دلیل سیاه شدن و پوسیدگی جوانههای کاکتوس چیست؟ یکی از مشکلات در پرورش کاکتوسها پوسیدگی ریشه و انتقال آن از ریشه به بدنه میباشد. این بیماری بسیار خطرناک بوده و به سرعت میتواند بسترهای کشت کاکتوس را مورد حمله قرار داده و باعث نابودی جوانهها شود. از اولین نشانههای وجود این بیماری در بستر تغییر رنگ جوانهها و افتادن آنها بر روی خاک و پژمردگی جوانهها میباشد. پس از نمونه برداری و کاشت بسترهای آلوده در آزمایشگاه میهن کاکتوس متوجه شدیم عامل بیماری قارچ فوزاریوم Fusarium oxysporumm میباشد.
این نوع قارچ بیشتر در گیاه گندم و ذرت دیده میشود بخصوص در مناطق با رطوبت بالا مانند شمال کشور. از مهمترین قارچهای خاکزی است. مبارزه و از بین بردن این قارچ مشکل میباشد و بهترین راه پیشگیری میباشد.


پیشگیری از بیماری:
۱٫ ضدعفونی اولیه بستر کشت: این مرحله مهمترین بخش از کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت ها میباشد. قبل از کاشت تمام محیط ظروف و خاک بستر که معمولاً خاک پیت ماس است باید با ذر بالای سموم قارچکش مانند کاربندازیم ضدعفونی شود.
۲٫ جداسازی محل کاشت بذر کاکتوس با گیاهان بالغ بخصوص گیاهان آپارتمانی.
۳٫ قرنطینه و کنترل گیاهانی که تازه وارد گلخانه میشوند.
۴٫ استفاده از لباس و کفش و لوازم استریل در محیط کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت.
درمان بیماری:
۱٫ جداسازی بسترها و گیاهان آلوده از سایر بسترها به محض مشاهده علائم بیماری.
۲٫ کم کردن رطوبت بسترها و افزایش هوادهی.
۳٫ این بیماری به سموم شیمایی بسیار مقاوم میباشد ولی سموم شمیایی تنها راه درمان بیماری میباشد. برای درمان از سم قارچکش کاربندازیم یا مانکوزب میتوان استفاده کرد. برای تأثیر بهتر بیماری سم را با دز ۲ گرم در یک لیتر آب با فاصله سه روز بر روی جوانهها اسپری کنید به طوری که خاک و ریشههای جوانهها هم کامل به سم قارچکش آغشته شود. برای پیشگیری حتی بسترهای سالم را نیز قارچکشی کنید.
نکته ۱: حتماً از سموم کشاورزی تولید شده توسط شرکتهای معتبر استفاده کنید و از مصرف سموم تاریخ گذشته و مشکوک به هیچ عنوان استفاده نکنید.
نکته ۲: بعد از کاشت بذرها هر ۱۰الی۱۴ روز از سم قارچکش برای بستر استفاده کنید.


منبع: میهن کاکتوس