نگهداری جوانههای کاکتوس پس از سبز شدن: نگهداری بعد از سبز شدن کاکتوسها در چند ماه اول مهمترین قسمت پرورش کاکتوسها میباشد. بعد از جوانه زنی بذرها مهمترین نکاتی که باید دقت شوند تا جوانهها رشد ایده ال داشته باشند عبارتاند از هوادهی، اسپری قارچ کش، آبیاری و کوددهی، که در ادامه مطلب به شرح این موارد میپردازیم.
هوادهی جوانههای کاکتوسها:
یکی از نکات خیلی مهم که اکثر پرورش دهندگان بخصوص برای کسانی که تجربه کافی ندارند هوادهی بستر کاشت است. معمولاً بعد از سبز شدن کامل بذرها هوادهی باید شروع شود. هوادهی به دلیل کم کردن رطوبت بستر انجام میگیرد، رطوبت زیاد باعث پوسیدگی ریشه و یا طوقه جوانهها شده و در نهایت جوانهها از بین خواهند رفت.
چطوری هوادهی را شروع کنیم؟
سعی کنید درب یا سلفون روی بستر را بهکلی باز نکنید، این کار را بهمرور زمان انجام دهید تا به جوانهها شوک وارد نشود، باز کردن کلی درب باعث کم شدن ناگهانی دما و رطوبت شده و به جوانهها شوک وارد میشود. توصیه ما برای هوادهی سه روز اول ۱۵ دقیقه درب بهصورت نیمه باز کنید و سپس درب را ببندید، بعد از سه روز به مدت یک ساعت هوادهی را بهصورت درب نیمه باز میتوانید انجام دهید، هر چقدر هوادهی در روز فواصل زیادی داشته باشد بهتر است. برای مثال یک ساعت را در روز به چهار قسمت تقسیم کرده و در روز چهار بار هر بار ۱۵ دقیقه هوادهی انجام شود. اگر وقت کافی برای این کار را ندارید روزی یک ساعت هوادهی در ساعت گرم روز کافی خواهد بود.
هوادهی تا پایان شش ماهگی باید ادامه داشته باشد و تا این مدت هر روز باید مقداری به هوادهی افزوده شود تا در پایان شش ماهگی درب بستر بهکلی برداشته شود، در مناطقی که رطوبت هوا زیاد هست بعد از پایان سه ماهگی هم میشود درب را برداشت. قبل از شش ماهگی و حتی در ماههای اول نیز میتوان درب ظرف را کامل برداشت ولی این کار باعث خواهد شد که جوانهها رشد کمی داشته باشند.
پیشگیری از ابتلا جوانهها به قارچ:
بزرگترین مشکل در نگهداری جوانههای کاکتوس بیماریهای قارچی میباشد. حتماً سعی کنید از ابتلا به بیماریهای قارچی جلوگیری کنید. زیرا درمان جوانههای مبتلا شده بسیار سخت خواهد بود. برای پیشگیری از ابتلا جوانهها به قارچ بهتر هست هر دو هفته یک بار اسپری محلول قارچ کش انجام شود. برای این کار بهتر هست از قارچکش پریویکور استفاده شود، اگر به این نوع قارچ کش دسترسی نداشتید میتوانید از سم قارچ کش کاربندازیم و یا مانکوزب هم استفاده کنید. قارچ کشی تا پایان سه ماهگی هر دو هفته یک بار انجام خواهد شد. بعد از پایان سه ماهگی ماهی یک بار تا پایان یک سالگی، برای پیشگیری از ابتلا به قارچ در انواع گیاهان بهتر هست هر شش ماه یک بار با محلول قارچ کش تمام قسمتهای گیاه و خاک سمپاشی شوند.
آبیاری جوانههای کاکتوس به چه نحوی باید باشد؟
جوانهها تا یک ماه نیازی به آبیاری نخواهند داشت ( در صورتی که درب کامل بسته باشد) بعد از یک ماه کم کم سطح بستر کمرنگ خواهد شد و این دلیل کم شدن رطوبت بستر هست که در مشاهده چنین اتفاقی باید بستر کشت آبیاری شود، در ماههای ابتدایی بهتر هست آبیاری از طریق اسپری و از بالای بستر انجام شود، زیرا ریشهها کم و سطحی بوده و اسپری مقداری آب برای تأمین آب بستر کافی خواهد بود، برای آبیاری جوانهها بهتر هست از آبهای بدون کلر و فلوراید استفاده شود تا بستر رسوب نبندد. برای این کار میتوان از آب باران، یا آب دستگاه تصفیه شده و یا آب جوشیده سرد شده و یا آب مانده که ۲۴ ساعت داخل ظرف بدون درب مانده باشد استفاده کرد. بعد از پایان سه ماهگی آبیاری را میتوان از طریق زهکش بستر هم انجام داد، به این طریق که داخل یک ظرف بزرگتر از بستر آب ریخته و بستر را داخل آب قرار دهید، تا زمانی که آب به سطح بستر برسد، بعد بستر را از داخل آب خارج کنید و روی وسیلهای مانند سبد بگذارید تا آب اضافه خارج شده و بعد بستر را در محیط اولیه خود قرار دهید. حتماً باید به این نکته دقت کنید که نباید سطح بستر خشک شود، خشک شدن بستر باعث ترک خوردن خاک بستر شده و به ریشه جوانهها آسیب خواهند زد و احتمال از بین رفتن جوانهها بسیار بالاست، کمبود آب مشکلی از قبیل وارد شدن شوک به جوانهها هم وجود خواهد داشت که با متوقف شدن رشد و یا کم شدن رشد جوانهها را در پی خواهد داشت.
کوددهی خزانه کاکتوسها:
بعد از پایان سه ماهگی کوددهی باید شروع شود، کوددهی برای تقویت کردن جوانه ها استفاده میشود تا جوانهها رشد ایده الی داشته باشند. برای این کار میتوان از کودهایی که پتاس بیشتری از ازت دارند استفاده کرد، برای اولین کوددهی بهتر هست از کود کامل بیو بیست طلایی bio20gold یا کود npk 3-11-38 استفاده شود، طریقه مصرف این نوع کود برای جوانهی کاکتوسها برای اولین بار ۱ میلی لیتر یا یک گرم در یک لیتر آب مخلوط کرده و بستر کشت را کامل با این محلول آبیاری کنید، یک هفته بعد مجدد با همین میزان کوددهی را انجام دهید، دو هفته بعد کوددهی با کودهای npk پتاس بیشتر از ازت را شروع کنید، برای مثال کود npk 12،۱۲،۳۶ یا ۳،۱۱،۳۸، که این دو نوع کود برای جوانههای کاکتوسها مناسب میباشد. سری بعد استفاده از کودهای گفته شده شش ماه بعد خواهد بود، پس بهتر هست آخرین روز آبیاری با کود را یادداشت کنید و شش ماه بعد کوددهی را با این نوع کود تکرار کنید. کوددهی از پایان سه ماهگی شروع شده و تا پایان دو سالگی ادامه خواهد یافت، بعد از پایان دو سالگی ماهی یک بار در زمان رشد گیاهان. در این فواصل احتمال تقارن شدن مرحله کوددهی با سمپاشی محلول قارچ کش به وجود خواهد آمدن که در این شرایط اول سمپاشی با محلول قارچ کش را انجام دهید و کوددهی را به دو هفته بعد موکول کنید. این روش در اکثر گلخانههای صنعتی در هلند استفاده میشود.
نور و دما:
جوانههای کاکتوس از ابتدای سبز شدن به نور آفتاب نیاز دارند، نور ملایم روزی ۲ الی ۴ ساعت برای جوانهها کافی میباشد. نور کم باعث باریک شدن جوانهها و نور شدید باعث سوختگی یا پختگی جوانهها خواهد شد. نور مصنوعی نیز میتوان برای جوانهها استفاده کرد ولی همیشه توجه داشته باشید که نور آفتاب بهترین منبع نوری برای کاکتوسها میباشد.
دمای مناسب برای رشد اکثر جوانههای کاکتوس در حدود ۱۸ تا ۳۵ درجه سانتیگراد میباشد.
سؤالات متداول در مورد جوانهها:
جوانهها تغییر رنگ دادهاند و از رنگ سبز مایل به قرمز قهوهای شدهاند:
دلیل تغییر رنگ جوانهها گرما و نور زیاد و یا سرما هست. بستر را در جایی که دما بین ۲۰_۳۰ درجه هست انتقال بدید و نور را بشکنید (فیلتر کنید). بعضی وقتها تغییر رنگ جوانهها کاملاً طبیعی بوده و به مرور زمان با رشد جوانه به حالت اولیه برمیگردد این نوع تغییر رنگ در جوانههای آستروفیتوم ها بیشتر شایع هست.
رشد جوانهها بعد از یک ماه متوقف شده است:
جوانهها بعد از رشد مقداری استراحت کرده و مجدد شروع به رشد میکنند و این علت طبیعی است. بعضی وقتها جوانهها تا چندین ماه رشدی ندارند و از همان ابتدای جوانه زنی کوچک میمانند دلیل این مشکل شوک وارد شده به جوانهها میباشد، دلایلی که باعث شوک به جوانهها میشود جابجایی بیش از اندازه بستر کشت، انعطاف پذیری بستر کشت، کمبود آبیاری و خشکی کشیدن جوانه به مدت طولانی.
جوانهها به صورت طولی باریک و دراز رشد میکنند:
دلیل این مشکل کمبود نور هست بستر را به جای پرنور و فیلتر شده انتقال دهید. انتقال به مکان پرنور را به تدریج انجام دهید.
جوانه ها چروک میشوند:
این عارضه چند دلیل میتواند داشته باشد، کمبود رطوبت، بهتر هست بستر را کامل آبیاری کنید، استفاده بیش از اندازه از سموم قارچ کش، اگر دز مصرف قارچ کش زیاد شده، بهتر هست بستر را آبشویی کنید تا سم موجود در بستر خارج شود. وجود افت در خاک از جمله شپشک آردآلود، که بهتر هست از چند قسمت بستر جوانهها با احتیاط از بستر خارج شوند و ریشه ها چک شود.
کنار بستر حشرات کوچکی پرواز میکنند:
علت این مشکل رطوبت زیاد بستر میباشد که مگس سیاه ماده علاقهمند به تخم گذاری در خاکهای مرطوب را دارد، برای پیشگیری از این افت بهتر هست رطوبت بستر را کم کرده و کنار بستر از کارتهای چسبدار استفاده شود، لاروهای این حشره به جوانههای کاکتوسها آسیب جدی وارد میکنند که بهتر هست در زمان مشاهده لاروها در بستر، با محلول سم حشره کش کامل آبیاری شود.
سطح بستر سبز رنگ میشود:
دلیل این مشکل رطوبت زیاد بستر و تهویه نامناسب میباشد، بهتر هست بستر کشت هوادهی شده تا رطوبت بستر کم شود و اکسیژن کافی به جوانهها برسد، نور را شکسته و نور غیر مستقیم به بستر بتابد. تا جای ممکن قسمتهای سبز را با پنس استریل شده جمع کنید و روی سطح بستر ماسههایی که از اندازه جوانهها کوچکتر هستند و شکل کروی دارند بریزید تا نور با سطح بستر تماس نداشته و بستر جلبک نبندد. از ظرفهایی که مات هستند برای بستر کشت استفاده کنید ولی درب حتماً باید شفاف باشد تا نور کافی به جوانهها برسد.
تارهای سفید رنگی اطراف جوانه نمایان شده:
اگر تارهای سفید رنگ در یک قسمت جوانه باشند ریشههای جوانه هستند، بعضی مواقع این تارها کل جوانه را در برمیگیرند که این نوع تارها شبیه تارهای عنکبوت هستند در این حالت جوانه قارچی شده و باید از بستر کشت خارج شود تا بقیه جوانهها مبتلا نشوند.
تغییر رنگ جوانههای کاکتوس که طبیعی میباشد( تصاویر بالا)
سبز شدن و جلبک بستن سطح بستر (تصاویر بالا)
ژلهای شدن جوانهها در اثر بیماریهای قارچی که فوراً باید از بستر حذف شوند (تصویر بالا)
رشد علفی جوانهها در اثر کمبود نور (تصاویر بالا)
ریشه جوانهها (تصاویر بالا)
تغییر رنگ جوانه ها در اثر نور و گرما
رشد ایده آل و طبیعی جوانهها
برای آموزش کاشت بذر کاکتوس اینجا کلیک کنید.
برای خرید بذر کاکتوس اینجا کلیک کنید.
نویسنده: کارشناس میهن کاکتوس
منبع: میهن کاکتوس
سلام برشما
امروز چند تا حشره خیلی ریز در بستر دیدم.
باید چکار کنم که از بین برن.
سلام، یک بار بستر رو با محلول سم حشره کش دلتامترین یا دیازینون ابیاری کنید. یک سی سی در یک لیتر اب.
با سلام مجدد
بذرها را بررسی کردم. همانطور که فرمودید رشته های سفید ریشه هستند.
با عکسی هم که در همین مقاله گذاشتید کاملا مطابقه.
حالا باید چکار کنم؟
سلام، اگر ریشه هستند نیاز به کار خاصی نیست درب بستر رو ببندید.
سلام
با تشکر از ارسال بذرهاتون
من ۴روزه بذرها رو کاشتم.چند تاشون امروز جوانه زدن اما یکیشون رو خاک افتاده و کنارش سفید شده.به خاطر بخار بستر نمیتونم درست ببینم و لی فکر کنم قارچ باشه.
با توجه به اینکه چند تا از بذر ها تازه سبز شدن آیا باید هوادهی و قارچ کشی کنم یا باید صبر کنم؟
ممنون از راهنمایی تون
سلام، ممنون از شما،بهتر هست درب بستر رو باز کنید وجوانه ها رو چک کنید احتمالش هست که ریشه باشه اگر فقط در یک طرف جوانه باشه ریشه هست،ولی اگر کل جوانه رو در برگرفته باشه قارچ هست،عکس بفرستید تا بررسی بشه.
سلام خسته نباشی نمیتونم از طریق سایت بذر خریداری کنم.با چندین ادرس ایمیلم امتحان کردم دائم خطا میده
میشه خرید رو از تلگرام هم آغاز کنید .خیلیا نمیتوننداز طریق سایت
سلام لطفا با شماره روی سایت تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند
خیلی ممنونم از زحماتتون.. از طریق تلگرام.. پاسخم رو دریافت کردم ..
عکس رو چطوری پیوست کنم؟؟
عکس آپلود نمیشه.. مگه تصویر زنجیر کنار نوشته وبسایت برا انتخاب فایل نیس؟؟ هرکاری میکنم با هر گوشی و کامپیوتری فایده نداره..
سلام به تلگرام سایت ارسال کنید
ا سلام رو بعضی جوانه های آستریاس که کاشتم بعد دو هفته الان روشون چیز سفیدی پنیر مانند بصورت خیلی ریز دیده میشه .. اینا چیه؟ درضمن خواستم عکس آپلود کنم خطا داد..
سلام، عکس واضح بفرستید تا بررسی بشه،مجدد تلاش کنید.
ممنونم از لطف بیکرانتون
kd1042 پنج بسته کاشتم.بیست تاش جوونه زد که همه شبیه هم هستن.انگار همه اونایی که از یه نوعن جوونه زدن
یعنی از تعداد پنجاه عدد بیست عدد سبز شدند؟ مشکلی نیست در خرید بعدی در قسمت توضیحات فرمی که پرمیکنید کد محصول رو با تعدادی که سبز نشدند بنویسید مجدد براتون ارسال میشه،بذرها بصورت میکس هستند ودر اوایل جوانه زنی شبیه به هم هستند بعد از پایان سه ماهگی شکلی اصلی نمایان میشه.
سلام.ببخشید من پنج تا بسته میکس از شما خریدم و کاشتم الان سه ماه گذشته و فقط بیست تا جوونه زده.ماه پیش ازتون پرسیدم فرمودین صبرکنم اگه سبز نشد تو سایت درخواست بدم مجددا ارسال میشه.از کجا باید درخواست بدم الان؟
سلام، چه نوع بذرهایی رو کاشتید واز چه تعداد بیست عدد سبز شده؟
سلام .من سه تا خزانه کوچک دو ماهه دارم که در یکیش نخل ماداگاسکار هم دارم که فعلا رشدشون اونقدر زیاده که داخل ظرف جا نمیشن .آیا میتونم اونا رو به یک گلدان بدون پوشش انتقال بدم ؟
سلام، برای دو ماه خیلی ضعیف هستند احتمال اینکه از بین برند زیاد هست، بهتر هست صبر کنید حداقل سه ماهشون تموم بشه بعد تک کنید، میتونید تا پایان سه ماهگی بستر رو داخل ظرف بزرگی که عمق بیشتری داره بگذارید وروی ظرف دوم سلفون بکشید تا رطوبت جوانه ها تامین بشه.
با سلام اگر خاک بستر حشره کرده باشه آیا می توان از حشره کش فوزالون یا از سنگ ریزه جهت پوشش هم می توان استفاده کرد
سلام، رطوبت خاک رو کم کنید وکنار بستر کارت زرد نصب کنید بله میتونید از این نوع سم حشره کش استفاده کنید.
http://uupload.ir/files/ybwi_20190512_190750.jpg
http://uupload.ir/files/d12x_20190512_190628.jpg
http://uupload.ir/files/22qu_20190512_190720.jpg
حدس خودم اینه از رطوبت بالا باشه اما چون تا ب حال ب این مشکل برنخوردم میخوام مطمعن بشم قسمتی ک خال روش افتاده بعد مدت کوتاهی تیره تر میشه و کل جوونه از بین میره
لکه های قارچی هستند، بله از رطوبت زیاد میتونه باشه،حتما هوادهی رو هر روز انجام بدید وبستر رو با محلول قارچ کش سمپاشی کنید،بعد از هر ابیاری ومحلول پاشی هم یک ساعت هوادهی کنید.
سلام خسته نباشید روی جوانه های من خالهای ریز میوفته خال قهوه ای کمرنگ انگار افتاب سوز شده از چی میتونه باشه؟
سلام، بعد از ابیاری هوادهی رو انجام میدید؟بستر رو از نظر وجود افت چک کنید واز جوانه ها عکس واضح بفرستید تا بررسی بشه.
سلام وقت بخیر استاد، اگر فاصله بذر ها از هم زیاد باشه (عکس زیر) مشکلی داره؟
لطفا حتی کوچکتریت مورد توی تجابرتون هم بگید ممنون میشم.
http://uupload.ir/files/w5xv_545.jpg
سلام، عکسهای بالایی پیوست نشدن، ولی عکس پایینی خوب هست هم فاصله هم میزان رشدشون، 7_8 ماهه هستند درسته؟ عالین سبز بمونن براتون.
سلام مجدد
علاوه بر مواردی که در سوال قبلی مطرح کردم تفاوت دیگری در این مقاله هست که دچار سردرگمی شدم
در مقالات قبلیتون گفته بودید هوادهی بعداز سه ماهگی شروع میشه ولی الان تو این مقاله گفتید بعداز سبز شدن تمام جوانه ها لطفن راهنمایی بفرمایید.
راستشو بخواهید دچار تناقض شدم ،آخه بعداز مدتها نگهداری کاکتوس و کاشت کم بذرهای معمولی با خواندن مقالات شما و پیگیری سایتتون فکر کردم دیگه آماده شدم و از سایتتون بیست وچند نوع بذر تهیه کردم که به امید خدا شروع به کاشت کنم .ولی با خواندن این مقاله حسابی دچار تناقض شدم.لطفن راهنمایی بیشتری مبذول بفرمایید
روی کدوم مقاله نوشته شده که بعد از سه ماهگی هوادهی باید شروع بشه؟لطفا قسمت نظرات همون مقاله پیام بنویسید تا بررسی بشه. سه ماه بعد هوادهی شروع بشه که جوانه ها قارچی میشن واز بین میرن.
با سلام
دراینجا نوشتید که تا یکماه نیاز به آبیاری نیست ولی در مقالات دیگه گفته بودید اید آب اسپری بشود لطفا توضیح دهید؟
دوم اینکه این شنهایی که درتصاویر روی بستر ریختید چیه؟
وسوم اینکه آیا آدونیم ها را هم همینطور کشت کنیم ؟ آخه من کاشتم باد کم آبشون بدهم؟
سلام، بستر بعد از ابشویی کاملا خیس هست ووقتی که درب بستر بسته میشه رطوبت تا یک ماه حفظ میشه ،مگر اینکه درب بسته نباشه ویا زود به زود درب بستر باز بشه، در این صورت میتونید بستر رو ابیاری کنید، دمای نگهداری ومنطقه ی محل سکونت در این موضوع هم دخیل هست، ممکن هست بستر کِشتی که در شمال هست تا دو ماه نیازی به ابیاری نداشته باشه ولی بستری که در مناطق جنوبی کشور هستند دو روز یک بار ابیاری نیاز داشته باشند، این مواردی که در مقاله نوشته شده برای مناطقی هست که اب وهوای معتدلی دارند. شما باید بسته به منطقه ی زندگی ودمای نگهداری، میزان ابیاری بستر رو چک کنید. هر وقت سطح بستر کمرنگ شد نیاز به ابیاری هست، حالا اگر روی سطح بستر ماسه هست میتونید از چند قسمت بستر، ماسه ها رو کنار بزنید وسطح بستر رو نظاره کنید. سنگهای عربی وسنگ سیلیسیس هستند که میتونید از اکواریومیها تهیه کنید، بله بذرهای ادنیوم هم به همین طریق کشت میشه.
سلام. من بعد از یک سالگی جوانه ها رو از بستر اولیه که پیت ماس بود به بستر جدید که مخلوط ۷۰درصد پیت ماس و ۳۰ درصد شن بود منتقل کردم.
آیا نیاز هست که روی سطح بستر جدید شن درشت بریزم؟ چون بعد از ریختن شن بستر دیرتر خشک میشه و میترسم پوسیده شن
اگر هم شن درشت نریزم جوانه حالت شلی و یا لق خوردگی در خاک داره و خوب سفت نیست….
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
سلام، ترکیب خاکی که استفاده کردید برای کاکتوسها مناسب نیست، باید ۷۰ درصد ماسه شسته سایز عدس،۲۰ درصد پیت ماس، ۱۰ درصد ورمی کمپوست ترکیب کنید،شن مناسب کاکتوسها نیست،مقدار پیت ماس رو هم خیلی زیاد ترکیب کردید.
سلام خسته نباشید من بذرایی که ازتون گرفتم رو داخل گلدان های کوچک گلی کاشتم هرده تا توی یک گلدان روی درگلدان هم سلفون کشیدم روشم کاسه ی پلاستکی شفاف گذاشتم.زیرخاک رو ماسه زیاد ریختم بخاطر همین اب ازش بالانمیاد.چطوری ابیاریش کنم دراین صورت؟؟
سلام، ممنون، منظورتون گلدانهای سفالی هست؟از قسمت بالای بستر ابیاری کنید.