همه چیز درباره کاکتوس دم روباهی

همه چیز درباره کاکتوس دم روباهی

زیبایی کاکتوس معروف به “دم روباهی” بقدری چشمگیر است که علاقمندان کاکتوس محال است آنرا در مجموعه خود نداشته باشند و یا در فکر خریدش  نباشند.

دغدغه اکثر طرفداران “دم روباهی” معطوف می‌شود به اینکه چگونه دم روباهی با موهای بلند تهیه کنند. و یا تصور می‌کنند سفیدی و  زردی رنگ موهای دم روباهی به واریته آن مربوط می‌شود.

بیان کلماتی همچون “اصیل” و” موبلند” و “پرمو “ …در تبلیغات فروشندگان حقیقی و مجازی  خریداران را دچار سردرگمی مینمایند.

 

خریداران باید به این نکته توجه کنند که پر مو شدن دم روباهی بیشتر از هر مسئله دیگری به گذر زمان مربوط می‌شود البته رعایت شرایط مناسب همچون خاک، دما، نور، کود، هوای تازه و… نقش مکمل در فرایند بلوغ گیاه را دارند.

نور یکی از اعوامل بسیار مهم در تشکیل تیغ ها و زیبایی در کاکتوس ها بخصوص کاکتوس دم روباهی می باشد. کمبود نور باعث ایجاد تیغ هایی ضعیف و کم پشت خواهد شد.

همه چیز درباره کاکتوس دم روباهی
کاکتوس دم روباهی دچار کمبود نور

 

همچنین پیوند دم روباهی بر روی پایه های قوی بخصوص پرویانوس زمان پر مو شدن آنرا سرعت می‌بخشد.

 

بهتر است بدانیم موهای انتهای ساقه دم روباهی می‌تواند به بلندی ۸ تا ۱۲ سانتیمتر برسد.

این مسئله در مورد دم روباهی های جوان صدق نمی‌کند. مگر اینکه انتهای ساقه بالغ را قطع کنیم و قلمه بزنیم که آنهم در رشد جدید بمرور از ارتفاع موهایش کاسته خواهد شد.

کاکتوس دم روباهی در سنین پایین
کاکتوس دم روباهی در سنین پایین

نام علمی پذیرفته شده: 

کلیستوکاکتوس وینتری زیرگونه ی کالادیمونیس (طبق مقاله دیرز و کران، ۲۰۰۳)

Cleistocactus winteri subs. Colademononis (Diers & Krahn, 2003)

 

مبدا و زیستگاه: 

کاکتوس کلیستو وینتری  کالادیمونیس بومی کوه های سرو ال فرایلی بولیوی در ارتفاع ۱۳۰۰-۱۵۰۰ متر از سطح دریا می باشد. این گونه از نوع اپیلیک (رشد کننده روی سنگ) می باشد و به صورت آویزان روی صخره های شیب دار بالای جنگل  های اطراف صخره ها رشد می کند.

سایر نام های پذیرفته شده:

۱- کلیستوکاکتوس کالادیمونیس (Cleistocactus colademononis)

۲- هیلدِینترا کالادیمونیس (Hildewintera colademononis)

۳-  وینتروسرِئوس کالادیمونیس (Winterocereus colademononis

دم روباهی اصل

نام های رایج: 

زبان انگلیسی: دم موشی (Rat Tail) و دم میمونی (Monkey’s Tail)

زبان فارسی: دم روباهی

 

توضیحات: 

کلیستوکاکتوس وینتری کالادیمونیس با نام قدیمی هیلدِوینترا کالادیمونیس ، گیاهی خارق العاده با خارهای بسیار بلند سفید رنگ و نرم همچون مو می باشد. نام رایج “دم میمونی” در زبان انگلیسی به ظاهر پرموی ساقه های این گیاه اشاره دارد. این گیاه در تمام فصول سال می تواند گل بدهد و شکوفه های قرمز روشن بزرگ آن بسیار زیبا و تزئینی هستند.

 

زیستگاه: 

این گیاه یک کاکتوس قویست که بر روی سنگ ها می روید و ساقه های جدید آن از پایه منشعب می شوند. ساقه ها ابتدا بطور قائم و سپس به صورت آویز رشد کرده و طول آن ها تا ۲٫۵ متر می رسد.

 

ساقه ها: 

ساقه های استوانه ای شکل این گیاه به رنگ سبز روشن می باشند که کاملا توسط خارهای مومانند پوشیده شده اند و عرض آن ها می تواند به ۲ الی ۷ سانتی متر برسد.

 

آوند ها: 

آوندهای این گیاه که نقش جابجایی مواد را درون آن دارند می توانند بین ۱۴ الی ۲۰ عدد باشند که به نسبت تعداد کمی است.

 

آرئول ها: 

آرئول های این گیاه که همان برآمدگیهای محل رویش تیغ ها، گلها ، جوانه ها و ساقه های جانبی می باشند بین ۳ تا ۶ میلی متر از هم فاصله دارند.

 

خارها: 

خارهای ابتدایی این گیاه که همچون موی زبر و به رنگ مایل به زرد می باشند به تعداد صفر تا ۴ الی ۸ عدد بر روی آرئول ها به سمت پایین رشد می نمایند. سپس خارهای مو مانند سفید نرم بلندی به تعداد ۲۰ الی ۵۰ عدد تدریجا بر روی آرئول ها رشد می کنند که در نهایت می توانند به بلندی ۱۲ سانتی متر برسند.

 

گل: 

گل این گیاه  به رنگ قرمز روشن و به طول ۷ الی ۸ سانتی متر بوده و به شکل متقارن و تقریباً افقی از آرئول رشد می کند.

گرده افشانی کاکتوس دم روباهی
گرده افشانی کاکتوس دم روباهی

میوه: 

میوه این گیاه  قرمز رنگ و کم و بیش کروی با قطر ۸ الی ۱۲ میلی متر می باشد که پس از خشک شدن و بلوغ کامل به صورت طولی شکافته می شود.

 

بذر: 

بذرهای این گیاه سیاه رنگ و به طول ۱٫۱ الی ۱٫۴ میلی متر و دارای انحنای کمی می باشند که به راحتی جوانه می زنند.

کپسول بذر رسیده ی کاکتوس دم روباهی
کپسول بذر رسیده ی کاکتوس دم روباهی

 

 

زیرگونه ها (Subspecies)، واریته ها (Varieties)، شکل ها (Forms) و هیبریدهای (Cultivars) گیاهان متعلق به گروه کلیستوکاکتوس وینتری:

۱- کلیستوکاکتوس وینتری (Cleistocactus Winteri) دارای ساقه های آویزان و رونده ای به طول ۱۰۰ سانتی متر می باشد. خارهای طلایی این گیاه  بسیار جذاب و گل های آن به رنگ نارنجی یا صورتی سالمونی هستند.

۲- کلیستوکاکتوس وینتری زیرگونه ی کالادیمونیس (Cleistocactus Winteri. Colademononis) دارای ساقه هایی به طول ۲٫۵ متر با خارهای سفید مودار ۴ الی ۸ (نهایتا ۱۲) سانتی متری است. گل های این گونه به رنگ قرمز، متقارن و به طول ۷ الی ۸ سانتی متر می باشد. زیستگاه طبیعی آن در کوه های سرو ال فرایلی بولیوی قرار دارد.

۳- کلیستوکاکتوس وینتری شکل دفرمه (Cleistocactus Winteri f. Cristatus) دارای برآمدگی های بزرگ و درهم پیچیده ای است که رشد نسبتاً سریعی دارند.

۴- کلیستوکاکتوس وینتری هیبرید حلقه ای (Cleistocactus Winteri cv Ring) دارای یک تاج دایره ای بسیارنادر می باشد. این شکل خاص از دفرمگی در قسمت بالای ساقه ها ایجاد می شود.

 

کشت و تکثیر: 

کاشت کلیستوکاکتوس وینتری زیرگونه ی کالادیمونیس ساده می باشد و این موضوع آن را به یک گزینه مناسب برای پرورش دهندگان مبتدی تبدیل می کند. این گیاه برای انتقال به سبد و گلدان های آویز بسیار مناسب است.

 

خاک: 

از خاک سبک مخصوص کاکتوس با زهکشی خوب برای گلدان این گیاه استفاده کنید.

 

تعویض گلدان: 

از آنجائیکه این گیاه به سرعت رشد می کند و به فضای کافی برای ریشه های خود احتیاج دارد، گلدان آن باید هر سال با ترکیب خاک تازه تعویض شود. البته هر وقت گیاه به قدری رشد کرد که گلدان خود را پر کرد نیز باید گلدانش را تعویض کرد. به خاطر داشته باشید که تعویض گلدان لزوماً به معنای نیاز به گلدان بزرگتر نیست.

 

قرار گرفتن در معرض آفتاب: 

این گیاه نیازمند روشنایی فیلتر شده و نور آفتاب نسبی (Partial sun) است که به معنی قرار گرفتن در معرض نور خورشید به مدت ۳ الی ۶ ساعت در طول یک روز می باشد.

 

آبیاری: 

این گیاه در طول فصل رشد به آبیاری متوسط نیاز دارد. آبیاری آن را می توان هفته ای یک بار و یا بیشتر در تابستان در صورتیکه هوا گرم و آفتابی باشد انجام داد اما نکته مهم اینجاست که باید اجازه دهید خاک قبل از آبیاری مجدد کاملاً خشک شود و با رعایت این نکته، گیاه تان رشد سالمی خواهد شد. با کاهش دما در ماه اکتبر (مهر ماه) خاک این گیاه را نسبتاً خشک و در زمستان کاملا خشک نگه دارید. این گیاه در زمستان بدون محافظت در خارج از خانه تا سرمای -۲ درجه را تحمل نموده و زنده میماند، اما پس از آن تا حدودی مستعد پوسیدگی خواهد بود.

 

کوددهی: 

برای کوددهی به این گیاه در دوره رشد فعال هر از گاهی از کود مایع با پتاسیم بالا استفاده کنید.

 

مقاومت:
مراقبت زمستانه از این گیاه در دمای ۵ تا ۱۵ درجه سانتیگراد با نور فراوان هیچ مشکلی در پی نخواهد داشت، اما در سرمای سخت -۲ درجه سانتی گراد در صورتیکه  خاک آن خیلی خشک باشد برای دوره کوتاهی مقاومت خواهد کرد. این گیاه در زمستان به یک دوره استراحت خنک نیاز دارد تا گل های فراوان بدهد. البته این گیاه در فضای داخل خانه و گلخانه نیز به شرط مناسب بودن شرایط می تواند در تمام فصول سال گل بدهد.

 

آفات و بیماری ها:
این گیاه به طور کلی رشد بسیار راحت و خوبی دارد، به خصوص اگر از آفات به دور نگه داشته شود. این کاکتوس مستعد شپشک و کنه عنکبوتی می باشد. بنابراین با دقت فراوانی مراقب هجوم  شپشک آردآلود به ساقه و ریشه این گیاه باشید، چرا که آسیب های این حشرات می تواند منجر به شروع حملات قارچی به گیاه شوند.

 

تکثیر:
این گیاه از طریق قلمه و یا بذر به راحتی تکثیر می شود. قلمه ها را بهار یا تابستان بردارید و بگذارید تا محل برش کاملاً خشک شود و پینه ببندد. سپس آنها را دوباره در خاک کاکتوس تازه که کمی مرطوب است بکارید و رطوبت خاک را حفظ کنید تا ریشه بزنند. جهت سبز کردن بذر این گیاه، کاشت سطحی موثرترین شیوه می باشد که در مدت ۱۴ الی ۲۸ روز در دمای ۲۰ درجه سانتیگراد بذرها جوانه می زنند. به یاد داشته باشید که جوانه ها از نور شدید و شرایط خشک بیزارند.

برای خرید بذر کاکتوس دم روباهی اینجا کلیک کنید.

قلمه کاکتوس دم روباهی
قلمه کاکتوس دم روباهی

 

مترجم: فائزه سلیمانی فرد، دکتری آموزش زبان انگلیسی 
خرم کاکتوس

انتشار: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    32 دیدگاه برای “همه چیز درباره کاکتوس دم روباهی

    1. مصطفی گفته:

      سلام وقت بخیر. من به دم روباهی دارم متاسفانه گلدان افتاد از وسط نصف شد ، چطور امکانش هست این کاکتوس دوباره روی خاک بکارم و چه شرایطی باید رعایت کنم طول گیاه ۸ سانت هستش امکانش هست من اینو پیوند نزنم چون به نظر من این گیاه روی خاک زیباتر هستش

      • کارشناس 1 گفته:

        سلام، قسمتی رو که شکسته با یک چاقوی تیز وضد عفونی شده بصورت صاف برش بزنید وروی قسمت بریده شده پودر دارچین یا پودر قارچ کش بزنید ودر محیط سایه نگهداری کنید تا قسمت بریده شده خشک بشه بعد داخل خاک کاکتوسها بکارید مجدد ریشه میزنه ورشد میکنه ابیاری رو فقط بصورت سطحی وبا اسپری اب انجام بدید بصورت کامل ابیاری نکنید چون ریشه نداره زود پوسیده میشه به اندازه ای که فقط سطح خاک مرطوب بشه کافی خواهد بود.

        • مصطفی گفته:

          ممنون از پاسخگویی شما سایت عالی و بی نظیری دارید ..

          روی خاک کاکتوس بهتر جواب میده یا پیت ماس ؟

          ??

          • کارشناس 1 گفته:

            ممنون از توجه شما، برای قلمه کاکتوس بهتر هست از خاک متخلخل که اب رو مدت زمان زیادی حفظ نکنه استفاده کنید از ترکیب پیت ماس وماسه سایز عدسی میتونید استفاده کنید.

    2. رسول طاهرخانی گفته:

      درود ها
      شب خوش
      امیدوارم خوب و سلامت و شاد و موفق باشید
      مزاحمت های بنده رو ببخشید و بنده رو عف بفرمایید
      یک سوال

      آیا نیاز هست برای گلها و کاکتوس ها شناسنامه درست کرد؟؟
      اگر لازم است ، لطفاً دلیلش رو بفرمایید

      بی نهایت سپاسمندم ?

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، ممنون از شما، در خدمتتون هستیم، شاسنامه دار بودن گیاهان بیشتر در کشورهای خارجی انجام میشه متاسفانه درایران به این موضوع زیاد اهمیت نمیدن، تعداد معدودی از گلخانه دارها هست که به این موضوع توجه دارند، دلیل شناسنامه دار بودن گیاهان این هست که بذری که از این گیاهان تولید میشه کاملا اصیل باشه وگیاه هیبرید نشه. یعنی اصل بودن گیاه حفظ بشه.

    3. رسول طاهرخانی گفته:

      درود و شب خوش استاد گرامی
      اگر بخوام پنج صفت خوب برای کاکتوس دم روباهی بکار ببرم، چی میتونه باشه؟؟؟؟؟؟

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، ممنون، کاکتوس دم روباهی بیشتر بخاطر موهای بلند وپرپشتی که داره مورد توجه کلکسیونرها هست شکل اویزی وگلهای زیبایی که داره داخل گلدان اویز زیبایی چشمگیری داره اینها رو میشه بعنوان صفتهای زیبا بیان کرد ورشد تقریبا متوسطی که داره وکاکتوس زیاد نق نقویی نیست وبا هر شرایط خودش رو وفق میده. فقط نباید کمبود نور داشته باشه کمبود نور باعث کم شدن موهای زیباش میشه واز زیباییش کم میشه.

    4. رسول طاهرخانی گفته:

      درود ها
      خدا قوت
      امیدوارم خوب و سلامت و شاد باشید ?
      یک سوال:
      چه چیزی باعث جذابیت بیشتر گیاه کاکتوس دم روباهی شده؟

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، ممنون از شما، موهای نرم پرپشت وبلندی که داره باعث این جذابیتش شده. بیشتر شبیه دم روباه هست اسمش هم روشه.

    5. رسول طاهرخانی گفته:

      درود ها
      اگر داخل یک گلدان یک گیاه کاکتوس دوم روباهی باشد رشت بهتری دارد، یا چند گیاه دم روباهی با هم باشند رشت بهتری دارند؟ علت لطفاً؟؟؟؟

      • کارشناس 1 گفته:

        سلام، شرایط نگهداری ایدال باشه فرقی نمیکنه وگلدان باید با حجم ریشه متناسب باشه، گلدان کاکتوسها نباید زیاد بزرگ باشه، گلدان بهتر هست از حجم ریشه یک سایز بزرگتر باشه در این صورت نیروی گیاه صرف رشد گیاه میشه ولی گلدان بزرگ باشه نیروی گیاه صرف ریشه زایی میشه ورشد چندانی نخواهد داشت.

    6. امیرعلی گفته:

      سلام
      من از یکی از بستگان قلمه کاکتوس دم روباهی گرفتم اما بعضی از اونا به قدری ریزه وه به سختی توی دست قرار میگیره!
      اینا رو چجوری باید توی خاک قرار بدم؟بزرگ ترین کوچیکشون اندازه نخود هست

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، اگر خیلی کوچک هستند ریشه نمیزنند خشک میشند میتونید پیوند بزنید.

        • امیرعلی گفته:

          عذر میخوام پایه مناسب ندارم.نمیتونم روی دستمال کاغذی مقداری رشدشون بدم تا به اندازه ریشه زدن برسن؟

          • کارشناس 2 گفته:

            خواهش میکنم ،میتونید روی پیت ماس هم بگذارید ولی اگر از بند انگشت کوچکتر باشند ریسک هست احتمالش هست ریشه بزنن ویا ریشه نزنند، میتونید امتحان کنید.

            • امیرعلی گفته:

              ممنونم ازتون پیوندش زدم روی اپونتیا،من تجریه اول پیوندمه جسارتا میشه لطف کنید بگید چیکار کنم که بگیره؟امتحانی دو تا رو همزمان پیوند عادی و معکوس زدم که اگه گرفت بقیشونم پیوند بزنم و کاورشم کردم شیره هم توی هر دو تا گیاه به اندازه لازم جریان داشت،میشه لطف کنید بگید تا موقعی که پیوند بگیره چه اقداماتی باید انجام بدم؟

              • کارشناس 2 گفته:

                ممنون از شما، داخل کاور یا وکیوم بمدت ده روز باید نگه دارید اگر کش بستید روز پنجم کش رو بازکنید بعد مجدد داخل کاور نگهداری کنید ده روز بعد از داخل کاور خارج کنید وبمرور زمان به محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید اگر پیوند موفقیت امیز باشه یک هفته بعد ازپیوند پیوندک شروع به رشد میکنه.

      • کارشناس 2 گفته:

        سلام، منظورتون اگر کاکتوس دم روباهی هست نه ریشه غده ای نداره، زود ریشه دار میشه ولی رشد کندی داره. بیشتر پیوند زده میشه روی خاک رشد کمی داره.

    دیدگاه‌ها بسته شده است.