آموزش نگهداری گل ساعتی: گل ساعتی یا گل پیچ ساعتی گیاهی است رونده که دور اجسام میپیچد و رشد میکند دارای گلهای زیبا و رنگی است. نام علمی گل ساعتی Passiflora است. طول شاخههای گل ساعتی تا ۹ متر میرسد. گل ساعتی میوههایی نیز تولید میکند که خواص دارویی دارد. در ادامه به آموزش نگهداری گل ساعتی میپردازیم.
خاک مناسب گل ساعتی:
گل ساعتی به خاکی با زهکش خوب نیز دارد. به عنوان مثلاً میتوان از مخلوط ماسه با پیت ماس و خاک معمولی و یا خاک معمولی با خاک برگ و شن استفاده کرد. برای کوددهی در طی فصل رشد میتوانید هر دو ماه از کود کامل مانند سه بیست استفاده کنید. گل ساعتی را میتوانید داخل باغچه و باغ هم بکارید.
نحوه آبیاری گل ساعتی:
گلدهی این گیاه زمانی به خوبی انجام میگیرد که خاک از رطوبت و آبیاری مناسبی برخوردار باشد و این گیاه چندان خشکی خاک را خوب تحمل نمیکند. بنابراین با از دست دادن رطوبت سطح خاک، گیاه را آبیاری کنید. توجه داشته باشید که اصولاً گیاهی که در گلدان نگهداری میشود زودتر از گیاهی که در بستر باغچه قرار دارد به آبیاری نیاز مییابد. یکی از دلایل از بین رفتن ریشههای این گیاه بخصوص در طی زمستان خیس ماندن و ماندگاری رطوبت در خاک است. بنابراین در طی فصل زمستان اگر گیاه در فضای باز کاشته شده است مراقب عدم ماندگاری آب در پای گیاه باشید و اگر گیاه را در گلدان کاشتهاید آبیاری آن را کاهش دهید. یعنی میتوان در طی فصول پاییز و زمستان اجازه داد تا خاک تقریباً خشک شود و سپس گیاه را آبیاری کرد.
نور مورد نیاز گل ساعتی:
گل پیچ ساعتی روزانه به حداقل ۴ الی ۶ ساعت نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. در مکانهایی که هوا در تابستان بسیار گرم میشود وجود مکانی که در اواسط روز نیم سایه است به رشد این گیاه کمک میکند. همچنین نور مستقیم صبحگاهی به نور مستقیم در عصر هنگام ارجحیت دارد. مکانهای سایه که فاقد تابش اشعه مستقیم آفتاب هستند میتوانند منجر به کاهش گلدهی گیاه و همچنین عدم شکوفایی گلها و ریزش غنچههای گل شوند.
دمای مورد نیاز برای رشد گل ساعتی:
حداقل دمایی که این گیاه میتواند تحمل کند در بین ارقام مختلف این گیاه متفاوت است. البته اصولاً مقاومت ریشههای این گیاه نسبت به شاخههای آن بیشتر است. حتی در مناطقی که برف میبارد و شاخهها خشک شده و از بین میروند، با فرا رسیدن فصل بهار مجدداً ساقههایی از جوانههای موجود بر روی قسمت طوقه و یا ریشه دوباره جوانه زده و ساقه تولید میکنند.
بنابراین اگر این گیاه را در فضای باز خانه خود کاشتهاید میتوانید با فرا رسیدن فصل زمستان قسمت هوایی آن را قطع کرده و بر روی ناحیه طوقه خاک برگ و یا کود دامی بریزید تا از یخبندان زمستانه محافظت شود.
با گرم شدن هوا شاهد رویش ساقههای جدید از سطح خاک خواهید بود.
همچنین به عنوان گیاهی گلدانی و البته اگر گیاه شما جز نمونههایی باشد که خزاندار نیست بهتر است که در طی فصل سرما دمای محیط نگهداری گیاه را بیش از ۱۰ درجه سانتیگراد و در حد ۱۲ الی ۱۸ درجه سانتیگراد نگهداری شود.
در طی فصل گرما نیز میزان تحمل این گیاه بستگی به میزان محافظت آن از اشعه مستقیم آفتاب دارد. اگر در طی تابستان و در اواسط روز گیاه در مکانی سایه باشد میتواند دما را به راحتی تا ۳۵ درجه نیز تحمل کند.
اگرچه افزایش دمای محیط مساوی است با کاهش و حتی متوقف شدن گلدهی این گیاه. همچنین ریزش غنچههای گل نیز میتواند در اثر گرمای بیش از اندازه روی دهد رشد برگها نیز تا حدودی کاهش مییابد اما مشکلی دیگری برای آنان ایجاد نمیشود بخصوص اینکه اگر آبیاری در چنین مواقعی از سال به شکل مرتب و منظم صورت گیرد.
توجه داشته باشید که اگر بتوان در طی فصل گرم سال، گیاهان گلدانی را در مکانی قرار داد که گلدان آنان در سایه قرار بگیرد و ریشهها گرم نشوند، بسیار به رشد و شادابی گیاه کمک میشود.
بهترین میزان گلدهی این گیاه زمانی صورت میگیرد که دما ۲۰-۲۵ درجه سانتیگراد باشد اما در صورت نگهداری مناسب از این گیاه نیز در طی فصل گرما، گلدهی کم و بیش ادامه مییابد.
زمستان گذرانی گل ساعتی:
اصولاً پیچهای ساعتی گیاهانی خزاندار و یا نیمه همیشه سبز هستند و در صورتی که به شکل گلدانی آنان را نگهداری میکنید اگر اجازه دهید که در طی زمستان دوران رکود خود را طی کنند، در طی فصل رشد بعدی از رشد و گلدهی بهتری برخوردار خواهند بود. برای دوران استراحت این گیاه به مکانی سرد خشک و نسبتاً تاریک نیاز است.
در چنین شرایطی گیاه برگهای خود را نیز از دست میدهد. در طی دوران استراحت فقط کافی است که هر ۳ تا ۴ هفته یکبار گیاه را آب دهید و آبیاری بیش از این لازم نیست. با گرم شدن هوا و نزدیک شدن به فصل بهار میتوان گیاه را به مکانی روشنتر با دمای بیشتر منتقل کرد و همزمان میزان آبیاری را نیز افزایش داد تا رشد و نمو تحریک شود.
توجه داشته باشید که به شکل ناگهانی گیاه را از مکان استراحت خود که تاریک و سرد بوده است به مکانی با تابش مستقیم اشعه آفتاب منتقل نکنید بلکه به تدریج این کار را انجام دهید. در مورد زمستان گذرانی گیاهانی که در فضای باز نگهداری میشوند کافی است که بعد از خزان برگها، ساقهها را از نزدیکی سطح خاک قطع کرد و سپس به ضخامت ۱۰-۱۲ سانتیمتر بر روی طوقه خاک برگ یا کود پوسیده دامی ریخت تا قسمتهای زیرین از یخزدگی زمستانه محافظت شوند.

منبع: باغ سبز
انتشار: میهن کاکتوس