مشکلات و بیماری‌ های ساکولنت ها

مشکلات و بیماری‌های ساکولنت ها

مشکلات و بیماری‌های ساکولنت ها: ساکولنت ها گیاهان گوشتی هستند که نگهداری از آنها تقریباً آسان می‌باشد ولی تعداد بیماری‌ها و مشکلات این گیاهان کم نیست در این مقاله به مهم‌ترین مشکلات و بیماری‌های ساکولنت ها اشاره می‌شود.

پوسیدگی ریشه ساکولنت ها:
یکی از اصلی‌ترین بیماری‌ها در گیاهان گوشتی پوسیدگی ریشه می‌باشد که در اثر قارچ‌های ریزوکتونیا Rhizoctonia و یا فوزاریوم Rhizoctonia باعث سیاه و یا قهوه‌ای شدن، افتادن و از بین رفتن ریشه و قسمت‌های پایین ساقه می‌شود. ممکن است زخم‌های آبداری در نزدیکی سطح خاک بر روی ساقه تشکیل شود. در صورت پیشروی بیماری مصرف قارچ‌کش‌ها چندان مؤثر نیست و باید گیاه آلوده را از بین برد. پوسیدگی از ریشه شروع شده و می‌تواند تمامی گیاه را در بر بگیرد.

پوسیدگی ریشه
پوسیدگی ریشه و انتقال به ساقه

لکه برگی ساکولنت: 
این بیماری بر اثر فعالیت قارچ‌هایی همانند  آنتراکنوز Anthracnose سرکوسپورا cercospora  سپتوریا Septoria و کولتوتریکوم Colletotrichum در شرایط آبیاری زیاد این گیاه و عدم مناسب بودن زهکش بستر کاشت ایجاد می‌شود.

در اثر این بیماری لکه‌های سیاه خاکستری و یا قهوه‌ای رنگی بر روی برگ‌ها شکل می‌گیرد و می‌تواند در ابتدا برگ‌ها و سپس تمامی گیاه را از بین ببرد. اگرچه با بهبود و مناسب کردن شرایط محیطی می‌توان احتمال شیوع این بیماری را کاهش داد اما در مواردی که این بیماری در حال پیشرفت است باید از سموم قارچش مناسب استفاده کرد.

کپک خاکستری ساکولنت ها:
این بیماری توسط قارچ Botrytis cinerea از دیگر بیماری‌ها است که در سطوح قسمت‌های مختلف گیاه پوششی خاکستری رنگ به وجود می‌آورد و هوای سرد و مرطوب آن را تشدید می‌کند. رعایت مسائل بهداشتی، به‌کارگیری بستر کاشت تمیز و ضدعفونی شده از جمله روش‌های جلوگیری از شیوع آن است و می‌توان در صورت لزوم از قارچکش‌های مناسب نیز استفاده کرد.

کپک خاکستری

بیماری سفیدک پودری:
سفیدک پودری Erysiphe از بیماری‌های دیگر قارچی است که بر روی سطح برگ پوششی از پودری نرم و سفید رنگ ایجاد می‌کند. علاوه بر رعایت مسائل بهداشتی و ایجاد شرایط مناسب محیطی جهت کاهش خطر فعالیت این قارچ، از قارچکشهای مناسب نیز می‌توان استفاده کرد.

بیماری سفیدک پودری
بیماری سفیدک پودری

بیماری زنگ:
بیماری زنگ با عامل Puccinia نقاط کوچک زرد رنگی بر روی گیاه ایجاد می‌کند و گیاه کوتاه قامت باقی می‌ماند. امکان استفاده از قارچ‌کش برای مبارزه با این بیماری وجود دارد. بیماری پوسیدگی ساقه با عامل Sclerotium rolfsii موجب زرد شدن برگ‌های پایینی گیاه و سپس مبتلا شدن سایر قسمت‌ها و پژمردن گیاه و از بین رفتن آن است. در قسمت طوقه گیاه می‌توان توده‌ای سفید رنگ را مشاهده کرد. از بین بردن گیاهان آلوده و استفاده از مخلوط کشت خاکی جدید از جمله راهکارهای مبارزه با این بیماری است.

از آفات دیگر ساکولنت ها می‌توان به Black vine weevil اشاره کرد که فعالیت آنان ابتدا منجر به زرد و قهوه‌ای شدن برگ‌های گیاه و در نهایت از بین رفتن تمامی  گیاه خواهند شد.

شته:
فعالیت شته‌ها موجب زردی و یا رنگ قهوه‌ای برگ‌ها و بدشکلی آنان خواهد شد. به دلیل تولید ماده چسبناک عسلک برگ‌ها چسبناک می‌شوند و در موارد شدید ریزش برگ‌ها روی می‌دهد.

شپشک آرد آلود:
شپشک آرد آلود نیز گاهی مشکلاتی را در ساکولنت ها ایجاد می‌کند که موجب زردی و ریزش برگ‌ها و ضعف رشد گیاه خواهد شد (برای آشنایی بیشتر و راه‌های مبارزه با شپشک آردآلود اینجا را کلیک کنید).

شپشک آردآلود
شپشک آردآلود در ریشه

حلزون‌ها و رابها:
حلزون‌ها و رابها می‌توانند از قسمت‌های مختلف گیاه تغذیه کنند و موجب سوراخ شدن برگ‌ها و ساقه شوند. فعالیت حلزون‌ها و رابها در خاک‌های مرطوب غنی از مواد غذایی و تا حدودی اسیدی بیشتر است.

مشکلات فیزیولوژیک ساکولنت ها:
گلدهی اندک و بلند شدن بیش از اندازه ساقه‌ها همراه با نازکی آنان، خاک غنی از مواد غذایی یا کوددهی بیش از اندازه این مشکلی را به وجود می‌آورد. باید خاک گیاه را عوض کرد.

مرگ ناگهانی گیاه: 
گاهی بخصوص انواعی که به عنوان کف پوش کاشته می‌شوند از بین می‌روند. معمولاً این مشکل زمانی پیش می‌آید که این گیاهان بیش از اندازه دچار ازدحام ساقه شده‌اند.

نتیجه می‌گیریم بسیار از بیماری‌های ساکولنت ها قارچی هستند. پس می‌توان با پیشگیری از بروز این بیماری‌ها جلوگیری کرد. بیماری‌های قارچی در صورت پیشروی درمان ندارند. جداسازی گیاهان آلوده، قرنطینه کردن گیاهان جدید، آبیاری اصولی، خاک مناسب، جریان هوای تازه، کنترل دما و رطوبت و همچنین رعایت اصول بهداشتی می‌تواند در کنترل بیماری‌های ساکولنت ها مؤثر باشد. برای اطمینان بهتر است اول هر فصل به گیاهان سم قارچ‌کش زد هم به خاک هم به تنه گیاه.

برای خرید سم قارچ‌کش اینجا کلیک کنید.

پوسیدگی آلوورا
پوسیدگی آلوورا
پوسیدگی آدنیوم
پوسیدگی آدنیوم

سیاه شدن برگ هامنبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    131 thoughts on “مشکلات و بیماری‌ های ساکولنت ها

    1. معین میگوید:

      سلام وقت بخیر من یک ساکولنت دارم حدود دو ماه پیش خریدم تقریبا یک ماه و نیم صبر کردم تا با دما یکسان بشه بعد گلدون عوض کردم از خاک کاکتوس هم استفاده کردم و آبیاری تقریبا هفته ای یک بار و در خانه پست پنجره و نور غیر مستقیم دارد قرار دادم ولی تعدادی از برگ ها خشک شدن و همینطور دارن خشک میشن من برگ های خشک شده رو جدا کردم ولی نمی‌دونم چرا خشک میشن ممنون میشم راهنمایی کنید

      • کارشناس 2 میگوید:

        درود،از گیاه وبرگها عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

          • کارشناس 2 میگوید:

            تغییر محیط نگهداری وتعویض گلدان وخاک به گیاه شوک وارد میکنه وگیاه با زرد کردن وریزش برگها عکس العمل نشون میده که طبیعی هست، صبر کنید کامل خشک بشن بعد جدا کنید، گیاهتون کمبود نور هم داره بمرور زمان به محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید.

    2. Mahi میگوید:

      سلام
      من دوروزه که دوتا گلدون ساکولنت گرفتم، امروز دیدم که نوک برگ های هر دو گلدون قهوه ای و چروکیده شدن و برگ های پایینی هم زرد و خشک شدن که جداشون کردم
      آبیاری هم ففط روز اول بوده و گلدون هارو پشت پرده نازک گذاشتم
      ممنون میشم راهنمایی کنید

      • کارشناس 1 میگوید:

        درود، تغییر محیط نگهداری باعث این مشکل میشه که طبیعی هست، بمرور زمان با محیط جدید ادابته بشن زرد وخشک شدن برگها متوقف میشه برگهایی رو که زرد شدند بهتر هست جدا نکنید وصبر کنید کامل خشک بشند بعد جدا کنید. در محیط پرنور وفیلترشده نگهداری کنید تا رشد علفی نداشته باشند.

        • Mahi میگوید:

          خیلی ممنونم
          برای قهوه ای شدن برگ ها چکار کنم
          و اینکه کل روز گلدون هارو پشت پنجره با پرده بزارم؟

          • کارشناس 1 میگوید:

            ممنون از شما،گیاهان شما اچوریا هستند ورنگشون همین هست وتغییر نمیکنه، بله.

            • Mahi میگوید:

              نه منظورم لکه های قهوه ای ایجاد شده روی برگ هاست، دقت کنین برگ های هردو لکه های قهوه ای ایجادشده، دلیل این لکه ها چیه و چجوری از بین ببرمشون؟

              • کارشناس 1 میگوید:

                عکسها زیاد واضح نیست اگر روی برگها هست احتمالش هست لکه اب ویا کودیا سم باشه میتونید با یک دستمال نرم یا پنبه اغشته به محلول اب وسرکه پاک کنید اگر از خود برگ نباشند، عکس واضح نیست نمیتونم تشخیص بدم.

                • Mahi میگوید:

                  نه لکه های قهوه ای در نوک برگ ها ایجاد شده
                  که از خود برگ هستند
                  علتش چی هست؟

                  • کارشناس 1 میگوید:

                    کمبود رطوبت محیط، دما ونور زیاد، ابیاری نامنظم بیشتر باعث این مشکل میشه، این وموارد رو بررسی وایدال کنید.

    3. Tnzzi میگوید:

      سلام، من یه گیاه ساکولنت سدوم دارم که اسفند ماه خریدمش و تا اردیبهشت کاملا سالم و سرحال بود و فاصله برگاش کم بود و کلی برگ داشت و خیلی سریع هم پاجوش میداد و زیاد شده بود. از خرداد کم کم فاصله برگاش زیاد شد از هم، ضعیف شد و برگاش میریخت. حتی دست بهش میخورد سریع برگاش میریخت. من فکر کردم نورش کمه گذاشتمش یه جای پر نور ولی ضعیف تر شد و از پایین خشک میشه و از بین میره. الان از اون همه ساکولنتی که بود چند تا دونه مونده که خیلی ضعیفه و از پایین خشک میشه تا زمانی که میوفته روی خاک و از بین میره. توی زمستون و بهار هفته ای یه بار بهش آب میدادم ولی از تابستون چهار پنج روز یه بار.

      • کارشناس 1 میگوید:

        درود،گیاهتون بشدت کمبود نور داره وخاکش مناسب نیست وقارچی شده میتونید از خاک در بیارید وقسمتهای سیاه شده رو جدا کنید وبا محلول قارچ کش شستشو بدید وداخل خاک مخصوص کاکتوسها که متخلخل وماسه ای باشه وداخل گلدان کوچکی بکارید واولین ابیاری رو هم با محلول قارچ کش انجام بدید وبمرور زمان گیاه رو به محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید وابیاری رو زمانی که خاک کامل خشک شد انجام بدید بعد از بهبود کامل با کودهای مخصوص کاکتوسها ماهی یک بار تقویت کنید.

        • Tnzzi میگوید:

          خیلی ممنونم از پاسخگوییتون، الان من اون قسمتهایی که سیاه شده رو با قیچی ببرم بقیشو که سبز و سالمه بزارم تو خاک؟ یعنی اینجوری ریشش بریده میشه و اون قسمت سالمشو با قارچ کش شست و شو بدم بزارم تو خاک، یعنی یه جورایی قلمه زدن میشه درست متوجه شدم؟ و اینکه لطف میکنید اسم قارچ کش خوب به من معرفی کنید چون یه بار خریدم بدتر گیاهمو خراب کرد. ممنونم

          • کارشناس 1 میگوید:

            درود، بله این کارها رو باید انجام بدید چون گیاهتون ضعیف شده بهتر هست داخل اب ریشه دار کنید بعد داخل خاک انتقال بدید داخل خاک زمان میبره تا ریشه دار بشه به همین دلیل ممکن هست تا ریشه زایی، گیاهتون از بین بره، ودر محیط خنک ونیمه سایه نگهداری کنید. قارچ کش مناسب برای خاک وریشه ها کاربندازیم یا مانکوزب یا کاربندازیم+ایپرودیون، قارچ کش شاخه وبرگ اکسی کلرومس یا توپسین. مقدارمصرفشون در حالت استاندارد یک گرم دریک لیتراب.

    4. Mohi میگوید:

      بنظر شما بذر ساکولنت گل میده و رشد میکنه ؟؟
      ک بذرشو تهیه کنم .

      • کارشناس 1 میگوید:

        بله زمانی که به سن گلدهی برسند وشرایط برای گلدهی ایجاد بشه گل میدن.

    5. Mohi میگوید:

      سلام
      سه ماهی میشه خریداری کردم
      و نمیدونم چرا اینجور شده
      راهی برای درست کردنش هست ؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری به چه نحو بوده؟ گیاه در نور مستقیم قرار داشته؟

        • Mohi میگوید:

          پشت شیشه گاهی وقتام توی بالکن گذاشتم هوا بهش بخوره
          و ابیاری هم حدودا ده روز یکبار

          • کارشناس 1 میگوید:

            گیاهتون افتاب سوخته شده، حتما نور رو فیلتر کنید وتمام برگهای خشک شده روجدا کنید، ابیاری رو زمانی که خاک کامل خشک شد انجام بدید.

    6. Saminajafi میگوید:

      سلام کاکتوس ساکولنت رو ۴۷ روز پیش خریداری کردم و یک پا جوش داشت و توی این مدت دوتا هم اضافه کرده ولی گیاه مادر از پایین برگ هاش زرد و پژمرده میشن. نور فیلتر شده داره و آبیاری هم توی این مدت دوبار انجام شده .

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، زرد شدن برگهای قدیمی تا حدودی طبیعی هست صبر کنید کامل خشک بشن بعد جدا کنید. ولی اگر باسرعت بیشتری زرد میشند زهکش گلدان رو بررسی کنید که گرفته نباشه وحتما با کودهای مخصوص گیاهان تقویت کنید.

    7. Arefe میگوید:

      باسلام،چند ماه پیش من ساکولنت خریدم والان ۲هفته ای میشه لکه های سیاه رو برگاش به وجود آمده،واز طرفی بعد، به وجود آمدن لکه ها، برگ ها حالت له شدگی میگیرن وشل شدن و رنگ پریده میشن ،ومیفتن،من ساکولنتمو تو ایوان در سایه نگه داری میکنم ،و هر سه الی ۴ روز یه بار بهش آب میدم وزیر نور آفتاب میزارم ،بنظرتون دلیل بوجود آمدن این لکه ها وشل شدنش چی هست؟
      باتشکر

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، از گیاه وبرگها عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    8. رضا میگوید:

      https://uupload.ir/files/oif2_16134748258146139097032797101655.jpg

      باسلام
      ببخشید میشه بگید دلیل اینکع قسمت ساقه خشکه و اینکه برگ هایه پایینی چروکه چیه

      و اینکه من میخوام خاکش رو عوض کنم بنظرتون چون کوچیکه خراب نمیشه و اینکه برای عوض کردن گلدان از چه خاکی استفاده کنم

      واقعا واقعا معذرت می‌خوام سوال زیاد پرسیدم???

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، گیاهتون برونزیا هست،ساقه این گیاه به مرور زمان چوبی میشه وبرگهای قدیمی چروک شده وبمرور زمان از بین میره که طبیعی هست، فعلا گلدانش اندازه هست ولی اگر دوست دارید عوض کنید گلدانش رو بزرگتر نکنید از گلدان هم اندازه استفاده کنید واز خاک مخصوص کاکتوسها براش استفاده کنید.

    9. حسین میگوید:

      سلام وقت بخیر
      داشتم ساکولنت هامو چک میکردم احساس کردم ساقه یکیشون قهوه ای شده و داره به زیر برگ هم منتقل میکنه عکسش رو میزارم لطفا ببنید و راهنماییم کنید ممنون میشم
      https://uupload.ir/files/i6il_2a4688d8-cfa2-42aa-bcac-df000b06b45d.jpg
      https://uupload.ir/files/s7oc_86855d75-1e47-4d79-b335-faaf0f64596a.jpg
      با تشکر

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، به ارامی بادو انگشت ساقه رو فشار بدید اگر نرم هست گیاه رو از خاک خارج کنید وریشه ها رو بررسی کنید اگرسفت هست مشکلی نیست و تغییر رنگ ساقه طبیعی هست.

        • یاسین میگوید:

          باسلام. اگر قسمتی از ساقه که زیر خاک هست زیاد نرم شده باشه بلکه تقریبا پوک و پوسیده شده باشه چکار باید کرد؟
          هفته ای یک بار آبیاری میکنم و نور متوسط

          • کارشناس 2 میگوید:

            سلام، باید قسمت پوسیده شده کات بشه تا به اوند سالم برسید ومجدد داخل خاک جدیدی که از قبل ضدعفونی شده بکارید تا ریشه دار بشه. ابیاری رو زمانی که خاک کامل خشک شد انجام بدید.

    10. علی میگوید:

      سلام وقتتون بخیر. ببخشید من یه ساکولنت سدوم غوره ای دارم بعد اولش که خریدم برگهایه درشت داشت اما الان برگاش کوچک و ساقه اش چروک شده دلیلش رو میشه بگید ممنون میشم..????

    11. Yas میگوید:

      خیلی ممنون از پاسخ دهیتون. ببخشید منظورتون از محیط فیلتر شده چی هست؟ متوجه نشدم

      • کارشناس 1 میگوید:

        ممنون از شما،منظور نور رو فیلتر کنید، بین نور وگیاه مانعی مثل پرده توری باشه که گیاه افتاب سوخته نشه.

    12. Yas میگوید:

      سلام خسته نباشید من حدودا سه ماهی هست که ساکولنت خریدم. اوایل حال گیاه خوب بود(عکس رو گذاشتم) اما بعد از مدتی کم کم برگ ها از پشت دچار نقطه های سیاه ریزی شدن و نقطه ها بیشتر و بیشتر میشد تا اینکه برگها خشک میشدن یا می افتادن. شکل ظاهری برگها هم اون حالت قاشقی مانندش رو از دست داد و افتاده شد. مدتیه که جوانه های کوچک بالایی هم سیاه میشن. شرایط نگهداری :اوایل اب زیاد میدادم اما الان هر دوسه روز یکبار. اتاقم خیلی گرمه و فکر کردم شاید مشکلات گیاه دلیلش همینه بای همین چند بار جای گلدان هامو عوض کردم و فایده نداشت. راهنمایی کنید لطفا

      https://uupload.ir/files/sy87_img_۲۰۲۱۰۱۰۵_۱۷۰۰۲۸.jpg
      https://uupload.ir/files/8xyf_img_۲۰۲۱۰۱۰۵_۱۷۰۰۰۰.jpg

      https://uupload.ir/files/vx2q_img_۲۰۲۱۰۱۰۵_۱۶۵۹۳۵.jpg

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، سیاه شدن پشت برگها دلیلش ابیاری بیش از اندازه هست ابیاری رو زمانی که خاک کامل خشک شد انجام بدید، گیاهتون بشدت کمبود نور داره ریزش برگها وسیاه شدن جوانه ها هم دلیلش کمبود نور هست بمرور زمان به محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید ودما رو کاهش بدید، بمرور زمان با دریافت نورکافی بهبود پیدا میکنه.

    13. علی میگوید:

      سلام من یه ساکولنت سدوم مورگانیوم دارم برگاش چروک و افتاده شد میشه علتش رو بگید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، احتمالا شپشک سپردار هستند با یک قلمو اغشته به الکل از روی تمام گیاهان جدا کنید وگیاهان رو با محلول حشره کش یک بارسمپاشی کنید گیاهان رو حدود یک هفته تحت نظر داشته باشید اگر مورد مشکوکی بود حذف فیزیکی کنید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، خشکشدن برگهای قدیمی طبیعی هست گیاهتون مشکلی نداره وسالم هست،ابیاری رو زمانی که خاک کامل خشک شد انجام بدید ابیاری زیاد باعت لکه های سیاه روی برگهای ساکولنتها میشه.

    14. shiva میگوید:

      خسته نباشید گیاه من از پایین برگهاش قهوه ایی و خشک میشن یکی یکی و روی گیاه یک نقطه های زردی داره سعی کردم اون زردارو بردارم ، نمیدونم چیکار کنم برای جلوگیری از خشک شدنش

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، متاسفانه گیاهتون از بین رفته، ساقه پوسیده شده وبه برگهای گیاه رسیده اگر برگهای انتهایی سالم هستند میتونید جدا کنید وتکثیر کنید.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.