اصول آبیاری کاکتوسها : یکی از مهمترین اصول نگهداری کاکتوس آبیاری کاکتوس میباشد که از فاکتورهای مهم رشد و سلامت گیاه است. علت بیشتر خرابیها در کاکتوسها نیز همین آبیاری زیاد است، انواع گندیدگی کاکتوس و انواع مختلف پوسیدگی بر اثر آبیاری نادرست اتفاق می افتد بنابراین گام اول در اصلاح شیوه آبیاری برای نگه داری کاکتوس آشنایی با اصطلاحات و پس از آن نیازهای آبی گونههای مختلف است. نحوه آبیاری کاکتوس ها در ادامه توضیح داده می شود.
آبیاری منظم:
منظور از آبیاری منظم بر طرف کردن نیازهای آبی گیاه در زمان و روز مشخص در ماههای متفاوت سال است.
هنگامی که از فروشندگان کاکتوس سؤال شود که چند وقت یکبار به گلدان آب دهیم دو جواب میدهند ۱_هفتهای یکبار آبیاری شود ۲_پس از خشک شدن سطح گلدان آبیاری شود.
باید بگوییم هر دو جواب اشتباه است اولاً گونههای مختلف کاکتوس نیاز آبیاری متفاوتی دارند دومأ در شرایط مختلف نور و دمایی و رطوبت زمان خشک شدن گلدان متفاوت میشود، سومأ بستگی به نوع گلدان نیز مدت زمان خشک شدن خاک متفاوت میشود.
آبیاری گیاه پس از خشک شدن سطح خاک نیز اشتباه است چون خاک در عمق گلدان هنوز رطوبت دارد و آبیاری مجدد باعث خرابی ریشهها میشود.
مدت زمان آبیاری گلدانها با توجه به فاکتورهای زیر تغییر میکند:
نوع خاک:
هر چه درصد ماسه در ترکیب خاک کاکتوس بیشتر باشد خاک کمتر آب را در خود نگه میدارد و گیاه سریعتر به آبیاری نیاز دارد و بر خلاف آن هر چه خاک رس بیشتر باشد خاک دیرتر خشک میشود.
نوع گلدان:
نوع گلدان نیز از فاکتورهای مهم است خاک در گلدانهای سفالی لعاب دار دیرتر خشک میشود و در گلدانهای سفالی بی لعاب زودتر و در گلدانهای پلاستیکی روند خشک شدن متعادلتر است.
سایز گلدان:
طبیعتاً هر چه اندازه گلدان بیشتر باشد مقدار آب بیشتری در خاک ذخیره میشود و مدت زمان بیشتری برای خشک شدن نیاز دارد در باغچه نیز به علت وجود رطوبت در عمق خاک آبیاری باید دیرتر صورت گیرد.
دما:
دمای محیط تأثیر زیادی در خشک شدن خاک گلدان دارد در دمای بالا خاک سریعتر خشک میشود و نیاز آبی بیشتر میشود. کاکتوسها در فصل بهار و تابستان که هوا گرم است و گیاه در حال رشد، به آبیاری بیشتری نیاز دارند. در زمستان و زمان خواب گیاه آبیاری به حداقل میرسد.
نور:
تابش نور آفتاب تأثیر زیادی در خشک شدن سطح گلدان دارد بر اثر تابش آفتاب بخصوص در گلدانهای بزرگ سطح رویی خاک خشک میشود ولی داخل گلدان رطوبت وجود دارد و در هنگام آبیاری باید دقت شود.
رطوبت:
رطوبت بالای محیط هم عاملی برای جلوگیری از خشک شدن خاک گلدان است. به عنوان مثال کاکتوسها در شمال کشور نیاز کمتری به آبیاری دارند نسبت به شهرهایی که دارای آب و هوای خشک هستند.
نوع کاکتوس:
کاکتوسها با هم نیازهای آبی متفاوتی دارند به طور مثال پرسیکا و اپونتیا آب دوستتر هستند و در شرایط مناسب هر روز هم آبیاری شوند مشکلی ندارد ولی سایر نوعها این چنین نیستند.
با توجه به ملاکهای گفته شده در بالا اقدام به آبیاری گیاهان با توجه به نیاز آنها میکنیم اکثر کاکتوسها به این صورت بهترین عملکرد را دارند آبیاری را پس از گذشتن سه الی چهار روز از خشک شدن کامل خاک گلدان با توجه به شرایط بالا انجام دهید ممکن است خاک شما در عرض یک روز کامل خشک شود و ممکن است یک هفته خشک شدن خاک به طول بیانجامد.
حالا سؤال پیش میاید که چه مقدار به هر گلدان آب دهیم در شرایط خوب که گلدان زهکش مناسب داشته باشد و خاک آن خوب باشد مقدار آبیاری باید به حدی باشد تا تمام خاک گلدان خیس شود و مقدار آب اضافی هم اگر وجود دارد از انتهای گلدان خارج شود.
نوع آب نیز تأثیر چندانی در رشد گیاه ندارد ولی استفاده از آبهای که مقداری اسیدی هستند مانند آب باران یا آب رودخانه برای کاکتوسها بهتر است، اگر از آب لوله کشی برای آبیاری کاکتوسها استفاده میکنید بهتر است یک روز در ظرفی به صورت ساکن قرار دهید تا کلر آن ته نشین شود. از آبهای با املاح زیاد و آهکی برای آبیاری استفاده نکنید.
آب آکواریوم نیز به علت داشتن فضولات ماهیها برای رشد گیاهان مناسب است.
نویسنده: hamid-ma99
منبع: میهن کاکتوس