گلخانه و باغچه از مزیتهای گل ناز میباشد. گل ناز دارای گونههای زیادی میباشد و جز گیاهان گوشتی (ساکولنت ها) محسوب میشود. در ادامه به نحوه نگهداری گل ناز میپردازیم. نام علمی گل ناز Portulaca grandiflora است.
نور:
گل ناز به نور کامل آفتاب نیاز دارد. گل نازحداقل روزانه ۴ تا ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب را نیاز دارد. کمبود نور منجر به عدم باز شدن گلها میشود. حتی در روزهای ابری میزان شکوفایی گلهای آن کاهش مییابد.
نحوه آبیاری گل ناز:
گل ناز به خشکی مقاوم است و بهتر است زمانی که سطح خاک تا حدودی رطوبت خود را از دست داده است اقدام به آبیاری گیاه شود. آبیاری بیش از اندازه موجب پوسیدن ریشهها و ساقههایی میشود که در نزدیکی سطح خاک قرار دارند. البته خشکی کشیدن گیاه نیز منجر به کاهش گلدهی و در نهایت از بین رفتن گیاه خواهد شد. همچنین اصولاً گیاهانی که در خاک با رطوبت مناسب رشد میکنند گلهایشان تعداد ساعات بیشتری شکوفا میماند. هر مقدار که خاک خشکتر باشد، تعداد ساعات کمتری از روز گلها باز باقی میمانند. همچنین سعی کنید که گلهای این گیاه در طی آبیاری خیس نشوند زیرا این مسئله موجب خراب شدن گلها میشود.
دما:
گل ناز بههیچعنوان سردی هوا را دوست ندارد. حتی اگر در زمان تکثیر این گیاه، گیاهچه های جوان سرما ببینند، گیاهانی ضعیف که در آینده گلهای کمی تولید میکنند، به وجود میآید. محیط گرم به رشد گیاه کمک میکند.
خاک مناسب گل ناز:
گل ناز نسبت به خاک چندان سختگیر نیست و در خاکهای فقیر از نظر مواد غذایی نیز به خوبی رشد میکند. اما خاک باید از زهکش خوبی برخوردار باشد تا آب اضافی حاصل از آبیاری را در خود نگه ندارد. هر مقدار که خاک سنگینتر باشد و آب را به سختی از خود عبور دهد، گلدهی این گیاه نیز کمتر خواهد شد. میتوان در مخلوط خاکی این گیاه از خاک باغچه تمیز+ خاک برگ+کود بسیار پوسیده دامی استفاده کرد. خاک برگ و کود دامی نقش مهمی در سبک کردن بافت خاک محل کاشت گیاه دارند. در مورد کود دهی نیز میتوان یک یا دو بار در طی فصل رشد مثلاً یکی اواخر بهار و دیگری اواسط تابستان با کودهای محلول که فرمول کاملی دارند (میزان نیتروژن-فسفر-پتاسیم آنان برابر است همانند ۱۰-۱۰-۱۰ و یا ۲۰-۲۰-۲۰ گیاه را کوددهی کرد. برای خرید کود سه بیست اینجا کلیک کنید.
آموزش تکثیر گل ناز:
کاشت بذر این گیاه آسانترین راه تکثیر آن است. در طی فصل رشد و بعد از گلدهی و شکلگیری بذرها، بذرهای گیاه که سیاهرنگ و بسیار ریز هستند در پای گیاه میریزند و در سال بعد با گرم شدن و مناسب شدن شرایط دمایی، خودبهخود جوانه میزنند. زمان کاشت بذرها به شکل مستقیم در بستر کاشت، اواسط و اواخر بهار است و زمانی که دمای خاک در حدود ۲۳ الی ۲۹ درجه است، بذرها جوانهزنی مناسبی دارند. همچنین به دلیل ریز بودن بیشاز اندازه بذرها و برای اینکه کاشت آنها با یکنواختی و سهولت بیشتری انجام گیرد میتوان بذرها را با شن نرم مخلوط کرد و سپس آنان را در سطح بستر کاشت پخش کرد. در این صورت دیگر نیازی نیست که روی بذرها را با لایهای از خاک بپوشانید. آبیاری را میتوانید به شکل غبار پاشی با آب انجام دهید تا بذرها جابجا نشوند. بعد از جوانهزنی بذرها و درآوردن ۲ برگ میتوان آبیاری را به شکل عادی انجام داد. جوانهزنی بذرها ۱۴ روز طول میکشد و فاصله زمانی کاشت بذرها تا گلدهی گیاه حدود ۲ ماه است. کاشت قلمه این گیاه راه دیگر تکثیر آن است. قلمه را از ساقههای گوشتی گیاه تهیه میکنند و آنان را در خاکی که سبک است میکارند. حدود ۲-۱ هفته ریشهزایی قلمهها طول میکشد. گیاهان جدید را میتوان به فاصله ۳۰-۲۵ سانتیمتری در بستر اصلی کاشت کرد.

آفات و بیماری های گل ناز:
از آفات این گیاه میتوان به شته و نماتد گره ریشه اشاره کرد. در اثر فعالیت نماتد گره ریشه علائمی همانند کمبود آب و یا مواد غذایی ایجاد میشود. چون این آفت مانع از فعالیت و عملکرد مناسب ریشهها میشوند. در مورد نماتد گره ریشه مبارزه خاصی نمیتوان انجام داد مگر اینکه ارقام مقاوم به این بیماری کاشت شود. پوسیدگی ساقه و ریشه در اثر آبیاری بیش از اندازه یکی دیگر از مشکلات این گیاه است.
هرس:
برای تحریک رشد ساقههای جدید و در نتیجه افزایش گلدهی گیاه میتوان تا حدود نیمی از ساقههایی را که بسیار بلند شدهاند را کوتاه کرد. البته این کار را به تدریج انجام دهید مثلاً هر هفته یک ساقه را کوتاه کنید. زیرا اگر به شکل ناگهانی تمامی ساقههای بلند گیاه را کوتاه کنید گیاه ممکن است بسیار ضعیف شده و از بین برود. اگر قصد کوتاه کردن چندین ساقه را به شکل همزمان دارید بهتر است فقط عمل سرزنی ساقهها را انجام دهید یعنی فقط حدود ۲-۱ سانتیمتر از نوک ساقهها را کوتاه کنید.
منبع: باغ سبز
انتشار:میهن کاکتوس