مشکلات آبیاری بیش از حد کاکتوسها : آبیاری زیاد یا اور واتر میتواند برای همه گیاهان و درختان بخصوص گیاهان گوشتی مثل ساکولنت ها و کاکتوسها مضر باشد. آبیاری بیش از حد و رطوبت محیطی بسیار بالا دو دلیل مهم و اصلی به وجود آوردن مشکلات برای گیاهان مخصوصاً کاکتوس و ساکولنت است. بستر رشدی که گیاهان گلدانی در آن قرار میگیرند اگر به مراتب مرطوب باشد هرگز تخلیه به خوبی صورت نمیگیرد، ریشهها به همان اندازه که به آب و رطوبت نیاز دارند برای عملکرد مناسب به اکسیژن هم نیاز دارند.
بین دو دوره آبیاری به خاک گیاهانتان فرصت دهید تا کمی خشک شود. قاتل شماره یک اکثر گیاهان ((آبیاری بیش از حد)) است مخصوصاً اگر ما کشت کاکتوس و ساکولنت داشته باشیم. احیانا یک گیاه که از کم آبی رنج میبرد بسیار آسانتر از گیاهی است که دچار اورواتر شده است.
آبیاری بیش از حد میتواند سلامت گیاهان ما را به خطر بی اندازد ریشه را دچار پوسیدگی کرده و گیاه میمیرد. رطوبت محیطی بالا بیماریهایی مانند: بیماری قارچی فیتوفترا، فیتیوم، پوسیدگی ریشه و پوسیدگی تاج را ایجاد میکند. همچنین آبیاری بیش از حد میتواند شرایطی را که به عنوان دی نتیریفیکاتیون شناخته میشود ایجاد کند.
یک کاکتوس زمانی خوب رشد میکند که ریشه به سرعت آب را جذب کند و سپس اجازه دهید خاک خشک شود این کار کمک میکند تا اکسیژن مورد نیاز ریشه در فضا موجود باشد و ریشه به درستی کار کند. اگر خاک بیش از حد مرطوب باشد ریشهها به زودی میپوسد و گیاه شروع به زخم شدن و تغییر رنگ در بدنه میکند زیرا آوند نمیتواند آب مورد نیاز بافتهای گیاهی را جذب کند.
هنگامی که این اتفاق می افتد شما در اندام هوایی گیاه تغییراتی از جمله جمع شدگی ساقه، چروک شدن برگها، شل و آویزان شدن برگ و ساقه، و تغییر رنگ از سبز به زرد و… را مشاهده میکنید و تصور میکنید که گیاه به آب بیشتری نیاز دارد.
چه باید بکنیم؟؟؟
گیاهانی که از آبیاری بیش از حد رنج میبرند ممکن است به نظر واقعاً نیاز به آب داشته باشند، برگها و ساقه شل و زرد میشود و گاهی اوقات از بین میروند، کسی که این حالت را میبیند ممکن است باور کند که گیاه نیاز به آب دارد و با آبیاری به مشکل میافزاید.
این مواقع بهترین راه برای جلوگیری از افزایش مشکلات بررسی و چک کردن خاک وریشه است. هنگامی که شک دارید که گیاه نیاز به آب دارد یا از آب زیاد رنج میبرد حتماً حتماً در اولین اقدام خاک را بررسی کنید خاک +خشکی =نیاز به آبیاری، خاک +رطوبت بستر = عدم آبیاری
یکی از مواردی که ممکن است برای بعضی از گیاهان رخ دهد (مانند کاکتوس کریسمس) چروکیدگی پس از رشد جوانههای گل است چروکیدگی میتواند به علت عدم رطوبت و خشکی بستر یا آبیاری بیش از حد ایجاد شود.
چه کنیم تا گیاهان دچار مشکل نشود؟؟
گیاهانی که بین دورههای آبیاری منظم برخی دوره خشکسالی داشته باشند سیستم ریشهای سالمی را حفظ میکنند. کوددهی و آبیاری منظم را در بهار و تابستان انجام دهید و اوایل پاییز آبیاری را محدود و زمستان آن را تقریباً متوقف کنید. در طول زمستان برای اکثر گونههایی که فصل استراحت را طی میکنند توقف آبیاری بهترین روش است.
بسیاری از گیاهان در طی دوره خشکسالی نشانههایی از انقباض در بدنه و برگ را نشان میدهند اما تا زمانی که ریشهها از بی آبی دچار مشکل نشود، این امر طبیعی است. با شروع فصل بهار بسیار مهم است که گیاهان را آبیاری نکنید تا واقعاً نشانههایی از رشد را در گیاهتان ببینید برخی از گونهها قبل از آماده شدن برای رشد جدید، آبیاری خاک را قبول میکنند اما بسیار خطرناک است آبیاری مداوم و زیاد انجام ندهید.
بعضی از گیاهان با نشانههای رشد محدود وجود دارند که برای ریشههای جدید آنها دشوار است آبیاری را محدود کنید. اگر گیاه در طول زمستان آبیاری نشده و بیش از ۶ ماه استراحت داشته است ممکن است با شروع فصل بهار علائمی از رشد نداشته باشد، بهتر است تا زمانی که گیاه دارای گرمای روزانه و خورشید کافی باشد، آبیاری را شروع کنید.
هنگامی که گیاهان در چرخه رشد خود، تابستان را در استراحت هستند، برای بسیاری از گونهها آبیاری گاه به گاه مناسب خواهد بود به شرطی که بین دو آبیاری خاک خشک شود. بعضی از گیاهان از جمله کاکتوس و ساکولنت چرخه رشد بهاره خود را تا ماه تابستان در اقلیمهای شمالی ادامه میدهند و در این صورت آنها به مقدار زیادی آب نیاز دارند.
اول فصل رشد وقتی تودهای از ریشه در پایین گیاه قرار دارد تقویت خاک و یا تعویض گلدان را انجام دهید. در این زمان بهتر متوجه میشوید که ریشهها چه وضعیتی دارد. فصل رشد فعال شروع شده و گیاه شروع به از بین بردن ریشههای آسیب دیده میکند. شما نیاز دارید بلافاصله پس از زنده شدن گیاه تمام ریشههای مرده و پوسیده را کات کنید و اجازه دهید تا گیاه استراحت کرده و پینه ببندد.
اگر گیاه هیچ ریشه زندهای نداشته، یا ریشههای زنده خیلی کمی داشته باشد بهتر است تمام ریشهها را کات کنید و به گیاه اجازه دهید تا ریشه جدید و تازه بدهد.
اگر گیاه شما دارای نشانههای پوسیدگی ریشه باشد، آن را قبل کاشت مجدد با یک قارچ کش سیستمیک درمان کنید. هنگام شروع به آبیاری مجدد احتیاط کنید. گلدانهای پلاستیکی نیاز به آب کمتری دارند در حالی که گلدانهای سفالی میتواند به کاهش اثرات آبیاری زیاد کمک کند.
برای مطالعه مقاله اصول آبیاری کاکتوس اینجا کلیک کنید.
نویسنده: خانم یزدانی
منبع: میهن کاکتوس