علت ژلهای شدن جوانههای کاکتوس چیست؟ یکی از مشکلات کاشت بذر کاکتوسها ژلهای شدن جوانهها میباشد، اصطلاح ژلهای شدن به این دلیل استفاده میشود چون جوانهها در اثر بیماری بافت های داخلی خود را از دست میدهند و به شکل بی رنگ و شبیه ژله دیده میشوند. ژلهای شدن دلایل مختلفی میتواند داشته باشد مانند گرمای بیش از حد و یا سوختگی در اثر نور زیاد ولی دلیل اصلی بیماریهای قارچی میباشد. در مقالهای در مورد سیاه شدن و پوسیدگی کاکتوسها توضیح داده شد که دلیل آن قارچ فوزاریوم Fusarium oxysporumm بود در این بیماری نیز انواع قارچها به خصوص قارچ فوزاریوم باعث بیماری میشود. اگر سریعاً از گسترش بیماری جلوگیری نشود میتواند خسارت زیادی به بسترها بزند. یکی از عمده دلایل ژلهای شدن جوانههای کاکتوس عدم ضدعفونی اصولی اولیه قبل از کاشت میباشد. به جرات میتوان گفت مهمترین بخش کار کشت ضدعفونی اولیه و ضدعفونی بودن محیط است.
ژله ای شدن جوانه های کاکتوس
ژلهای شدن کاکتوسها همچنین میتواند در اثر بیماریهای ویروسی باشد که درمان خاصی ندارد و حتماً باید برای جلوگیری از بیماریهای ویروسی پیشگیری کرد.
پیشگیری از بیماری:
۱- ضدعفونی اولیه بستر کشت: این مرحله مهمترین بخش از کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت ها میباشد. قبل از کاشت تمام محیط ظروف و خاک بستر که معمولاً خاک پیت ماس است باید با دز بالای سموم قارچکش مانند کاربندازیم ضدعفونی شود.
۲- جداسازی محل کاشت بذر کاکتوس با گیاهان بالغ بخصوص گیاهان آپارتمانی.
۳- قرنطینه و کنترل گیاهانی که تازه وارد گلخانه میشوند.
۴- استفاده از لباس و کفش و لوازم استریل در محیط کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت.
درمان بیماری:
۱- جداسازی بسترها و گیاهان آلوده از سایر بسترها به محض مشاهده علائم بیماری.
۲- کم کردن رطوبت بسترها و افزایش هوادهی.
۳- این بیماری به سموم شیمایی بسیار مقاوم میباشد ولی سموم شمیایی تنها راه درمان بیماری میباشد. برای درمان از سم قارچکش کاربندازیم یا مانکوزب میتوان استفاده کرد. برای تأثیر بهتر بیماری سم را با دز ۲ گرم در یک آب با فاصله سه روز بر روی جوانهها اسپری کنید بهطوریکه خاک و ریشههای جوانهها هم کامل به سم قارچکش آغشته شود. برای پیشگیری حتی بسترهای سالم را نیز قارچکشی کنید.
نکته ۱: حتماً از سموم کشاورزی تولید شده توسط شرکتهای معتبر استفاده کنید و از مصرف سموم تاریخ گذشته و مشکوک به هیچ عنوان استفاده نکنید.
نکته ۲: بعد از کاشت بذرها هر ۱۰ روز از سم قارچکش برای بستر استفاده کنید.

منبع: میهن کاکتوس