بیماری های بعد کاشت بذر کاکتوس

بیماری های بعد کاشت بذر کاکتوس

بیماری های بعد کاشت بذر کاکتوس: در این مقاله به تعدادی از بیماری‌های بعد کاشت بذر کاکتوس‌ها که جوانه‌ها ممکن است دچار شوند می‌پردازیم.
بیماری‌های بعد کاشت بذر:

۱_قارچ ژله‌ای:
این بیماری عاملش نوعی قارچ هست ، یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های بستر به حساب می‌آید که در صورت ادامه می‌تواند به سرعت تمامی بستر را نابود کند.

علائم بیماری: ابتدا کاکتوس‌ها بی رنگ شده بعد از مدت کوتاهی شل شده و روی بستر می‌افتند.

روش درمان:
جمع‌کردن جوانه‌های آلوده و سپس استفاده از سم قارچ‌کش مانکوزب یا کاربندازیم به طوری که تمامی بستر قارچ‌کش برسد و این کار به مدت سه مرتبه با فاصله سه روز انجام پذیرد.

تهویه رو مناسب و رطوبت رو کم کنید اگر بستر رو کاور می‌کنید به مدت سه روز و تا وقتی رطوبت خاک خشک نشده گوشه‌های کاور رو باز بگذارید و هوادهی رو بیشتر کنید.

قارچ ژله ای

۲_قارچ ژله ای نوع۲:

بعضی مواقع در بستر کشت دیده شده که ریشه جوانه‌ها به سطح بستر امده و جوانه حالت افتاده روی خاک دارند دلیل این اتفاق رطوبت زیاد محیط نسبت به بستر کشت هست.

رطوبت محیطی که زیاد باشد ریشه به جای اینکه داخل خاک فرو برود و دنبال آب و رطوبت باشه به سطح میاد و از رطوبت محیطی موجود استفاده می‌کندو چون در این مواقع هیچ ماده غذایی دریافت نمی‌کند بعد مدتی جوانه از بین می‌رود.

درمان:
برای جلوگیری از این اتفاق رطوبت محیطی رو کم کنید هوادهی را زیاد و با یک خلال دندان تمیز و استریل سعی کنید ریشه جوانه‌ها رو به ارامی به داخل بستر هدایت کنید و یا جوانه را بلند کرده و اطراف آنها ماسه ضدعفونی شده بریزید تا راست شوند بعد ازاین کار سم قارچ روی بسترتان اسپری کنید.

بیماری های بعد کاشت بذر کاکتوس

 

بیرون ماندن ریشه ها و افتادن جوانه ها
بیرون ماندن ریشه ها و افتادن جوانه ها

۳- قارچ:

داخل بسترهای چند ماهه گاهی ممکن است روی سطح پیت ماس یا سطح بستر کشت سفیدک‌هایی که شبیه رسوب آب و املاح هستند ایجاد شود اینها یک نوع قارچ هست که به سرعت پیشروی می‌کند و ظرف مدت کوتاهی کل بستر رو می‌گیرد و مثل توده مرجانی میشود برای از بین بردنشان می توانید از سم قارچ مانکوزب یا پنکونازول استفاده کنید.

 

قارچ یا سفیدک سفید
قارچ یا سفیدک سفید

۴- بیماری قارچی شبیه تارهای عنکبوت: 

ممکن است در قسمت‌هایی از بستر کشت مشاهده کنید که حالت تار عنکبوت بسته به هم فشرده سعی کنید با پنس ضد عفونی تمام تارها را از روی سطح بستر جمع کنید و بعد از پاک‌سازی با محلول سم قارچ کش اسپری کنید.

بیماری قارچی
بیماری قارچی

۵_تغییر رنگ جوانه ها:

تغییر رنگ جوانه‌ها از سبز به سبز مایل به زرد، ایجاد این تغییر رنگ به خاطر خشکی کشیدن زیاد بستر کشت در ماههای اول صورت می‌گیرد  ماه‌های اول بستررا  نگذارید زیاد خشک شود رطوبت خاک را همیشه برای جوانه‌ها تأمین کنید. دلیل بعدی کم رنگ شدن جوانه‌ها می‌تواند کم بودن نور باشد که با افزایش تدریجی نور برطرف می‌شود.

کم رنگ شدن جوانه های کاکتوس
کم رنگ شدن جوانه های کاکتوس

۶-رسوب کردن:

املاح موجود در آب آبیاری بستر کشت با آب املاح دار باعث رسوب کردن و بستن یک لایه نمک روی جوانه‌ها میشود این عامل باعث میشود راه تنفس بسته شود و ارئولها نتوانند عمل جذب آب و کود رو به خوبی انجام بدهند ریشه در این مواقع سالم هست ولی جوانه از قسمت هوایی دچار مشکل میشود و کم کم پوک میشوند و از بین میروند.

پیشگیری
تا حد امکان با یک خلال دندان رسوبات را از روی جوانه ها جدا کنید و بعد بستر را با محلول سم قارچکش  یک‌بار اسپری  و بعد ان را با آب بدون املاح یا تصفیه شده ابیاری کنید.

رسوب املاح
رسوب املاح

۷- پوسیدگی طوقه:
این عارضه در اثر خیس بودن بیش از حد و دائمی بستر کشت ایجاد میشود، در این مواقع طوقه جوانه شروع به پوسیدن می‌کند و کم کم تمام جوانه رادر بر می‌گیرد و از بین می‌رود.

پیشگیری و درمان:
جوانه‌ها دچار آسیب شده  را از بستر بیرون بکشید، اگر آلودگی خیلی زیاد بود قسمت‌های خراب را کات کنید و جوانه‌ها را اگر کوچک هستند روی پایه پرسیکا پیوند بزنید، ولی اگر بزرگ هست (چهار ماه به بالا) بعد از کات کردن قسمت آلوده و غوطه‌ور کردن داخل محلول قارچ کش بگذارید چند روز بماند تا قسمت بریدگی پینه بزند بعد داخل بستر ماسه ضد عفونی شده بکارید ریشه میزنند و به رشدش ادامه می‌دهند.

پوسیدگی طوقه
پوسیدگی طوقه

 

جوانه دچار پوسیدگی طوقه بعد کات کردن و کشت توی ماسه
بیماری های بعد کاشت بذر

۸- زنگ زدگی:

این عارضه بیشتر زمانی رخ می‌دهد که رطوبت محیطی بالا و تهویه و گردش هوا داخل خزانه یا محیط گلخانه کم باشد روی بدنه جوانه لکه‌های زنگ مانندی مشاهده میشود که پیشروی دارند و حجم زیادی از اندام هوایی رو درگیر می‌کنند.

درمان:
جوانه‌های خیلی آلوده را از داخل بستر خارج کنید و هوادهی را بیشتر، وتهویه را مناسب کنید و رطوبت محیطی را کم کنید، بستر را  با محلول سم قارچ کش اسپری  و جوانه‌هایی را که بزرگ هستند را بعد از حذف قسمت آلوده و غوطه‌ور کردن داخل محلول قارچ کش بگذارید محل بریدگی پینه بزنند، بعد داخل بستر مناسب بسته به اندازه و سن جوانه‌ها می‌توانید بکارید، از پیت ماس (تا پنج ماهگی) کوکوپیت یا شن عدسی برای جوانه‌های بالای پنج ماه.

زنگ زدگی
زنگ زدگی جوانه کاکتوس

۹- حشرات ریز سیاه:

حشرات ریز سیاه در بستر این افت‌ها مگس سرکه یا پشه قارچ هستند که به ریشه و بدنه جوانه آسیب میرسانند، لارو این حشرات ریشه جوانه‌ها را می‌خورند و بعد ازمدتی مشاهده می‌کنید جوانه روی بستر افتاده.

روش مقابله:
اول از همه تهویه و گردش هوا را در گلخانه یا بسترتان (در صورت کاور کردن) ایده آل کنید، رطوبت را کاهش دهید، بستر را با سم حشرات (دیازینون یا دلتامترین) سم‌پاشی کنید  از کارت زرد داخل گلخانه استفاده کنید.

نویسنده: خانم یزدانی
منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    152 thoughts on “بیماری های بعد کاشت بذر کاکتوس

    1. rasool میگوید:

      سلام
      برای جوونه هایی که اطرافشون و جلبک میگیره و مانع رشد جوونه ها میشه چه کاری میشه انجام داد؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، با کمک یک پنس استریل شده تمام جلبکها رو جمع کنید وکنار جوانه ها سنگریزه ضدعفونی شده بریزید وهوادهی کنید تا رطوبت کمتر بشه.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، شرایط نگهداری مثل دما،رطوبت، میزان دریافت نور، کوددهی ومحلول پاشی با قارچ کش رو بفرمایید واینکه چند ماهه هستند عکس واضح از بستر کشت هم بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، در خدمتتون هستیم، رطوبت زیاد محیط وموندن اب بمدت طولانی روی گیاه باعث بوجود امدن این نوع قارچ میشه،راههای درمانش کم کردن رطوبت محیط وتهویه مناسب هست، برای اینکه پیشگیری ودرمان کنید، میتونید ازمحلول سم قارچ کش مانکوزب استفاده کنید.

    2. Vahid میگوید:

      سلام
      ممنون از سایت خوبتون
      یه سوال دارم
      من کلی منتظر بودم تا شما کاربندازیم رو شارژ کنید که متاسفانه نشد و بعد کلی گشتن یکی پیدا کردم که ( کاربندازین) بود این محصول رو استفاده کردم و امروز، روز ۳ هست و چندتا از بذر ها جوانه زدن ولی الان که خواستم اب پاشی کنم دیدم یکی از بذرها انگار قارچ گرفته تازه جوانه زده ولی دورش انگار کرک خیلی ریز بود فقط هم یدونه اینطور بود بنظرتون چیه؟؟ قارچه؟؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون از شما،اگر فقط در یک قسمت جوانه هستند ریشه هست ولی اگر کل جوانه رو دربرگرفته باشه بله قارچ هست که بهتر هست جوانه الوده رو سریع از بستر خارج کنید ومحلول قارچ کش به همون قسمت بستر اسپری کنید.

    3. محمدحسن میگوید:

      با عرض سلام
      ببخشید ظاهرا چند تا از جوونه هام حالت ژله ای دارند
      اگر وجود قارچ رو تایید می کنید با توجه به اینکه من دیروز بستر رو با دیازینون سم پاشی کردم
      حالا باید در چه زمانی قارچ کشی رو شروع کنم؟
      http://8upload.ir/uploads/f90284189.jpg

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، بله دو جوانه وسطی ویک جوانه سمت چپ پایین عکس، همه قسمتهای بستر رو چک کنید وجوانه هایی رو که حالت ژله ای دارند از بستر خارج کنید وهوادهی کنید،یک هفته بعد سمپاشی با محلول قارچ کش رو انجام بدید.

    4. محمدحسن میگوید:

      با سلام
      فردا دومین هفته از کاشت کاکتوس ها هست ک باید سم قارچ کش بزنم
      و دیروز از شما سوالی پرسیدم و فرمودید سم حشره کش بزنم می خواستم بدونم با چه فاصله زمانی باید این دو سم رو استفاده کنم و آیا اصلا استفاده از هر دو در فاصله کم زمانی برای گیاه مضر نیست؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، برای افتهای داخل بستر ابتدا محلول سم حشره کش اسپری کنید، یک هفته بعد از محلول سم قارچ کش اسپری کنید حد فاصل استفاده از سموم یک هفته هست هیچ وقت دو نوع سم متفاوت رو باهم استفاده نکنید،باعث از بین رفتن ویا شوک به گیاهان یا جوانه ها میشه.

    5. محمدحسن میگوید:

      ممنون
      کرم ها شفاف نبودند و به سرعت هم حرکت می کردند
      طولشون هم حدود ۱ میلی متر بود

      • کارشناس 2 میگوید:

        یک بار بستر رو با محلول سم حشره کش دیازینون (یک سی سی در یک لیتر اب) ابیاری کنید.

    6. محمدحسن میگوید:

      با سلام
      و تشکر از بذر هایی که ارسال کردید
      بحمدالله بیشترشون سبز شدند
      ۱۲ روزه که کاشتم
      دیروز دو تا موجود کرم مانند سفید رنگ تو بستر دیدم
      می خواستم بدونم باید چی کار کنم
      این هم عکس بستر
      http://8upload.ir/uploads/f069870.jpg
      اگر توصیه ای دارید بفرمایید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، مبارکتون باشه، عالین،اگر منظورتون قسمتهای سفید انتهای جوانه هاست ریشه هستند مشکلی نیست، ولی اگر کرمهایی که میفرمایید بصورت شفاف وشیشه ای هستند لارو مگس سیاه خواهند بود چون توی عکس کرمی دیده نمیشه. برای لاروها میتونید از کارت زرد کنار بستر استفاده کنید ورطوبت بستر رو کم کنید وازمحلول سم حشره کش دیازینون برای ابیاری بستر استفاده کنید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        چند علت باعث این مشکل میشه، رطوبت زیاد بستر،استفاده بیش از اندازه سم قارچ کش ووجود افت داخل بستر کشت،بهتر هست قسمتهایی که جوانه ها از بین رفتندرو به ارامی زیررو رو کنید واز وجود احتمالی لاروهای مگس سیاه مطمعن بشید، چروک شدن جوانه ها دلیلش استفاده بیش از اندازه سموم میتونه باشه،برای اینکه طوقه جوانه ها با رطوبت زیاد در تماس نباشند میتونید ماسه سایز کوچکتر از جوانه ها روی بستر بریزید،جوانه هایی که هنوز پوسته بذر روی ریشه ها مونده رو با احتیاط کامل جدا کنید وجوانه ها رو به ارامی داخل بستر هدایت کنید ،برای خارج شدن سم اضافی از داخل بستر بهتر هست بستر رو روی یک سبد بگذارید وخیلی با احتیاط با اسپری ارام اب بستر رو ابشویی کنید، به اندازه ای که اب از کف بستر خارج بشه.

    7. موسوی میگوید:

      کاربندازیم ،دز استاندارد رو رعایت کردم ،تاریخ مصرف داره تا ۶ماه دیگه ،من قبلا بذر کاکتوس کاشتم جز پشه سیاه هیچ مشکلی نداشتن اولین بار به مشکل خوردم وایراد کار رو نمیدونم

      • کارشناس 1 میگوید:

        گرما یا کمبود رطوبت هم میتونه باعث این مشکل بشه،از بستر کشت عکس واضح بدون نور فلش بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

    8. موسوی میگوید:

      سلام وقت بخیر، جوانه های کاکتوس من از زمان کاشت تا یک ماهگی هیچ مشکلی نداشتند ولی بعد از یک ماهگی آبکی شده وخشک میشن بدون تغییر رنگ و یه سری دور جوانه ها حالت کرکی میشه که فوری خشک میشن الان تقریبا ۵۰ روزه کاشتم. بعد یک ماهگی بخاطر گرمای هوا درب ظرف رو باز گذاشتم فقط شبها می بندم . بستر ها تو پنجره جنوبی گذاشتم که این فصل آفتاب نمیخورندو قارچ کش مرتب استفاده میکنم،از ۳۰۰تا بذر کمتر از ۱۰۰تا مونده ؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، احتمالا بسترتون قارچی شده،از چه نوع قارچ کشی استفاده میکنید،با چه دزی؟ قارچ کش تاریخ مصرف داره؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، لطفا سوالتون رو واضح وکامل بنویسید،تا بهتر بتونیم راهنماییتون کنیم.

    9. bahmanzarei میگوید:

      من لیتوپس ها را یک هفته است که کاشته ام ،بارک شدن و رشد علفی آنها با نور گیری بیشتر و کاهش رطوبت خوب میشند؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        حتما جای کم نور یا تاریکی بودند، بله بمرور زمان به جای پرنور وفیلتر شده انتقال بدید ورطوبت بستر رو باهوادهی روزانه کم کنید درست میشن،فقط دقت کنید که بلافاصله در نور زیاد قرار ندید چون باعث پختگی ویا سوختگی واز بین رفتن جوانه ها میشه بمرور زمان میزان نور رو افزایش بدید.

    10. bahmanzarei میگوید:

      سلام. ببخشید برای به دست آوردن یک بطری جای نوشابه خانواده چقدر قارچ کش باید بریزیم واینکه اگه مقدار قارچ کش زیاد بشه به بذر آسیبی نمی رسه ؟
      من مقداری لیتوپس کاشتم اما بعد از یک هفته چیزهای بلند و نازک شبیه به علف سبز شده ، لطفا راهنمایی کنید.

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، برای یک بطری یک لیتری یک گرم قارچ کش میتونید استفاده کنید یک قاشق چای خوری سر صاف تقریبا یک گرم میشه. مقدار سم زیاد باشه باعث مسموم شدن ودر نهایت از بین رفتن جوانه وگیاهان میشه، که بهتر هست دز سمها درست وبه اندازه مصرف بشه. بستر کشت لیتوپسها در جای کم نوری باشه علفی وباریک رشد میکنند ،بهتر هست رطوبت بستر رو کم کرده وبستر کشت رو بمرور زمان به جای پرنور وفیلتر شده انتقال بدید، اگر جوانه ها روی بستر می افتند بهتر هست روی سطح بستر بااحتیاط ماسه ریزتر از جوانه ها بریزید.

    11. روح اله یوسفی میگوید:

      سلام و خسته نباشید خدمت شما
      حدودا دو هفته ای میشه بذرهامو کاشتم. داخل یکی از خژانه هام مگس سیاه ریز هست و یکی دیگه سطح خاک سبز جلبک مانند شده. چیکار باید بکنم؟ ممنون از شما کارشناس محترم و جناب آقای الهامی

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، برای هر دو مورد اول رطوبت بستر رو کم کنید،کنار بستر کارت چسبدار نصب کنید، (آبی یا زرد) برای جلبکها اگر مقدارشون کم هست با پنس جمع کنید ونور رو بشکنید،هوادهی رو افزایش بدید،یک ماهشون که تموم شد میتونید سنگریزه روی سطح بستر بریزید. اگر تعداد حشرات خیلی زیاد هست بستر رو با محلول سم حشره کش مثل دلتامترین (یک به هزار) ابیاری کنید.

    12. محمود ابراهیمیان میگوید:

      سلام و خسته نباشید
      بسترهای کشت من ظاهراً سالمن دما مناسب بین بیست تا سی در شب و روز و هرشب هوادهی انجام میدهم سن دو ماه و شن ریزه به اندازه عدس ریختم رو سطح بستر
      ولی برای پیوند روی پریسکا جوانه های را که از بستر خارج کردم دیدم که قسمت انتهایی جوانه حالت گندیده پیدا کرده در حالیکه اگر خارج نمی‌کردم اصلا مشخص نبود که خراب شده ایا بخاطر این است که سنگریزه ریختم؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون، احتمالش هست که مقدار ماسه رو زیاد ریختید، ماسه باید بمقدار کم وپراکنده ریخته بشه وفضا برای ورود اکسیژن به خاک باقی بمونه، رطوبت بستر رو با هوادهی میتونید کم کنید،مقدار ماسه ها رو هم کم کنید.

    13. m...d میگوید:

      با سلام میخواستم بدونم هنگامی که ریشه بذر های کاشته شده ی کاکتوس پوسیده میشه ،بعد بریدن و غوطه ور کردن درون قارچ کش چند روز باید بیرون بمونه تا پینه ببنده وبعد اندازه ماسه ای که باید داخلش اونارو بکارم چقدره و ایا امکانش هست اونارو روی پایه ابی پیوند بزنم (بذر هام بالای ۵ماه دارن وپایه چرمی هستن)

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر فقط ریشه های پوسیده شده کات شده دو الی سه روز بمونند کافی هست ولی اگر از قسمت تنه گیاه کات شده باشه بستگی به ضخامت تنه از ۷روز الی 1_2 ماه زمان میبره تا قسمت بریده شده پینه ببنده. اندازه ماسه سایز عدس یا چهار الی سه میلیمتر باشن بهتر هست. اگر پایه ای رو که انتخاب کردید شروع به رشد کرده بله میتونید پیوند بزنید.

    14. احسان میگوید:

      سلام و وقت بخیر خدمت شما
      ببخشید من یکی از خزانه هام الان سه چهار روزه خاکش داره کم کم سبز میشه و یکم پیشروی داشته. رنگ خاک و ماسه سبز شده. خواستم بدونم مشکل چیه و چیکار باید بکنم؟
      بنطرتون جلبک هست و باید ماسه ریزی کنم؟ و اینکه ماسه چی باشه اگه بخوام بریزم؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، بله بسترتون در حال جلبک زدن هست، اگر مقدارشون کم هست با پنس جمع کنید وماسه روی سطح بستر بریزید،ماسه هایی انتخاب کنید که از سایز جوانه هاتون کوچکتر باشن ولی ماسه بادی نریزید، میتونید رطوبت بستر رو کم کنید ونور رو بشکنید ،با این روش هم جلبکها از بین میرند.

    15. سالار میگوید:

      ممنون از بابت راهنمایی تون

      مقاله رو خوندم سوالم این بود دلیلش چیه که تار عنکبوت میزنه؟
      مال من ۲ تاش تار عنکبوت زده بود خیلی جالبه دیروز قارچ کش کرده بودم هیچی نبود امروز تار عنکبوت افتاده بود تمیز که میکردم متوجه شدم خود جوانه هم ژله ای شده کلا درش اوردم ۲ تاشو آدم رو واقعا زده میکنه نمیدونم کیفیت این قارچ کش ها چطوریه(اینم عرض کنم قارچ کش کاربندازیوم رو از شما تهیه نکردم) َ

      • کارشناس 2 میگوید:

        خواهش میکنم، این هم نوعی بیماری قارچی هست، باید کامل قسمتهایی رو که تارعنکبوتی شده جمع کنید واز قارچ کش استفاده کنید ،موقع خرید انواع سمها همیشه به تاریخ تولید وانقضا دقت کنید قارچکشها معمولا دوسال تاریخ مصرف دارند تاریخ مصرفشون گذشته باشه تاثیری نخواهند داشت. واستفاده مداوم از یک نوع قارچ کش باعث مقاوم شدن قارچها شده ودیگه تاثیری نخواهند داشت بهتر هست هر از گاهی سم قارچ کش رو عوض کنید تا این مشکل پیش نیاد.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.