علت کج شدن و افتادگی کاکتوسها چیست؟ گاهی پیش میاید کاکتوسهایمان به سمت پایین کج میشوند و حالت افتادگی به خود میگیرند. یکسری از کاکتوسها در حالت عادی به صورت کج و افتاده رشد میکنند اما منظور ما دسته کاکتوسهایی است که به صورت عمودی رشد میکنند و پس از مدتی متوجه خواهیم شد که کج شده یا حالت افتادگی به خود گرفتهاند.
برای این علت چند دلیل وجود دارد و ممکن است کاکتوس شما دچار یکی از این دلایل شده باشد، در ادامه میخواهیم سه علت مهم که بسیار رخ میدهد را بررسی کنیم تا بتوانیم این مشکلات را حل کنیم.
۱_ زاویه تابش نور:
چه نور دریافتی گیاه طبیعی باشد چه مصنوعی زاویه تابش نور به گیاه بسیار مهم میباشد. گیاهان علاقه دارند که نور به صورت عمودی به سطح آنها بتابد. گاهی ممکن است گیاه را به نحوی قرار داده باشیم که نور فقط از یک طرف به آن میتابد. این عمل باعث میشود گیاه به سمتی که نور میتابد کج شده تا نور دریافتی به صورت عمودی به سطح آن بتابد. برای جلوگیری از این عمل حتماً گلدان گیاه را به صورت دورهای مثلاً هفتهای یک مرتبه ۹۰ درجه بچرخانید تا نور به تمام سطوح گیاه بتابد و از کج شدن آن جلوگیری شود.
۲_ پوسیدگی یا بیماری قارچی:
علت اصلی پوسیدگی کاکتوسها افراط در آبیاری است. آبیاری زیاد باعث شل و نرم شدن یا همان ژلهای شدن کاکتوس میشود. عمل پوسیدگی از پایین گیاه شروع شده و به سمت بالا گسترش میابد. انتهای تنه کاکتوس سیاه و شل میشود و نمیتواند وزن قسمت بالایی را تحمل کند به همین علت به سمت پایین خم میشود. اگر این مشکل را زود حل نکنیم باعث مرگ کاکتوس و از بین رفتن آن میشود. حمله قارچها نیز میتواند این مشکل را به وجود بیاورد. اگر پوسیدگی کم باشد و در مرحله اول خود باشد با تعویض خاک گلدان کاکتوس و کنترل آبیاری میتوان آن را نجات داد اما اگر پوسیدگی تا قسمتهای بالاتر رخ داده باشد حتماً باید انتهای تنه تا آنجایی که پوسیده و سیاه شده است را با یک چاقوی تیز و تمیز برش دهید. بعد از بریدن قسمت سالم، محل برش را به پودر قارچ کش آغشته کنید تا دچار بیماری قارچی نشود و سپس آن را در محلی خشک و خنک و به دور از آفتاب مستقیم به مدت ۲۴ ساعت قرار دهید تا محل برش خشک شود و پینه ببندد. هرچه قطر کاکتوس بیشتر باشد پینه بستن انتهای آن زمان بیشتری میبرد. پس از اینکه انتهای کاکتوس یا همان محل برش کاملاً پینه بست و تقریبا شیری رنگ شد آن را درون خاک بکارید و به مقدار لازم آبیاری کنید تا ریشه دار شود و مجدداً کاکتوس رشد کند. مراقب باشید تا در آبیاری افراط نکنید.
۳_ محل کاشت در خاک:
یکی دیگر از وظایف ریشهها ثابت نگه داشتن گیاه است. به گونهای میتوان گفت ریشهها پایه و ستونهای گیاهان هستند. آنها به درون خاک نفوذ کرده و گیاه راه ثابت و محکم نگه میدارند. ریشههای اکثر کاکتوسها سطحی بوده و عمق زیادی ندارند و به همین علت ممکن است از سطح خاک جدا شوند. حتماً اگر کاکتوس شما کج شده بود اول بررسی کنید که ریشهها از خاک بیرون نزده باشند. گاهی خاک سبک بوده و دارای بافت ضعیفی است و کاکتوسمان دارای وزن سنگینی میباشد و این علت باعث شده تا ریشهها از خاک جدا شده باشند. اگر اینگونه بود جای نگرانی نیست و خیلی زود کاکتوس را دوباره به داخل خاک فرو کنید و خیلی مراقب باشید که به ریشهها آسیبی نرسد. پس از اینکه ریشه ها را به طور کامل درون خاک قرار دادید خاک اطراف کاکتوس را با دست فشار دهید تا کمی فشرده شده تا دوباره این اتفاق رخ ندهد.




منبع: میهن کاکتوس