آموزش کاشت بذر لیتوپس یا کاکتوس سنگی

آموزش کاشت بذر لیتوپس یا کاکتوس سنگی

آموزش کاشت بذر لیتوپس یا کاکتوس سنگی : روش‌های مختلفی برای کاشت بذر لیتوپس وجود دارد، در این مقاله یکی از روش‌های ساده و بسیار کاربردی که تقریباً در اکثر کشورها استفاده می‌شود شرح داده می‌شود. بذر لیتوپس مانند سایر کاکتوس‌ها و ساکولنت ها کاشت می‌شود با این تفاوت که به دلیل حساسیت بالای بذر و جوانه لیتوپس مقداری با کاشت بذر متفاوت می‌باشد. برای کاشت بذر لیتوپس به دما، نور و رطوبت کمتری نیاز است. یکی از مهم‌ترین مراحل کاشت بذر لیتوپس کاهش رطوبت بعد از سبز شدن اکثر بذرها می‌باشد. یعنی زمانی که اکثر بذرها جوانه زد برای جلوگیری از پوسیدگی جوانه‌ها باید رطوبت را کم کرد. بذر لیتوپس را در خنک ترین قسمت گلخانه یا منزل کشت کنید با نور بسیار ملایم. همان‌طور که در مقالات قبلی سایت میهن کاکتوس توضیح داده شد فصل خواب لیتوپس در گرمای زیاد می‌باشد. پس زمانی که دمای کاشت بالا باشد جوانه‌ها به خواب رفته و در اثر گرما و رطوبت بالای محیط کشت از بین می‌روند. دمای ایده آل برای کاشت بذر لیتوپس ۱۵ تا ۲۵ درجه می‌باشد. پس نتیجه می‌گیرم کاشت آن در فصل گرم سال کار سختی خواهد بود.

لوازم مورد نیاز برای کاشت بذر کاکتوس و ساکولنت:
۱- سینی کاشت: برای تأمین رطوبت برای کاشت بذرها به رطوبتی بالای ۷۰ درصد نیاز است، در روش کاشت خانگی از ظروف پلاستیکی در دار که به راحتی در پلاستیک فروشی‌ها موجود است استفاده می‌کنیم (تصویر شماره یک). برای خروج آب اضافی باید کف ظرف را سوراخ کنیم ( تصویر شماره دو). بهتر است برای عبور نور در ظرف شفاف باشد.

ظرف کاشت بذز کاکتوس
تصویر شماره یک
سینی کاشت کاکتوس
تصویر شماره دو

۲- خاک بستر کشت: برای کاشت بذر لیتوپس میتوانید از خاک پیت ماس یا ترکیبی از پیت ماس و ماسه ضدعفونی شده استفاده کنید.

خاک پیت ماس
خاک پیت ماس

۳- سم قارچ‌کش: یکی از بزرگ‌ترین مشکلات کاشت بذر کاکتوس بیماری‌های قارچی می‌باشد. برای جلوگیری و درمان بیماری‌های قارچی استفاده از سموم قارچ‌کش ضروری است. سموم قارچکش مانند کاربندازیم و مانکوزب برای این کار مناسب می‌باشند.

۴- بذر کاکتوس: بذر کاکتوس بسیار حساس می‌باشد و به راحتی می‌تواند قوه نامیه خودش را از دست بدهد پس تهیه بذر با کیفیت بسیار مهم می‌باشد. برای خرید بذر کاکتوس اینجا کلیک کنید.

عکس زوم شده بذر لیتوپس بذر لیتوس جزء ریزترین بذرها در میان گیاهان می باشد
عکس زوم شده بذر لیتوپس
بذر لیتوس جزء ریزترین بذرها در میان گیاهان می باشد.

آموزش کاشت بذر کاکتوس:
پس از آماده کردن لوازم مورد نیاز نوبت به کاشت می‌رسد که مرحله به مرحله در زیر توضیح داده می‌شود.

۱- ضدعفونی بستر کاشت: بدون شک مهم‌ترین و حساس‌ترین مرحله کاشت می‌باشد. برای ضدعفونی خاک خود را به اندازه ۵ الی ۱۰ سانت داخل ظرف کاشت می ریزیم، توجه داشته باشید نباید ظرف را کامل پر کنید و باید فضایی بین خاک و درب ظرف برای رشد کاکتوس ها باقی بماند، سپس با سم قارچکش با دز بالا محلول درست کرده وخاک بستر را خیس می‌کنیم. منظور از دز بالا یعنی اگر میزان مصرف سم قارچ‌کش یک گرم در هزار باشد برای ضدعفونی ۵ گرم در یک لیتر آب حل می‌کنیم. بعد از خیس کردن کامل بستر به طوری که هیچ قسمت خشکی باقی نماند اجازه می‌دهیم ۲۴ تا ۴۸ ساعت در این حالت باقی بماند تا کامل بستر کشت ضدعفونی شود. بعد از این مدت بستر را آبشویی می‌کنیم یعنی از بالا آب می‌ریزیم تا سموم از ظرف خارج شود یا به لایه‌های زیرین انتقال پیدا کند.

۲- قرار دادن بذرها روی سطح بستر:بعد از آبشویی، بذرها را بر روی سطح بستر می‌پاشیم با فاصله‌ای در حدود یک سانتی متر از هم و برای تأمین رطوبت درب ظرف را می‌بندیم اگر از گلدان یا ظرف بدون درب استفاده می‌کنید می‌توانید ظرف را داخل پلاستیک قرار دهید و درب پلاستیک را ببندید.

۳- قراردادن بستر در دمای مناسب:ظرف کاشته شده را در محلی با نور ملایم و دمایی در حدود ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی‌گراد قرار می‌دهیم. منظور از نور ملایم یا نور فیلتر شده این است که ظرف را در معرض تابش نور مستقیم و شدید آفتاب قرار ندهیم و همچنین در سایه نیز نباشد.

۴- مدت زمان جوانه زنی بذرها:بذرها معمولاً بعد از حدود یک هفته شروع می‌کنند به سبز شدن البته بستگی به نوع بذر دارد  در برخی واریته ها تا دو ماه نیز ممکن است سبز شدن طول بکشد.

۵- ماسه ریزی سطح بستر:بهتر است بعد از سبز شدن بذرها اطراف جوانه‌ها یک لایه ماسه ترجیحا سفید و ضدعفونی شده به آرامی بریزید. تا هم جوانه‌ها راست بایستند و هم از جلبک زدن بستر کشت جلوگیری شود. مانند تصویر زیر

کاشت بذر لیتوپس

مراقبت‌های بعد از کاشت:
۱- بستر یا خاک کشت همیشه باید مرطوب باشد و در صورتی که احساس کردید رطوبت آن کم شده باید آب اسپری کنید.

۲- هر ۱۰ الی ۱۵ روز حتماً باید سم قارچ‌کش بر روی بستر با دز استاندارد اسپری کنید به گونه‌ای که به ریشه‌های جوانه‌ها نیز برسد.

۳- بعد از سبز شدن اکثر بذرها می توانید رطوبت بستر را تا ۴۰ درصد کم کنید ولی توجه داشته باشد نباید خاک خشک باشد.

۴- حتماً هر روز به بستر کاشت سر بزنید تا در صورت مشاهده موارد مشکوک مانند حشرات یا قارچ‌ها بتوانید زود اقدام به درمان نمایید.

۵- برای کاهش بیماری‌ها بهتر است ظرف‌های کاشت را در محلی جداگانه و به دور از گیاهان بزرگ نگهداری کنید.

۶- جوانه‌های کاکتوس تا ۳ ماهگی نیازی به کود ندارند و تمام مواد غذایی مورد نیاز تا سه ماهگی در پیت ماس موجود می‌باشد. بعد از سه ماهگی می‌توانید با کودهای NPK ازت پایین و پتاس بالا تغذیه کنید.

مقالات مکمل کاشت بذر کاکتوس:
برای دریافت نتیجه بهتر پیشنهاد می شود مقالات زیر را نیز مطالعه کنید.
۱- مقاله سؤالات متداول در مورد کاشت بذر کاکتوس‌ها اینجا کلیک کنید.
۲- مقاله مشکلات بعد از کاشت اینجا کلیک کنید.

منبع: میهن کاکتوس

مقالات مشابه

پیشنهاد خرید

      234 thoughts on “آموزش کاشت بذر لیتوپس یا کاکتوس سنگی

      1. erfanre6423 میگوید:

        با سلام.
        توی خزانه کاکتوس من چند تا عنکبوت هست.تار تنیده و به نظر من خوبه چون اون پشه های سیاه توی خاک رو خوردند.چکار کنم؟خزانه لیتوپس است.و تازه امروز جوانه زدند.ممنون.خیلی ریز هستند.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، احتمالش هست که قارچ باشند از بستر کشت وقسمتهایی که میفرمایید عکس واضح بفرستید تا بهتر راهنماییتون کنیم.

      2. شکوفه میگوید:

        سلام وقتتون بخیر عذرمیخوام چجوری باید رطوبتو کم کرد؟ هر سری که باید این کارو انجام بدم همه ی بذرام خشک میشن.
        و اینکه یجا گفتین بعد از قرار دادن توی ظرف جلوی نور ملایم قرار بگیره یجای دیگم گفتین توی یخچال. توی یخچال که نوری وجود نداره 🙁

        • کارشناس میهن کاکتوس میگوید:

          سلام کاهش رطوبت با هوادهی بستر انجام میشه، بذرها رو قبل از کاشت در داخل یخچال قرار میدهیم نه بعد از کاشت

      3. حسین بازرگان میگوید:

        با سلام آیا با سم بنومیل هم میشه بستر کاشت را ضد عفونی کرد؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، اگر سم تاریخ مصرف داره بله میتونید استفاده کنید ولی این نوع سم خیلی وقته منسوخ شده، اگر تاریخ نداره از قارچ کش کاربندازیم یا مانکوزب هم میتونید استفاده کنید.

      4. علی شجاعی میگوید:

        درود،بذر لیتوپس هم مانند دیگر بذرهای کاکتوس احتیاج به نگهداری در یخچال قبل از کاشت داره؟

      5. معصومه میگوید:

        زمان کاشت بذر لیتوپس و یا کاکتوسای دیگه کی هست؟ ایا هرتاریخ و زمانی بکاریم مشکلی نداره

      6. محمد میگوید:

        سلامم
        ممنونم از سایت خوبتون و کیفیت بالای بذراتون
        من ۳ ماه پیش از شما ۳۰ عدد بذر لیتوپس گرفتم و ۹۰٪ جوانه زدن تا همین چند روز پیش رشت خوبی داشتن اما ۱۰ روزی میشه هوا گرم شده (۳۲درجه روز ۲۶ درجه شب) والان ۳ تاشون از قسمت ساقه حالت چروک گرفتن ب خودشون(البته نسبت به بقیه یکم کوچیکترن)اما بقیه خوبه وضعیتشون بنظرتون بخاطر فصل خوابشونه که اینطوری شدن؟و اینکه این حالت چروک و گرما مشکلی پیش نمیاد؟
        قارچ کش هر۳هفته استفاده میکنم. آبیاری ابتدا هر هفته انجام میدادم یه ماهه هر دوهفته یه بار انجام میدم مکان نگهداری هم۵ ساعت نور فیلتر شده صب و غروب در فضای باز
        ظهر به علت گرما پشت پنجره اتاق؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          درود، ممنون ازشما، در این فصل لیتوپسها بخواب میرند ورشدشون کم یا بکلی متوقف میشه بهترهست ابیاری رو کاهش بدید وبه محیط خنکی که نور کافی داشته باشه انتقال بدید.

      7. محمدرضا حمیدی میگوید:

        سلام.وقت بخیر
        اول تشکر کنم بابت کیفیت و درصد جوانه زنی بذرها.من براساس فاکتور ۶۰ عدد بذر سفارش دادم اما الان بعد کاشت حدود ۷۴ بذر سبز شدن
        دوم اینکه به دلیل تجارب ناموفق قبل این بار با روش شما اقدام به کشت نکردم و از بستر پنبه برای جوانه زنی بذر ها استفاده کردم.خداروشکر بذرها بر بستر پنبه رشد کردن و الان زیر پنبه ها هم خاک ماسه ایی هست. از نظر دما و نور هم تا جای ممکن در محیط مناسب هستن.سوالم اینکه آیا بذرها تا زمانی که ریشه شون به خاک برسه مشکلی پیدا نمیکنن و با همین روال ادامه بدم یا در صورت ادامه جوانه ها خراب میشن؟

        https://uupload.ir/files/jnbd_image.jpeg

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، ممنون از شما، پنبه رو باید یک لایه خیلی نازک روی سطح خاک میکشیدید ،بمرور زمان پنبه با خاک تجزیه میشه واز بین میره،فعلا در همین شرایطی که فرمودید نگهداری کنید وابیاری ورطوبت بستر رو چک کنید که زیاد نباشه چون جوانه های لیتوپس به رطوبت زیاد حساس هستند هر روز هوادهی رو انجام بدید وزمانی که حس کردید پنبه رطوبت از دست داده با اسپری ابیاری کنید. بمرور زمان نور رو هم افزایش بدید.

      8. سینا میگوید:

        درود وقت بخیر. من از شما پنجاه عدد بذر لیتوپس خریدم. هرپنجاه عدد سر دو هفته سبز شدند. جوانه زنی بذراتون فوق العاده ست .من یک بار بذر لیتوپس کاشتم اما خراب شدن بار دومه که لیتوپس میکارم شما چه توصیه ای برام دارید که این بار بتونم بزرگشون کنم. باسپاس

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، مبارکتون باشه، برای اینکه رشد بهتری داشته باشند بمرور زمان به محیط پرنور وفیلتر شده انتقال بدید وبا هوادهی روزانه رطوبت بستر رو کاهش بدید.

      9. reza میگوید:

        سلام،چه روزهایی ارسال دارید،واینکه چندروزه سفارشم میرسه دستم،واینکه بذرهای میرتلویی ک ازشماتهیه کردم بعدچندروزک در یخچال موندن میتونم بکارم،یابایدحتمادوره سرمادهی۲ماه طی کنن؟؟؟

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، بغیر از روزهای تعطیل همه روزه ارسال داریم یک روز بعد از سفارش ارسال میشه، بین چهار الی پنج روز زمان میبره تا سفارشتون بدستتون برسه. بذرهای ما دوره سرمادهی رو گذروندن واماده کشت هستند.

          • reza میگوید:

            ممنون،بابت راهنماییتون،من دوشنبه همین هفته سفارشم ثبت کردم،ولی هنوز پیامک کدپیگیری برام پیامک نشده،یعنی هنوز ارسال نشده،درسته؟؟؟؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، کمبود نور دارند به همین دلیل اینطوری باریک وعلفی رشد کردند، کنار جوانه ها شن عربی یا ماسه ضدعفونی شده بریزید تا عمود بشن بمرور زمان نور رو افزایش بدید هوادهی رو هم هر روز انجام بدید تا رطوبت بستر کمتر بشه.

      10. zhr میگوید:

        سلام ، وقت بخیر .
        از حضورتون چند تا سوال داشتم :
        ۱٫میشه بذر های لیتوپس، فنستاریا و تیتانوپسیس توی یه بستر کاشت؟
        ۲٫برای ساکولنت های سه ماهه کود ۳۸ ۱۱ ۳ مناسبتره یا ۳۶ ۱۲ ۱۲؟یا فرقی نمیکنه؟
        ۳٫میشه بیشتر راجب هوادهی لیتوپس و ساکولنت ها توضیح بدین؟هوادهیشون مشابه کاکتوس هاست؟
        ۴٫برای کاشت کاکتوس و ساکولنت توی گلدون ، شما گلدون حدودا چه سایزی رو پیشنهاد میکنین؟(برای مثال برای کاشت ۵۰ بذر)
        ممنون بابت وقتی که برای پاسخگویی میگذارین .

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام، ممنون از شما،هر نوع بذر رو بهتر هست جداگانه کشت کنید ولی اگر کمبود جا دارید میتونید هر سه نوع رو با هم داخل یک بستر کشت کنید دما ورطوبت برای جوانه زنیشون یکی هست، فرقی نداره ازهر دو نوع کود میتونید بصورت دوره ای استفاده کنید. هوادهی جوانه ساکولنتها باید بیشتر ازجوانه کاکتوسها باشه چون رطوبت زیاد باعث از بین رفتنشون میشه، این موضوع بستگی به جای شما داره اگر جا برای نگهداری دارید میتونید هر ده عددبذر رو داخل یک گلدان سایز شش بکارید یا از یک گلدان بزرگتر استفاده کنید وهمه ی بذرها رو داخل یک گلدان بزرگتر بکارید.

      11. so میگوید:

        سلام من اصفهان هستم میتونم بستر لیتوپس رو خارج خونه بزارم؟داخل خونه همیشه کولر روشنه
        و میتونم از خاک مخصوص کاکتوس استفاده کنم؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، لیتوپسها در دمای بالا به خواب میرند، اگر دمای منزل پایین هست داخل منزل نگهداری کنید.

      12. ندا میگوید:

        با سلام. بذرهای لیتوپس من که جوانه زدند بعد از یک ماه تغییری در سایزشون حاصل نشده. با وجودی که هر روز درب ظرف رو کمی باز میکنم و حتی رطوبت خاک کم میشه. میترسم جوانه ها خشک بشن.

        • کارشناس 2 میگوید:

          سلام،این فصل زمان استراحت لیتوپسهاست وتوقف رشدشدن طبیعی هست،بستر رو هر روز هوادهی کنید وزمانی که سطح خاک رطوبت از دست داد ابیاری کنید وبستر رو درمحیط خنکی نگهداری کنید هواکمی خنکتر بشه شروع به رشد میکنند.

      13. امیر حسین میگوید:

        کدوم بستر برای جوانه های لیتوپس خوب هست
        ۷۰ پیت ماس و ۳۰ ماسه
        ۷۰ ماسه و ۳۰ پیت ماس

      14. ندا میگوید:

        با سلام
        بذرهای لیتوپس من همه رشد کردند ولی ساقه هاشون به نظرم نازک و علفیه. با وجودیکه ظرفم پشت پنجره است و از همون پشت روزی یک ساعت افتاب ملایم بهش میخوره. کل خاک هم مرطوبه. به نظرتون شرایط رو همینطوری ادامه بدم؟؟

        • کارشناس 1 میگوید:

          سلام، بمرور زمان نور رو افزایش بدید ورطوبت خاک رو با هوادهی روزانه کم کنید،میتونید مقداری سنگریزه پای جوانه ها بریزید.

      15. Rahmat میگوید:

        سلام همه ی نوع کاکتوس ها باید داخل یخچال نگهداری بشن؟خب مگه خودتون داخل انبار نگه داری نمیکنید برای مدت زیاد؟

      16. اميرحسين میگوید:

        سلام،کدام یک از بذرهاى زیر رو میتونم با هم بکارم؟
        ۱-لیتوپس
        ۲-اولدمن
        ۳-دیسکوریا الفانتا
        ۴-پارودیاکریساکانتیون
        ۵-آدنیوم آبسیوم
        ۶-افوربیااستلاتا

      ارسال دیدگاه بسته شده است.