آموزش نگهداری گیاه بنت القنسول: گیاه زیبای بنت القنسول که نام آن در کشور مصر به دلیل اینکه دختر سفیر آمریکا با خود به این کشور وارد کرده بود نام گذاری شده است یعنی Bent El Consul یا دختر سفیر. گیاهی است نسبتاً حساس که با رعایت موارد زیر میتوان به راحتی از آن نگهداری کرد. جالب است بدانید این گیاه از خانواده افوربیا میباشد و نام علمی آن Euphorbia pulcherrima میباشد. برگهای این گیاه بهمرور به رنگ قرمز یا به رنگهای دیگر مانند سفید و شیری و سایر رنگها تبدیلشده و شکل زیبایی به این گیاه میدهند.
نحوه آبیاری گیاه بنت القنسول:
گیاه بنت القنسول به آب کافی و خاک مرطوب نیاز دارد. آبیاری باید در حدی باشد که حتماً از منافذ زیرین گلدان آب اضافی بیرون آید. اما از طرفی زهکش گلدان و نوع خاک باید به صورتی باشد که بعد از آبیاری گل آلود و غرقاب نماند و به خوبی آب اضافی را از خود عبور دهد. آبیاری بیش از اندازه میتواند منجر به کم رنگ شدن رنگ سبز برگها و یا زرد شدن برگهای گیاه و ریزش برگهای جوان و نابالغ گیاه شود. خشکی کشیدن نیز موجب زرد شدن و ریزش برگها میشود. بنابراین زمانی که گیاه را میخواهید آب دهید سطح خاک را بررسی کنید و اگر سطح خاک نیمهخشک، نیمه مرطوب بود این عمل را انجام دهید.
نور مناسب برای نگهداری گل بنت القنسول:
بنت القنسول را در طی فصل رشد به مکانی پر نور و روشن اما به دور از نور مستقیم آفتاب نیاز دارد البته از ۳-۲ ساعت نور مستقیم آفتاب در صبح گاه بخصوص از پشت پرده توری لذت میبرد. نور کم محیط باعث کم رنگ شدن و زرد شدن برگها و ریزش برگهای گیاه بخصوص برگهای پایینی و کدر شدن رنگ برگههای رنگین این گیاه میشود. همانطور که اشاره کردیم، بنت القنسول بیشتر به دلیل برگههای رنگین موجود در انتهای ساقه مورد توجه قرار میگیرد. میزان نور محیط نقش بسیار مهمی را در رنگین شدن یا عدم رنگین شدن این برگهها دارد. یعنی این گیاه در دوره رشد جدید خود باید مدتی را در حدود ۱۲ ساعت تاریکی قرار گیرد تا این برگهها رنگین شوند. در غیر این صورت سبز باقی خواهند ماند. اما در همین مدت زمان و همراه با حداقل ۱۲ ساعت تاریکی مطلق در طی شب باید نور کافی در طی روز وجود داشته باشد تا گیاه بتواند بهترین رنگ را نشان دهند. به همین دلیل در اواخر تابستان و اوایل پاییز باید گیاه را در مکانی گذاشت که بعد از غروب آفتاب کاملاً تاریک باشد و بههیچ وجه در میانه شب چراغی در آن روشن نشود. در طی دوران رشد این گیاه به مکانی روشن و پر از نور اما به دور از نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. نور مستقیم آفتاب میتواند منجر به کمرنگ شدن رنگ براکته ها و ایجاد نواحی سوخته در برگها شود.
دمای مناسب برای بنت القنسول:
بهترین دما برای نگهداری این گیاه ۱۸ تا ۲۲ درجه سانتیگراد در طی روز و ۱۴ تا ۱۸ درجه سانتیگراد در طی شب است. بهتر است که با فرارسیدن پاییز و زمانی که خطر دمای زیر ۱۳ تا ۱۲ درجه وجود دارد گیاه را به محیطی محافظت شده منتقل میکنیم. گرمای بیش از این موجب کم رنگ شدن برگههای رنگین آن میشود. این گیاه را در درون خانه به دور از منابع حرارتی مانند بخاری و شوفاژ قرار دهید. هر مقدار که هوا گرمتر باشد عمر گلهای این گیاه نیز کمتر است. گاهی این مسئله پیش میآید که با آوردن گیاه به خانه، برگهای گیاه شروع به پژمردن میکند و هر قدر هم که مکان خوبی در اختیار گیاه قرار دهید این مسئله بازهم روی میدهد. چنین مشکلی به دلیل نگهداری این گیاه در فروشگاههای گل و گیاه در مکانی سرد روی میدهد و نمیتواند در مورد این گیاهان کاری انجام داد.

خاک مناسب گل بنت القنسول:
از خاکی با زهکش خوب استفاده کنید. مثلاً مخلوط مساوی از پیت ماس+ پرلیت و یا خاکبرگ +کوکوپیت + پرلیت برای این گیاه مناسب است و هنگام آمادهسازی خاک اگر به میزان یک قاشق غذاخوری کود با فرمول ۰ -۴۶ -۰ (کود سوپر فسفات) به ازا هر ۳٫۵ لیتر از حجم مخلوط خاکی اضافه کنیم به رشد بهتر این گیاه کمک خواهیم کرد. این گیاه زمانی که گل دارد نیازی به کوددهی ندارد و توصیه شده است که حدود ۶ هفته بعد از زمان گلدهی، کوددهی این گیاه آغاز شود. بعد از اتمام گلدهی و قطع ساقه گل میتوان هر ماه کودی با فرمول ۲۰-۱۰-۲۰ (و یا دیگر کودهایی که فسفر کمتری نسبت به نیتروژن و پتاسیم دارند) به گیاه داد. اگر چنین کودی در دسترس ندارید از فرمول ۱۰-۱۰-۱۰ و یا ۲۰-۲۰-۲۰ البته با نصف غلظت استفاده کنید. زمان مناسب تعویض گلدان این گیاه اواخر فصل بهار و یا اوایل تابستان است.
آفات و بیماریهای گیاه بنت القنسول:
از آفات میتوان به شته، شپشک های آرد آلود، شپشک های سپردار، مگس سفید اشاره کرد. شرایط سرما و خاک مرطوب بیماریهای ریشه را افزایش میدهد. اگر برگهای پایین زرد شدند و ریزش کردند حتماً شرایط محیطی و رطوبتی خاک گیاه را بررسی کنید زیرا این مسئله ممکن است به دلیل پوسیدگی ریشه باشد.قارچهای مختلفی میتوانند منجر به پوسیدگی ریشههای این گیاه شوند بنابراین در این شرایط از قارچکشهایی با طیف وسیع برای خاک استفاده کنید. سفیدک پودری بیماری قارچی دیگری است که میتواند این گیاه را گرفتار کند و در قسمتهای مختلف برگها و گل گیاه لکههای سفید رنگ پودری شکل ایجاد میشوند. کپک خاکستری Botrytis cinera لکههایی خاکستری بر روی برگهها رنگین و برگهای گیاه تولید میکند. البته عدم تعادل بین عناصر پتاسیم، کلسیم و منیزیم نیز میتواند لکهای خاکستری بر روی این نواحی گیاه ایجاد کند. لکه برگی آنتراکنوز Antheracnose بیماری قارچی دیگری است که بر روی برگهای گیاه و همچنین ساقههای آن لکههایی قهوهای رنگ با مرکز زرد رنگ و زخمیهایی قهوهای رنگ با مراکز کرم رنگ ایجاد میکند. لکه برگی آلترناریا Alternaria لکههایی کوچک و آبدار بر روی برگ ایجاد میکند که در نهایت لکههای قهوهای قرمز- قرمز تیره میشوند گاهی در مرکز لکهها سوراخی نیز تشکیل میشود. سوختگی اروینیا Erwinia blight یکی از بیماریهای قارچی است که بخصوص قلمههای این گیاه را از بین میبرد. این بیماری میتواند موجب پژمردن و از بین رفتن قلمههای این گیاه در طی ۲۴ ساعت شود. قارچهای پیتیوم Pythium، فیتوفترا Phytophthora،ریزوکتونیا Rhizoctonia همگی از عواملی هستند که میتوانند منجر به پوسیدگی ریشه و همچنین ساقه این گیاه شوند.
منبع: باغبان سبز
انتشار: میهن کاکتوس