آفت پشه سیاه یا مگس سیاه خاک و راه مبارزه با آن

آفت پشه سیاه یا مگس سیاه خاک

آفت پشه سیاه یا مگس سیاه یا پشه قارچ خاک : این روزها مگس سیاه یا پشه سیاه با نام علمی Fungus gnat تبدیل به کابوسی برای تولید کنندگان گل‌های آپارتمانی بخصوص پرورش دهندگان کاکتوس و ساکولنت شده است. لاروهای این حشره که به صورت کرم‌های ریزی در خاک بستر مشاهده می‌شود می‌توانند به سرعت گیاهان و جوانه‌ها را نابود کنند. پس از تحقیق و مطالعه و شناسایی نوع پشه در تیم علمی میهن کاکتوس مقاله‌ای آماده کرده‌ایم شاید بتواند این مشکل جدی را تا حدودی کمتر کند و بتوانیم با مبارزه سراسری در گلخانه‌ها این آفت را نابود کنیم. امیدوارم این مقاله برای شما عزیزان کاربردی و مفید باشد. لطفاً اگر راهی برای مبارزه و مهار این افت انجام داده‌اید و نتیجه گرفته‌اید برای ما ارسال کنید تا به توضیحات این مقاله اضافه شود.

این حشره به پشه قارچ نیز معروف است. این آفت در رطوبت بالا و بیشتر در بسترهایی مانند پیت ماس زندگی می‌کند. این افت معمولاً زمانی مشاهده می‌شود که تعداد آنها در محیط بسیار زیاد شده باشد و یا زمانی که گیاه از بین می‌رود. در واقع خود پشه به گیاه آسیب آن‌چنانی نمی‌زند و این لاروهای این حشره هستند که از ریشه گیاه تغذیه می‌کنند و بعد از مدتی باعث خشک شدن گیاه و از بین رفتن آن می‌شود. این لاروها به صورت کرم‌های بسیار ریز با رنگ روشن در خاک دیده می‌شود.

 

مشخصات ظاهری پشه قارچ:
حشره بالغ به رنگ سیاه مایل به خاکستری مشاهده می‌شود، شباهت زیادی به پشه‌های خانگی دارد. و به دلیل کم بودن قدرت پرواز این نوع پشه گسترش آن در مناطق مختلف بیشتر از طریق خاک و گیاهان می‌باشد. بیشتر در زمان آبیاری بستر در اطراف گلدان‌ها و بستر دیده می‌شود.
لاروهای این حشره که در واقع به صورت کرم‌های ریزی به رنگ سفید و کرمی با سری مشکی رنگ دیده می‌شود. این حشره معمولاً در مکان‌های مرطوب زندگی می‌کنند و در خاک مرطوب تخم می‌گذارد لاروهای این حشره از ریشه و ساقه گیاهان تغذیه می‌کنند بخصوص از ریشه و ساقه گیاهان تازه سبز شده.

چرخه زندگی پشه سیاه
چرخه زندگی پشه سیاه

حشرات بالغ به مدت ۱ هفته زنده می‌مانند و در طول این مدت زمان می‌توانند در خاکی که مرطوب و غنی باشد بیش از ۳۰۰ تخم بگذارند. پس از ۴ تا ۶ روز لاروها از تخم بیرون می‌آیند و شروع به تغذیه از ریشه گیاه می‌کنند و دو هفته به صورت لارو باقی می‌مانند. مرحله شفیرگی حدود ۳ تا ۴ روز طول می‌کشد. تمام چرخه زندگی این حشره ۳ تا ۴ هفته به طول می‌انجامد. به دلیل کوتاه بودن چرخه زندگی این حشره، بستر کاشت یا گلدان شما ممکن است میزبان هر چهار مرحله زندگی این حشره یعنی تخم، لارو، شفیره و حشره کامل باشد. به همین دلیل برای مبارزه با این آفت مدت زمان و روش‌های متفاوتی نیاز است.

 

خسارت و علائم:
از علایم وجود این آفت در ابتدا پژمردگی و افتادگی جوانه‌ها، ضعیف شدن گیاه، زرد شدن برگ گیاه و همچنین مشاهده حشره بالغ در گلخانه و اطراف بسترها اشاره کرد. بسیاری از گیاهان مانند کاکتوس‌ها، ساکولنت ها، افوربیاها و همچنین گل شمعدانی، بنفشه آفریقایی، میخک و بسیاری از گل‌های آپارتمانی به این آفت حساس می‌باشند. با به هم زدن خاک کرم های ریزی در خاک مشاهده می شود.

کرم خاک گلدان
خوردن ریشه گیاه توسط لاروهای پشته سیاه

پیشگیری:
جداسازی گیاهان بالغ بخصوص گل‌های آپارتمانی از بسترهای کاشت.
ضدعفونی کامل خاک قبل از استفاده با حشره‌کش‌ها و سموم قارچ‌کش.
قرنطینه کردن گیاهان تازه خریداری شده قبل از ورود به گلخانه یا منزل.
از قرار دادن گیاهانی مانند بنفشه آفریقایی یا شمعدانی در اطراف بستر کاشت یا قلمه خودداری کنید.

راه‌های مقابله با پشه قارچ:
در اطراف بسترهای کاشت از کارت‌های زرد رنگ استفاده کنید، این کار باعث می‌شود گیاهای بالغ در تله‌ها گیر کنند و از تعداد آنها کاسته شود.استفاده از شن بر روی بستر خاک می‌تواند در نابودی این آفت کمک کند، این حشره معمولاً در عمق نیم سانتی خاک تخم می‌گذارد. با ریختن حدود یک سانتی متر شن بر روی بستر و از آنجایی که شن به سرعت خشک می‌شود حشره ماده بالغ فکر می‌کند که خاک خشک است در نتیجه تخم گذاری انجام نمی‌شود. البته در مورد بستر کاشت بذر کاکتوس این کار باید بعد از سبز شدن و بزرگ شدن جوانه‌ها انجام گیرد.

پیشنهاد می شود مقاله کارت زرد چیست را نیز مطالعه کنید. کلیک

کارت زرد
استفاده از چسب های تله در گلخانه ها و سالن های کاشت

استفاده از پروکسید هیدروژن (آب اکسیژنه):
از آب اکسیژنه می‌توان با ترکیب با آب به مقدار ۱ به ۴ با آب، یعنی یک قسمت پروکسید هیدروژن ۳ درصد را با چهار قسمت آب مخلوط کنید. سپس با این محلول بستر کشت آلوده خود را آبیاری کنید. شرکت میهن کاکتوس مسئولیتی نسبت به استفاده از این روش ندارد و در صورت مخلوط شدن اشتباه و زیاد از حد این محلول می‌تواند به گیاه آسیب برساند پس بهتر است اول در قسمت کمی از بستر به عنوان نمونه از این محلول تست کنید سپس در کل بسترها استفاده شود. پروکسید هیدروژن سه درصد را می‌توانید از داروخانه‌ها تهیه کنید. لاروها در برخورد با پروکسید هیدروژن می‌میرند و بعد از آن پروکسید به اکسیژن و آب تبدیل می‌شود که برای گیاه کاملاً بی ضرر است.

 

کنترل شیمیایی و استفاده از سموم:
از آنجایی که بسیاری از سموم بر روی تخم‌های این حشره تأثیری ندارد بسیاری از سموم بخصوص سموم در مقابله و نابودی این آفت ناتوان هستند  سم‌هایی که توسط ما تست شده و تأثیر بهتری داشته است، سم دورسبان، اتیون و کونفیدور  بوده است. ترکیب دورسبان و اتیون بسیار تاثیر خوبی روی این آفت همچنین شپشک آردآلود دارد. که باید در سه مرحله با فاصله شش روز استفاده شود. حتماً دز و مقدار مصرف سموم را از روی بسته بندی آنها مطالعه کنید تا آسیبی به گیاهان شما نرساند. مصرف سم اتیون  همراه با روغن قادر به از بین بردن تخم حشرات نیز می‌باشد پس اگر همراه روغن‌ها استفاده شود استفاده در دو مرحله با فاصله  ۳ تا ۴ هفته کافی می‌باشد.

سم اتیون
سم اتیون

 

راه‌های مقابله با پشه قارچ در گلدان گل‌های آپارتمانی: 
این حشرات بیشترین تکثیر را در محیط مرطوب دارند. پس سعی کنید هیچ گاه بیش از حد آبیاری را انجام ندهید. این نکته در زمستان که مصرف آب گیاهان کمتر است از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود. سعی کنید گلدانی را انتخاب کنید که زهکشی مناسبی داشته باشد. در گلدان خود از موادی مانند خزه و سنگ‌های رنگی که باعث تجمع آب می‌شوند خودداری کنید. این حشره بیشتر در گلدانهای مرطوبی که در سایه قرار دارند تخم گذاری می‌کند.

 

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

    255 thoughts on “آفت پشه سیاه یا مگس سیاه خاک و راه مبارزه با آن

    1. مهدی وفایی میگوید:

      من گلخانه ام دچار این مشکل شد ، و هرکاری کردم نشد ، تا محیط گلخانه ام رو بستم و از حشره کش برقی با قرص استفاده کردم ، همون روز اول کف گلخونه ام پر پشه مرده شده بود ، همه جا رو شستم و به طور مداوم استفاده کردم تا کلا دیگه از شرش راحت شدم و این روش به هیچ یک از گل هام آسیب نزد ، خواستم تجربه شخصیم رو بگم

      • کارشناس 2 میگوید:

        ممنون از شما که نتیجه تجربه های شخصیتون رو با ما وسایر دوستان به اشتراک میگذارید.

    2. رسپینا میگوید:

      سلام گیاهان آپارتمانی من مدتهاست دچار پشه سیاه و هزار پا شده انواع حشره کش از جمله کار بندازیم و دیازیتون و مالاتیون هم استفاده کردم کم شده ولی از بین نرفته ممنون میشم راهنمایی بفرمایید
      در گیاه بابا آدم ،برگ عبایی و زاموفیلیا بیشتر و کاکتوس و بقیه کمتر هستند

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، کاربندازیم قارچ کش هست،برای از بین بردن حشرات ابتدا باید رطوبت خاک رو کم کنید روی سطح خاک ماسه یا سنگریزه بریزید، کنار گیاهان کارت زرد نصب کنید ،زیر گلدانی رو حتما خالی از اب وخشک نگهدارید، چرخه زندگی این نوع افت چهار هفته هست وسمپاشی رو باید چهار بار با فاصله یک هفته انجام بدید،مالاتیون بهتر جواب میده. موقع سمپاشی نکات ایمنی رو رعایت کنید.

    3. زینب میگوید:

      سلام. خسته نباشید. من ساکولنت غوره ای ام از این پشه سیاه ها داشت بعد سم کونفیدور رو روی خاکش اسپری کردم. پشه ها از بین رفتن اما هنوز لارو هاشو داخل خاک میبینم. الان که پاییزه آبیاری رو یکبار در هفته انجام آسیب نمیبینه؟ خاک اش رو عوض کنم به ریشه ها سم بزنم مشکلی پیش نمیاد؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، رطوبت خاک رو کم کنید از بین میرند، یک هفته بعد از اولین سمپاشی مجدد خاک رو با محلول حشره کش ابیاری کنید، محیط نگهداری اگر گرم هست ابیاری رو ادامه بدید اگر دمای نگهداری بین ۵الی ۱۰ درجه هست بهتر هست ابیاری رو کاهش بدید.

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر مخصوص گل وگیاه باشه بله میتونید استفاده کنید ولی اگر مخصوص گیاهان نباشه باعث از بین رفتن گیاهان میشه.

    4. Sogol میگوید:

      سلام خسته نباشید من نوشته هاتون رو خوندم مرسی که وقت میزارین یه سوال من تموم خاک گلدونام پشه افتاده اونم زیاد دیازنون زدم فایده نداشت میخوام خاکشون وکلاعوض کنم الان مشکلی برا گل هام پیش میاد؟؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، ممنون از شما اگر تعدادشون زیاد هست بله میتونید خاک رو تعویض کنید.

    5. محمد صادق میگوید:

      با سلام و درود ممنون از مطالب خیلی خوبتون
      من روی خاک گلدانم خزه گذاشتم و زیر خزه ها پر شده از مگس سیاه میخواستم بپرسم سم بزنم به خزه ها آسیب نمی‌رسه ؟؟
      با تشکر

    6. مهدی میگوید:

      سلام وقت بخیر
      برای از بین بردن پشه قارچ سم دیازینون تهیه کردم(بصورت مایع و شیری رنگ بودش)فروشنده گفت سم رو با سه لیتر آب ترکیب کنم و به صورت آبیاری به گلدونام بدم این کار رو یک مرتبه کنم جواب میده ولی شما میگید اسپری کنم لطفاً راهنمایی کنید از این کار جواب میگیرم یا سم دیگه ای تهیه کنم ممنون میشم راهنمایی کنید

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، اگر مقدارشون کم هست اکتفا میکنه ولی اگر تعداد افتها زیاد هست بهتر هست کنار گیاه کارت زرد هم نصب بکنید ورطوبت خاک رو کاهش بدید،مقدار مصرف یک به هزار هست یعنی یک سی سی در یک لیتر اب.

    7. رحمان میگوید:

      سلام من کاکتوسم یه جور حشره زده از سم حشره کش دیازینون استفاده کردم اما هنوز بعضی وقتها دوباره یکی دوتا ازشون پیدا میشه لطفا کمکم کنید سفید رنگه و حرکت نسبتا سریعی دارد

    8. میلاد میگوید:

      درود فراوان
      صبحتون بخیر
      کاکتوسای بالغ و خزانه کاکتوسام به این پشه آلوده شدن. ایمیداکلوپراید ۳۵درصد گرفتم. لطف میکنید دستور مصرفشو بگین؟ خزانه یک هفته س جوونه زده

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، وقت بخیر، مقدار مصرف روی بسته بندی محصول نوشته میشه،ولی دز استاندارد یک سی سی در یک لیتر اب هست،برای پشه سیاه ابتدا رطوبت خاک رو کم کنید کنار بستر وگلدانها کارت زرد نصب کنید، دو الی سه بار با محلولی که درست کردید با فاصله یک هفته بستر وخاک گلدانها رو ابیاری کنید.

    9. سلمانی میگوید:

      سلام من قبلا برای گل های دیگه حشره کش زده بودم و ازبین رفتن برای کاکتوس هم میشه استفاده کرد؟یا مشکلی برای گل به وجود میاد؟

    10. امیر حسین میگوید:

      سلام خسته نباشید من تعداد زیادی از گلهای مختلف مثل کورتون پوتوس الوئه ورا حسن یوسف اگلونما فیکوس سانسوریا کاج مطبق و چندتای دیگه که اسماشونو نمیدونم دارم یه مدت از این پشه قارچا زده بود و روی خاکشون پر از چیزای کوچیک سفید بود بعد کل خاکشونو عوض کردم خاکی که اول داشتن از همین کودای بسته ای گلفروشیا خریدم و استفاده کردم بعد که خاکشونو عوض کردم از خاک زمینای کشاورزی استفاده کردم چون فکر میکردم که این حشره ها از کودایی که استفاده کردم رشد میکنن بعد الان ۳ یا ۴ روزه که دوباره از اون حشره ها اطراف گلدونام میبینم و دوباره از اون سفیدک ها روی خاک گلدونام. البته همشون از سفیدکا نزدن ولی بعضیاشون زدن.قبل از اینکه خاکشونو عوض کنم از سم دیازینون استفاده میکردم که خیلی تاثیر نداشت البته یه مدتم از سم ابامکتین استفاده کردم که بعد تاثیر نداشت و خاکشونو عوض کردم الان که دوباره حشره زده یه مقدار دیگه از سم ابامکتینم مونده بود که اونم استفاده کردم البته اینم بگم که هردوروز یه بار اب میدم به گلام ولی خیلییی کم همین قدر که کمی پاشون مرطوب بشه و زیر گلدونیامم اب توشون جمع نمیشه الان بیشترین اسیبو گلای حسن یوسف و کورتون و الوئه ورام دیدن البته الوئه ورام کوچیک بود وکامل از بین رفت حسن یوسفمم داره خشک میشه برگای کورتونمم پژمرده شده.یه چیز دیگم که هست اینه که وقتی که خاک گلدونامو عوض کردم گلدونا و زیر گلدونامو کامل شستم و حتی ریشه ی گلامم شستم که نکنه تخم این حشره ها روش باشه . لطفا راهنماییم کنید که چیکار کنم

    11. Ali میگوید:

      سلام خسته نباشید در خزانه کاکتوس ام از این لارو ها دیدم آیا با قارچ کش کاربندازیوم ازبین میرن؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، ممنون، نه باید از محلول حشره کش مثل دلتامترین یا دیازینون استفاده کنید،بهتر هست رطوبت خاک رو کم کنید اگر قابل مشاهده هستند با پنس از داخل بستر جمع اوری کنید بعد محلول حشره کش روی سطح بستر اسپری کنید.

    12. حبیبی میگوید:

      سلام وقت بخیر،گلدان سانسوریام رو تازه تعویض کردم بعد از ده روز دیدم تو خونه مگسه و متوجا شدم ،توخاکش پر از حشرات ریزه ک تبدیل ب مگس شده ،الان از خونه گلدونو بردم بیروک و ب فرش آب وایتکس زدم ،چکارش کنم ؟

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، رطوبت خاک رو کم کنید،زیرگلدانی رو خالی از اب وخشک نگهدارید یا گلدان رو روی یک سبد بگذارید که از زهکش هم هوادهی بشه وخاک رطوبت زیادی نداشته باشه، کنار گیاه کارت زرد نصب کنید وخاک رو موقع ابیاری با محلول حشره کش کامل ابیاری کنید.

    13. آرزو صوابی میگوید:

      سلام میخوام سبزی خوردن را برای مگسهای ریز سیاه و سفید سم پاشی کنم. از مخلوط ارگانیک سیر فلفل قرمز تنباکو استفاده کردم، برای گیاه های آپارتمانی از کنفیدور. از ارگانیک چهار هفته استفاده کنم خوبه ؟ اگر ناچار از کنفیدور برای همه استفاده کنم نیمه عمرش چقدره؟آیا میشه سبزی را خورد؟ سپاس خسته نباشید

      • کارشناس 1 میگوید:

        سلام، میتونید کنار گیاهان کارت زرد نصب کنید از سم کنفیدور هم میتونید استفاده کنید دوره کارنس این نوع سم بین۱۴ الی ۲۱ روز هست، ۱۴ الی ۲۱روز بعد از سمپاشی میتونید از گیاهان استفاده کنید.

    14. حسام رحیمی میگوید:

      با سلام من چند بسته خاک خریدم و تمام گلدان هام رو با این خاک پر کردم چند روز پیش یه گلدان رو واسه گلم مناسب ندونستم و انجام به تعویض گلدان زدم و متوجه شدم در خاک به علت استفاده کردن از کود حیوانی کلی لارو و کرم سفید رنگ ریز داخل گلدانه و لابه لای کودها بود میشه بگید این لاروها چیه و باید برای از بین بردنش چی کار کنم؟؟؟ سم دیازینون استفاده کنم؟؟ آیا از بین میبره؟؟ خیلی این مسئله دهنم رو درگیر کرده خواهش میکنم راهنمایی کنین

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، کود حیوانی باید کاملا پوسیده وضدعفونی شده باشه،اگر پوسیده نباشه سم هم اثری نخواهد داشت بهتر هست خاک رو زیر نور افتاب مستقیم بمدت چند ماه پهن کنید تا لاروها از بین برند وکود دامی پوسیده بشه.

    15. محمد میگوید:

      سلام ، به تازگی کاج مطبق گرفتم ، هنگامی که گلدان رو عوض میکردم متوجه شدم کف گلدن پر از مورچه هست، وسط خاکش هم چندتا کرم سفید دیدم ، ظاهر گیاه سالم و شاداب هست ، ولی میترسم این حشره ها به ریشه ها اسیب برسونن، ممکنه یه سم خوب به من معرفی کنید و طریقه استفاده رو بفرمایید

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، باید موقع تعویض گلدان تمام قسمتهای الوده به افات خاک رو جدا میکردید،با سم حشره کش دلتامترین یا سایپرمترین یک سی سی در یک لیتر اب مخلوط کنید وخاک رو کامل با این محلول ابیاری کنید،دو بار بافاصله یک هفته ابیاری با محلول حشره کش رو تکرار کنید.

        • کارشناس 2 میگوید:

          نه دیگه نیازی نیست مجدد به گیاه شوک وارد میشه با محلول سم حشره کش ابیاری کنید کافی هست.

    16. احمدی میگوید:

      سلام
      http://uupload.ir/files/ejkt_ce5e0838-af1d-46cf-8a0a-56f0ae6e596b.jpeg
      http://uupload.ir/files/6hfn_24d136a0-26b2-4991-bd24-84b93b201529.jpeg
      http://uupload.ir/files/ut1n_44a36b39-f504-4619-a8a5-a747781ae96b.jpeg
      مقدار سم ۱/۵ سی سی سم‌ در ۵۰۰ سی سی آب. البته خشک شدن جوانه ها و ساقه قبل سم دادن شروع شده بود. چون برای اولین بار کرم دیدم سم ریختم
      جای گلدان تو سالن خونه کنار پنجره شمالی-غربی هست. نور خوبی داره اما چون کنار پنجره س احتمالا یکم دمای اطرافش پایینه مخصوصا شبها. هفته ای یکبار آب میدم. ۲-۳ روز یکبارم روی برگ‌ها آبپاشی میکنم مخصوصا از وقتی روی برگ‌ها تار عنکبوت دیدم. چون ریزش برگش شدید بود (ریزش هم برگای سالم خشک نشده، هم برگایی که خشک میشدن) حدس زدم ممکنه از سرما هم باشه، حدود یکماه تو یکی از اتاقا که گرمتره کنار پنجره نگهش میداشتم. ریزش برگش کندتر شده بود اما چون پشه داشت برای حفظ سلامتی یک هفته ای هست دوباره تو سالنه.
      در حال حاضر نمیدونم خشک شدن ساقه از آفت هست یا از کم آب بودن؟

      • کارشناس 2 میگوید:

        سلام، مقدار سم رو زیاد استفاده کردید یک سی سی در یک لیتر اب باید ترکیب میکردید، احتمالش هست که گیاه مسموم شده باشه فعلا تا یک ماه کوددهی وسمپاشی رو قطع کنید وگیاه رو با اب بدون املاح وهم دمای محیط ابیاری کنید برای اسپری روی برگها از اب مقطر استفاده کنید تا روی برگها لکه باقی نمونه ویا با احتیاط برگها رو با یک دستمال نرم ونمور پاک کنید زیر گلدانی رو خالی از اب کرده وخشک نگهدارید، گیاه در حال بهبود هست وعلائم رشد داره،یک ماه بعد کوددهی رو شروع کنید.

    ارسال دیدگاه بسته شده است.