بیماری‌های اصلی گل شمعدانی

بیماری‌های اصلی گل شمعدانی

بیماری‌های اصلی گل شمعدانی: گل شمعدانی گیاه مقاومی است ولی برخی آفت‌ها و بیماری ها ممکن است این گیاه را مورد حمله قرار دهند و گیاه را مریض کنند برای جلوگیری از بروز بیماری‌ها در گیاه شمعدانی در این مقاله یک سری اقدامات لازم جهت پیشگیری و یا درمان گیاهان آلوده برای شما توضیح داده شده است.

بیماری‌های اصلی گل شمعدانی

۱- شته:
یکی از اصلی‌ترین آفت‌هایی که شته‌ها را درگیر می‌کند حشره شته است. شته‌ها حیوانات ریز و مکنده ای هستند که شیره گیاه را می‌مکند و موجب ضعف و کاهش رشد گیاه شده و ممکن است بیماری‌های ویروسی را نیز به گیاه منتقل کند. در اثر تغذیه شته لکه‌هایی به رنگ زرد و یا سبز کمرنگ بر روی برگها ایجاد می‌شود. برگ‌ها بد شکل شده و گل تشکیل نمی‌شود. برگ ها به دلیل تولید عسلک توسط شته‌ها چسبناک می‌شوند. برای درمان از سموم حشره کش تماسی یا سیستماتیک استفاده کنید.

 

۲- مگس سفید:
مگس سفید یکی از آفت‌های جان سخت است که به سرعت گسترش پیدا می‌کند. فعالیت مگس سفید منجر به زرد شدن کامل برگ‌ها ریزش آنها و ضعف عمومی گیاه می‌شود. برای مطالعه مقاله کامل در مورد مگس سفیدها اینجا کلیک کنید. برای درمان از سموم حشره کش سیستماتیک استفاده شود.

 

۳-کرم غنچه:
وجود کرم غنچه شمعدانی موجب ایجاد سوراخ‌هایی بر روی برگها و غنچه‌های این گیاه و ریزش غنچه می‌شود. در صورتی که جمعیت این کرم‌ها افزایش یابد می‌تواند گیاه را از بین ببرد. برای از بین بردن از سموم تماسی مانند دیازینون می‌توانید استفاده کنید.

 

۵- شپشک آرد آلود:
یکی از بدترین و خطرناک‌ترین آفت‌ها در گل و گیاه شپشک آرد آلود می‌باشد. فعالیت شپشک آرد آلود موجب رشد ضعیف گیاه می‌شود برگ‌های جوان به تدریج زرد می‌شود و سطح برگ بر اثر ترشحات این افت چسبناک می‌شود. برای درمان از سموم سیستماتیک مانند اتیون و کنفیدور می‌توان استفاده کرد. برای مطالعه مقاله کامل بیماری شپشک آرد آلود اینجا کلیک کنید.

 

۶- معدنچی برگ: 
اشاره به لارو حشرات مختلفی دارد که در سطح فوقانی و تحتانی برگ گیاه تونل‌های را حفر می‌کنند و موجب بروز خطوط کم رنگ بر روی پهنه برگ می‌شوند. معمولاً بروز این مسئله خطر جدی برای رشد گیاه به همراه ندارد اما اگر شدید شود ظاهر گیاه را بد شکل و از زیبایی می‌اندازد.

 

۷- لکه برگی قارچی: 
لکه برگی قارچی موجب ایجاد لکه‌هایی برآمده و آبدار در زیر سطح برگ می‌شود که به سرعت تبدیل به نواحی قهوه‌ای رنگ می‌شود. عامل بیماری‌های قارچی می‌باشد. برای درمان از سموم قارچ‌کش می‌توان استفاده کرد.

 

۸- بلایت باکتریایی: 
تقریباً شبیه لکه برگی قارچی است اما نقاط و لکه‌های ایجاد شده تا حدودی کوچک‌تر از نوع قارچی این بیماری است. همچنین گاهی رگبرگ‌ها تیره رنگ و حاشیه برگها پژمرده می‌شوند. تهویه مناسب هوا، عدم خیس شدن برگ‌های گیاه، هوای تازه برای جلوگیری از شیوع یا ابتلا به این بیماری مؤثر است. لکه برگی قارچی را با سموم قارچ کش و لکه برگی باکتریایی را با سموم حاوی مس می‌توان تا حدودی کنترل کرد.

 

۹- سفیدک پودری:
این بیماری لکه‌های سفید روی برگ ایجاد می‌کند. بیماری سفیدک پودری یک نوع بیماری قارچی است که طیف وسیعی از گیاهان را گرفتار می‌سازد این بیماری بیشتر در خیار، بنفشه آفریقایی، درخت انگور یا مو، شمشاد، گل رز و گل محمدی و سایر گیاهان و گل‌های آپارتمانی مشاهده می‌شود. این بیماری توسط قارچ‌های مختلفی ایجاد می‌شود. سفیدک پودری را به دلیل ایجاد قشری سفید رنگ بر روی قسمت‌های مختلف گیاه به خصوص برگها و ساقه‌ها به راحتی می‌توان تشخیص داد برگ‌های قسمت پایین گیاه معمولاً (البته نه همیشه) پیش از برگهای موجود در قسمت بالای گیاه آلوده می‌شوند. با پیشرفت بیماری لکه‌های سفید رنگ بزرگ‌تر شده و انبوهی از هاگ‌ها که عامل انتشار این بیماری هستند تولیدشده و موجب گسترش بیماری می‌شود.

 

۱۰- بیماری قارچی زنگ زدگی:
این بیماری لکه‌های کوچک و زرد رنگ بر سطح رویی برگها و قرمز رنگ در زیر برگها به وجود می‌آید و موجب ریزش برگها می‌شود. بیماری زنگ در شمعدانی زونال ایجاد مشکل می‌کند. تهویه مناسب، عدم خیس شدن برگها حین آبیاری تا حدودی از شدت بیماری می‌کاهد.

 

۱۱- بیماری بوتریتیس:
محیط سرد و مرطوب. دمای پایین موجب شیوع این بیماری می‌شود در اثر آن غنچه‌ها خشک شده و گلها قهوه‌ای و می‌ریزد روی ساقه و برگها نواحی تیره به رنگ قهوه‌ای ایجاد می‌شود.

 

۱۲-پژمردگی جنوبی:
نام بیماری باکتریایی است که در اثر ابتلا به آن اول برگهای مسن زرد می‌شود و نواحی سوخته بر سطح برگ‌ها پدیدار می‌شود آوندها قهوه‌ای شده و ریشه می‌پوسد و گیاه از بین می‌رود بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ایجاد محیط کشت سالم، استفاده از قلمه سالم و محیا کردن شرایط رشد ایده آل است.

 

۱۳- پوسیدگی ریشه:
فعالیت قارچ پیتوم موجب بروز زخم‌های قهوه‌ای در قسمت پایین ساقه می‌شود این بیماری بیشتر قلمه‌های شمعدانی را مبتلا می‌کند قسمت پایین ساقه آبدار شده می‌پوسد.

 

۱۴- پوسیدگی سیاه ریشه:
موجب ایجاد زخم‌های سیاه رنگ بر روی ساقه در نزدیکی سطح خاک و یا در زیر سطح خاک می‌شود. برگ زرد شده و می‌ریزد در نهایت موجب شل شدن ساقه و افتادگی گیاه می‌شود. ضد عفونی بستر کاشت، قلمه سالم، عدم آبیاری زیاد،حذف قسمت‌های آلوده، به کاهش سرعت این بیماری کمک می‌کند.

 

۱۵- بیماری ویروسی:
موجب بروز رگه‌ها یا لکه‌های زرد رنگ بر روی برگها، پیچش و بدشکلی آنها، کوتاهی قامت گیاه و کم شدن فاصله میان گره‌ها می‌شود علائم این بیماری بیشتر در فصل زمستان به چشم می‌خورد و با گرم شدن هوا منتفی می‌شود. اما خود بیماری با گرمی هوا از بین نمی‌رود.

 

۱۶- بیماری شکست (رنگ) گل شمعدانی:
بیماری دیگری است که این گیاه را تحت تأثیر قرار می‌دهد در طی ان خطوط سفید رنگی در پشت گلبرگ‌ها ایجاد می‌شود و بر روی برگها نیز لکه‌های زرد رنگ که با آن شکل موزاییک مانند می‌دهد و رشد گیاه را کاهش می‌دهد.

 

۱۷- ویروس پژمردگی گوجه فرنگی یا ویروس لکه سوختگی گل حنا:
این بیماری نیز می‌تواند شمعدانی را تحت تأثیر قرار دهد نشانه‌های این بیماری با توجه به فصل سال از نظر دما و گرما و نور و موقعیت رشدی گیاه و شدت آلودگی متغیر و متنوع است این بیماری می‌تواند موجب کوتاهی قامت، بروز لکه‌های حلقوی، زخم‌های آبدار قهوه‌ای ارغوانی بر روی برگ ساقه و دم برگ شود. بیماری‌های ویروسی از طریق حشراتی که از شیره گیاه تغذیه می‌کنند، همانند شته و تریپس منتقل می‌شود. بنابراین برای پیشگیری و از بین بردن حشرات سم‌پاشی شش ماهی یک‌بار گیاه با سموم حشرات در جلوگیری از ابتلا به بیماری کمک شایانی است.با به کارگیری قلمه سالم، کوددهی منظم، آبیاری اصولی، بستر مناسب و ضد عفونی و قرار دادن گیاه در شرایط مطلوب رشد می‌توان تا حدودی جلوی ابتلا یا پیشرفت بیماری را گرفت در صورت شدت بیماری قسمت‌های آلوده را کات کنید.

 

۱۸- آدمتورم:
بیماری آدم در اثر شرایط نامساعد محیطی ایجاد می‌شود و افت یا عامل بیماری‌زا دلیل بروز ان نیست هر وقت دمای خاک نسبت به دمای محیط زیاد باشد و خاک خیس این بیماری بروز می‌کند.زمانی که هوا سرد و اسمان ابری است و خاک خیس و گرم است احتمال بروز این مشکل تشدید می‌شود زیرا آب زیادی از بستر خاک جذب شده است و گیاه آب کمی را از برگها خود از دست داده است در این صورت لکه‌های زرد رنگ بر روی سطح برگ ایجاد می‌شود که تبدیل به نواحی آبدار بر روی سطح زیرین برگ می‌شود در نهایت این نواحی قهوه‌ای رنگ و پوسته می‌شود. تمامی برگها ممکن است زرد شده و از بین برود علائم این بیماری تا حدودی شبیه لکه برگی باکتریایی است. برای جلوگیری از خاکی با زهکش مناسب استفاده کرده و گیاه را بیش از حد آبیاری نکنید آبیاری را در ساعات اولیه صبح انجام بدهید تا در طول روز خاک رطوبت را از دست بدهد.

شمعدانی مبتلا به بیماری باکتریایی سوختگی جنوبی
شمعدانی مبتلا به بیماری باکتریایی سوختگی جنوبی
شمعدانی مبتلا به سفیدک پودری
شمعدانی مبتلا به سفیدک پودری
شمعدانی مبتلا به بیماری لکه برگی
شمعدانی مبتلا به بیماری لکه برگی
شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی
شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی
شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی
شمعدانی مبتلا به بلایت باکتریایی
شمعدانی مبتلا به ادم edema
شمعدانی مبتلا به ادم edema
شمعدانی مبتلا به بیماری زنگ زدگی
شمعدانی مبتلا به بیماری زنگ زدگی
شمعدانی مبتلا به بیماری زنگ زدگی
شمعدانی مبتلا به بیماری زنگ زدگی
شمعدانی مبتلا به بیماری ویروسی
شمعدانی مبتلا به بیماری ویروسیمنبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

137 دیدگاه برای “بیماری‌های اصلی گل شمعدانی

  1. شیوا گفته:

    سلام دوهفته اس ک شمعدونی خریدم امروز متوجه شدم زیر برگها کرمهای سبز و ی چیزای ریز مثل تخم سفید هست ک باعث میشه اول برگها دچارلکه سفید میشن بعد سوراخ میشن.بین این سه سم کدوم مناسبه و طرز استفاده رو هم لطفا بفرمایید.دیازینون،کلرپیریفوس و دیمتوات کدوم بهتره!؟

  2. امیر گفته:

    سلام
    وقت به خیر
    حدود ۳۰ گلدون شمعدانی و کالانکویه رو تراس آفتابگیر دارم.گلها از دو ماه پیش ضعیف شدن تا اینکه یکی یکی شروع به خشک شدن کردن.به این صورت که از ساقه زیر خاک سیاه ،خشک و پوک شده بعد به تمام گیاه ادامه پیدا کرده.آبیاری منظم داشتم،حتی سنسور رطوبت دارم،هر دو هفته کود سه بیست میدادم.
    هر چی جست و جو کردم راهنمایی مناسبی پیدا نکردم.ممنون میشم کمک کنید.

    • کارشناس 1 گفته:

      سلام، پوسیدگی ریشه وسیاه و پوچ وخشک شدن ساقه ها دلایلش قارچ ویا رطوبت زیاد یا خاک نامناسب هست. میتونید از قسمتهای سالم گیاهان قلمه بگیرید حتما از خاک تمیز وضدعفونی شده استفاده کنید ابیاری رو زمانی که سطح خاک دوبند انگشت خشک شد انجام بدید. برای قلمه زدن تمام لوازمی که استفاده میکنید تیز وضدعفونی شده باید باشند.

  3. .... گفته:

    سلام ببهشید این شمعدونی من گل ک در میاره گل ها همشون باز نمیشن و بعد از دوروز هم خشک میشن دلیل چیه

    • کارشناس 2 گفته:

      سلام، احتمالا خاکش فقیر هست ،میتونید با کودهای کامل ماهی یک بار تقویت کنید وزمانی که گیاه روی گل هست ابیاری رو کاهش بدید.

  4. آیناز گفته:

    با عرض سلام و خسته نباشید به کارشناسان میهن کاکتوس من چندگلدون شگعدونی دارم توجای نیمه سایه گذاشتم توتابستون پشت برگ ها یه شکلی میشن که از گل دادن می افتن و برگها ضعیف میشن وقتی خشک شدن آب میدم و کودم میدم لطفا بگین چه سمی و به چه اندازه لازم دارن

    • کارشناس 1 گفته:

      سلام، عکستون واضح نیست ولی احتمالا افت هستند میتونید از سم حشره کش استفاده کنید از دیازینون یا دلتامترین یا سم حشرکش دیگری اگر دارید یک سی سی در یک لیتر اب ترکیب کنید وهمه ی قسمتهای گیاهان رو سمپاشی وابیاری کنید دو بار بافاصله یک هفته. برای گلدهی باید نور مستقیم دریافت کنند وماهی یک بار با کود گلدهی (فسفر بیشتر از ازت وپتاس) گیاه رو تقویت کنید.

  5. فاطمه گفته:

    سلام شمعدونی من برگهای جدید که درمیاره زرد درمیان و چندروزی هست که لکه های قهوه ای روشون میزنه و خشک میشن،روی تراس نگهش میداشتم ولی الان آوردمش پشت پنجره،هرموقع سطح خاکش خشک شد بهش آب میدم

    • کارشناس 1 گفته:

      درود، اینا شبیه پرلیت شکری هستند، ریشه ها رو به ارامی داخل اب ولرم بشورید ببینید داخل اب میرند یا به ریشه چسبیدند؟ دونه های سفید رو بین دو انگشت فشاربدید ببینید خرد میشند سفت هستند یا نرم مثل پنبه هستند؟

      • شقایق گفته:

        اینا نه چسبیدن نه هیچی شبیه پودرن دست میزنم میریزن چسبندگی ندارن چیکار باید بکنم؟ تو آب گرم بشورم بازم؟

        • کارشناس 1 گفته:

          پرلیت شکری هستند، مشکلی نیست گیاه رو میتونید مجدد بکارید، پرلیت یک نوع پوکه معدنی هست که برای سبک ومتخلخل شدن خاک مورد استفاده قرار میگیره.

    • کارشناس 1 گفته:

      درود، همه ی برگها به این شکل هستند یا فقط برگهای پایینی ونزدیک خاک؟ اگر فقط برگهای پایینی این مشکل رو دارند طبیعی هست برگهای قدیمی بمرور زمان فرسوده شده واز بین میرند ولی اگر برگهای بالایی ومیانی هم این لکه ها رو دارند بیماری ویروسی هست تمام برگهایی رو که به این شکل هستند جدا کنید وگیاه روبا محلول قارچ کش ابیاری وسمپاشی کنید، ابیاری رو هم سعی کنید با اب همدمای محیط انجام بدید.

        • کارشناس 1 گفته:

          تمام برگهای الوده رو جدا کنید وگیاه رو با محلول قارچ کش کاربندازیم یا مانکوزب ابیاری وسمپاشی کنید، دو بار بافاصله یک هفته.

  6. مهتاب گفته:

    سلام
    وقت بخیر شعمدانی های من برگ‌هاش رشد نمیکنه و مثل سابق گلهای بزرگ نمیده لکه رو برگ‌ها دیده میشه در بالکن نگهداری میشه و دو الی سه روز یکبار هر وقت خشک باشه آبیاری میکنمممنون میشم راهنمایی بفرمائید

    • کارشناس 2 گفته:

      درود، لکه ها بیشتر شبیه خاک هستند که موقع ابیاری به برگها چسبیدند میتونید گیاه رو کامل بشورید ببینید اون لکه ها از بین میرند یا باقی میمونند؟ برای سبز شدن برگها ماهی یک بار با کود اهن وکود کامل گیاه رو تقویت کنید خاکش فقیر هست.

  7. ساناز گفته:

    سلام خسته نباشید من دو سال گل شمعدونی دارم خوب جون گرفته بود همیشه ام گل میداد ماهی دوبار هم بهش سه بیست میدادم تو بهارم بهش اهن دادم یک ماه پیش از دوتا از شاخه هاش قلمه زدم که کلا قلمه ها خشک شد یه هفته نبودم وقتی از سفر برگشتم بکم گلم خشک شده بود از اون روز به بعد هر روز خشک تر شده جوری که هیچ برگی نداره هر برگ تازه ایی هم که میده زرد مایل به سفیده اکثر ساقه هاشم انگار پوسیده دست میزنم پوکه تورو خدا راهنماییم کنید چیکار کنم

    • کارشناس 2 گفته:

      درود، ریشه های گیاهتون مشکل داره بهتر هست از خاک خارج کنید وریشه ها رو بررسی کنید از قسمتهای سالم گیاه میتونید قلمه بگیرید.

      • ساناز گفته:

        ممنون از راهنماییتون اما بعد بررسی ریشه از کجا بفهمم ریشه ها سالم هستن یا ناسالم ؟
        بعد اگر امکان داره طریقه ی قلمه ی صحیح را برایم توضیح میدهید تا مثل سری پیش خراب نکنم

        • کارشناس 1 گفته:

          ممنون از شما، ریشه های سالم سفید وشفاف میشند وزمانی که بین دو انگشت کشیده بشن پاره نمیشند ولی ریشه های پوسیده شده رنگ مات وخاکستری دارند وزمانی که بین دو انگشت کشیده بشند زود پاره میشند. برای قلمه گیری بایک چاقوی تیز وضدعفونی شده از قسمتهای سالم وسبز گیاه قلمه بگیرید وبرگهای پایینی رو جدا کنید دو برگ بالای قلمه بمونه کافی هست، هم میتونید داخل خاک سبک وهم داخل اب ریشه دار کنید قلمه ها رو در محیط خنک وسایه نگهداری کنید اگر داخل خاک میکارید خاک رو تاحدودی مرطوب نگهدارید ولی غرق اب نکنید اگر داخل اب میخواهید ریشه دار کنید زمانی که ریشه ها دو الی سه سانت شد داخل خاک انتقال بدید.

  8. نغمه گفته:

    سلام ، ببخشید من گلدون شمعدونی ام به علت اینکه خیلی بزرگ بود و رشدش متوقف شده بود ، خاک و گلدون رو عوض کردم، ولی بعد از اون برگ های جدید به علت شوک ناشی از تعویض زرد درومده ، و خیلی جوانه داده ولی همه برگها زرد رنگند من باید این برگها رو هرس کنم یا بذارم به رشدشون ادامه بدن؟البته ابتدای ساقه ها هم به نظرم دارن قهوه ای رنگ میشن.کود و تقویتی هم بهشون دادم گلدونش کوچیک هست و زهکش خوبی داره و در تراس نورگیر قرار داره.روز درمیون هم آبیاری میشه، ممنون میشم راهنمایی کنین.

    • کارشناس 1 گفته:

      درود، از گیاه وبرگها وقسمتهایی که میفرمایید عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

  9. S.A گفته:

    سلام ، وقت تون بخیر .
    برگ های شمعدانی از ابتدای رویش خیلی کم رنگ و مایل به زرد و سفید هستند. محل نگهداری هم در تراس هست .
    ممنون میشم راهنمایی کنین .

    • کارشناس 2 گفته:

      درود، کمبود مواد غذایی در خاک باعث این مشکل میشه گیاه رو با کودهای کامل وکوداهن ماهی یک بار تقویت کنید کود اهن رو شب استفاده کنید.

دیدگاه‌ها بسته شده است.