سموم قارچکش برای پیشگیری و درمان بیماریهای قارچی در گیاهان مورد استفاده قرار میگیرد، بیماری های قارچی جز بزرگترین آفت های گیاهان هستند که باعث پوسیدگی در ریشه، پوسیدگی در ساقه، لکه برگی، زرد قهوه ای و سیاه شدن برگها، ریزش برگها و کلی مشکل دیگر در گلهای آپارتمانی ، گلهای بیرونی، درختان و صیفی جات می شوند، در شرایط بد نگهداری گیاهان مانند رطوبت زیاد، نور کم، آبیاری زیاد و استفاده از خاک نامناسب بیماری های قارچی بیشتر مشاهده میشوند.
برای جلوگیری از ابتلای گیاهان به بیماریهای قارچی بهترین راه پیشگیری است، بیماریهای قارچی تنها در مراحل اولیه قابل درمان هستند و در صورتی که بخش زیادی از گیاه آلوده شود درمان آن دشوار خواهد بود.
در این مقاله به نحوه عملکرد قارچ کش ها و انواع قارچکشها میپردازیم شما همواره میتوانید سؤالات خود را در پایین مقاله برای ما بفرستید.
سموم قارچکشها به عنوان پیشگیری و درمان بیماری های قارچی در گیاهان و درختان استفاده میشود، همچنین برای ضدعفونی بذرها و ضدعفونی خاک مورد استفاده قرار میگیرند، قارچکشها به دو دسته قارچ کش های سیستمیک و تماسی تقسیم میشوند.
برای گیاهان آپارتمانی و کاکتوس بیشتر از قارچ کش هایی مانند مانکوزب، کاربندازیم، کاپیتان، پرویکور، توپسین و بنومیل استفاده میشود، البته از انواع دیگر قارچ کش ها میتوان برای کاربردهای مختلف استفاده کرد.
زمان مناسب سم پاشی
زمان سمپاشی ساعتهای خنک صبح یا عصرها که روزنههای برگها باز هستند و دمای هوا خنکتر است و نیز عدم سمپاشی در هوای بادی و بارانی که امکان هدر رفت و عدم پوشش مناسب و نیز شستشوی سم وجود دارد را باید لحاظ کرد.
بهترین دز مصرف نیز روی بروشور و لیبل سم درج گردیده است و حاصل سالها آزمایش مورد اطمینان سازندگان و تایید کنندگان است و هر چند کمی و زیادی مصرف چه اثرات مخربی روی گیاه یا آفت میگذارد روی بروشور درج نمیگردد ولی تجربه استفاده قبلی خود و دیگران میتواند بسیار مثمر ثمر باشد.
نحوه اثر قارچکشها
اکثر سم های قارچکش را میتوان به صورت اسپری روی شاخ و برگ گیاهان و برای جلوگیری و درمان پوسیدگی ریشه به خاک گلدان یا ریشه به صورت آبیاری استفاده کرد.
از بین بردن قارچ از طرق گوناگون صورت میپذیرد؛ از راه آسیب زدن به بافتهای سلولی، غیرفعال کردن آنزیمها و پروتئینهای حیاتی و مداخله در روندهای کلیدی مانند تولید انرژی و تنفس. این نحوهٔ اثر مهار کننده یا بازدارندههای چند نقطه اثر است و سموم مسی همانند قارچ کش ترکیب بردو و قارچ کش بردوفیکس از جمله مهار کنندههای چند نقطه اثر هستند. این نوع قارچ کشها سبب ایجاد مقاومت در عامل بیماری نمیشوند زیرا فرایند اثر آنها پیچیده است. قارچ کشهای مهارکننده یک نقطه اثر در یک روند متابولیک و تنها در یک نقطه بر عامل بیماری اثر میکنند. این نوع از قارچ کشها به سادگی در معرض مقاوم شدن عامل بیماری نسبت به آنها قرار دارند.
اختلاط سموم نیز بحث مهمی است که در بروشور اغلب سموم نحوه آن قید شده است اختلاط برخی سموم باهم دیگر مثل حشره کش با قارچ کش (علیالخصوص ترکیبات مسی) و و یا کنهکشها و حتی کودهای مایع (مثل ترکیبات کلسیم دار) دقت فراوانی را میطلبد.
بررسی چند سم قارچ کش رایج در بازار
- سم قارچ کش مانکوزب
مانکوزب قارچ کشی تماسی با اثر محافظت کننده از گروه دی تیو کاربامات ها میباشد. مانکوزب کمپلکسی از روی و مانب است که حاوی ۲۰% منگنز و ۲/۵۵% روی است. این قارچ کش سبب اختلال عمومی در متابولیسم سلولی می گردد. مانکوزب قارچکشی با طیف اثر وسیع و نسبتاً پایدار بوده که جهت ضدعفونی بذر، کنترل سیاهک و طیف بسیار وسیعی از بیماریهای قارچی مورد استفاده قرار میگیرد.
موارد مصرف
پیشگیری و درمان بیماریهای قارچی گیاهان آپارتمانی و ضدعفونی بستر کشت
سیاهک پنهان گندم: ضدعفونی بذر به نسبت ۲ در هزار
سفیدک داخلی یونجه: محلول پاشی ۲ در هزار
سفیدک دروغی توتون: محلول پاشی ۲-۱ در هزار
برق زدگی نخود: ضدعفونی بذر و محلول پاشی به نسبت ۲ در هزار
زنگ میخک: ۱/۵ تا ۲ در هزار، بهصورت پیشگیری، هفتهای یکبار همراه با مویان (۵/. در هزار)
کنه نقرهای مرکبات: محلول پاشی ۲ در هزار
لکه آجری بادام: محلول پاشی ۲ در هزار، نوبت اول پس از ریزش گلبرگها و نوبتهای بعدی به فاصله ۱۲ روز
- – قارچکش لاماردور (تبوکونازول ۱۵۰ گرم برلیتر+پروتیوکونازول ۲۵۰ گرم برلیتر) FS40% ساخت شرکت بایر آلمان لاماردورقارچکشی با طیف اثر وسیع _ مؤثر روی بیماریهای بذری و برخی بیماریهای خاکزی دو مولکول (ماده مؤثر) موجود در ساختمان شیمیایی لاماردور موجب ایجاد تعادل خوب مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی در گیاه و در نتیجه تنظیم رشد در گیاه میشود. این قارچکش بهعنوان یک ضدعفونی کننده بذر مورد استفاده قرار میگیرد، بعلاوه روی بیماریهای کپک برفکی.
(Microdochium nivale) وسپتوریا (Septoria nodorumm) از طریق ضدعفونی بذر تأثیر خوبی دارد. - قارچ کش کولیس (بوسکالید + کروزکسیم متیل) SC 30% ساخت BASF آلمان اختصاصاً” جهت کنترل سفیدک سطحی – میزان مصرف نیم در هزار
کولیس توسط برگها جذب و در داخل برگ به خوبی منتشر شده و تمام بافتها را میپوشاند و ضمناً در پشت برگ نیز بیماری را کنترل خواهد کرد. و در خاک کاربردی ندارد. - قارچ کش رانمن (سیازوفامید) سوسپانسیون ۴۰٪ ساخت ایشهارا سانگیو کایشا ژاپن جدیدترین قارچ کش موجود در بازار برای مبارزه با سفیدک داخلی.
این قارچ کش بهصورت محافظتی با اثر تماسی میباشد. دارای خاصیت سیستمیک محدود و حرکت به سمت جوانهها قدرت کنترل بیماری در برگهایی که پس از سمپاشی ظاهر میشوند را نیز دارد. رانمن اغلب بیماریهای ناشی از قارچهای فیکومیست، بخصوص جنس فیتوفترا را کنترل میکند. - قارچ کش دومارک (تتراکونازول) EC 10% ساخت ایساگرو ایتالیا برای کنترل سفیدک حقیقی سبزیجات و جالیز بهترین قارچ کش از جهت دز و تأثیر در بازار است. این قارچ کش بر لکه سیاه نیز مؤثر است.
- قارچ کش اپوس (اپوکسی کونازول) SC 12/5% ساخت BASF آلمان جهت کنترل سفیدک سطحی
- قارچ کش بایکور (بیترتانول) WP 25% ساخت بایر آلمان جهت کنترل لکه سیاه و حتی سفیدک حقیقی جالیز و گیاهان زینتی
- قارچکش مونسرن (پنسیکورون) WP 25% ساخت بایر آلمان. مونسرن قارچکش غیر سیستمیک با خاصیت حفاظتی و دوام اثر طولانی میباشد که علیه بیماری شوره سیاه به کار میرود. مونسرن را میتوان با حشره کش گاچو به صورت همزمان مخلوط و مصرف کرد.
- قارچ کش ردومیل (متالاکسیل) گرانول ۵% ساخت سینجنتا جهت کنترل بیماریهای خاکزی مثل پوسیدگیهای ریشه.
- قارچ کش متالاکسیل – مانکوزب از ترکیب دو نوع قارچ کش است که جهت کنترل سفیدک دروغی جالیز توصیه میشود میزان مصرف ۲ در هزار
- قارچ کش داکونیل (کلروتالونیل) SC 72% ساخت سینجنتا جهت کنترل سفیدک دروغی استفاده میشود.
- پریویکور انرژی نام تجاری: پریویکور انرژی PREVICUR ENERGY
نام: ۳۱% فوستیل آلومینیوم + ۵۳% پروپاموکارب
موارد مصرف: بوته میری (پیتیوم – فیتوفتورا) جالیز
سبزیجات و بذر کاری
- قارچ کش توپسین
قارچ کش سیستمیک از گروه بنزیمیدازول علیه بیماریهای سیاهک گندم، پوسیدگی سفید ریشههای گیاهان و پوسیدگی آرمیلاریائی ریشه در درختان میوه سردسیری استفاده میشود. - کاربندازیم ۶۰٪ wp
قارچ کش سیستمیک از گروه بنزیمیدازول میباشد و روی تعداد زیادی از پاتوژنهای قارچی خطرناک اثر بخشی زیادی دارد. این قارچ کش سیستمیک برای پیشگیری و درمان از طریق ریشه و نسوج سبز، جذب شده و منتقل میشود. این قارچ کش دارای نمکهای فسفات هیدروکلراید هیپو فسفیت است. قارچ کش کاربندازیم روی قارچهای سیاه تأثیر به سزایی دارد.
منبع: میهن کاکتوس
سلام
من کاکتوس نخل ماداگاسکار دارم که برگ هاش حالت سوخته شده و قارچ گرفته می خوام بدونم از قارچ کش چند وقت یکبار باید استفاده کنم؟
سلام، کدوم قسمت برگها سوخته؟قارچها به چه شکلی هستند؟ زیر نور مستقیم بوده؟
سلام. نهال نارنج در پاییز خریداری کردم و در گلدان کاشتم.بعد از چند روز تمام برگها زرد شد و ریخت اما با شروع بهار دوباره درخت شروع به جوانه زدن کرد. ولی جوانه ها در ابتدای رشد سیاه می شوند. حتی دو برگ کوچک که رشد کرد هم سیاه شد. مشکل چیست؟
سلام، ترکیب خاکش چی هست؟ دمای نگهداری چقدر هست؟ تا حالا کوددهی کردید؟
سلام سانسوریا دارم داره خراب میشه خاکش و عوض کردم دیدم یه سری هاش ریشه اش خراب شده اگر قارچ کش بزنم حالش بهتر میشه
سلام، میتونید از قسمتهای سالم قلمه بگیرید سانسوریا با برگ هم تکثیر میشه. قارچ کش بیشتر برای پیشگیری استفاده میشه،بعد از الوده شدن گیاه کاری نمیشه کرد تمام قسمتهای الوده وپوسیده رو کات کنید. بعد گیاه رو با محلول قارچ کش شستشو بدید ومجدد داخل خاک ضدعفونی وخشک شده بکارید،
سلام وقت به خیر
من یه گلخونه ۷۰ متری کوچیک برای گل های آپارتمانی دارم
جهت قارچکشی از سم کاربندازیم و جهت حشره کشی از سم دیازینون استفاده می کنم خواستم بدونم فاصه استفاده از این دو سم به چه مقداره و آیا می شه هر کدوم از این ها را با کود سه بیست مخلوط کرد و اگه می شه با چه دوزی
با تشکر از زحمات شما
سلام، فاصله زمانی استفاده از سمها وکودها یک هفته هست. هیچ کدوم رو نباید با هم مخلوط کنید باعث اختلال در رشد گیاه میشه.
سلام من یه شفلرا دارم دو سه هفته س به فاصله چند ساعت روی یه برگش لکه های قهوه ای تیره میافته و اون برگ سریع میافته. دو سه روز بعد یه برگ دیگه این شکلی میشه و میافته و برگ بعدی…
یکی بهم گفت قارچ گرفته و یکی دیگه گفت آبیاری زیاد شده. خواهش میکنم راهنماییم کنم مشکلش از کجاس
سلام، ابیاری زیاد وبیماری قارچی باعث این مشکل میشه،بهتر هست زهکش گلدان رو بررسی کنید که گرفته نباشه،هر وقت اب در زیر گلدانی جمع شد حتما خالی کنید، با سم قارچ کش مانکوزب یا کاربندازیم به اندازه ی یک گرم در یک لیتر اب محلول درست کنید وگیاه رو با این محلول سمپاشی وابیاری کنید،در سه مرحله این کار رو انجام بدید با فاصله یک هفته،تمام برگهای الوده رو هم جدا کنید وسمپاشی رو از زوایای مختلف انجام بدید تا همه ی قسمتهای گیاه سمپاشی بشه. تا بهبود کامل گیاه، از سایر سمها ویا کودها به هیچ عنوان استفاده نکنید وگیاه رو در جای ثابت ونیمه سایه که تهویه مناسبی داره نگهداری کنید بعد از بهبود کامل میتونید کوددهی کنید وبه جای پرنور وفیلتر شده انتقال بدید.
عکسو باید کجا بفرستم
یا لینک عکس رو اینجا بفرستید ویا به تلگرام یا اینستاگرام شرکت.
خیلی ممنونم از راهنماییتون
من دو قارچکش رو با هم نمیزنم هر کدوم رو جدا استفاده میکنم منتها هر بعد از دو بار استفاده از هر کدوم دوبار از بعدی استفاده میکنم چون شنیدم مثل خمیر دندون باید عوض بشن تا مقاوم نشن به یک قارچکش. نمیدونم تا چه حد علمیه ؟
من از مانکوزب و بنومیل استفاده میکنم
قکسوال دیگه دارم با وجود استفاده از قارچکش یک کاکتوسم از دسته ژمینو روش مقداری دون دونه سیاه میزنه و رو تیغ هایی که میزنه سیاه میشه و شیره مانند خارج میشه اینو چه قارچکشی بزنم
روی برگ های جدید نخل ماداگاسکار همینطوری سیاه شد من قطع کردم مانکوزب زدم ایا اینم همون قارچه؟
شما چه قارچکشی رو برای درمان و پیشگیری پیشنهاد میکنید که طیف بیشتری از قارچ ها رو در بر بگیره؟
ببخشید سوالام یه کم زیاد شدلطف میکنین جواب میدین
ممنون ،بله باید هربار یک نوع قارچ کش استفاده بشه که افتها مقاوم نشن. در مورد گیاه ژیمنو که فرمودید عکس واضح بفرستید تا بررسی بشه،سیاه شدن برگهای جدید نخل از کمبود نور هست جای پرنوری بگذارید درست میشه.
سلام
خدا قوت
سوال داشتم در مورد استفاده از قارچکش اول اینکه من بعد از درست کردن خاک کاکتوس اونارو با مانکوزب ضد عفونی کردم ولی ابشویی انجام ندادم و کاکتوس هامو کاشتم ایا قارچکش ها برای گیاهان مضرند
چون معمولا اول هر فصل گلامو برای پیشگیری قارچکشی میکنم و گاها مقدار کمی قارچکش به خاک میزنم سوال دومم اینه که من از دو قارچکش استفاده میکنم و بعد از دو بار استفاده از هر کدوم گردشی بعدیرو میزنم ایا این کار اشکالی داره
و یعد از کاشت کاکتوسام تو گلدان جدید و خاک ضد عفونی شده دو باره تو اولین ابیاری اسپری و خاک با قارچکش میزنم ایا این روش کار درسته
ممنونم از پاسخگوییتون
سلام، دز مصرف استاندارد باشه مشکلی پیش نمیاد ولی اگر مقدار مصرف زیاد باشه باعث مسموم شدن گیاه میشه بصورتی که روی گیاه بشکل چروکیدگی ظاهر میشه، اگر خاک رو ضدعفونی کردید دیگه نیاز نیست در ابیاری با محلول قارچ کش ابیاری کنید،این همه سم هم خوب نیست، بهتر هست با اب معمولی ابیاری رو انجام بدید تا سم اضافی از خاک خارج بشه. استفاده دوره ای از سم قارچ کش خوب هست. ولی دوسم رو همزمان استفاده نکنید.
سلام،من یک گل آگلونما کاهویی دارم،نوک بعضی از برگهاش سوخته و خشک شده ومتوجه شدم که پشت برگها لکه های سفید مثل گچ و بعضی از جاها چسبناک هست،از سم بنومیل استفاده کردم آیا تاثیر دارد؟خواهش میکنم کمکم کنید ممنون
سلام، خشک شدن نوک برگها دلیلش نورزیاد، کمبود رطوبت محیط ودمای زیاد ویا استفاده بیش از اندازه از کود یا براق کننده هاست این موارد رو چک کنید. احتمالا افت هست باید با سم حشره کش سمپاشی کنید بنومیل قارچ کش هست.
ممنون از راهنماییتون
میشه لطفا راهنماییم کنید از چه قارچ کشی برای خاک سنسوریا استفاده کنم؟
مقدار و طریقه مصرف رو هم میفرمایید،ممنون میشم.
از سم قارچ کش کاربندازیم یا مانکوزب میتونید استفاده کنید، مقدار مصرف یک گرم در یک لیتر اب،نصف یک قاشق چای خوری تقریبا یک گرم میشه.
سلام،چندروز خاک گلدان سنسوریایی که دارم حالت کپک زدگی پیدا کرده،برگها هم شروع به زرد شدن کردن،باید چیکار کنم،ممنون میشم پاسخ بدید.باتشکر..
سلام، احتمالا خاک گیاه الوده هست،زهکش گلدان رو بررسی کنید که گرفته نباشه،هم میتونید خاک رو تعویض کنید واز خاک جدید استریل شده استفاده کنید یا قسمتهایی رو که کپک زده جمع کنید وخاک رو با محلول قارچ کش ابیاری کنید. گلدان رو در محیطی که نور وتهویه مناسب داره نگهداری کنید. زیر گلدونی رو همیشه خالی از اب نگهدارید.
سلام وقت بخیر. برای ضدعفونی کردن خاک با کاربندازیم+مانکوزب یک قاشق چایخوری سر صاف در یک لیتر آب کفایت میکنه؟
سلام، فقط یک نوع قارچ کش، یا کاربندازیم رو استفاده کنید یا مانکوزب رو،فقط یکی رو، هردو رو نه لطفا مطالب نوشته شده رو کامل مطالعه بفرمایید.
سلام سال نو مبارک. قصد کاشت بذر آدنیوم که از سایت خوب شما تهیه کردمو دارم. اگر ممکنه بهم بصورت قاشق یا گرمی بفرمایین که چه مقدار قارچ کش کاربندازیم+ مانکوزب را با آب مخلوط کنم و خاک را چه مدت در داخل محلول قرار داده بعد ۲۴ ساعت در سایه خشک کنم؟. سپاس از پاسخگویی شما
سلام، سال نو شما هم مبارک،نصف یک قاشق چای خوری تقریبا یک گرم میشه،دقت کنیدکه فقط از یک نوع قارچ کش میتونید استفاده کنید، نیاز نیست بستر رو خشک کنید باید بستر مرطوب بمونه، پیشنهاد میکنم برای اطلاع بیشتر مقاله کاشت بذر ادنیوم رو مطالعه بفرماییدروی لینک کلیک کنید ⬇️ ⬇️ ⬇️
آموزش کاشت بذر آدنیوم – میهن کاکتوس
https://mihancactus.ir/1395/10/12/%D8%A2%D9%85%D9%88%D8%B2%D8%B4-%DA%A9%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D8%A8%D8%B0%D8%B1-%D8%A2%D8%AF%D9%86%DB%8C%D9%88%D9%85/
با سلام و تشکر از سایت خوبتون
برای تعویض گلدان قارچ کش ها چطور استفاده بشوند؟ قبل از انتقال خاک جدید ضدعفونی شود یا پس از انتقال با محلول کاکتوس آبیاری شود؟ (جسارتا همان روز انتقال آبیاری شود یا یک هفته بعد)
سلام، ممنون از شما، ۲۴ ساعت قبل از اقدام به تعویض گلدانها خاک رو با محلول قارچ کش(کاربندازیم یا مانکوزب یک در هزار) ابیاری کنید، تا خاک کاملا نرم بشه وموقع جابجایی ریشه ها اسیب نبینند،بعد از ۲۴ ساعت اقدام به تعویض خاک وگلدان کنید،بمدت یک هفته بعد از تعویض، گلدانها در جای خنک ونیمه سایه نگهداری کنید ،بعد از یک هفته به جای پرنوری انتقال بدید وابیاری رو شروع کنید. برای پیشگری از ابتلا به قارچ هر شش ماه یک بار ابیاری با محلول قارچ کش رو انجام بدید.
سلام جناب خسته نباشید ببخشید من مزرعه سیر دارم سیرام برگاشون داره از سرشون شروع ب زرد شدنن میکنن کارشناس گفته قارچ گرفتن باید از چه نوع قارچ کشی بنظر شما استفاده کنم؟؟؟ ممنونم از سایت خوبتون
سلام، ممنون، از همون کارشناسی که تشخیص قارچ رو دادند نوع قارچ وروش درمان ونوع قارچ کش رو هم بپرسید،چون نوع قارچ ودرمانشون هم متفاوت هست.
سلام.استفاده از قارچ کش مانکوزب و حشره کش و قاطی کردنشون و بعد اسپری کردنشون باهم به گیاه ضرری نداره؟ممنون میشم نحوه استفاده از قارچ کشم بطور کامل توضیح بدین
سلام، اختلاط دونوع سم واستفاده اون برای گیاه مضر هست وباعث مسموم شدن گیاه ،ویا باعث از بین رفتن گیاه میشه حد فاصله استفاده سمها از همدیگر حداقلش یک هفته هست. فقط برای ضدعفونی بستر کشت میتونید دو سم قارچ کش وحشره کش رو باهم مخلوط کنید.احتمالش هست که بعضی سمها باهم ترکیب بشن وکلاخنثی بشن وکاربردی که هر کدوم داشت کلا از بین بره،مصرف قارچ کشها برای بیماریهای مختلف با دز مختلف هست برای چه نوع بیماری قارچی منظورتون هست؟
ینی برای گیاهایی که گفتم ضرری نداره و حتی میشه روی برگ حسن یوسف و بنت قنسول هم استفاده کرد؟
برای خود گیاهان ضرری نداره بشرطی که دز مصرف رو استاندارد مصرف کنید.
سلام.میخواستم بدنم قارچ کش مانکوزب برای حسن یوسف و گل کالاکوئه و کاکتوس ها و کاج مطبق و بنت قنسول کاربرد داره؟اگه بزنم برای خود گیاه ضرر نداره و میتونم به گل گیاهامم بزنم؟ی سوال دیگه هم که داشتم مانکوزب حشره های گیاهو از بین میبره؟
سلام،سم مانکوزب، قارچ کش هست وروی حشرات اثری نداره،برای پیشگیری اگر میخواهید استفاده کنید بهتر هست از سم قارچ کش اکسی کلرو مس یا توپسین استفاده کنید، مانکوزب بیشتر برای درمان وضدعفونی خاک استفاده میشه،اگر به سمهای شیمیایی حساسیت دارید ویا کودک خردسال در منزل دارید میتونید از قارچکشهای ارگانیک بردوفیکس یا کالیبان هم استفاده کنید.اگر به قارچکشهایی که بالا براتون نوشتم دسترسی ندارید،ازسم قارچ کش مانکوزب هم میتونید استفاده کنید.
سلام.حدود ۲.۵ که بذر آمودریا کاشتم یکسری جوانه زدن و بقیه خبری نیست؟؟مدتی است روی پیت ماس کپک سفید زده ..یکبار هفته پیش کاربندازیم ۰.۵ در۱۰۰۰زدم تا حد زیادی از بین رفتن ولی باز هم بعضی قسمتها هنوز آلوده است لطفا کمکم کنید ؟؟؟
سلام، آمودریا چه نوع گیاهی هست؟ ?.احتمالا سفیدک پودری هستند بهتر هست از سم قارچ کش هگزاکونازول یا پنکونازول استفاده کنید.